ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA

100 %
0 %
Information about ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA
News-Reports

Published on November 14, 2008

Author: zakion7

Source: authorstream.com

ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA : ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA Posted by Dr. Mahathir Mohamad at November 11, 2008 7:01 PM Slide 2: 1. Saya bersetuju dengan Datuk Zaid Ibrahim, bekas (mantan) Menteri Undang-undang de fakto bahawa bayaran ex-gratia RM5 juta adalah bersesuaian jika dibanding dengan pendapatan peguam terkemuka di negara ini yang mencecah RM2 juta setahun.2. Bahawa peguam terkemuka di Malaysia mendapat RM2 juta setahun amat memberangsangkan saya. Jelas sekali saya telah pilih karier yang salah kerana Perdana Menteri mendapat hanya RM240,000 setahun. Ini tentulah kerana tanggungjawab Perdana Menteri tidak seberat peguam, wallahua'lam.3. Dakwaan Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-undang tentang pendapatan peguam terkemuka tentulah diasaskan kepada pengetahuan dan pengalaman beliau sebagai pemilik firma guaman yang mempunyai 100 peguam. Saya tidak pernah baca berkenaan Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-undang mempertahankan mana-mana penjenayah atau anak guam dalam mahkamah. Jadi saya tertanya-tanya daripada manakah datangnya pendapatan yang lumayan bagi firma guamannya dan sudah tentu dirinya sendiri. 4. Apakah mungkin pendapatan yang tinggi dan banyak ini datang daripada urusan-urusan berkaitan dengan kes-kes penswastaan Kerajaan dan lain-lain keperluan "conveyancing" Kerajaan? Ini sangkaan saya sahaja. Jika tidak benar tunjuk bukti yang ianya tidak benar.5. Jika benar patutkah bekas Menteri ini tutup mata pencarian yang lumayan ini kepada peguam Bumiputera yang lain kerana ingin dikenali sebagai seorang yang liberal yang tolak Dasar Ekonomi Baru dengan peluang-peluang untuk Bumiputera? Slide 3: 6. Apa perlunya dasar-dasar DEB selepas kita sudah sampai ke atas? Buang sahajalah supaya orang lain tidak mendapat manfaat daripadanya.7. Parti Keadilan sedang menggamit. Tempat tertentu boleh dikosongkan supaya calon baru dapat mengisinya. Duit tak penting. Apabila pendapatan sudah sebanyak RM2 juta setahun siapa perlu jawatan Menteri yang tidak menjanjikan pendapatan yang setanding?8. Sesungguhnya politik adalah cahaya yang terang yang dapat mendedahkan banyak yang tersembunyi dan tidak ternampak atau diketahui dahulu.9. Dalam cahaya politik yang terang-benderang kita dapat lihat dan kenal ramai orang yang kita tidak kenal dahulu. Slide 4: 298 Comments By crypton on November 11, 2008 7:15 PM salam Ayahnda Tun.. Keadaan sekarang telah menruncing.senator yg berpangkat menteri punsanggup menikam dari belakang.menghancurkan sebuah parti ang semakin usangharap Ayahanda tu dapat mendedahkan lagikepincangan2 pemimpin terkiniagar UMNO dapat berubah..   By annatilla on November 11, 2008 7:24 PM Assalamulaikom Tun,Pendapatan RM2 juta setahun memanglah amat lumayan.Saya juga telah memilih kerjaya yang salah memandangkan saya seorang guru tiusyen yang pendapatannya bergantung pada enrolmen dari bulan ke bulan.Sedih nampaknya tapi saya bersyukur dengan apa yang ada. Slide 5: By Yushri on November 11, 2008 7:24 PM Tun;Assalamualaikum. You are absolutely right and on the spot. ZICO will never be in the current position without government help in the past. Obviously, this is what the Malays called kcanag lupakan kulit. By jimi asmara on November 11, 2008 7:25 PM Dear Ayahanda Tun..... I can bet Lawyer like Zaid takkan pernah cipta any precedent case!!!!...he is just businessman with law degree....itupun businessman yg kena tolong dgn project2 kerajaan even pada zaman Tun lagi...ape sangatlah jadi lawyer yg mcm ni, lepas kaya...gigit tangan yg bagi dia makan...kemudian resign untuk tunjukkan dia ade prinsip...hehehehe.....dia ni betul lawyer takde maruah....even partner law firm dia pun bukan melayu....mgkn lawyer melayu yg lain tak 'SEHEBAT' dia kut????....dia kaya pasal hubungan dgn politician pun...... By apanama on November 11, 2008 7:29 PM Dear Tun, Zaid Ibrahim is a first class HYPOCRITE, and I'm sure he knows that too.'Kacang lupakan kulit' suits him best. Slide 6: By theghost on November 11, 2008 7:30 PM As'kum TUN, I think u r rite!! Keep up the good work n we always behind!!LOVE N ADORE U FOREVER!! By azhar abdullah on November 11, 2008 7:30 PM Salam Tun, Seorang Hakim yang adil dan jujur pasti akan bertanya haknya tentang sesuatu benda atau duit...bukan sikit pulak tu, RM5juta dia sorang... Hari ni dapat, terus saja kondem Tun...maka ianya beragenda...jadi bukanlah Hakim yang baik kalau macam tu punya perangai... Lagipun kan pernah jadi EXCO Kerajaan Negeri tu..err...pencen EXCO ada jugak tak?Wah... By jayzek on November 11, 2008 7:31 PM Salam Tun, UMNO bagi kat dia jugak kot.. PLUS.. PTP... Slide 7: By adieNING on November 11, 2008 7:33 PM salam ayahanda tun and family.. zaid tu mmg kurang hajar.. sedeh tgk perangai die tu.tp lagi sedeh tgk ade ramai yg sopport die.. melayu mudah lupa.. :( By Sra on November 11, 2008 7:33 PM Salam TUN, Satu feedback yang begitu sinis dan pedas di dengar oleh ZICO. Tapi ia tepat dan wajar. As I mentioned before in my previous comment, some of the rich Malays have lost the core values of Malays (i.e. humble, helping others who are in need, etc...). Zaid iss one of them. As I watched in the YouTube, zaid claims that we should not 'ungkit' on the pension received by the sacked judges. It is him that started to open up the issues of the sacked judges not TUN. WassalamSrazali AripinBrisbane, Australia Slide 8: By mochi on November 11, 2008 7:34 PM Good evening Tun n Family;I my personal opinion, this guy is a 'Lalang'. Kat mana angin kuat bertiup kat situ la dia ikut. Very intelligent guy, opportunist, but he think he can fool everybody eh, not a good idea..May god bless you always Tun.Oh yes, before I forget, just want to tell you that there is a website named rakansiswa.com. which I really disturbed to find out. By hoimail on November 11, 2008 7:34 PM yess...gua first.. tahniah tun..zaid ibrahim adalah contoh salah satu hasil keluaran DEB yang tidak berguna... By chuk on November 11, 2008 7:37 PM salam Tun..yeah...im strongly agree with u DR.M..keep it up with latest news or info..hidup tun,, Slide 9: By jitajamil on November 11, 2008 7:39 PM Dearest Tun..I find the two articles on Zaid Ibrahim in The Star today as quite eye opening. First, with regards to Zaid lambasting UMNO for the show cause letter and the other about honesty and keeping to one's word. I may not read law..but isn't being in one political party sort of like being in a contract similar to being employed, and attending another political party (opposition, mind you) is similar to breaching your, 'employment contract'? And as for being honest and keeping to one's word, isn't being loyal is almost as similar by definition as well? Strange, that a lawyer, and a rich one at that... RM2 Million huh? can easily forget such simple little thing. Guess, I am one of those malays who never benefitted much from the NEP, or else, I would have been a lawyer and earn RM2 Million per year as well. Salam. By arifin57 on November 11, 2008 7:40 PM Manusia beginilah yang dikatakan seperti kacang lupakan kulit, gunting dalam lipatan. Benar kata Tun, Melayu mudah lupa.Syabas Tun, I'm always on your side.Wasa;am. Slide 10: By aceteam on November 11, 2008 7:40 PM Salam Tun berdua,Semoga sentiasa diberi Allah sihat sejahtera.memang Tun sudah banyak kita lihat, tetapi masih banyak yang buta...buta hati... Wassalam By pakaiakai on November 11, 2008 7:41 PM Salam Tun, To me there is something fishy in giving the ex-gratia.This large amount of money is a way to siphon money before "someone" retirement.It must be a gimmick and conspirancy. Salam By cahaya_perlindungan on November 11, 2008 7:44 PM yeay! I'm the first to comment!RM2 juta setahun, hmm betul Tun, saya rasa kalau mcm nie sepatutnye saya ambil law... Kalau pon menurut Datuk Zaid RM5 juta tuh bersesuaian, tp yg diguna pakai adalah duit rakyat! Kan ke lagi bagus kalau duit rakyat disalurkan kepada rakyat? Lagipon hakim2 tersebut ada menerima pencen, tidak cukupkah pencen2 tersebut? Saya tak redha dgn duit yg diberikan kepada hakim2 tersebut, dan rasa pasti ramai lagi rakyat Malaysia yang tak setuju dan tak redha! Bila tak redha, duit tu dah jatuh hukum haram! Ye HARAM!!! Slide 11: By adam amin on November 11, 2008 7:44 PM SAYA SETUJU 100% PENDAPAT TUN. POLITIK OO POLITIKRUPANYA ENGKAU BOLEH MENJULANGDAN ENGKAU BOLEH MEMBUKA TEMBELANG. TERIMA KASIH TUN.SAYA BANGGA DI BAWAH KEPIMPINAN TUN SUATU MASA DAHULU. By delta on November 11, 2008 7:46 PM Salam Tun.......saya sebagai orang kebanyakkan tidak faham dan keliru dengan kenyataan orang besar2 kita tentang kewajaran para hakim YANG DIPECAT ini menerima ex-gratia. Jika nak tunggu Pak Lah atau team dia beri penerangan satu persatu mungkin macam tunggu bulan jatuh ke riba. Harapkan x-menteri Zaid, dia mungkin ada agenda sendiri. Sesungguhnya, masih tidak ada ketelusan dalam pemerintahan HADHARI ni. Orang kampung yang disuruh berdikit-dikit dalam kehidupan seharian, yang kaya terus kaya. Tq. By yang on November 11, 2008 7:47 PM Saya dah jadi lawyer 17 tahun tak pernah pun dpt pendapatan 2 juta! Tun tolonglah saya bagi dapat 2 juta setahun. Tak dapat 2 juta, 1 juta pon jadilah... Slide 12: By Ajimsan on November 11, 2008 7:48 PM really Tun... I also feel I am in the wrong industry... 2 mil per annum!!! Wah... will make sure my son a lawyer ;) Better still... a lawyer then PM.. By Edwardian on November 11, 2008 7:53 PM Bravooo Tun ..... memang patut zaid ibrahim dihentam macam itu walaupun secara halus dan sopan.......cara ini lebih pedas berbanding cara kasar. Seperti selalunya Tun cukup cekap dalam menyusun kata-kata yang mudah difahami tetapi sarat dengan makna mendalam. Tahniah Tun. By AdeQ Dik on November 11, 2008 7:55 PM Waa so exciting..RM2 million per year??..but u r right Tun..4 me money is not everything..we need a leader that are concerned 4 people welfare..not 4 their self interest..i'm proud wif ur leadership style..a transformational leader that had contribute more 4 the development of our country as well... Slide 13: By mega on November 11, 2008 7:57 PM Tun, zaid ibrahim manusia yg penipu,rakus dan tamak. Cuba bayangkan bangunan UMNO Kota Bahru, pemimpin2 UMNO Kota Bahru sebelum ini bertungkus lumus mencari wang membangunkan bangunan tersebut, akhirnya zaid mendakwa bangunan tersebut miliknya dan hendak menjual bangunan tersebut. Cuba tanya Tengku Rithauden dan datuk Mohd Yaakub bagaimana di peringkat awal mereka mendapatkan dana tersebut. Sebagai peguam, kontrak dibuat menyebelahinya. Akhir kata, cuba kita tengok firasat muka zaid ibrahim, memang terdapat ciri2 penipu diwajah muka beliau. Slide 14: By jay on November 11, 2008 7:59 PM SALAM YBHG TUN SEMEMANGNYA TUN ADALAH ORANGNYA YANG PALING LAYAK MEMBERI SINDIRAN DAN KRITIKAN PEDAS KEPADA ORANG-ORANG SEPERTI ZAHID IBRAHIM KERANA SEBAGAI PM YANG PALING BERFUNGSI TENTUNYA TUN BANYAK MENYIMPAN KHAZANAH POLITIK PARA PEMIMPIN UMNO TERUTAMA YANG BERADA DALAM ERA TUN DAHULU. ORANG-ORANG SEPERTI SAYA MEMANG TERNANTI-NANTI SKRIP-SKRIP DRAMA ORANG-ORANG POLITIK TERUTAMANYA ORANG-ORANG UMNO. Slide 15: By nazriarshad on November 11, 2008 8:05 PM Salam Tun, Semoga hari ini Tun lebih gembira dari hari semalam. Salam juga kepada Tun Siti Hasmah. Pada pemerhatian saya, orang Melayu di Malaysia ini masih belum sedar bahawa mereka sedang menuju kehancuran. Lihatlah, tiap hari ada sahaja khabar yang kita dengar tentang perbalahan antara orang Melayu. Dalam politik, perniagaan, persahabatan, harta dan macam-macam lagi, orang kita mesti ada tempat untuk tunjukkan 'kehebatan'. Saya yang masih muda ni teringin sangat nak lihat orang Melayu kita terutamanya yang kaya-raya, berjawatan tinggi dan berpengaruh saling tolong-menolong antara satu sama lain dan saling menolong kaum sendiri yang lemah. Kita asyik merungut harga barang mahal, orang Cina nak rampas jawatan, orang itu nak itu, orang ini nak ini tapi ada kita lihat diri kita..kaum kita? Kenapa kita tak bangunkan semangat kita sendiri, bangunkan ekonomi kita supaya kita boleh bersaing dengan kaum lain. Jangan kita jadi tuan tanah yang papa kedana. Kalau orang kaya Cina boleh ada persatuan yang membantu kaum mereka yang ingin berniaga, kenapa orang kaya Melayu tak buat hal yang sama? Ada la seorang dua yang bermurah hati, yang lain semua fikir diri sendiri. Sampai 100 tahun pun orang Melayu tak maju. Pandangan Tun selama ini banyak maksud kalau betul-betul difahami. Buat kaum saya yang membaca ulasan ini, sedarlah. Jangan kita terlalu ego dengan apa yang ada. Sedar bahawa bangsa kita mengarah kepada kehancuran! Kita perlu perbetulkan sikap, niat dan semangat kita. Berusahalah untuk diri sendiri dan kaum Melayu kita! Slide 16: Wasalam. By terongpipit on November 11, 2008 8:05 PM Salam Tun, Saya akui ZICO menjadi kaya kerana syarikat2 pro-UMNO saperti UEM/Renong dan anak syarikatnya telah menggunakan perkhidmatan guaman Zaid Ibrahim. Bagus kalau semua perkhidmatan itu diberi kepada syarikat2 guaman bumiputra yang lain kerana ZICO dah boleh berdiri sendiri kerana 'bantuan DEB' kepada.syarikat guamannya dah melebihi dasar DEB sendiri. Oleh itu kami berharap semua syarikat2 kerajaan dan proUMNO supaya menamatkan perkhidmatan dengan ZICO dengan serta merta. By mrbozord on November 11, 2008 8:07 PM Salam Tun, ada perang peribadi ke ngan zaid ibrahim? maybe u know more than what ur telling but please do share. but to be honest, ur annual rm240000 a year its not all what you get as a prime minister :) Slide 17: By etp2020 on November 11, 2008 8:08 PM Empat faktor bersekongkol untuk memberi kemenangan kepada Obama:- 1. Karisma beliau yang menyerlah walaupun masih mudah dan baru empat tahun dalam politik kebangsaan Amerika sebagai Senator; 2. Kebencian terhadap Presiden George W Bush dan parti Republikan, khasnya mengenai penaklukan Iraq; 3. Krisis ekonomi yang melanda Amerika (dan dunia) bermula dengan krisis sub-prima akhir tahun; dan 4. Peningkatan pendaftaran pengundi muda dan pengundi kali pertama, khasnya apabila Obama memang pencalonan parti Demokrat. Kemenangan Obama mengingatkan saya kepada Douglass Dilman, watak utama dalam novel “The Man” (1964) karya Irving Wallace. Dilman, seorang kulit hitam, menjadi Presiden Amerika apabila Naib Presiden mati dan Presiden serta Speaker Dewan Perundangan terbunuh dalam kemalangan ketika melawat ke luar negara. Ini menyebabkan kuasa pewarisan jatuh kepada Dilman yang memegang jawatan Presiden Pro Tempore Senat. Ironinya, Wallace menulis buku itu setahun sebelum Kongres meluluskan Akta Hak Mengundi 1965 (Voting Rights Act) yang memberi hak mengundi sejagat kepada orang kulit hitam. http://creditcentre.webs.com/ Slide 18: By thaiso on November 11, 2008 8:09 PM Assalamualaikum Tun. Best, Tun best.Bekas student UiTM konon.Perut saya lapar la pulak..... Terima kasih Tun. By roshah007 on November 11, 2008 8:09 PM Assalamualaikum Ayahanda Tun, keluarga dan rakan-rakan blog che det.com Anakanda rasa kalaulah begitu kaya lawyer2 yang kebanyakannya suka menegakkan benang yang basah tu...maka lepas ni ramailah anak2 murid saya akan berangan2 menjadi lawyer...kalau takpun lawyer buruk macam yang ada dlm kabinet sekarang ni yang diketuai oleh Bapak Lawyer Buruk...TST ajelah. Mana lebih banyak income...LawyerDoktorEngineerGuruAhli2 Politik ??? Slide 19: Lawyer banyak income di dunia tapi di akhirat...??? entahlah ya Doktor banyak income di dunia dan akhirat kerana selamat banyak nyawa..kecuali doktor palsu dan....cuba fikirkan Engineer banyak income di dunia tapi leh jadi di akhirat juga sebab bina flyover dan jejambat tak ikut spesifikasi... Guru tidak banyak income di dunia tapi di akhirat insyaAllah banyak incomenya kerana mengajar semua murid perkara yang berguna untuk jadi orang mulia. Tapi bila dewasa dah lupa jasa Guru...banyak kes cam ni...tak apa sebab ganjaran di akhirat yang di cari. Ahli Politik yang korupsi...income di dunia pasti banyak dan akhirat pun seimbang juga...sebab tak jalan tugas yang diamanahkan... Ahli politik yang bersih, cekap dan amanah...mungkin tak sekaya lawyer tadi tapi insyaAllah di akhirat akan mendapat ganjarannya. Pilihlah mana kita nak jadi...? I love teaching , dulu, kini dan selamanya [mengajar sambil lewa?] anakanda Rose Hadi Slide 20: By jebatmustdie on November 11, 2008 8:12 PM Dear Tun, Zaid Ibrahim would have had more credibility if he had supply us with the detailed action plans on how the Malays can compete with the more successful non Malays in the areas of the economy. Rather than saying outright that the system put in place had failed the Malays. Instead of abasing himself to the non Malays (just to gain more popularity with the minority), it would be more prudent for Zaid to actually give us the future outline on what he had actually criticising. There is no point in just criticising but stop short of giving the solution. Just to say the Malays are ready to compete and should feel insulted by the Ketuanan Melayu slogan is not enough. That is why I feel that the Malays should, stage by stage, move away from the crutch mentality that had besieged us all this while (just like YABhg had advocated). But in doing so, propers steps have to be thought of and deliberated so that none of the Malays will be left behind in pursuit of liberalising the whole race. If I may, in my past article, I had touch on this earlier; http://jebatmustdie.wordpress.com/2008/08/09/matters-of-the-malaysian-heart/ It is always easy to chant modern slogans like dismantling the NEP etc when we are already at the top. This is very much akin to somebody who had crossed a river using a bridge, but upon reaching the other side, is asking for the bridge to be torn down so that others behind him should swim instead. Thank you Tun. May Allah bless you. Slide 21: By etp2020 on November 11, 2008 8:12 PM Saya dah rasa sesuatu tak kena dgn si zahid ni patutler dia dah pulun habis,Tamak dan haloba menghalalkan benda yg haram .Hidup adalah sementara.Allahhakbar. By pakya on November 11, 2008 8:14 PM Y B'bhg Tun. Melayu Mudah Lupa.Itu yg berlaku kepada org Melayu sebenarnya.Walaupun dah berbuih mulut berckp pasal Melayu Mudah Lupa org Melayu masih lupa kerana Melayu Mudah Lupa.Tersangat ramai org Melayu yg diangkat oleh kerajaan utuk menerajui bidang perniagaan dlm sykt-sykt tertentu dan mereka ini akhirnya merasakan bahawa pencapaian mereka ini adalah hasil usaha mereka sendiri, mereka bekerja kuat, leadership mereka bagus dll.Mereka lupa yg mereka telah dihidangkan.Apa yg mereka ini lakukan? Bercakap nak lakukan perubahan. Kalau nak lakukan perubahan mereka kata mesti duduk kat satu-satu kedudukan.So persoalannya nak melakukan perubahan kepada bangsa ataupun hanya mereka dan keluarga mereka sahaja.Kalau dilihat sehingga sekarang apa yang berlaku itula dia.Bercakap pasal undang2 nie, isteri saya pun peguam jugak tapi dari segi income qasa tequk jugak nak dpt business bila tak join politik.Betul apa yg Tun ckp, semua org mcm tu bila blm dpt yes,semuanya betul tak ada yang salah tapi bila dah dpt,macam2 tak kena.Marah pun tak guna. buat sakit hati jerr. nak try join politik supaya dlm masa 5 tahun boleh jadi jutawannn. Slide 22: By blackheart on November 11, 2008 8:15 PM dear sir30 yrs back,. politics = fight for freedom20 yrs back, politics = fight for development10 yrs back, politics = fight for country's stabilitynow, politics = lame excuse to get rich, stupid excuse to be popular = money money money! dear sir as they say :get rich or die tryin.. By shazrim on November 11, 2008 8:15 PM Bravo Ayahand Tun Shazrim SharifUiTM Kedah By aliaswn on November 11, 2008 8:17 PM wah wah... gaji PM cuma RM 240K setahun... mat salleh expatriat kerja petronas pon gaji lagi banyak dari ni...... patutla kite boleh beli projek... kuang2http://intro2u.net/new Slide 23: By 123 on November 11, 2008 8:18 PM salam tun.. tak salah saya datuk zaid banyak dapat duit hasil penswastaan pada zaman tun memerintah dulu.dulu siapa kenal zaid ibrahim and co tanpa bantuan tun.sekarang dia cerita pasal kesaksamaan sebab perut dia dah kenyang.dia rasa dia boleh berjaya tanpa nep.biasalah kalau dia tak kaya dia tak berani cakap macam tu.sekarang dia dah jadi jurucakap dap..cuba dia pergi singapore tahun 1980 an..agak-agak dia boleh ke dapat job dari temasek,singtel,changi ,sia atas dasar kesaksamaan..sekarang orang dap junjung habis lah dia..ada bau nak masuk dap lah tu.kalau tak suka umno duduk diam-diam buat kerja kat ofis.jangan nak tunjuk hero sekarang.masa zaman tun dulu berani tak cakap macam sekarang..melayu mudah lupa..tangan yang memberi selalu digigit oleh penerima..bak melepas anjing tersepit.. By Mohd Naim on November 11, 2008 8:19 PM Yg. DiKasihi Tun, Satu sindiran yang pedas terhadap Zaid I dan padan muka dia. Seorang Melayu atau tidak saya tak pasti dek sebab gara-gara beliau yang memang menyakitkan hati orang Melayu. Pandai tak boleh diikut dan bodoh tak boleh diajar. Macam ini pun boleh jadi Menteri? DSAAB yang melantiknya memang betul-betul seacuan dengan dia. Tun memang peka akan perasaan orang Melayu dalam membangkitkan hal Zaid I ini. Memang dah lama berbuku didada disebabkan perangai Zaid I dan “Melayu” yang lain semacam dia ini. Saya berasa puas hati dan sokong sangatlah sindiran Tun terhadap beliau. Teruskan memerangi “Melayu-Melayu” keparat yang macam ini. Terima kasih Tun. Slide 24: By protunmahathir on November 11, 2008 8:19 PM Assalamualaikum Tun yang dihormati.. Datuk Zaid memang seorang yang tidak mengenang budi.. kejayaan beliau sekarang adalah disebabkan DEB dan sekarang setelah berjaya menyombong diri.. tak paham kenapa Pak Lah menaikkan seorang yang sombong seperti beliau sebagai menteri sedangkan beliau bukanlah seorang wakil rakyat.. malah beliau adalah salah seorang yang mensabotaj pilihan raya umum yang lepas.. agaknya pendapatan 2 juta tu dia merujuk kepada Karpal Singh kot.. teman baru beliau.. By fatisha77 on November 11, 2008 8:21 PM Sapa yang makan lada ...dia yang terasa pedas! [kuang3x :P] Slide 25: By babwahid on November 11, 2008 8:22 PM Salam to you Tun,Lama saya tak sertai laman blog nie, tapi bila dengar sorang peguam boleh dapat 2 juta setahun my God, berdiri buluh rumah di buat nya. makna nya kalau tak silap pendapatan sebulan peguam pintar nie 166 ribu . Patut lah pun ia beria ia nak hapuskan DEB sebab dia bumiputa yang dah kaya raya. Alangkah ramai nya kaum bumi masih merangka untuk hidup di kawasan pedalaman seperti Sabah dan Sarawak, dia dah hidup mewah , lupa dirinya sendiri dari mana dia datang , dia juga orang melayu , yang mengaut kekayaan hasil kemerdekaan negara ini. Sepatut nya dah kaya raya macam tu bantu lah rakan akan melayu yang lain, supaya lebih ramai orang melayu turut kaya macam you . Lepas tu baru lah isytiharkan bubar DEB. Sebab kaya cuma di dunia nie takda makna kalau di akhirat you jadi orang miskin. keep on writing Tun .... By khairul on November 11, 2008 8:23 PM Salam Tun, Saya bersetuju dengan pandangan Tun. Slide 26: By gokart9 on November 11, 2008 8:25 PM Assalamualikum TUN.. Semuga TUN sekeluarga di rahmati Allah S.w.T. DZI seumpama duri dalam daging..Seharusnya orang seperti ini bukan dari kalangan ahli UMNO.Tidak langsung memperjuangkan hak-hak orang UMNO. Apatah lagihak orang Melayu. NYAHKAN DIA DARI UMNO!!!!!!! DZI melayu tak sedar diri!!!!! By Oumono on November 11, 2008 8:29 PM Tun patut 'terangkan' lagi cahaya politik ni.supaya semua rakyat malaysia tau.mungkin Tun perlu buat 'sure heboh politik' ke..sy akan join Tun kalau ada mcm tu. Hazman Abu Bakar Slide 27: By anak melayu on November 11, 2008 8:30 PM Kami berbangga dengan usaha dan kasih sayang TUN pada bumi melayu ini...salam anak melayu buat peneraju nasib anak melayu...tidak hilang melayu di dunia dengan buah fikiran serta keberanian TUN di pentas antarabangsa... Terima Kasih TUN. By Offshore Representative on November 11, 2008 8:30 PM Tun,Zaid kata jangan pertikai atau putar belitkan soal ex-gratia tu ... benda tu dibuat untuk menggembirakan Pak Lah yang ingin membalas jasa mereka yg telah disingkir. Saya teringin sangat nak dengar pendapat Pak Lah. Mungkin ini jawapan Pak Lah .."tak pa lah .. biar apa mereka nak kata ... kita buat apa yang kita rasa perlu..."Setakat tu saja lah Pak Lah boleh jawab .... PM otak udang. Poorah ... boleh belah ... Slide 28: By trez-stars on November 11, 2008 8:33 PM Hi Tun, Mungkin ramai, yang kononnya liberalist ini tak ubah seperti kacang lupakan kulit?.Time will tell, It just funny to note that Communism flushed down the toilet not too long ago and I think socialism too, while capitalism is almost there. Time will tell... While; Tunku pernah mengatakan bahawa, be weary on type of politicians who stops at nothing, in throwing themselves onto the circles of power. Untuk mendapatkan kuasa dan pengaruh mereka rela melakukan dan diperlakukan APA sahaja. Whatever it is I believe that Mantan law minister should standup clarify the below; 3. Dakwaan Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-undang tentang pendapatan peguam terkemuka tentulah diasaskan kepada pengetahuan dan pengalaman beliau sebagai pemilik firma guaman yang mempunyai 100 peguam. Saya tidak pernah baca berkenaan Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-undang mempertahankan mana-mana penjenayah atau anak guam dalam mahkamah. Jadi saya tertanya-tanya daripada manakah datangnya pendapatan yang lumayan bagi firma guamannya dan sudah tentu dirinya sendiri. Slide 29: 4. Apakah mungkin pendapatan yang tinggi dan banyak ini datang daripada urusan-urusan berkaitan dengan kes-kes penswastaan Kerajaan dan lain-lain keperluan "conveyancing" Kerajaan? Ini sangkaan saya sahaja. Jika tidak benar tunjuk bukti yang ianya tidak benar. 5. Jika benar patutkah bekas Menteri ini tutup mata pencarian yang lumayan ini kepada peguam Bumiputera yang lain kerana ingin dikenali sebagai seorang yang liberal yang tolak Dasar Ekonomi Baru dengan peluang-peluang untuk Bumiputera? 6. Apa perlunya dasar-dasar DEB selepas kita sudah sampai ke atas? Buang sahajalah supaya orang lain tidak mendapat manfaat daripadanya. .....and his macho attitude does not applies to this one, no this is rather too serious to be washed away with attitude. Thanks and Keep it up Slide 30: By munireo on November 11, 2008 8:35 PM tidak disangka pendapatan peguam terkemuka sebanyak 2 juta setahun. By Khairy bukan Jamaludin on November 11, 2008 8:37 PM Zaid Ibrahim adalah seorang oportunis yang sentiasa mencari peluang utk menjahanamkan org lain, walaupun bangsa sendiri utk kepentingan peribadi. Seorang peguam yg sgt licik, kelicikannya setaraf dengan "sahabat lama" Tun, penyangak mata wang George Soros yg mana setiap langkahnya sentiasa membawa kecurigaan. Slide 31: By owlz on November 11, 2008 8:38 PM Assalamualaikum Tun.... .Im the University of Malaya student that currently studying in software engineering course... Im still young, 22 years old and really really really not good in this political stuff and how to play it because both my parents are teachers and keep telling me just study and dont ever touch the politic because its dirty... BOTH MY PARENTS SAID THAT. And I obey them. HUURRMM... Tun, sure you know that rules can be used to underpin civil obedience, politics, economics and society. To keep living under it, we call that a discipline. . . You too can excel in software engineering and be Bill Gates, or other software gurus. Keyword– keep mastering your subject-area and be the expert in that field…Universities only facilitate, real effort comes from you… Slide 32: But currently I keep reading, reading and reading the newspapers, blogs, magazines, World Wide Web contents and so on, I can see the revolution and modification of an existing constitution. Every global event and incorporate perspective being used to spin, turn around and revolve the LAWS... What's all this??!!! LAWS also can be an instrument to produce an INCOME. Now this is the modern Malaysia with sophisticated system and constitution. EERRRGGHH!!! What is my future? Who knows... The leaders of this country might acting like a GOD'S STYLE and make this country like a heaven to them and hell for the civilians... p/s: Salam from the University of Malaya supporters of Tun. You too can excel in software engineering and be Bill Gates, or other software gurus. Keyword– keep mastering your subject-area and be the expert in that field…Universities only facilitate, real effort comes from you… Slide 33: By Mozafar on November 11, 2008 8:39 PM Salam Tun. Jika benar Datuk Zaid kaya raya hasil penerapan DEB oleh kerajaan BN, maka wajar ia merasa malu. Bermakna kekayaan dan kejayaan yang diperolehi bukanlah atas dasar susah payah dan tungkus lumus naik turun mahkamah membela atau mendakwa bagi pihak anak guamnya. Sebaliknya kejayaan dan kemakmurannya kerena bertongkatkan DEB. Untung ada DEB jika tidak mungkin firma guaman Zaid Ibrahim masih merangkak bagai hidup segan matipun tak mahu. Bila diri sudah merasa berjaya mulalah lupa diri. Zaid Zaid. Kokok berderai2.... Slide 34: By solcroft on November 11, 2008 8:39 PM "Bahawa peguam terkemuka di Malaysia mendapat RM2 juta setahun amat memberangsangkan saya. Jelas sekali saya telah pilih karier yang salah kerana Perdana Menteri mendapat hanya RM240,000 setahun. Ini tentulah kerana tanggungjawab Perdana Menteri tidak seberat peguam, wallahua'lam." You're too modest, Mahathir. You fathered a corrupt government and political party for 22 years, and here you are, being politely feigning being impressed at a yearly salary of RM 2 million. Daim Zainuddin and Eric Chia are two names that immediately come to mind. So do the infamous 3 Ms (not Musketeers, but Mukhriz, Mokhzani, and Mirzan). Ekran and Perwaja. You've had the rakyat's money at your disposal for all of 22 years. But of course, you have the courtesy to try to avoid seeming patronizing to Zaid Ibrahim and his little law firm. Most polite of you indeed. By the way, ini sangkaan saya sahaja. Jika tidak benar tunjuk bukti yang ianya tidak benar. Tetapi sesungguhnya politik adalah cahaya yang terang yang dapat mendedahkan banyak yang tersembunyi dan tidak ternampak atau diketahui dahulu. Kita boleh ternampak ramai orang yang berupaya bercabang lidah tanpa mengenal ertinya malu ataupun hipokrit, semuanya sekadar untuk menjaga kepentingan dan air muka sendiri. Dalam cahaya politik yang terang-benderang kita dapat lihat dan kenal Mahafiraun yang kita tidak kenal dahulu. Slide 35: By HBT on November 11, 2008 8:41 PM Dearest Tun, Bravo, this is the way to go, Tun. This si Zaid is too much. Padan muka kau, Zaid, you are a real bast....d. Engkau ingat law engkau is above everything, NO!!!!! Get lost Zaid!!!!!!! Keep writing Tun. I tabik Tun, Hidup Tun, Hidup BN.... Pak Lah & koncu2 UNDUR SEKARANG ................   By labi on November 11, 2008 8:42 PM salam ayahda tunkami mendoakan kesihatan ayahda sekeluargadan moga-moga dato' Mukhriz berjaya dalam misinya menjadi ketua pemuda malaysia untuk memulihkan umno khususnya golongan muda yang nampaknya memang meluat dengan umno sekarang Hidup TunHidup Dato Mukhriz Slide 36: By mohdnoorsharuddin on November 11, 2008 8:45 PM Salam Tun....Memang benar apa yg Tun katakan...Zahid Ibrahim ni mmg jenis manusia yg x kenal untung..lupa daratan padan la perut makin membuncit...kenerakalah tempat die...sy mmg btul-btul menyampah tgk die Tun...menyirap je hati ni...nasib baik la negara kte ni ade undang2... By Mrs Everything on November 11, 2008 8:45 PM Dearest Tun, what can i say??? mana yang tersurat and mana yang tersirat, eh?? cant wait to read more..... you always made my day! Take good care of yourself. By Ryota on November 11, 2008 8:46 PM salam tunsemoga tun sihat dan dirahmati allahwah terkejut saya mengenai pendapatan firma guaman2 juta.alahai kenapa bangsa sendiri taknak melihat bangsanya hidup senangdasar deb yang banyak membantu dia(zaid)dahulu waktu susah.sekarang senang,tak senang tengok orang melayu senangmemang tak patusedap sangat kah daging bangsa sendiri yang dia makan ni.saya rasa daging lembu dan ayam lagi sedap.kenapa dia tak pilih daging lembu atau ayam?wassalam(p/s)melayu liberal akan menjatuhkan melayu ketahap paling hina Slide 37: By abdul razak on November 11, 2008 8:46 PM Dear Tun,I read with mixed emotion about the ex-gratia issue. I felt betrayed, anger, and fooled by all the players. As a govt servant, I know how limited our income is. We struggled just to get by. We tried our level best to perform and to get cemerlang so that we could get a few thousand extra. Suddenly this man who was sacked according to the law was awarded RM 5 million. And there was no explanation for it. 'Untuk menghargai jasa' They refused to elaborate further. 'Akan merosakkan niat baik etc etc.' Tun, please tell me, is there an iota of sense in this award? It is totally insensible thing at all. This is not fair at all. That is our money. Our tax money. Being paid to someone just to show your niat baik?I think is one of the most obvious injustice done in recent years. And it involve former chief justice, a lawyer and those who tried to condone it. Slide 38: By jurublog on November 11, 2008 8:50 PM Sesungguhnya Zaid Ibrahim merupakan contoh terbaik Melayu Mudah Lupa. Beliau adalah lulusan UiTM, yag hampir kesemuanya adalah Bumiputera. Yang saya diberitahu, Maybank dan kebanyakan agensi kerajaan "menggalakkan" klien-klien mereka untuk melantik Zaid Ibrahim & Co (ZICO) sebagai peguam semasa berurusan dengan mereka. Ini termasuklah sebagai peguam projek-projek pengswastaan kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Sebab itulah agaknya pendapatan beliau boleh mencecah RM2 juta setahun. Sebanyak mana yang dia "declare" pada Lembaga Hasil Dalam Negeri itu, kita tak tahu. Slide 39: By jurublog on November 11, 2008 8:50 PM Tetapi saya juga diberitahu bahawa Zaid Ibrahim memang dari dahulu pun selalu memperburukkan peguam-peguam Melayu yang bekerja dengan ZICO apabila bercerita dengan peguam-peguam bukan Melayu di firma guaman yang lain. Itulah Zaid Ibrahim. Kerana kecewa tidak diterima oleh UMNO Bahagian Kota Bharu, beliau mencari helah berhenti jawatan kabinet dan sekarang helah untuk dipecat dari UMNO. Kemudian menggunakan lesen "liberal" untuk memperburukkan orang Melayu dan mempersoalkan dasar-dasar yang mempertahankan orang Melayu. Orang bukan Melayu tambah gembira dan sekarang ini amat menyokong Zaid Ibrahim. Bertambahlah seorang lagi Melayu yang bertindak populis untuk mendapat sokongan bukan Melayu. Yang seorang lagi tu bernama Brader Anwar Bin Ibrahim. http://www.jurublog.blogspot.com Slide 40: By Anak walid on November 11, 2008 8:52 PM Assalamualaikum Tun, #@%$####! !!$%%####????, Dussssyumm toing!!! kena sebijik dekat mata kanan Zaid. Ni la jadiknya kalau terlalu pandai bercakap dari berfikir. Kena buku dengan ruas. A very good one from you Tun. By Cabina on November 11, 2008 8:53 PM Salam Tun, Fuhhh ! 2 juta setahun ya Tun. walaupun bayaran yang tinggi untuk yuran guaman, saya masih tak nampak adanya keadilan terhadap orang2 yang teraniaya di negara ini. Adakah pendapatan 2 juta itu setimpal dengan perkhidmatan yang diberikan ?. Adakah peguam2 di Malaysia ini jujur, adil dan tidak makan rasuah ?. Telah kita lihat ramai penjenayah yang terlepas daripada hukuman kerana kelicikkan para peguam upahan ini.Peguam2 ini sanggup mengenepikan prisip dan amalan guaman dalam hujahan mereka semata2 kerana telah dibayar untuk melepaskan penjenayah daripada dihukum, manakala mangsa jenayah tidak mendapat keadilan kerana tidak mampu mengupah peguam untuk mempertahankan diri mereka. Slide 41: By AZIF on November 11, 2008 8:54 PM Tun, Teruskan menulis tentang perkara yang menyeleweng dalam sistem perhakiman Malaysia.Memang amat tepat sekali ada penyelewengan telah berlaku. Datuk Zaid Ibrahim critised the goverment for revealing the quantum of payment made to the judges whom were sacked in the 1988 Judical crisis. Now the Rakyat knows of all the lies of ABB goverment and his bodek king Datuk Seri Nazri Aziz. AAB has not at all mention about this issues? Tun, at least Tun is cleared on this matter, and the previous Agong is still alive to verify this Judical matters.AAB has no guts to leave now.AAB contribution for the remaining months as PM is disastrous and any unexpected happening can happen and the Rakyat is going to futher be burden for all AAB wrong doings.March 2009 is too late, and for sure UMNO will suffer with the similar fate comes PRU 13.UMNO wounds & virus is cureless because the diseases is spreading amongs all of the UMNO MT.DSN is another cowards and DSN will be the shortest serving PM and UMNO President because his popularity is dying at a pace without DSN realising this.Salam Tun. Semoga Allah membantu Rakyat Malaysia yang inginkan kebenaran dalam kesulitan yang amat diperlukan. Slide 42: By Ibrahim laden on November 11, 2008 9:02 PM Salam Tun yg dihormati,siapa itu zaid? manusia yg tak berguna utk rakyat malaysia,jadi balaci Paklah yg paling teruk dizaman paklah hadhari.Kalau simpati sangat dgn siHakim yg durhaka itu bayar duit dia sendiri dikongsi dgn Paklah itulah dinamakan hadhari,betul tak rakyat malaysia......TUN teruskan perjuanganmu belum selesai. Slide 43: By juhari a rani on November 11, 2008 9:05 PM Assalamualaikum tun yang saya hormati! saya membeli sebuah rumah flet dg harga 49900,dan dikenakan yuran guaman sebanyak 1800 oleh peguam terkenal itu.betapa mudah nya untuk mendapatkan wang dari rakyat.hanya bermodalkan beberapa kertas A4 yang bertandatangan.saya terpaksa melokapkan barang kemas isteri semata2 untuk membayar sesuatu yang saya rasa tidak masuk akal,gila dan paksaan.untuk beliau mendapatkan pendapatan 2 ke 3j setahun bukan satu masaalah saya rasa.1800 saya perlu bekerja bertungkus lumus pada satu bulan untuk mendapatkannya.sekarang beliau telah tidak berpijak dibumi nyata,nyata kenyataan beliau sejak akhir2 ini amat menguris hati dan perasaan orang ramai terutamanya golongan yang masih mengharap bantuan dan bimbingan kerajaan. Slide 44: By Bey on November 11, 2008 9:06 PM Tun, Responsibility of lawyer is to find justice to his client regardless whether his client really guilty or not. That not the point, the point is money, if you have enough money you can even get good lawyer to defend you or even can buy judge (I think so). In the end, it all about money. But to be politician or leader to any community he or she represented is truly noble. I still remember one of my friend told me that, great power come with great responsibility. It is undeniably, that some of politician and any leaders use their power for their own benefit. That why politician must be elected through democracy in order for that community to get best leaders among them. Clearly, this not happen to lawyer or judge. Lawyer is only represnt somebody who got money who want to be defended in court. While for judge their job is to eveluate whether defendent is guilty or not. But please bare in mind they also human being which mean they also can do mistake or even might doing something wrong which consequently could put somebody who do not guilty into jail or even worst than that. Unfortunately, nowdays politician were associated with money until most of people think polotic is dirtiest jobs. It is not the politic but the politician use the poilitc or power for their own benefit. This are the things that we should rid of. BUSTANUL BISTARI BEY Slide 45: By bugisglokal on November 11, 2008 9:07 PM salam tun....ur a the great By muskom on November 11, 2008 9:09 PM Assalamualaikum Tun, Saya cukup tertarik dengan tulisan Tun hari ini dan sememangnya amat dinantikan. Geram betul dengan pembaziran yang kerajaan sekarang lakukan. Senang-senang dipujuk oleh si Zaid tu. Dah jelas dah ada udang di sebalik mee dalam segala perbuatannya tentang Bayaran Ex-Gratia tersebut. Teruskan menulis Tun. Kami akan sentiasa menyokong Tun sampai bila bila. Semoga Tun dan keluarga sentiasa sihat walafiat hendaknya...Amin. Slide 46: By aemin on November 11, 2008 9:11 PM salam TUN dan semua forumer ... lama tak singgah busy dengan GENI.COM ... cuma sikit komen yang memang saya tak berapa faham kenapa HAKIM-HAKIM YANG DIPECAT INI MENDAPAT PAMPASAN DALAM JUMLAH YANG BEGITU BESAR DI MASA EKONOMI DUNIA TENGAH MERUDUM DAN KENAPA ZAID IBRAHIM NIE DAH MULA BERTUKAR LIDAH KE PEMBANGKANG SERBA-SERBI KERAJAAN BN TAK BETUL ....sampai la nie saya tak pahammmmm .... harap TUN tolong kupas sikit PERLUKAH ORANG MELAYU TERUTAMA ANAK-ANAK MELAYU LAPISAN MUDA MENUBUHKAN SATU LAGI PARTI POLITIK MELAYU YANG BOLEH MENYOKONG UMNO DAN SENTIASA BEKERJASAMA DENGAN BN SEKIRANYA TERJADI SESUATU SALAH FAHAM ATAU TIDAKPUAS HATI PARTI KOMPENEN BANGSA LAIN DALAM BN ... SALUTE TUN FOREVER... Slide 47: aemin/kg.kerinchi kuala lumpur By shahrul on November 11, 2008 9:11 PM wow...a lawyer earns RM 2 millions annual, an astronault earns RM 1.2 millions annual... i also made a big mistake by not becoming those two. By dal on November 11, 2008 9:13 PM Salam Tun. Ini Zaid jawab. Mana boleh masuk PKR. Nanti saya tak dapat kontrek kerajaan. PKR sekarang setakat mampu bayar MT sahajaa. Soal: Kenapa belasah UMNO?Zaid: Saya dah kaya dah. UMNO bagi tangga panjat gunung mas BN. Sampai atas saya buanglah tangga itu. Mengapa mesti bagi mereka yang kemudian panjat sama. Lagi pun PL nak berhenti dah Mac depan. Orang lain tentu tak bagi saya tangga dah. Soal: Bila nak masuk PKR? UMNO dah bagi surat tunjuk sebab.Zaid: Nantilah dulu. Ambiga tengah bincang bentuk parti baru. I like to keep my options open. Soal: Bagaimana kalau nanti UMNO pecat Datuk?Zaid: Bagaimana kalau saya dulu pecat UMNO? Slide 48: By ncmilan on November 11, 2008 9:13 PM Assalamualaikum Tun, Agak lucu bila seorang peguam yg dapat RM2 juta setahun meninggalkan kerjaya..nak jadi menteri ( kerjaya yg agak memeningkan kepala ) Nampaknya Zaid dah tersepit..rakyat dah marah kat dia...Pak Lah janji nak simpan rahsia..tapi Pak Lah kan flip flop. Track record Zaid pun tak baik semasa dibawah pemerintahan Tun, kalau tak silap saya, dia pernah didapati bersalah atas tuduhan rasuah oleh UMNO. wallahualam. By peteryap on November 11, 2008 9:16 PM Dearest Tun,Zahid Ibrahim is the biggest hypocrite but obviously the kind that the Bar Council loves.Only a useless PM like Dollah would make him a minister. I am still interested to know how and by what authority that allows him to steal RM10.5 million of the rakyat's money to pay a bunch of sacked judges.Why Pakatan is not raising hell in Parliament over this?? Lim Guan Eng in Penang questioned small amount like the difference between RM800 and RM1600 for air fairs.Why hasn't he said anything when RM10.5 of our money is stolen! Sorry,I forgot.Zahid is Pakatan's good friend!So what is RM10.5million among friends right?Thank you Tun for exposing the hypocritical goings on,in this socalled ex-gratia payment. Slide 49: By rudding on November 11, 2008 9:18 PM Syabas Ayahanda!,Zaid ni jenis melayu yg tak kenang budi, nak untung sendiri biar melayu lain rugi. Org mcm ni lbh baik jgn hidup di bumi Malaysia ini, agaknya Israel tmpt terbaik unknya; biar dia angkut firma guamannya ke sana. Ini juga kesilapan besar AAB bawa dia masuk dlm kabinet, dah org dia! lantik jadi senator terus jadi menteri. Teruskan penulisan Ayahanda dan sy berdoa moga Allah kurniakan kesejahteraan serta kesihatan yg baik sentiasa. By matnor on November 11, 2008 9:18 PM Yang berbahagia Tun,Tahniah kerana Tun telah menyampaikan sesuatu dengan cara yang short, sweet and simple. Tapi mesejnya amat tajam sebagaimana tajamnya fikiran Tun. Jangan biaq depa dok belasah duit rakyat, menjahanamkan UMNO dan negara. Tahniah sekali lagi Tun. Salam By pay_jal on November 11, 2008 9:19 PM Gua mmg tak berkenan ngan zaid nie..dia + anwar sama la mat kitol yg ade angan2 sendiri.. pirahhhhhhhhhhh.... shoot lu org sama machine-gun baru lu org tau! Slide 50: By avizairil on November 11, 2008 9:22 PM Assalamualaikum Tun yang dihormati, Saya amat bersetuju dengan sindiran-sindiran Tun di atas. Contoh terbaik anak Melayu perosak bangsa dan parti, anak Melayu yang mudah lupa. Wassalam. AVI By wargasetia1 on November 11, 2008 9:22 PM Assalamualaikum Tun, Salam bahagia..Tun, orang-orang seperti ZI sebenarnya adalah segelintir cerdik pandai Melayu di negara kita. Saya masih tak faham apakah sebenarnya isu ZI ini dan motifnya masuk politik yang tak seberapa 'pendapatannya' berbanding dengan pendapatannya sebagai seorang peguam. Apakah yang sebenarnya ZI mahu? Dan apakah agenda ZI? Sedikit masa dahulu saya melihat suasana politik Pakistan. Hebat sungguh. Bunuh membunuh, hebat betul. Di tengah-tengah kekalutan itu pula, muncul peguam-peguamnya yang menuntut bukan2 di negaranya. Barangkali ZI cuba menjadi Zorro ataupun Robin Hood di kalangan pendukung dan pengamal undang-undang? Seperti kami di Sabah ini, amat ketinggalan. Tidak pernah ambil tahu atau pun dimaklumkan tentang ZI ini. Muncul tiba-tiba dan perginya pun tiba-tiba juga. Adakah ZI ini seorang lagi desperado di kalangan desperado-desperado lain dalam dunia politik orang melayu kita, Tun? Wallahualam. Sayang sungguh, dengan brilliant mindnya, ZI sebenarnya boleh menyumbang lebih untuk orang melayu. Mungkin juga ketaksuban terhadap profesionnya sebagai peguam terbawa-bawa bila jadi menteri tempoh hari. Apa-apa pun, all the best for ZI. Slide 51: By tikar emas on November 11, 2008 9:22 PM Salam Tun, I found that many successful malays are like Zaid Ibrahim, selfish. They always think that their success is because of their own merits. "I can have this sort of wealth because I work hard..nobody help me". But the fact of the matter is DEB is the main factor. Whether we can take it or not, our friends, the chinese are far better than us in terms of infra. They have more capital, they have more networking capabilities and also they have more experience than us, the malay. This is due to the fact that they have accumulated from their forefathers as they have been in the business world for long time ago where at that time all Malays were staying in Kampungs planting padi etc. Without these three important elements (capital, networking and experience), how can we, the Malays compete with them should we set game at the same playing ground. No way.. Some may succeed but the majority will be left behind and eventually leads to natural death. Of course, if I were a chinese, I would demand equal right as the Malays, because I was also born on this land. But, we, the Malay leaders must know how to use and execute the Power we have. Come on..we have Power..use it. Since we dont have those three important ingredients, capital, networking and experience, and we only have POWER, then we use .POWER.. What else do we want to use??? Simple Mathematics right?? Who prevents you from using these three important ingredients, capital, networking ? And how to get experience if you aren’t the process owner? A failure of the Ali-Baba approach… Slide 52: Assalamualaikum wbt.Tun yang dikasihi, Saya setuju dengan apa yang diperkatakan. Ada ramai lagi manusia yang seperti Zaid ini yang lupa pada dasar-dasar DEB yang telah memberi kejayaan kepada beliau. Kita lihat saja berapa ramai lagi kaum Bumiputra diberikan kepercayaan untuk menerajui syarikat konglomerat melalui dasar DEB tapi berapa ramai pula yang lupa untuk membantu kaumnya sendiri bila berada ditempat tersebut. Ada diantara peniaga-peniaga Bumiputra ini yang betul-betul "genuine" untuk dibantu tetapi para CEO Bumiputra ini lebih mementingkan kekayaan keluarga dan kerabat sendiri hingga kadang-kadang merugikan syarikat yang diterajui. Sekian. By megat terawis on November 11, 2008 9:25 PM Ybh Tun, Zaid Ibrahim ternyata terlupa dari mana dia datang, saya rasa dia malu kerana belajar di ITM, itu sebab dia tidak mempertahankan ITM langsung. Apabila terdapat orang Melayu yang miskin dan tidak berjaya dia akan cakap DEB gagal, tapi dia yang sudah kaya raya tu dari mana datangnya?? Tentulah dia cakap sebab dia orang yang paling pandai dalam undang-undang sebab itu dia berjaya tanpa bantuan sesiapa. Susah kalau dah jenis yang tak kenang budi ni Tun. Slide 53: By melayubaru on November 11, 2008 9:25 PM Yang saya hormati Tun; MELAYUBARU dah berkali-kali kata ini satu kesalahan yang besar dan terang lagi bersuloh oleh pak zaid dan pak lah. Mengunakan wang rakyat sewenang-wenangnya sebab pada pendapat nya hakim-hakim tersebut telah terainaya. Tribunal yang dilantik YTMYD Agung dapati mereka bersalah, dia dan pak lah kata mereka tak salah. Ini saya kata penderhakaan yang amat besar. Tak kira lah dia dah jadi kaya raya melalui DEB tapi jangan sewenang-wenangnya guna duit rakyat. Yang hairan saya tak ada lak BPR nak siasat slah guna kuasa didalam hal ni. Tak ada lak PKR, DAP atau Bar Council tu bising. Mungkin lah bar council yang terdiri daripada peguam2 kata duit sebanyak tu ciput je, but does not make it right to use people's money. Fullstop. By Anis Ahmad Abdul Rahman on November 11, 2008 9:26 PM Ha! Padan kau Zaid, kena sebijik...I am sure all the deal that Zaid & Co was hired because your name was Zaid & Co., not Lim & Muthusamy, and I am sure Lim & Muthusamy are far better than you. What a hypocrite you are Zaid, after benefiting so much from DEB now you want to deny this DEB to all deserving Malay kampong boy who will never be able to compete on a fair ground against urban kid who attend private school.. Grow up Zaid..you are such a disgrace to Malays, to lawyers and Malaysia. PR deserves to have such an idiot like you.. Go away..Poorah.. Slide 54: By entahlah on November 11, 2008 9:32 PM Dearest Tun, Hik3 LMAO when reading this. You can be very sarcastic when you want to. This is a very classic example of kacang lupakan kulit. Nak kata naive...umor dah lanjut dah. Nak jadi hero tak bertempat. Bodoh!!...Sadly this guy is not alone. Warmest regards to you and family. Wassalam.   By zharif on November 11, 2008 9:34 PM Salam tunbold statement from u and i like it :)tak masuk akal bayaran ex-gratia sampai berjuta ringgitsedangkan negara sedang mengalami masalah kewangani dunno how Pak Lah thinkmay god bless u tun FROM:ZHARIF Slide 55: By azimanaf on November 11, 2008 9:36 PM A'kum YAB Tun, well, manusia ni khayal dialam masing-masing. jarang sekali si tanggang akan kenang tilam usangnya. begitu juga yang berlaku pada kebanyakan pemimpin umno (walaupun bukan semua), belum sepenggal jadi yb dah malas nak turun padang.kunun sibuk sana sini walhal berfoya2 & susun strategi pengekalan kuasa. by the way sebagai budak mentah saya nak tau alasan Tun dalam beberapa isu1. skandal BMF masih tak terjawab2. skandal perwaja menjadi kes lemah3. isu akta tanah yang Tun luluskan pd 94 menyebabkan tanah rezab byk tergadai4. rasuah - kenapa tak diletak sahaja sebagai suruhanjaya diraja?banyak soalan. tapi setakat ni dulu.Tun boleh jawab dalam blog @ emailkan pada saya abdi_azim@yahoo.com.my. TQVM Tun. p/s sy yang cium tangan & amik sign Tun buku Dr M Selected Letters To The World Leaders di pdg golf Port Dickson julai lalu. By megat terawis on November 11, 2008 9:37 PM Ybhg. Tun Saya nak tambah sikit, apabila Zaid di ambil jadi Menteri terbukti yang dia ni tak pandai buat kerja, seorang tergopoh-gapah, arrogant, pada saya tak ada Menteri yang pandai akan buat kenyataan sebelum kabinet membuat keputusan kecuali dia seorang yang tak reti buat kerja Menteri.Malah keputusan yang dia buat lebih menyusahkan Pak Lah sebagai Perdana Menteri, bukan menolong.Bila dia kena serang dari dalam Kabinet akibat kebodohan diri sendiri dia guna isu ISA supaya dia di lihat hero di mata Pakatan Rakyat. Kalau dah tak pandai, mengaku saja. Jadi kaya-raya tu pun bukan sebab pandai, sebab DEB...kalau macam ni cara kerja, pergi mana-mana Negara pun tak boleh berjaya, tapi di Malaysia sebab dia Melayu peluang telah di beri dan dia berjaya. Slide 56: By nawawidahalan on November 11, 2008 9:42 PM Salam Tun, Saya masih sgt menyukai gaya ulasan dan bidasan Tun yang bersahaja, nakal tetapi tepat dan padat. Jika Tun terluang sila baca dan nilai tulisan saya bertajuk; Ketuanan Rakyat: Fahaman Karut Lagi Kolot diblog; http://nawawidahalan.blogspot.com/ ampun maaf dan terima kasih. By Guruh on November 11, 2008 9:43 PM Ayahenda Tun,Peguam yang sebegini, yang buat duit atas keperluan conveyancing kes kes penswastaan kerajaan sudah mula lupa yang segala di kecapi ada lah kerana dia orang Melayu dan dapat peluang kerana DEB. Lulus sebagai peguam dari ITM pun kerana dia orang Melayu & DEB. Tetapi perangai bak pepatah Melayu macam "Melepas anjing tersepit"! Ramai juga orang Melayu yg perangai begini, semasa susah bertunggu tangga di pejabat kerajaan, terminta2 atas DEB, tetapi bila sudah kaya, suruh kerajaan hentikan DEB supaya orang Melayu lain tak merasa! Hendak kaya sendiri sahaja, yang sebangsa dengan nya biar terus miskin! Ini lah perangai PHD (perangai hasad dengki) yang 'bergelora' di jiwa sesetengah orang Melayu yang tak dapat di hapuskan! Kita sepatutnya, bila dah kaya, tolong sesama sendiri. Bila bangsa kita maju, baru lah kita semua di hurmati. Wassalam,Guruh Slide 57: By chewchew on November 11, 2008 9:44 PM salam tokdet. pykong anwar dah bekurangan.zaid dah silap langkah By orang jauh on November 11, 2008 9:44 PM Tun kalau bab perli-perli ni memang top. Kalau Zaid banyak sangat dapat income/projek dari kerajaan tapi kemudian kutuk kerajaan, kutuk NEP, lepas ni takyah la lagi bagi projek kat dia. Simple as that!! By Zahari S on November 11, 2008 9:45 PM Assalammualaikum YBhg tun Dr. Mahathir, Saya hanya mampu tersenyum semasa membaca nukilan Tun kali ini. Setahu saya semasa bekerja dengan salah satu syarikat berkaitan kerajaan suatu masa dulu, firma guaman Zaid Ibrahim & Co atau nama pendeknya ZICO merupakan syarikat guaman yang menjadi peguam kepada hampir semua aktiviti2 korporat syarikat tersebut. Dari penggabungan syarikat hingga kepada hal2 berkaitan cukai. Slide 58: Apa yang tulis kali ini sememangnya satu sindiran sinis kepada seorang anak Melayu yang sudah tidak Melayu lagi. Sekiranya firma ZICO ini mempunyai 100 atau lebih peguam, maka pendapatan si Zaid ini seharusnya melebihi RM2 juta setahun. Kenyataan si Zaid yang mengatakan konsep ketuanan Melayu merupakan satu retorik ciptaan UMNO sememangnya sesuatu yang pelik. Ini adalah kerana pada dasarnya konsep ini telah terpahat di dalam Perlembagaan negara ini. Sebagai seorang peguam dan sebelum berhenti dan keluar dari kabinet dapur, Zaid ini merupakan "Menteri Undang-undang yang Terpilih" Zaid sepatutnya sudah menghalusi setiap perkataan dalam Perembagaan Negara. Kenyataan beliau yang menyanggah hak keistimewaan orang Melayu yang telah terpahat di dalam Perlembagaan menunjukkan betapa ceteknya pengetahuan beliau dalam intipati Perlembagaan negara. Saya, sebagai rakyat Malaysia berbangsa Melayu berasa amat sedih dengan tindak tanduk Zaid Ibrahim dan berharap beliau sedar dari lamunan mimpi yang menyesatkan dan balik ke pangkal jalan. Jika tidak beliau harus menyerahkan kewarganegaraan beliau dan pergi kemana-mana negara yang beliau suka supaya beliau boleh mengamalkan konsep kesamarataan yang terpendam di jiwa beliau selama ini. Selamat tinggal Zaid.... Wassalam LoyalCitizenSHAH ALAM Slide 59: By podjan podli on November 11, 2008 9:49 PM dear Tun!hati-hatilah dengan lakonan dan konspirasi 'mereka' yang cuba memalukan dan melenyapkan kegemilangan zaman pemerintahan tun. ingatan ikhlas dari saya buat tun yang tersayang. please tun, hati-hatilah.....! By Ataturk on November 11, 2008 9:51 PM Dear Tun, This Zaid fella is a moron of the highest order. Bribing others with hard-earned tax payers money is a no-brainer. Now things come back to haunt him and the families who took the money. To him and the judges or families who took the money, they better apologise to Malaysians now. All have no shame and except for one all the others profess to be Muslims Best Regards Ataturk Slide 60: By kamalmnoor on November 11, 2008 9:52 PM Selamat sejahtera Tun. Zaid adalah melayu yang sudah terlupa. Terlupa asal diri, terlupa maruah diri, terlupa apa yang diberi. Kalau bukan dengan bantuan Tun dahulu siapa lah zaid sekarang. Niat zaid untuk mengaibkan Tun sungguh mengaibkan. Tuhan maha kaya. By harun on November 11, 2008 9:52 PM Tun Yang dihormati.. Sedih bila melayu memperbodohkan melayu.Sedih bila melayu pijak melayu. Kerana tamakan harta dunia sanggup membunuh & menipu bangsa sendiri.Seburuk2 bangsa Yahudi tidak membunuh bangsa sendiri.Sanggupkah melayu2 ini dilaknat sebagaimana Yahudi. Sedih... Slide 61: By Emkay on November 11, 2008 9:54 PM Y.Bhg Tun... Terima kasih kerna menyedarkan rakyat siapa Zaid. Orang Melayu yang naik melalui DEB ni tak patut lagi diberi bisnes oleh Kerajaan Melayu dan orang Melayu kerana jiwanya bukan Melayu. Ramai peguam Melayu lain yang perlu kita bagi bisnes dan tolong mereka. Biarlah Zaid dapatkan bisnes drpd bukan Melayu. By oasis on November 11, 2008 10:00 PM salam Tun Tentang Zaid ni memang dah malas nak layan dah.. cuma tentang pendapatan PM sekarang saya ingin bertanya tentangnya.. ini kerana seorang pensyarah Pengajian Malaysia berkata pendapat seorang PM mencecah 100k. Yang dimaksudkan 100k adalah gaji PM semata2.. adakah ini benar atau kenyataan berbaur fitnah? Bila seorang pensyarah yang berkata sebegitu, beratus-ratus pelajar yang tidak tahu apa terus mendengar and mempercayainya.. harap Tun boleh tolong jelaskan tentang ini.. bukan nak mempersoalkan gaji itu, memang da selayaknya pendapatan itu, cuma yang saya harapkan ialah perkara ini dapat dijelaskan supaya tidak timbul kekeliruan. thanks TUN. Take care Slide 62: By linuxguy on November 11, 2008 10:04 PM Dear Tun, I would like to share from my own experience. My parents were so poor they couldnt afford to send their children to university. Even when my eldest brother was accepted to study in UKM, they have to borrow all over the places just to pay the admission fees. Thanks to NEP after that 5 of us managed to further our studies abroad with scholarship from JPA and some under MARA. We did not know anybody in the givernment or use any cable for this. We were depending totally on our SPM results. Today all of us are back working in our beloved country. Some are working in private sectors, one of my brothers is working with the goverment and one of my sisters started her own business. Today through her company she has provided 100+ jobs to Malaysians from all ethnic groups, which 70% are bumiputras. Those who are working in private sectors and governemt also contribute much to the community and this country which i dont think i need to elaborate further. Without NEP this all is not possible. We probably would have not further our studies and live in kampung until to this day. Our parents can only afford to pay for my eldest brother. Slide 63: Another example, one of my brother's friend was not very bright in studies but he has a very creative mind. He came from a poor family as well. With the help of MARA he managed to get a loan and started his own business. Now 10 years has passed and today his company has branches all over the world. My point: 1) Some people claim NEP does not help the poor at all but only enrich the cronies, this is untrue. NEP in fact has helped hundreds of thousands (if not millions) bumiputras not only in educations but also in businesses. Although I have to admit nowadays there are cronies of those in power get a large chunk of it. This is one of the weaknesses that our leader have to fix. 2) As far as I'm concern, Zaid Ibrahim can go to hell. He might not need NEP to succeed in his life but he should not become a traitor to his own race and making bullshit claims that NEP doesnt help the bumis at all. Like i mentioned before in my previous post (other topic), this rich people only want to become popular fighting for something that they dont need. Put him in those poor people's shoes, I bet he will regret and kill himself for being a traitor. But we all know that wouldnt happen. By hafizan on November 11, 2008 10:06 PM Rm 10 juta , Rm 5 juta , Rm 2 juta . Alangkah baik nya disedekah kan pada anak2 yatim piatu . Menakjubkan !?!? Slide 64: By MKM on November 11, 2008 10:08 PM Selamat Malam Tun, Pada pendapat saya bayaran kepada peguam yang dibuang adalah tidak patut.Saya rasa Datuk Zaid Ibrahim tu dah nyanuk atau dah kena sakit darah tinggi.kadand kadang tengok muka dia pun dah takde selera.Muka dia macam orang seribu masalah.Ini lah cara dia untuk mengenakan Tun.Dia tu sama macam Pakatan Rakyat punya orang.Semuanya tak boleh pakai punya orang.Sekejap cakap peguam tersebut dipecat dansekejap cakap tak dipecat,dia tu (Zaid Ibrahim) sama flip-flop macam Pak Lah jugak. Long Live Tun mahathir. Now Playing : Hatebreed (I will be Heard) Slide 65: By aizmy on November 11, 2008 10:08 PM -Salam Tun- RM2juta setahun nilai yang amat lumayan...saya no 1. By a.w on November 11, 2008 10:11 PM Assalamualaikum Tun, saya fikir rakyat marhain sperti saya tak mungkin dapat mendalami persoalan ini dengan lebih komprehensif tanpa nukilan dan idea yang diberikan oleh Tun. Saya yakin yang mantan menteri tersebut lebih gemar mencari populariti dari isu semasa yang jelas akan melonjakkan namanya bila dia menyertai Pakatan Rakyat nanti.Ini pendapat saya saja... Slide 66: The end….

Add a comment

Related presentations

Related pages

Tun Dr Mahathir Mohamad: ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA

As an archive to the articles written by the 4th Prime Minister of Malaysia. Wednesday, November 12, 2008. ZAID IBRAHIM DAN BAYARAN EX-GRATIA
Read more

IDEALIS MALAYSIA: BAYARAN EX-GRATIA : TINDAKAN BODOH KERAJAAN

BAYARAN EX-GRATIA : ... langkah kerajaan buka kes ini dan bagi ex gratia telah menunjukkan seolah-olah ... usahakannya ialah Zaid Ibrahim a.k ...
Read more

Zaid Ibrahim - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

... Zaid Ibrahim pergi ke London dan menerima Barrister ... Bayaran ex gratia ... Padahal Zaid telah berjanji akan merahsiakan jumlah ex gratia itu ...
Read more

Mahathir Impersonation: A response to “Zaid Ibrahim dan ...

I flew into "jealousy" when I found Mahathir's "Zaid Ibrahim dan Bayaran Ex-Gratia " attracts hundreds of praises such as "hidup seribu tahun". The article ...
Read more

Dr Mahathir Mohamad: The Ex-Gratia Payment

... hal-ehwal undang-undang Dato Zaid Ibrahim. ... Bayaran ex-Gratia kepada Tun Salleh Abbas dan enam hakim yang ... Bin Ibrahim.... May 9, 2008 ...
Read more