William Carey (1761 1834)

50 %
50 %
Information about William Carey (1761 1834)

Published on April 14, 2008

Author: iwfd

Source: slideshare.net

Description

Viata si activitatea lui William Carey - pe scurt.

William Carey (1761-1834) P ărintele misiunilor moderne

Familia şi viaţa timpurie Într-o căsuţă umilă dintr-un oraş mic numit Paulerspury, Anglia locuia un cuplu tânăr, iar pe 17 august 1761, li s-a născut fiul cel mare, William Carey. William tânjea după cunoştinte istorice şi ştiinţifice. Se delecta citind cărţi de călătorie şi aventură; îşi umplea camera cu tot felul de plante şi insecte, şi a demonstrat că era foarte hotărât şi ducea la bun sfârşit orice ar fi început

Familia şi viaţa timpurie

Într-o căsuţă umilă dintr-un oraş mic numit Paulerspury, Anglia locuia un cuplu tânăr, iar pe 17 august 1761, li s-a născut fiul cel mare, William Carey.

William tânjea după cunoştinte istorice şi ştiinţifice. Se delecta citind cărţi de călătorie şi aventură; îşi umplea camera cu tot felul de plante şi insecte, şi a demonstrat că era foarte hotărât şi ducea la bun sfârşit orice ar fi început

Tinereţe Întrucât sănătatea nu îi îngăduia să facă munci agricole el a devenit pantofar, meserie de care niciodată nu s-a ruşinat. Când a avut aproape douăzeci de ani s-a alăturat unui grup mic de nonconformişti la Hackleton iar doi ani mai târziu, în 5 octombrie 1783, a fost botezat. Aproape doi ani mai târziu s-a unit cu biserica baptistă la Olney, iar aici a devenit o lumină puternică.

Tinereţe

Întrucât sănătatea nu îi îngăduia să facă munci agricole el a devenit pantofar, meserie de care niciodată nu s-a ruşinat.

Când a avut aproape douăzeci de ani s-a alăturat unui grup mic de nonconformişti la Hackleton iar doi ani mai târziu, în 5 octombrie 1783, a fost botezat. Aproape doi ani mai târziu s-a unit cu biserica baptistă la Olney, iar aici a devenit o lumină puternică.

Pregătirea pentru lucrare Carey a desenat o hartă simplă a lumii, desenând locurile unde Evanghelia nu fusese predicată, a citit călătoriile lui Cook, acestea având un impact puternic asupra lui şi L-a rugat pe Domnul Secerişului să trimită lucrători în ţinuturile neatinse ale lumii.

Pregătirea pentru lucrare

Carey a desenat o hartă simplă a lumii, desenând locurile unde Evanghelia nu fusese predicată, a citit călătoriile lui Cook, acestea având un impact puternic asupra lui şi L-a rugat pe Domnul Secerişului să trimită lucrători în ţinuturile neatinse ale lumii.

Cartea reverendului Andrew Fuller, „Evanghelia demnă de toată acceptarea” în care a declarat „dacă este datoria tuturor oamenilor să creadă oricând Evanghelia le este prezentată, trebuie să fie de datoria tuturor celor care au primit Evanghelia să o predice celorlalţi,” i-au stabilit convingerile.

Cartea reverendului Andrew Fuller, „Evanghelia demnă de toată acceptarea” în care a declarat „dacă este datoria tuturor oamenilor să creadă oricând Evanghelia le este prezentată, trebuie să fie de datoria tuturor celor care au primit Evanghelia să o predice celorlalţi,” i-au stabilit convingerile.

Societatea misionară baptistă In 2 octombrie 1792, în casa unei văduve unde doisprezece oameni erau prezenţi, a fost organizată Societatea misionară baptistă s-au făcut pe loc şi înscrierile iar suma s-a ridicat la 132 de lire.

Societatea misionară baptistă

In 2 octombrie 1792, în casa unei văduve unde doisprezece oameni erau prezenţi, a fost organizată Societatea misionară baptistă s-au făcut pe loc şi înscrierile iar suma s-a ridicat la 132 de lire.

Carey s-a oferit să fie primul misionar. Când s-a împrăştiat vestea despre organizaţie, lucrătorii din Londra au sfătuit oamenii să fie împotrivă. Oamenii cu influenţă nu au vrut să se alăture organizaţiei. Dar clericul de la ţară a fost la conducere şi înainte de sfârşitul următoarei luni, martie, suma din bancă era aproape 800 de lire.

Carey s-a oferit să fie primul misionar. Când s-a împrăştiat vestea despre organizaţie, lucrătorii din Londra au sfătuit oamenii să fie împotrivă. Oamenii cu influenţă nu au vrut să se alăture organizaţiei. Dar clericul de la ţară a fost la conducere şi înainte de sfârşitul următoarei luni, martie, suma din bancă era aproape 800 de lire.

Alegerea ţinutului Adunarea de fonduri nu a fost singura preocupare importantă a noii societăţi. „Ţinutul este lumea,” dar pe unde să pătrundă? John Thomas, recent întors din Bengal şi însufleţit de scopuri misionare, în data de 9 ianuarie 1796, a fost trimis ca misionar în India, iar lui Carey i-au cerut să îl însoţească decât să meargă în altă ţară.

Alegerea ţinutului

Adunarea de fonduri nu a fost singura preocupare importantă a noii societăţi. „Ţinutul este lumea,” dar pe unde să pătrundă? John Thomas, recent întors din Bengal şi însufleţit de scopuri misionare, în data de 9 ianuarie 1796, a fost trimis ca misionar în India, iar lui Carey i-au cerut să îl însoţească decât să meargă în altă ţară.

Vânturi contrare Compania indiană de est, care avea control complet în India, nu încuraja nici o lucrare de misiune. După investigări importante, misionarii s-au gândit să se îmbarce fără a avea permisiune, dar cu patru zile înainte de plecare planurile le-au fost stricate. Totuşi, această întârziere a avut binecuvântarea ei. D -na Carey, care până atunci refuzase să meargă, a decis să se alăture soţului ei împreună cu copiii lor şi cu sora ei. În anul următor, 11 noiembrie, au ajuns la Calcutta.

Vânturi contrare

Compania indiană de est, care avea control complet în India, nu încuraja nici o lucrare de misiune. După investigări importante, misionarii s-au gândit să se îmbarce fără a avea permisiune, dar cu patru zile înainte de plecare planurile le-au fost stricate. Totuşi, această întârziere a avut binecuvântarea ei. D -na Carey, care până atunci refuzase să meargă, a decis să se alăture soţului ei împreună cu copiii lor şi cu sora ei. În anul următor, 11 noiembrie, au ajuns la Calcutta.

Pe cărări drepte Când Carey a păşit pe pământ indian dorinţele şi rugăciunile lui din ultimii şapte ani au fost împlinite. Au fost mari greutăţile pe care le-a întâlnit până a ajuns în acest ţinut; dar acestea nu erau nimic în comparaţie cu ce avea de îndurat pe parcursul lucrării din acest ţinut. Thomas şi Carey şi-au dus bani puţini cu ei . Societatea le dăduse 150 de lire în bunuri care trebuiau date când ajungeau. Însă cerinţe neaşteptate le-au secat fondurile iar după două luni nu mai aveau nici un ban.

Pe cărări drepte

Când Carey a păşit pe pământ indian dorinţele şi rugăciunile lui din ultimii şapte ani au fost împlinite.

Au fost mari greutăţile pe care le-a întâlnit până a ajuns în acest ţinut; dar acestea nu erau nimic în comparaţie cu ce avea de îndurat pe parcursul lucrării din acest ţinut. Thomas şi Carey şi-au dus bani puţini cu ei . Societatea le dăduse 150 de lire în bunuri care trebuiau date când ajungeau. Însă cerinţe neaşteptate le-au secat fondurile iar după două luni nu mai aveau nici un ban.

Primul convertit Dl. Udny, om smerit şi prieten al misiunilor, l-a găsit şi i-a oferit postul de director al unei fabrici de indigo la Manbatty, in ţinutul Malda. Întrucât această ofertă îi oferea sprijin suficient pentru familia lui, timp să înveţe, o congregaţie formată din băştinaşi ce lucrau la fabrică şi cu care se putea întâlni în mod regulat, de asemenea le putea predica şi îi putea învăţa, a acceptat şi a rămas la fabrică pentru cinci ani.

Primul convertit

Dl. Udny, om smerit şi prieten al misiunilor, l-a găsit şi i-a oferit postul de director al unei fabrici de indigo la Manbatty, in ţinutul Malda. Întrucât această ofertă îi oferea sprijin suficient pentru familia lui, timp să înveţe, o congregaţie formată din băştinaşi ce lucrau la fabrică şi cu care se putea întâlni în mod regulat, de asemenea le putea predica şi îi putea învăţa, a acceptat şi a rămas la fabrică pentru cinci ani.

A vizitat sate şi a tradus tot Noul Testament în limba bengaleză pentru a putea ajunge la masele de oameni. Primul convertit provenea dintr-o familie de portughezi, un creştin dedicat care a construit o biserică în 1797, şi a slujit cu credincioşie ca şi pastor şi misionar până a murit 1829 .

A vizitat sate şi a tradus tot Noul Testament în limba bengaleză pentru a putea ajunge la masele de oameni. Primul convertit provenea dintr-o familie de portughezi, un creştin dedicat care a construit o biserică în 1797, şi a slujit cu credincioşie ca şi pastor şi misionar până a murit 1829 .

Mutarea la Serampore În 1799, din cauza unei mari inundaţii, fabrica a fost închisă iar Carey nu ştia ce să facă pe moment. Au fost nevoiţi să se oprească la Serampore, pe malul vestic al Hooghly, la aproape 20 de km mai sus de Calcutta. Această zonă era sub dominaţie daneză.

Mutarea la Serampore

În 1799, din cauza unei mari inundaţii, fabrica a fost închisă iar Carey nu ştia ce să facă pe moment.

Au fost nevoiţi să se oprească la Serampore, pe malul vestic al Hooghly, la aproape 20 de km mai sus de Calcutta. Această zonă era sub dominaţie daneză.

Când Carey şi familia lui au mers în ianuarie la noua staţie de misiune, în 1800, a găsit o casă, colegi de lucru prietenoşi cu care a format prietenii de durată. Imediat au stabilit nişte şcoli şi au început să predice Evanghelia. Înainte ca anul să se termine, Carey a avut privilegiul de a-l boteza pe Krishna Pal, primul lui convertit hindus

Când Carey şi familia lui au mers în ianuarie la noua staţie de misiune, în 1800, a găsit o casă, colegi de lucru prietenoşi cu care a format prietenii de durată.

Imediat au stabilit nişte şcoli şi au început să predice Evanghelia. Înainte ca anul să se termine, Carey a avut privilegiul de a-l boteza pe Krishna Pal, primul lui convertit hindus

O viaţă roditoare Negarea de sine nu a fost singura atitudine a lui Carey. Se trezea la 5:45, citea un capitol din Biblia scrisă în ebraică, „rugăciune personală cu Dumnezeu”, rugăciuni în familie cu servitorii bengalezi, traducea versete din hindustani în sanscrită, preda la colegiu de la ora zece la două, după aceea corecta traduceri în bengaleză din Ieremia, traducea Matei în sanscrită, timp de o oră stătea cu un pundit pe Telinga, la ora şapte îşi aduna gândurile pentru o predică, la 7:30 predica în faţa a patruzeci de oameni, după aceea mai traducea în bengaleză până la unsprezece, scria o scrisoare acasă, citea un capitol din Noul Testament în greacă, şi se încredinţa în Mâna Domnului în timp ce se pregătea să se culce, şi toate acestea le făcea în curs de o zi.

O viaţă roditoare

Negarea de sine nu a fost singura atitudine a lui Carey. Se trezea la 5:45, citea un capitol din Biblia scrisă în ebraică, „rugăciune personală cu Dumnezeu”, rugăciuni în familie cu servitorii bengalezi, traducea versete din hindustani în sanscrită, preda la colegiu de la ora zece la două, după aceea corecta traduceri în bengaleză din Ieremia, traducea Matei în sanscrită, timp de o oră stătea cu un pundit pe Telinga, la ora şapte îşi aduna gândurile pentru o predică, la 7:30 predica în faţa a patruzeci de oameni, după aceea mai traducea în bengaleză până la unsprezece, scria o scrisoare acasă, citea un capitol din Noul Testament în greacă, şi se încredinţa în Mâna Domnului în timp ce se pregătea să se culce, şi toate acestea le făcea în curs de o zi.

Obiceiul ‚Suttee’ s-a sfârşit În 1799 Carey a fost martorul primei arderi a unei văduve indiene la înmormântarea soţului ei. A fost foarte impresionat şi a implorat Guvernul Englez să interzică astfel de orori. Una dintre primele sale acţiuni a fost să interzică acest obicei îngrozitor. În 4 decembrie, 1829, a fost semnată legea prin care se interzicea acest obicei şi i-a fost dată lui Carey să o traducă în bengaleză, ca să poată fi publicată în ambele limbi.

Obiceiul ‚Suttee’ s-a sfârşit

În 1799 Carey a fost martorul primei arderi a unei văduve indiene la înmormântarea soţului ei. A fost foarte impresionat şi a implorat Guvernul Englez să interzică astfel de orori.

Una dintre primele sale acţiuni a fost să interzică acest obicei îngrozitor. În 4 decembrie, 1829, a fost semnată legea prin care se interzicea acest obicei şi i-a fost dată lui Carey să o traducă în bengaleză, ca să poată fi publicată în ambele limbi.

Aproape de sfârşit Când ultima ediţie revizuită a Bibliei în bengaleză a fost scoasă la tiparniţă a simţit că toate eforturile lui se apropiau de sfârşit. Odată i-a spus unui prieten, „Eu nu am făcut nimic remarcabil. A fost nevoie doar de răbdare şi perseverenţă.”

Aproape de sfârşit

Când ultima ediţie revizuită a Bibliei în bengaleză a fost scoasă la tiparniţă a simţit că toate eforturile lui se apropiau de sfârşit. Odată i-a spus unui prieten, „Eu nu am făcut nimic remarcabil. A fost nevoie doar de răbdare şi perseverenţă.”

Unui prieten care şi-a exprimat speranţa ca el să se întoarcă în curând la lucrarea pe care o iubea, i-a spus, „Pasajul în care se zice, ‚Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi ne iartă şi ne curăţă de orice păcat,’ mă ajută foarte mult. Întrucât,” a adăugat el, „sunt sigur că dacă îmi mărturisesc păcatele Dumnezeu mi le iartă şi mă curăţeşte de TOT ce este greşit în mine, ce mi-aş putea dori mai mult?” Deoarece infirmităţile lui au crescut, în fiecare dimineaţă era dus în braţe până în biroul lui şi toată ziua traducea

Unui prieten care şi-a exprimat speranţa ca el să se întoarcă în curând la lucrarea pe care o iubea, i-a spus, „Pasajul în care se zice, ‚Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi ne iartă şi ne curăţă de orice păcat,’ mă ajută foarte mult. Întrucât,” a adăugat el, „sunt sigur că dacă îmi mărturisesc păcatele Dumnezeu mi le iartă şi mă curăţeşte de TOT ce este greşit în mine, ce mi-aş putea dori mai mult?”

Deoarece infirmităţile lui au crescut, în fiecare dimineaţă era dus în braţe până în biroul lui şi toată ziua traducea

"În mâna Ta iubitoare“ Ziua s-a deschis cu scrisori de încurajare din Anglia, în care îi erau transmise dragostea şi rugăciunile pentru el. Aceste mesaje au provocat ultimele vibraţii de recunoştinţă ale inimii lui veşnic vesele. În acea zi a fost nemaipomenit de fericit iar pe 9 iunie, 1834, a adormit …

"În mâna Ta iubitoare“

Ziua s-a deschis cu scrisori de încurajare din Anglia, în care îi erau transmise dragostea şi rugăciunile pentru el. Aceste mesaje au provocat ultimele vibraţii de recunoştinţă ale inimii lui veşnic vesele. În acea zi a fost nemaipomenit de fericit iar pe 9 iunie, 1834, a adormit …

S umar … Când Carey a murit, în misiunea pe care o începuse erau implicaţi 30 de misionari, 40 de învăţători băştinaşi, 45 de amplasamente şi aşezări, şi aproximativ 600 de membri în biserică. Mai mult, să nu uităm că el a fost cauza formării Societăţii Misionare Baptiste Engleze, prin intermediul căreia Hristos a fost propovăduit la mii de oameni din diferite părţi ale lumii ... se poate spune că el a fost începutul glorioasei zi când a început evanghelizarea mondială.

S umar …

Când Carey a murit, în misiunea pe care o începuse erau implicaţi 30 de misionari, 40 de învăţători băştinaşi, 45 de amplasamente şi aşezări, şi aproximativ 600 de membri în biserică. Mai mult, să nu uităm că el a fost cauza formării Societăţii Misionare Baptiste Engleze, prin intermediul căreia Hristos a fost propovăduit la mii de oameni din diferite părţi ale lumii ... se poate spune că el a fost începutul glorioasei zi când a început evanghelizarea mondială.

Add a comment

Related presentations

Related pages

William Carey - Wikipedia, the free encyclopedia

William Carey (missionary) (1761–1834), English Baptist missionary, ... William R. Carey (1806–1836), volunteer soldier during the Texas Revolution;
Read more

William Carey (missionary) - Wikipedia, the free encyclopedia

William Carey (17 August 1761 – 9 June 1834) was a British missionary, a Particular Baptist minister, a translator and an activist. He also opened the ...
Read more

William Carey (1761 - 1834) - Genealogy - geni family tree

Genealogy for William Carey (1761 - 1834) family tree on Geni, with over 150 million profiles of ancestors and living relatives.
Read more

Center for Study of the Life and Work of William Carey, D ...

Center for Study of the Life and Work of. William Carey, D.D. (1761-1834) ... William Carey, D.D. (1761-1834) William Carey University 498 Tuscan Avenue
Read more

Carey, William (1761-1834) » History of Missiology ...

Carey, William (1761-1834) English Baptist Bible translator, pastor, and father of the Serampore mission. Born into an Anglican home in rural ...
Read more

William Carey, D. D. (1761-1834): Histories (British Empire)

A Catalogue of the Library of the Hon. East-India Company in Two Volumes. New York, N. Y.: Burt Franklin, 1969. *"Adventures of Naufragus, written by ...
Read more

William Carey – Wikipedia

William Carey (* 17. August 1761 in Paulersbury (Northamptonshire / Großbritannien); † 9. Juni 1834 in Serampur heute Serampore bei Kalkutta ) war ein ...
Read more

William Carey (1761-1834) - Wholesome Words

missionary biographies William Carey: Missionary-Evangelist by Fred Barlow Copied with permission from Profiles in Evangelism, ©1976* 1761-1834
Read more

WILLIAM CAREY (1761–1834) - Index Page for Tlogical.net

William Carey was born at Paulerspury, Northamptonshire, Eng., Aug. 17, 1761 and died at Serampur, India, June 9, 1834. By baptism, a member of the ...
Read more

Carey, William (1761-1834) (DNB00) - Wikisource, the free ...

Carey, William (1769-1846)→ sister projects: Wikipedia article, Data item. 1367492 Dictionary of National Biography, 1885-1900, Volume 09
Read more