VLERESIMI I POTENCIALEVE TURISTIKE KORCA, Albania :POZITA GJEOGRAFIKE Turizmi ne Rajonin e Korcës

50 %
50 %
Information about VLERESIMI I POTENCIALEVE TURISTIKE KORCA, Albania :POZITA GJEOGRAFIKE...
Travel

Published on February 10, 2014

Author: hoteleritourismalbania

Source: slideshare.net

Description

mare nga linku; http://www.uamd.edu.al/new/wp-content/uploads/2013/01/VLERESIMI-TURISTIK-I-POTENCIALIT-NATYROR-DHE-KULTUROR-TE-RAJONIT-T%C3%8B-KORC%C3%8BS.pdf

Produkti turistik ne Rajonin e Korces Rajoni ka nje shumellojshmeri produktesh bazuar ne historine e tij, kulturen dhe traditat, fshatrat, liqenet dhe malet e tij. Fshatrat e rajonit te Korces Fshatrat perbejne pjesen me te madhe te aseteve turistike te rajonit. Ata jane te shperndara ne te gjithe rajonin. Shumica e fshatrave jane te pozicionuar prane qytetit te Korces, si: Boboshtica, Voskopoja, Dardha, Vithkuq etj. Voskopoja është një fshat i mirënjohur në këtë Rajon. Voskopoja përfshihet në shumicën e tureve të cilat kalojnë nëpërmjet rajonit juglindor të Shqipërisë. U themelua në shek e 16-te dhe në shek e 18-të ajo shndërrohet në një vendbanim urban të rëndësishëm. Jeta kulturore dhe arsimore përfaqësohej nga akademia e cila ishte një qendër kushtuar zhvillimit të kulturës dhe edukimit. Voskopoja njihet edhe për numrin e madh të kishave dhe manastireve të ndërtuara gjatë periudhës Bizantine të cila dëshmojnë për rëndësinë e saj në këtë periudhë të historisë. Në ditët e sotme pesë kisha Bizantine dhe një manastir kanë arritur te mbijetojnë nga 22 të tilla, të ndërtuara në ate periudhë. Kisha e Shën Nikolasit është më e mirëruajtura dhe përmban vepra arti të pacmuara. Gjithashtu prane fshatit ndodhet nje pyll i cili është mjaft i vizituar nga vendasit. Në Voskopojë ndodhen disa hotele të vegjël, si dhe guesthouses te cilat mundësojnë akomodimin e turistëve të mundshëm në fshat. Gjithashtu në qendër te fshatit është ndërtuar Universiteti "Aleksander Moisiu" një hotel i ri relativisht i madh , i cili do të shërbejë gjithashtu për pritjen e turistëve. Për akomodimin e turistëve shërben edhe Hotel “Akademia” me 50 dhoma dhe 11 vila. Ai frekuentohet kryesisht nga grupe studentësh por edhe për konferenca dhe takime biznesi si dhe, për akomodimin e turistëve të cilët tërhiqen prej ajrit të pastër e të freskët dhe natyrës që e rrethon. Ky hotel është i përshtatshëm për tu bërë një qendër për zhvillimin e konferencave. Aty mund te organizohen edhe aktivitete të tjera për vizitorët ku përfshihen edhe shëtitjet me kalë. Fshati ështeë shumë tërheqës dhe e meriton reputacionin qe gëzon në këtë zonë. Hoteli i cili ndodhet në qendër të fshatit ofron një eksperiencë kulinare të paharrueshme të lidhur me ushqimet tradicionale të përgatitura me përbërës të rritur në zonë. Megjithëatë në fshat ka nevojë për organizimin e më shumë aktiviteteve lidhur me tërheqjen e turistëve dhe vizitorëve si: ture me ecje, ciklizëm, shëtitje me kalë, si dhe aktiviteteve kulturore. Boboshtica eshte nje fshat historik i pozicionuar ne fushën afër qytetit te Korcës. Shumë shtëpi të vjetra dhe kisha akoma ekzistojnë në fshat. Fshati është i njohur tashmë për manat. Manat përdoren nga vendasit për të prodhuar raki, e cila ka një shije karakteristike dhe preferohet nga vizitorët. Restorantet e fshatit janë të njohura vecanërisht për korcarët por gjithashtu edhe për vizitorët të cilët kanë shijuar gatimet e shkëlqyera. Këto restorante janë destinacion primar i cdo turi të organizuar në rajonin e Korcës. 19

Dardha Rajoni i Korcës njihet për potencialet e tij turistike, por Dardha mbetet ndër më të preferuarat dhe me joshëset për pushuesit, për vetë bukuritë dhe prehjen që ofron natyra. Tashmë ardhja e vizitorëve në Korcë nuk ka dhe aq kuptim nëse nuk viziton këtë pike turistike. Të panumërta janë burimet me ujë të akullt që konsiderohen si kurative, shtëpitë që janë ndërtuar më gurë karakteristikë të zonës, cka i shton bukuritë natyrës tërheqëse. Vlen të përmendet dhe gatimi i byrekut me petë, ose ndryshe i njohur me emrin Lakrori, që është dhe një ndër specialitetet karakteristike që ofron Dardha. Turistët e parë, disa prej tyre dhe të huaj shprehen se janë duke shijuar bukuritë, klimën malore dhe gatimet tradicionale të saj. Zona e Dardhës është një prej zonave më të vështira në stinën e dimrit për shkak të reshjeve të dendura të borës, por gjithashtu magjepëse sa edhe në verë. Njihet gjithashtu dhe si zonat ku ku mikëpritja njihet sapo shkel pragun e një porte. Bukuritë e Dardhës vizitohen cdo vit nga mijëra vizitorë. Dikush e do Dardhën sidomos në dimër, të apasionuarit e skive dhe dëbores, që akoma nuk është shkrirë në malin Gramoz. Me hotelin e ri për turistet, dardharët thonë se janë rreth 40 shtëpi të reja apo të rindërtuara që synojnë turizmin familjar. Dardha ndodhet 20 km në jug-lindje të Korçës, në një lartësi prej 1334 metrash mbi nivelin e detit. Universiteti "Aleksander Moisiu" Prej kohësh fshati i Dardhës ben pjese në listën e gjatë të destinacioneve turistike të Shqipërise. Emri Dardhë (nga fruti dardhë) vjen nga nje legjendë, sipas të cilës thuhet se të ikurit qëndronin në një fushë rreth një peme dardhe dhe e quanin si fusha poshtë dardhës. Vithkuqi shtrihet në një kodër me pamje shumë të bukur, 26 km nga Korca. Ka një florë dhe faunë të pasur, vecanërisht me lloje të ndryshme bimësh mjekësore si: caji I malit, trëndafili I egër, bli e shumë të tjera. Fshati perbehet nga tre pjesë dhe ka një numër të madh monumentesh culture. Kisha e parë është ndërtuar në shekullin e 12-te dhe në shekullin e 16 fshati kishte 343 familje. Deri në shekullin e 19-te fshati është shkatërua tre herë. Një e katërta e banorëve te fshatit kanë emigruar gjatë viteve. Ka kisha të tjara tradicionale, tetë nga të cilat janë rikonstruktuar ose rindërtuar. Kishat kanë pasuri të veprave të hershme fetare si afreske , disa prej tyre gjenden ne kishën e Manastirit të Shën Pjetrit. Fshati ka tradita, zakone, folklor dallues nga fshatrat e tjerë. Nga ky fshat kanë dalë figura të njohura, si piktori i madh Vangjush Mio, i cili njihet si piktori i “njerëzve” i frymëzuar nga peisazhet e Korcës. Akomodimi në fshat ofrohet nga guesthouse me pak dhoma shtepite e banorëve të zonës. Për tu marketuar më shumë në sektorin e turizmit, duhet një përkushtim më i madh, kyesisht për në pastrimin e ambjentit për 20

ta paraqitur atë më mirë. Fshatrat përreth Liqenit të Prespës u ofrojnë vizitorëve eksperienca të ndryshme turistike të rajonit të Korcës. Komuna e Prespës e përbërë nga nëntë fshatra gjithsej, shtatë nga të cilat pranë brigjeve të liqeneve dhe dy në zonat malore. Fshatrat janë kryesishtë të populluara nga minoritetet maqedonase e cila përbën një vlerë të shtuar për të tërhequr , e cila ka një trashëgimi kulturore të një komuniteti ndryshe nga ai qe popullon pjesën tjetër të rajonit të Korçës. Turizmi po fillon të zhvillohet vitet e fundit dhe po ndërtohen disa hotle të vegjël dhe guesthouse për akomodimin e vizitorëve. Ka pasur edhe emisione televizive në të cilat është folur për këtë zonë dhe kanë ndikuar në rritjen e numrit të turistëve. Kjo zonë krenohet me 10 km brigje, pjesërisht shkëmbore dhe pjesërisht ranore të cilat akoma nuk janë zbuluar dhe përbëjnë një pasuri të madhe turistike.Projekti Italian ka ndikuar në përshtatjen e brigjeve për turizëm. Zona është shpallur park kombëtar qe në 1994 dhe nuk kanë lejuar të ndërtohen ndërtesa të reja në gjatësinë prej 200 m nga bregu I liqenit. Interes për të ngritur bizneset e tyre ka pasur edhe nga investitorë të Shteteve te Bashkuara te Amerikës. Fshatrat ofrojnë kulturë të vecantë, peisazh të mrekullueshëm, mundësi për tiu gëzuar natyrës përreth dhe një traditë të mrekullueshme në gatim, të gjitha këto shumë tërheqëse për turistët.Trashëgimia kulturore e zonës përfshin tetë kisha të ndërtuara në brendësi të shpellave, ndër më të rendësishmet mund të Universiteti "Aleksander Moisiu" përmendim Kishën Shën Marisë, e vendosur në ishullin e malit Grad,e cila i përket shekullit të XIV. Pasuri të tjera me origjinë fetare mund të përmenden kishat Bizantine, rrugët romake, dhe urat. Me mbështetjen e UNDP-se u planifikua të ndërtohet një museum për periudhën para-historike që nga vitet 7000 BC. Vizitorët mund të marin varka me qera për të bërë shëtitje, për të peshkuar në liqe por është e nevojshme të ndihmohen nga ndonjë qe e njeh zonën. Vështirë të gjenden pajisje peshkimi, kështu që ky aspect i turizmit nuk është i zhvilluar. Zona lidhet lehtësisht me Maqedoninë nga rruga e ndërtuar së fundmi mes dy vendeve. Ekziston një marëveshje me autoritetet Greke dhe Maqedonase për hapjen e kufijve për të lëvizur lehtësisht Brenda Parkut të Prespës. Komiteti i angazhuar për këtë gjë mblidhet cdo muaj, për të analizuar cështje të ndryshme që lidhen me përmirësimin e kushteve në këtë park. Lini është një fshat tjetër pranë brigjeve të liqenit të Ohrit. Shtëpitë e këtij fshati janë karakteristike. Gjetjet arkeologjike si mozaikët , dëshmojnë të jenë krijuar që nga shekulli 6-te – 7 –te gjatë sundimit të perandorit bizantin Justinianit. Për ti mbrojtuar ata, mbahen të mbuluara. Problem mbetet furnizimi me ujë të pijshëm , gjë e cila ndikon në vizitimin e fshatit nga turistët. Lini dhe Tushemishti lidhen nga 25 km breg liqenor pasi lë pas Pogradecin. Vetëm 5 km nga kufiri Maqedonas ndodhet fshati Tushemisht, i përbërë nga 300 shtëpi dhe një kishë e shekullit të 19-të. Janë ndërtuar disa hotele dhe guesthouse pranë liqenit. Pranë Tushemishtit ndodhet 21

Driloni i njohur deri në 1990, si vendi ku kalonte pushimet Enver Hoxha . Ndërtesa e përdorur për këtë qëllim tani është kthyer në hotel. Zona një natyrë shumë të bukur me bimësi dhe burime. Fshatrat e Kolonjës përfshijnë Rehovën pranë Ersekës dhe Boroës. Rehova është një nga fshatrat tradicional të Kolonjës prane Malit të Gramozit me shtëpi dhe rrugë të ndërtuara me gurë si dhe një kishe, që i përket shekullit të 17. Fshati përbëhet nga 120 shtëpi dhe 300 banorë. Fhsati dallohet për traditat në muzikë dhe zejtari. Kërkohet shumë punë për të ngritur dhe përmirësuar shërbimet, që në këtë fshat të zhvillohet turizmi vlerësim ky i bërë edhe nga ekspertët. Borova është fshat tërheqës 10 min në jug të Ersekës. Ndodhet një lapidar për të përkujtuar veteranët e luftës së dytë botërore. Një urë guri e ndërtuar në fillim të shekullit të 19-te në një kanion është akoma e ruajtur mirë. Oferta Kulturore dhe Historike Rajoni I Korcës njihet në gjithë vendin përtrashëgiminë kulturore dhe historike. Kishat dhe xhamitë Ka disa kasha dhe xhami në këtë rajon. Ketu janë të listuara disa prej këtyre ndërtesave të cilat mund të vizitohen nga turistët. Universiteti "Aleksander Moisiu" Katedralja e qytetit te Korcës, kasha Ortodokse më e madhe ne Shqipëri. Kishat e Voskopojës n( Shën Maria shekulli 18, Shën Nikollit shekulli 18, Manastiri I Shën Johanit shekulli 17) Manastiret e Vithkuqit dhe Voskopojës Kisha e Shën Mërise në ishullin e malit të Grandit, Liqeni I Prespës Xhamia në qytetin e Korcës – ndërtesa më e vjetër në qytetin e Korcës Kisha e Shën Petërit dhe kasha e Shën Thanasit në Dardhë Poetët, shkrimtarët dhe piktorët Trashëgimia artistike, letrare dhe intelektuale e rajonit të Korcës është e mirënjohur edhe jashtë kufijve. Shkrimtarët dhe poetët më të njohur janë: Theofan Noli (Fan), me origjinë nga Erseka,një nga poetët Shqipëtar më të njohur , ka shërbyer si kryeministër i Shqipërisë dhe si regjent në 1920. Ishte një ndër themeluesit e kishës Ortodokse. Qendra kulturore Fan Stilian Noli e qytetit të Korcës paraqet programe artistike dhe kulturore, ajo ka një kapacitet prej 400 vendesh. Sterio Spase ishte një poet nga Prespa, shkrimtar me origjinë maqedonase.Ilindeni , I biri është gjithashtu 22

një shkrimtar I njohur në Shqipëri dhe Maqedoni. Pogradeci ka shkrimtarë të njohurdhe njihet si “Qyteti I Poetëve” Këtu përfshihen poeti Lasgush Poradeci dhe shkrimtari Mitrush Kuteli Piktori I njohur per peisazhet e bukura te Pogradecit Vangjush Mio ka lindur në Vithkuq më 1891. Ai njihet edhe si “Artist I Popullit” Muzeumet Korca ka pesë muzeume: Muzeu I mesjetar I Artit me 7000 ikona, muzeu më I madh I ikonave në Ballkan, muzeu arkeologjik (jeta parahistorike e rajonit); Muzeu I Arsimit I vendosur në katin e dytë të shkollës së parë Shqipe; Shtëpia e piktorit natyralist Vangjush Mio dhe muzeu I Artit Oriental “Bratko”. Muzeu etnografik I Ersekës, paraqet historinë e zonës. Pranë Kamenicës, ndhodhet një muze interesant ku paraqiten gjetje të ndryshme të periudhës Ilire. Qendrat arkeologjike dhe kështjellat Zona ka disa vende arkeologjikesi: Varrezat e Kamenicës, me zbulime të bëra së fundmi ku paraqiten strukturat e varrimit të ilirëve. Ritual dhe jeta e një komuniteti që ka jetuar mes shekullit 13 dhe 6 BC. Universiteti "Aleksander Moisiu" Vendbanimet Neolitike që I përkasin shekullit (6 BC) Varrezat e Selcës shekulli I 4C Ruga romake 'Egnatia' Ura e Golikut - Apostulli Paul paraqitet duke ecur mbi një urë në rrugën për Konstandinopojë Gërmimet arkeologjike të zbuluara në qytetin e Pogradecit I përkasin shekullit të 5 C dëshmojnë për një vendbanim të hershëm ilir Mozaiku në Lin, shekulli 5 të - 6 te para krishtit Mbetet e një kështjellë e ndërtuar mure e paraqë nga shekulli i 5-të dhe shekullit 11-të, e vendosur në kodrën sipër Pogradecit. Festivalet dhe aktivitetet kulturore Rajoni njihet për zhvillimin e festivaleve dhe aktiviteteve kulturore- vecanërisht qyteti I Korcës që ndryshe e quajnë si “Qyteti I Festave”. Në pjesën tjetër të rajonit zhvillohen panaire dhe aktivitete të tjera. 23

Festat Popullore Voskopoja (24 Qershor Shën Prodhom) Dita e festës në Kishën e Mborjes (40 ditë pas Pashkëve) Vithkuq Shën Peter. Panair (29 Qershor) Dardha Shën Maria (16 Gusht) Prespa (Krishtlindje, Janar 7-9) Viti I Ri (14 Janar) Prespa Festivali Folklorik (11 Tetor) Prespa, Java kulturore e verës (2-10 Gusht) Prespa, Dita e verës, Dhjetor Pogradec European Festival of Marionettes “Xinxifilo” (17-25 Janar) Pogradec, Dita e Liqenit të Ohrit (21 Qershor) Pogradec, Nata Poetike (21 Qershor) Pogradec, Nata Poetike e Vjeshtës:Tetor Pogradec, Festivali I Verës(Dhjetor 11 – 12) Pogradec, Njerëzit më të suksesshëm të vitit (Dhjetor 29) Pogradec, Hapja e sezonit turistik (Qershor 20) Kolonja, Festivali I Shën Nikollës dhe fshatit Vodica. 6 Dhjetor 20 Maj Universiteti "Aleksander Moisiu" Kolonja Festivali I Shën Pjetritnë fshatin Rehovë. 29 Qershor Dita e Kolonjës së nderimit të dëshmorëve të Borovës. 6 Korrik Diplomimi në shkollën e lartë të Kolonjës. Korrik, ndryshon data Disa aktivitete të qytetit të Korcës Maj 17 Maj “Zëra Serenatash"- Koncert me këngëtarë profesionistë Qendra Kulturore Vangjush Mio 20 Maj "Pranvera" - ekspozitë pikture - Qendra Kulturore Vangjush Mio 30 Maj "Protagonistët 2008", - Teatri A. Z. Çajupi Qershor 1 Qershor Të festojmë së bashku; Parku Rinia 7, 8, 9 Qershor Panairi i librit, “Korca 2009” Biblioteka Thimi Mitko 21 Qershor Karnavalet e Korcës, ne qendër të qytetit 25 Qershor – 6 Korrik Simpoziumi “Skulptura e parkut”, Parku Rinia Qershor-Korrik Fundjava e muzikës, cdo fundjavë Qershor-Korrik 24

Korrik 21-25 Korrik Java e kinemasë Gusht Gusht Festivali I Birrës Gusht Festivali Rokut Shtator 7 Shtator Festa e byrekut, Kodrat e qytetit 22- 29 Shtator Java kulturore 23 Shtator Ekspozita e pikturës, Qendra kulturore “Vangjush Mio” 29 Shtator Dita e trashëgimisë kulturore- Hyrje e lirë për vizitorët në muze dhe galerinë e arteve Tetor 25-28 Tetor Grupi ndërkombëtar i artistëve figurative, Qendra kulturore Vangjush Mio Nëntor 28 Nëntor Dita e pavarësisë 29 Nëntor Dita e Clirimit Dhjetor 1 Dhjetor Fundi i vitit/ Festat e Krishtlindjeve 20 Dhjetor Konkursi kombëtar i artistëve figurative, qendra kulturore “Vangjush Mio” 30 Dhjetor Universiteti vogël, qendra kulturore “Vangjush Mio” Ekspozita e piktorit të "Aleksander Moisiu" Kuzhina Gatimet Korcare njihen për cilësinë e lartë. Fshatrat përgjatë bregut të liqenit ofrojnë gatimet e peshkut si: trofta Koran, Belushkën e argjendtë, Krap dhe Marenë, të cilat gjenden vetëm në liqenin e Prespës. Gatimet e tjera bazohen në prodhimet bujqesore dhe blegtorale të vendit. Disa nga gatimet kryesore: Byrek i pjekur në zjarr, Lakrori (byrek me miell misri), Byrek; makarona dimri; Dromka (makakrona të përgatitura në shtëpi), Petka, pastërma, kërmij të skuqur, kërpurdha, tërhana, fruta të thata, mjalt, recelëra, kulec etj. Rajoni njihet për prodhimin e verës dhe rakisë, vecanërisht vreshtaria e Leskovikut. Muzika, Vallet dhe Folklori 25

Rajoni i Korcës, qyteti i Korcës në vecanti, lidhet me Serenatat e famshme që njerëzit shkojnë edhe nga vendet e tjera për ti dëgjuar- vecanërisht të luajtura në skenën e klubit të parkut. Muzakantët me mandolin janë një tjetër arsye që e vecon këtë rajon nga të tjerët. Ata mund ti gjesh duke u rënë mandolinave ditët e festave në sheshet e qytetit. Çdo zonë ka muzikën dhe folklorin e vet, valle me kostume dalluese. Ka zejtarë të shkëlqyer dhe specialitete vendore si qilima të punuar me dorë dhe batanije, thurje dhe qëndisjet që vihen re në kostumet popullore të Pogradecit dhe kostumet popullore të Dardhës, pelhura për mbulesat e tavolinave, enët prej argjile. Turizmi i bazuar në aktivitete ( festa lokale dhe aktivitete ) 1.Festa e verës. Qyteti i Pogradecit historikisht ka pasur një jetë aktive dhe dinamike për pasojë është edhe qyteti që ka dhe mbart tradita të shumta me vete. Në shekullin e XIX qyteti i Pogradecit quhej, “Qyteti i 11 Mullinjve” sepse përgjatë “Lumit të madh të qytetit”, siç e quante Lasgush Poradeci, dhe deri në luginën e Katielit, shtriheshin 11 mullinj. Qyteti është shquar për teknikën e lartë të punimit të varkave, në peshkim, në gëdhendjen e gurit dhe në ndërtimtari, në pemtari (ku një pjesën të madhe e ka zënë kultivimi i gështenjave ). Pogradeci historikisht është marrë me kultivimin e vreshtave dhe varietete të ndryshme të rrushit dhe kanë prodhuar me një teknologji të lartë rakinë dhe verën. Qytetarët e tij kanë prodhuar me mjeshtëri të rrallë dhe në mënyrë artizanale shumëllojshmëri verërash në bodrumet e shtëpive të Universiteti "Aleksander Moisiu" tyre, duke i kthyer në kantina. Butet e verës në kantinat e tyre arrinin deri në 50kv dhe me lartësinë e tyre arrinin deri në tavanin e kantinës. Ato ishin prej druri dhe punoheshin me dru Robulli ose Dushku. Familjet që janë marrë me prodhimin e verërave janë të shumta. Këto familje kanë prodhuar edhe shumëllojshmëri pijesh të tjera, ku dallon pija e rakisë, e cila prodhohej nga rrushi, mani, kumbulla etj. Qyteti sot ka si prioritet zhvillimin e turizmit dhe njohjen e vlerave turistike të qytetit edhe në sezonin dimëror, peisazhet e mrekullueshme me dëborë, liqenin e “egërsuar” nga dallgët dhe njohjen e vlerave tradicionale pogradecare. Bashkia e qytetit Pogradec, në vazhdimësi të traditës pogradecare të prodhimit të verërave, organizon atmosferën festive në qytet për konkursin dhe promovimin e verës më të mirë pogradecare në “Festën e Verërave ”. Prodhimi i verës së bashku me vreshtarinë janë disa nga traditat dhe zakonet e shumta të jetës së përditëshme të qytetit të Pogradecit, nga kohët më të hershme (diçka që tregohet edhe në mozaikun e Linit) dhe deri në ditët e sotme. Bashkia e qytetit Pogradec në kuadër të ruajtjes dhe zhvillimit të vlerave kulturore, traditave dhe zakoneve pogradecare dëshiron që festa e verës pogradecare të ketë një shtrirje më tepër se lokale duke u përpjekur që përveç traditës së prodhimit të verërave të bëjë të njohur edhe ngrohtësinë e mikpritjes, dashamirësinë dhe pjesazhet e bukura natyrore të Pogradecit në stinën e 26

dimrit. Kjo festë në këtë qytete bën të mundur: 1. Promovimin dhe zhvillimin e turizmit në të katër stinët e vitit nëpërmjet promovimit të vlerave qytetare. 2. Ruajtja dhe forcimi i traditës përmes organizimit të festës së verërave si një festë tradicionale e qytetit. Përfituesit e këtij evenimenti janë: 1.Banorët e qytetit të Pogradecit, të rajonit dhe mbarë vendit. 2.Institucione dhe biznese të ndryshme lokale, rajonale dhe kombëtare. Kjo festë ka për qëllim: Promovimin dhe zhvillimni i turizmit në të katër stinët e vitit nëpërmjet promovimit të vlerave qytetare. Zhvillimi i bisnesit vendas dhe rajonal. Inkurajimi për ruajtjen e traditave dhe vlerave të qytetit të Pogradecit edhe nga brezat pasardhës e pritshme janë : Promovimi më i gjerë i turizmit të Pogradecit edhe në stinën e dimrit.Njohja e traditave nga brezat pasardhes. Rritja e të ardhurave për prodhuesit e vegjël artizanalë të verërave përmes promovimit të produkteve të tyre dhe gastronomise vendase të traditës.Më shumë vizitorë në qytet. Por e gjitha kjo festë tradicionale tashmë kërkon edhe një buxhet të posacëm nga ana e pushteti lokal Bukuritë natyrore Universiteti "Aleksander Moisiu" Rajoni i Korcës ka një pasuri të madhe me bukuri natyrore, ku përfshihen liqenet e famshme dhe malet e larta. Liqenet Liqeni I Ohrit një nga më të vjetrit në Europë sëbashku me atë Baikalit në Siberi, ka ekosistem të vecantë, në të rriten rreth 200 specie endemike.Është liqeni më I thellë në Europë me 288 m thellësi. Ka hyrë në hartën e trashëgimisë natyrore botërore të UNESCO që në 1979. Sipërfaqja e saj është358 km², dhe me një bregliqenor prej 87,53 km, nga të cilat 31,54 km janë në Shqipëri dhe pjesa tjetër I përket Maqedonisë. Pogradeci dhe rrethinat e tij është një ndër destinacionet kryesore turistike për rajonin e Korcës, I cili ka tërhequr që më herët vizitorët e kohës së lirë. Fatkeqësisht kohët e fundit kjo zonë ka pësuar dëmtime, për të cilat duhet në ndërhyhet. Liqeni I Prespës ka një sipërfaqe prej 285 km² nga 49,5 km² në Shqipëri. Faktikish janë dy liqene në zonën e Prespës (Prespa e vogël dhe Prespa e madhe) të cilat ndahen me Greqinë dhe Maqedoninë. Është liqeni më I madh në Ballkan, në lartësinë 853 m. Ai ka disa ishuj, duke përfishrë edhe malin e Gradit, I cili ndodhet përballë fshatit Liqenas. Janë rreth 39 specie endemike që lidhen me liqenin e Prespës. Liqeni I Prespës së vogël në veçanti ka qenë më I favorshëm përmbarështimin e ekosistemeve ligatinore dhe të 27

rezarvave ushqimore për llojet e rralla të shpendëve të ujit. Flora në rajon është e bollshme me më shumë se 1500 specie bimore. Egzistojnë dëmtime dhe reziqe të ndryshme nga derdhja dhe grumbullimi i mbeturinave pranë brigjeve të liqenit nga dy fshatra, të cilat vënë në rrezik mbijetesën e kësaj flore dhe faune kaq të pasur. Po punohet për të përmirësuar gjendjen, si dhe për të përshtatur ambjentet për pushuesit. Ka mundësi për peshkim, megjithëse është e vështirë të gjenden mjete peshkimi. Vështirësi për të peshkuar ka jashtë sezonit MajKorrik. Parqet Kombëtare Parku kombëtar i Gërmenjit dhe pasuritë natyrore me sipërfaqen prej 7 300 ha kanë faunë të pasur me arinj, ujqër dhe drerë. Ky park ndodhet në rrethin e Kolonjës, në jug të rajonit të Korcës. Në planin e menaxhimit të turizmit të hartuar më parë për këtë park, është propozuar organizimi I pikniqeve dhe ecjeve në natyrë për turistët. Parku Kombëtar i Prespës i krijuar në 1999 për rehabilitimin, mbrojtjen dhe të qëndrueshmërinë e ekosistemeve ujore dhe tokësore të Liqeneve të Prespës. Ajo ka një sipërfaqe prej 27.750 ha dhe është parku më i madh në vend.Fshati i Goricës është qendra ku jetojnë edhe punonjësit e parkut.Në këtë park gjenden disa ekosisteme. Parku ndodhet në një zonë malore me shpella dhe pyje ku mund të zbulohet një florë shumë e pasur me 1.500 lloje bimësh të Universiteti "Aleksander Moisiu" cilat shfrytëzohen për një shumëllojshmëri përdorimi (mjekësi, aromatik, si për ngjyrosje pëlhurash ...). Pelikani dalmat është një nga speciet e rralla që jeton në këtë park. Megjithatë, nga pakujdesia, disa lloje kafshësh janë zhdukur - arinjtë, ujqërit (nga gjuetia), dhe derrat e egër. Ka disa shpella interesante për të eksploruar,si shpella Zavër e cila përshkohet nga një rrjet ujrash nëntokësore dhe shpella të Trenit e cila ka qenë e banuar në kohët neolitike. Parku Kombëtar i Drenovës ka faunë të pasur me: arinj fazane etj. Njihet edhe për lajthitë, pemët e selvive, ahut dhe pishave të egra. Malet, lumenjt, shëtitjet dhe pikniqet Mali I Gramozit për nga lartësia në vendin tonë e përfshin rrethi I Kolonjës në jug të Rajonit të Korcës. Pasi një udhëtimi prej katër orësh nga Erseka deri në maje të malit mund të shijohen pamje të mrekullueshme të dy liqeneve akullnajorë dhe rrugës mund të vizitohet edhe një ujvarë spektakolare.Lumi I Osumit ofron aktivitete si: not, peshkim, shijimin e ushqimeve dhe gatimeve tradicionale të shërbyera në restorantet e zonës. Pranë qytetit të Korcës ndodhet mali i Moravës ku mund të bëhet ski. Zona e skiimit ndodhet pranë hotel academia të Voskopojës, një hoteli në Dardhë dhe hotelit Kristal në Korcë. 28

Disa ofrues shërbimesh organizojnë aktivitete në natyrë për klientët e tyre. Hotel Akademia ofron për grupet e studenteve aktivitete si kalërim dhe ski. Ndërkohë kampet dhe qendrat e konferencave ofrojnë kampingje verore për të rinjtë. Aktivitete të tjera që mund të zhvillohen: ngjitje në shkëmbinj, kanoe, gjuajtje me hark, prodhime artizanale. Taverna e peshkut e cila ndodhet në mes të Ersekës dhe Leskovikut ofron shëtitje e udhetim me kuaj për të eksploruar natyrën e Parkut kombëtar të Gërmenjit të ndihmuar nga një udhërëfyes (shoqërues). Turizmi Qytetar Qyteti I Korcës Ndërtuar mbi renoja Ilire,qyteti I Korcës ndodhet në ultësirën e maleve të Moravës në lartësinë 896 m. Ka një popullsi prej……….. (60 000) banore. Qyteti shtrihet në një fushë pjëllore, e cila luan rol të rëndësishëm ne ekonominë e zonës, njihet si zonë me rendiment të lartë në prodhimin e grurit. Përvec kësaj është e specializuar në përpunimin e tekstileve, prodhimin e birës me të famshmen bira Korca si dhe perpunimin e sheqerit. Malet përreth kanë pasuri minerale të konsiderueshme. Pushtimet e hershme kanë lënë gjurmët e tyre në qytet. Arkitektura e qytetit reflekton periudha të ndryshme Universiteti "Aleksander Moisiu" të së shkuarës. Periusha e pushtimit Osman deri në shekullin e 19-të karakterizohen tek arkitekturat me ballkon të qytetit, qyteti ishte qendër e rëndësishme tregtie me system urban të zhvilluar si dhe me Pazar të ndërtuar. Periudha e mëvonshme sollën dyqane, ndërtesa administrative, oborre dhe parqe, kangjella hekuri dhe ndërtime me pjesë mermeri në qytet. Në fillim të shekullit të 20-qyteti ishte pushtuar nga grekët, si dhe francezëtt.Pushtimi katër vjeçare të qytetit nga Franca në mes të 1916 dhe 1920 gjatë Luftës së Parë Botërore ndikoi në arkitekturën e ndërtesave. Në ditët e sotme një shkollë Franceze po operon në qytet realizohen shkëmbime kulturore me institucionet Franceze. Në fakt qyteti njihet si 'Parisi I vogël'. Korça Qyteti është i lidhur me historinë, sofistikimit dhe kultura të cilat janë të përfaqësuara mirë nga muzetë e saj pesë, duke përfshirë kishat katedrale e madhe në Shqipëri dhe ndërtesa më e vjetër kulturore në qytet, Mirahori Qyteti I Korcës lidhet me historinë dhe kulturën të cilat vihen re të mirë prezantuara nga pesë muzeumet e tij, ku përfshihen kishat, katedralen më të madhe në Shqipëri , ndërtesa kulturore më e vjetër në qytet por edhe xhamia e Mahorit. Qyteti të fal një ndjesi të vecantë, e cila lidhet me bulevardet kozmopolitane në qendër e vecanërisht Bulevardi Republika me rrugica me kalldrëm me gurë. Korça njihet si qyteti i cili ka mbrojtur karakteristikat e tij pavarësisht nga dëmet e shkaktuara 29

gjatë periudhës komuniste dhe ndërtimitet e kohëve të fundit, të cilat nuk përshtaten pjesën arkitetkturën e mëparshme. Megjithëse qyteti ka potencial të madh për turizëm, nuk ofron rehati të mjaftueshme për turistët. Mungon promocioni I produkteve turistike, ambjentet e vizitueshme janë të vizitueshme vetëm gjatë orarit zyrtar, restorante nuk gjenden lehtësisht dhe menutë nuk ofrohen në një gjuhë tjetër përveç shqipes. Pogradeci Qyteti I Pogradecit është i dytë më i madh në rajon, pranë brigjeve të liqenit të Ohrit. Për shkak të mjedis të bukur, çdo vit ajo merr numrin më të madh të turistëve në rajon. Është qytet I vjetër historia shkon pas në vitet 6000 para Krishtit, I banuar nga fise të ndryshme të cilat kanë gjurmët e tyre. Në qytet gjendet një kështjellë e shekullit të pestë. Qyteti njihet për traditat kulturore dhe artin e vecantë ndryshe njihet si 'Qyteti i Poetëve'. Një rrugë këmbësorësh i është shtruar qytetit , ndërtuar pranë brigjeve të liqenit , brigjet e liqenit po pastrohen nga mbeturinat për të ofruar ambjente shplodhëse përgjatë plazhit me rërë.Qyteti ka numrin më të madh të hoteleve për këtë rajon ku turistët mund t`iu gëzohen restoranteve dhe bare. Kuzhina e zonë është veçanërisht mire njohur, sidomos trafta e Koranit. Tabela Të dhëna statistikore për numrin e turistëve në Pogradec Viti Universiteti "Aleksander Moisiu" Nr I turistëve gjatë gjith vitit 2007 50.200 2008 60.130 2009 70.200 2010 100.000 2011 102.000 2012 150.000 Për fat tëkeq këto të gdhëna nuk janë të sakta pasi metoda e mbledhjes së tyre le për të dëshiruar. Dy janë metodat kryesore për mbledhjen e këtyre tëdhënave : 1.Numurimi i hyrjeve në doganën kufitare të këtij vëndi ( dogana e fshatit Tushemisht) 2.Numurimi i bërë mbi bazë të qëndrimeve në hotele. Të dyja këto metoda kanë mjaft anë nëgativë duke filluar me metodën e pare, llogaritjet e bëra me këtë metodë nuk janë domosdoshërisht të sakta sepse kalimi ne një kufi doganor nuk do të thotë se të gjithe këtë kalimtar janë të destinuar për të bërë pushime në qytetin e Pogradecit, ata 30

mund të shpërndahen në qytete të ndryshme në Shqipëri, dhe ana tjetër negative është së një individ mund të kalojë disa herë në muaj në këtë pikë kufitare dhe kjo numurohet sërisht. Metoda e dyte gjithashtu ka mjaft anë nëgative sepse: 1. Jo të gjithë turistët mund të qëndrojnë në Pogradect ata mundt të jënë thjesht ekskursjonist dhe matja e këtyre të fundit nuk mund të bëhet me netëqëndrimi 2.Jo të gjitha hotelet dhe njësitë e tjera akomoduese mbajnë një rregjistër të të netë qëndrimeve të klientëve. 3Turistët të cilët akomodohen në shtëpi të cilat lëshohen me qera nuk figurojnë të rregjistruar.Për të ndryshuar këtë situatë duhet që një grup i posacëm dhe i specjalizuar në këtë fushë të kryejë një studim të mirfilltë. Kjo do të silltëjo vetëm shifra të sakta për turistët të cilët frekuentojnë këtë destinacjon për pushimet e tyre por gjithashtu do të ndihmonte mjaft në hartimin e politikave të posacme për këtë zonë. Erseka Erseka qyteti i tretë i rajonit të Korcës, si dhe qyteti i rrethit të kolonjës. Ndodhet pranë malit të Gramozit në lartësinë mbi 1000 m gjë e cila e bën qytetin me lartësinë më të madhe mbi nivelin e detit ne vend. Zhvillimi ekonomik bazohet kryesisht tek agrokultura dhe njihet vecanërisht për mollët dhe mjaltin. Erseka ka një histori me të cilën ajo krenohet, shumë patriotë dhe intelektualë e kanë origjinën nga ky qytet. Mes të tjerëve shquhen Fan Noli dhe Jani Vreto. Qyteti ka muzikë, valle dhe veshje karakteristike të cilat dallohen lehtësisht nga pjesa tjetër. Qendra kulturore Fan Noli shfaq aktivitete artistike dhe kulturore përgjatë vitit. Universiteti "Aleksander Moisiu" Është një qytet i qetë me njerëz miqësor dhe shërben për të vizituar rrethin e bukur të Kolonjës. Mundesitë akomoduese turistike që ofron Rajoni i Korcës Deri më sot turizmi është industria e dytë në këtë rajon, përvec pogradecit. Nuk ka ndonjë studim të mirefilltë për këtë sektor. Megjithatë në zonë gjenden këto mundësi për tu shfrytëzuar nga turistët: Qyteti i Korcës 9 hotele, 600 shtretër Pogradeci 27 hotele, 900 shtretër, 10 guesthouse dhe apartamente me qera Erseka 3 hotele, 57 shtretër, 7 guesthouse Zona e Prespës 2 hotele, 25-30 shtretër, 30 guesthouse Voskopoja 2 hotele, 300 shtretër, 15 guesthouse Dardha 2 hotel, 100 shtretër, 10 guesthouse Vithkuq 5 guesthouse 31

Rajoni ka restorante të shkëlqyer dhe disa fshatra të ofrojë kuzhinë unike. Ka pak agjent udhëtimi në qytetin e Korçës dhe Pogradecit. Agjensi udhëtimi ka në qytetin e Korcës dhe të Pogradecit. TURIZMI AKTUAL NË RAJONIN E KORCËS Tregu turistik actual në rajonin e Korcës Pak të dhëna ka mbi të dhënat e tregut turistik që vizitojnë rajonin e Korcës. Disa të dhëna janë siguruar nga strategjitë e mbështetura nga GTZ-ja por megjithatë edhe këto të dhëna nuk reflektojnë realitetin. Gjithësesi madhësia e tregut turistik që viziton rajoni e Korcës mund të v;lerësohet duke tërhequr informacion nga operatorët turistik, hotelierët dhe agjentët turistik, të cilët mund të japin edhe pikëpamjet e tyre për të arritur një segmentim real. Eshtë e nevojshme që në rajon të funksionojë një system statistikor solid për të kuptuar ku shkojnë dhe nga vijnë turistët , profilin dhe sjelljen e tyre. Tregu I brendshëm(që përfshin Kosovën, Maqedoninë dhe shqipëtarët që jetojnë në Greqi) Ky është sigurisht segmenti më I madh turistik I rajonit të Korcës, I cili tërhiqet nga motive të ndryshme. Turizmi I kohës së lirë I fokusuar rreth liqenit të Ohrit dhe Pogradecit është një destinacion sidomos gjatë stinës së verës. Në rritje ky treg po vjen edhe për shkak të zbulimit të potecialeve turistike që kanë fshatrat rreth liqenit të Prespës, gjithashtu edhe shijimit dhe kënaqësisë që të ofron kulinaria vendase, klima e mirë Universiteti "Aleksander Moisiu" dhe ajri I pastër si dhe zhvillimit të aktiviteteve në natyrë. Gjithajshtu arsye për tërheqjen e turistëve dhe vizitorëve vendas janë edhe festivalet dhe panairet të zhvilluara vecanërisht në qytetin e Korcës dhe Pogradecit këto vitet e fundit. Këto festival dhe panaire po fitojnë një reputacion të madh në të gjithë vendin, vlen të përmendim: festën e birrës Korca e cila këtë vit tërhoqi një numër të madh vizitorësh . Nje numer I konsiderueshëm vizitorësh përbëjnë të rinjtë, grupet e nxënësve, mosha e mesme dhe pensionistët, të cilët vijne për të takuar të afermit ose shokët, biznesmenët nga vende të tjera si Tiaran, gjithashtu kalojnë fundjavat në eksursione duke shijuar natyrën e bukur të rajonit të Korcës. Pra sic shiheht janë disa lloj tregjesh të cilët shijojnë kombinime të ndryshme të aseteve turistike te këtij rajoni. Në të njëjtën kohë janë disa tregje , të cilët nuk bejnë pjesë tek tregu I brendshëm por që përdorin të njëjtat mundësi. Këtu përfshihen shqipëtarët e Kosovës dhe Maqedonisë si dhe shqipëtarët që jetojnë në Greqi ku kanë lëvizur për të punuar dhe disa prej tyre kanë blerë një shtëpi tjetër në Shqipëri. Sipas të dhënave janë rreth 600 000 Shqipëtarë të emigruar në Greqi. Të dhënat tregojne se Maqedonia është gjeneruese e një tregu të madh turistët e cila pasohet nga Kosova. Pas luftës së Kosovës shumë prej tyre I mbajnë lidhjet me mikëpritësit, ku ata u strehuan gjatë luftës. Mundësitë që ofron Rajoni I Korcësa dhe cmimet e favorshme e 32

kanë rritur numrin e turistëve të këtyre tregjeve. Ka turistë të komuniteteve Shqipëtare qe jetojnë në viset e Ballkanit, nga 7 milion Shqipëtar që jetojnë në Ballkan vetëm gjysma e tyre jetojnë në shqipëri. Disa nga arsyet që emigrantët kthehen në Shqipëri, sipas intervistave të bëra, janë: Vizita tek miqtë dhe të afërmit, Motive personale- për të mbajtur lidhjet, ndjehen pjesë e një komuniteti Vetëvlerësim- për tëverifikuarr pozitën shoqërore të cilës I përkasin Arsye shëndetësorë- përkujdesje shëndetësore më pak të kushtueshme Kombinimi I pushimeve me vizitën e miqve dhe të afërmve. Ka rendësi fakti se këto janë verifikuar tashmë si tregje potencial të ditëve të sotme por edhe për të ardhmen. Shqipëtarët që jetojnë në vende të tjera Këtu përfshihen shoqëritë shqiptare të SHBA-së, Kanadasë, Gjermanisë, Anglisë, Italisë, Australisë dhe Lindjes së Mesme. Mendohet që rreth 1,8 milion shqipëtar jetojnë jashtë. Ky komunitet i përket emigrantëve të periudhës së viteve 1930 dhe 1940 të cilët e kanë të trashëguar informacionin për Shqipërinë Universiteti "Aleksander Moisiu" brez pas brezi. Ky grup nuk flet shqip ose flsin shumë pak dhe e njohin Shqipërinë vetëm nga kujtimet e të afërmve. Grupi tjetër janë emigrantëve e viteve 1990 e deri sot. Një pjsë e tyre i kanë akoma të afërmit dhe miqtë në Shqipëri, motiv i cili i shtyn ata kryesisht për tu kthyer në atdhe. Pikërisht, kjo pjesë gjenë mundësinë për të blerë një shtëpi të dytë në Shqipëri, kryesisht në zonën nga kanë origjinën. Emigruar për arsye ekonomike, ata vijnë nga fusha të ndryshme të jetës ku paguhen pak dhe nuk punojnë në fushën për të cilën janë kualifikuar dhe aftësuar por përpiqen të mundësojnë një jetesë më të mirë për vete dhe familjet e tyre. Shqipëtarët e Amerikës dhe Kanadasë Ky është edhe tregu më i madh, i cili vjen nëpërmjet: lidhjeve me shoqatat dhe organizatat( këshilli Amerikano- Shqipëtar, organizatave (dmth. Këshilli Kombëtar Shqiptaro Amerikan,Lidhja Qytetare Shqiptaro-Amerikane, Rrjeti i Informacionit shqipëtar Frosina, Organizata e Grave Amerikane,Shoqëria Shqipëtare- Amerikane në Massachusetts ... Një listë e organizatave shqiptare amerikane mund të gjenden në ëeb në vijim http://ëëë.naac.org/partner.php faqe), media ndërkombëtare në gjuhën shqipe (dmth. TV - TV Shqiptare Kultura -, gazetat, 33

radio - Radio Shqip - dhe Internet), Shkollat në gjuhën shqipe si ajo e Bostonit dhe specialistët e operatorëve turistikë. Madhësia e tregut është e vështirë të vlerësohet pasi ka pak informacion në lidhje me këtë. Përqendrimi më i madh i amerikanëve shqiptar është në zonat e Neë York dhe Boston në SHBA. Është vlerësuar se ka 200,000 amerikanë shqiptarë në zonën e Nju Jorkut 12 dhe shqiptare Massachusetts Shoqëria Amerikane shpjegon se momentalisht janë përafërsisht 30 000 Shqipëtarë të vendosur në Masacuset. Pjesa më e madhe shqipëtarëve në Kanada gjenden në Toronto ose Montreal. Shqipëtarët e SHBA-së dhe Kanadasë janë pozicionuar mirë në shoqëri. Amerikano Shqipëtarët e famshëm duke përfshirë vëllezërit Belushi, Xhimi dhe Xhoni , me origjinë shqipëtare , pikërisht nga rajoni i Korcës (Xhim Belushi po investon në rajon); Joseph Dio Guardi- ish kongresmen amerikan etj. Një listë me shqipëtar0 Amerikan të famshëm, mund të gjenden në këtë adresë ëeb: Shqipëtarët e vendosur në shtete të tjera të botës Universiteti "Aleksander Moisiu" Gjatë valëve të emigrimit para dhe pas rregjimit komunist shqipëtarët janë shpërndarë nëpër botës. Në përgjithësi ata I mbajnë lidhjet me njëri –tjetrin, por në të njëjtën kohë ato bashkëpunojnë me shoqatat dhe oragnizatat e shumë vendeve ku ka komunitete shqipëtare. Mendohet se janë 1 milion shqipëtarë që jetojnë në vende të ndryshme të Europës si: Anglia, Zvicër, Suedi, Itali, Austri dhe Francë. Ashtu si shqipëtarët e Greqisë e dhe këto kthehen në shtëpi për të vizituar miqtë dhe tyë afërmit për pushime. Lindja e Mesme ka një numër të konsiderueshëm shqipëtarësh që kanë lëvizur për të jetuar atje dhe mbajnë lidhje me shoqatën shqipëtare të vendosur në Dubaj. Ky treg është një burim i rëndësishëm për vizitorët e ardhshëm të rajonit të Korcës. Tregu u drupeve turistike të huaj Sipas informacioneve të marra nga studimet dhe intervistat, jane përafërsisht 50 000 turistë të huaj që vizitojnë shqipërinë duke shfrytëzuar agjencite turistike , nga të cilët 5%- 10% përfshijnë Korcën në udhëtimin e tyre. Numri më i mad i turistëve vijnë nga Europa Lindore, në vecanti nga Polonia, Republika Ceke dhe Hungaria, Europa perendimore, Germania, Skandinavia dhe Izraeli Mesdhetar. 34

Udhëtimet përfshijnë Shqipërinë e madhe të cilat ofrojnë në itineraret e tyre qytetet kryesore të vendit ku fatkeqësisht nuk përfshihet Korca. Shqipëria është e përfshirë gjithashtu në paketat turistike ku janë edhe shumë vende të tjera që shtrihen përgjatë bregdetit Adriatik si: Kroacia, Slovenia, Bosnje Hercegovina, Mali i Zi. Ato zakonnisht vizitojnë Tiranën dhe disa vende të tjerë historike të vendit tonë. Ky është një nga tregje të cilin duhet të arrihet nga operatorët turistik. Ndërkohë, operatorët turistik duhet të nxiten që të përfshijnërajonin e Korcës në itinerarin e tyre. Kjo do të thotë që produktet turistike duhet të njihen nga operatorët turistik për të përgatitur paketat me aktivitetet që mund t`iu ofrohen turistëve. Për të tërhequr interesin për këtë zonë mund të përgatiten materiale nga mediat dhe gazetarët ne të cilat tregohet për potencialet turistike të saj. Tregu i udhëtarëve të pavarur Ato vijnë në Korcë për arsye të ndryshme, për të vizituar miqtë dhe të afërmit, për biznes ose për punë ose vetëm për pushime. Nuk ka të dhëna të sakta për numrin e tyre por janë një potencial i cili viziton vende turistike të këtij rajoni gjatë kohës së qëndrimit. Mund të ndikohet më shumë në rritjen e interesit të tyre nëse u ofrohet më tepër informacion, udhëzime të sakta, harta, nëpërmjet një guide ose në faqet e internetit. Tregu ndërkufitar Universiteti "Aleksander Moisiu" Meqenëse rajoni I Korcës kufizohet me Maqedoninë dhe Greqinë, pashmangshmërisht të lidhura me lëtë janë edhe lëvizjet ndërkufitare për biznes, shoping apo kalimin e kohës së lirë. Me liberalizimin e vizave ky lloj tregu është zghjeruar mjaft. Tur operatorët tashmë organizojnë ekskursione në këto vende fqinje edhe Korca është pjesë e këtyre ekskursioneve ku turistët shijojnë ushqimet e ofruara në lokalet dhe restorantet e qytetit dhe bëjnë vizita në muze. Me interes do të ishte krijimi I itinerareve ndërmjet tre vendeve të cilat do të ofronin një rritje më të madhe të tregut. Tregu I Biznesit Ky treg zhvillohet në tre qytetet kryesore të qytetit. Konferenca dhe seminare të ndryshme mbahen në ambjente të shumta të siguruara në këto qytete. PȄ RMIRȄ SIMI I PRODUKTEVE TURISTIKE Tregjet për të cilat folëm më lartëdo të merrnin më të mirën nga asetet që ofron rajoni mi Korcës në qoftëse produkti turistik do të përmirësohej, zgjerohej ose do të zhvillohej nëse nuk është zbuluar akoma. Cdo mundësi duhet të shfrytëzohet me kapacitet të plotë në mënyrë që turizmitë jetë pjesë e rëndësishme e ekonomisë së rajonit. Më poshtë po listojmë disa prej ndërhyrjeve të cilat mund të sjellin përmirësimin apo zhvillimin e këtij produkti: 35

1- Turizmi rural Sic e theksuam më lartë fshatrat janë një pasuri e madhe në rajonin e Korcës dhe një factor tërheqës në rajon. Megjithatë është e rëndësishme përmirësimi, zgjerimi dhe zhvillimi I këtij produkti potencial. Veprimet e mëposhtme duhet të ndërmeren për zhvllimin e këtij produkti: Identifikimi I atraksioneve kryesore për cdo fshat, psh: kishat e Voskopojës, restorantet dhe rakia e manave në Boboshticë, pamja spektakolare dhe mundësitë për ski të Dardhës etj. Inkurajimi I fshatarave për të zhvilluar dhe ofruar produkte e vecanta të secilit fshgatduke u siguruar atyre një identitet më të qartë dhe për të ofruarnjë product turistik rural më të zgjeruar dhe më të pasur. Krijimi I lidhjeve ndërmjet fshatrave dhe vendosja e tyre në listën e fshatrave turistike të rajonit të Korcës të lidhura me një DMO rajonale. Krijimi I një web site për tët gjithë këto fshatra të cilat të jenë të lidhura me portalin e rajonit të Korcës. Identifikimi I segmenteve të ndryshme të tregutpsh, I atyre që duan vetëm ta vizitojnë fshatin, të atyre që duan të drekojnë apo darkojnë në fshat e të atyrë që duan të kalojnë dhe natën. Si dhe ofrimi I paketave të ndryshme në ëeb site dhe në shqip, anglisht por gjithashtu edhe në Maqedonisht dhe Greqisht. Vendosja e pikave të informacionit në secilin fshat. Universiteti "Aleksander Moisiu" Listimi I akomodimit të mundshaëm restoranteve dhe specialiteteve të tyre si dhe aktiviteteve të mundshme në guidat turistike. Vendosja e një sinjilastike të qartë dhee një harte e atraksioneve locale në qendër të fshatit. Krijimi I itenerareve rrethore dhe ofrimi I gatshëm I tyre tek tur operatorët që të përfshinhen në paketat e tyre. Ftimi I tur operatorëve dhe gazetarëve për të parë produktin turistik rural. Organizimi I trajnimeve me pronarë dhe punonjës të guesthouse dhe restorantëve të cilat duhet të njihen me kërkesat e shërbimit ndaj turistit. Inkurajimi I restoranteve për të përkthyer menutë të paktën në anglishtë por edhe në gjuhë të tjëra të mundshme. Inkurajimi I restoranteve për të ofruar dhe promovuar guzhinën locale të cdo fshati duke u siguruar që ajo të jetë specifike për zonën duke krijuar një dallim ndërmjet fshatrave. Për tu siguruar që turistët do të shijojnë vizitën e tyre në këto fshatra të qëndrojnë më gjatë si dhe të shpqnzojnë para duhet që të zhvillohen aktivitete të ndryshme, si psh; 36

Inkurajimi I vendasve për të zhvilluar kalërimin, shëtitjet me bicikleta, peshkimin, skitë, dhënien me qera të pajisjeve të ndryshme etj. Organizimi dhe promovimi I një shumëllojshmërie aktivitetesh që mund tyë ndiqen në fshat, si psh; vizita në ferma, mbrëmje folklorike e tj. Të sigurohet respekti I orareve të hapjes së atraksioneve, në mënyrë që turistët të kenë mundësi ti vizitojnë ato pa pasur nevojën e dikujt për ti hapur ato. Inkurajimi dhe organizimi I shitjeve të prodhimeve artizanale të produkteve artizanale. 2- Turizmi Urban Tre qytetet e rajonit janë pjesa qëndrore ku bëhet përqëndrimi më i madh i turistëve gjatë qëndrimit të tyre ku njëkohësisht ato edhe shpenzojnë shumicën e kohës.Përmirësimi,zgjerimi dhe zhvillimi i këtij produkti do të konsistonte në: Në identifikimin e segmenteve të tregut që duhet të tërhiqen për të vizituar qytetet e rajonit. Zbulimi i kerkesave të tregut për të përshtatur zhvillimin e produktik turistik. Universiteti "Aleksander Moisiu" Promovimi i qyteteteve duke I përfshirë materialet informuese si: fletëpalosje; reklamat nga palët e interesuara lokale; përditësimin e tyre rregullisht. Rritja e kapaciteteve të strukturave përgjegjëse në fushën e turizmit. Inkurajomi, përmirësimi dhe krijimi i kategorive të ndryshme të cilësisë së akomodimit duke rishikuar buxhetet. Sigurimi I shenjave të qarta, në mënyrë që turistët mund të gjejnë strehim dhe informacion për shërbimet që janë në dispozicion. Organizimi i trajnimeve me pronarët dhe menaxherët e njësive akomodimoduese dhe të restoranteve, veçanërisht në nivelin e kërkuar të shërbimit për turistët. Të organizohen trajnime për personelin e shërbimit me trajnerë nga punonjësit e institucioneve përkatëes. Zhvillimi i kurseve "Trajnimeve për trajnerë” për të siguruar rritje kapacitetesh të vazhdueshëme. Lobimi për planifikimin e kontrollit nga njësitë e qeverisjes vendore për të siguruar që baret dhe 37

restorantet të ofrojnë shërbim me cilësi të përshtatshme për turistët dhe të jenë në dispozicion në zonat ku mblidhen turistët. Inkurajoni i krijimit të zonave “ndalohet duhani” në bare dhe restorante dhe nxitja e tyre për zbatimin e rregullores. Përfshirja në guidën turistikë për këtë rajon e listës për shërbimet qe disponon si dhe e tregues për cmimet. Inkurajomi i restoranteve për të përdorur menu të paktën në dy gjuhe shqip dhe anglisht. Inkurajimi i restoranteve për të përkthyer menutë në gjuhën angleze dhe ti shfaqin këto dukshëm në mënyrë që turistët mund të shohin se çfarë ofrojnë ato, si dhe çmimin e tyre para se të hyjnë. Krijimin ose përmirësimin e sinjalistikës së vendeve turistike. Krijimi i një harte të qytetit dhe të atraksioneve turistike dhe shpërndarja e saj gjerësisht përmes TIK, në hotele dhe agjensitë e udhëtimit. Inkurajoni sipërmarrësit lokal për të ofruar shërbime turistike dhe aktivitete të tilla si udhëzues tereni, aktivitete argëtuese, aktivitete folklorike, shfaqje, ofrimin e makinave me qira, muzeume private etj ... Të hapen ambjente të shitjes së mallrave me pakicë nga zejtarët ku të ofrojnë specialitete vendore dhe suvenire që turistët mund ti marrin me vete. Universiteti "Aleksander Moisiu" Të sigurohen oraret e hapjes e ambjenteve për të cilat turistët kanë interes, në mënyrë që turistët të jenë në gjendje ti vizitojnë ato në cdo kohë. Zhvillimi dhe / ose zbatimi i Planeve të Veprimit për Mjedisin. Ndërgjegjësimi për sistemimin dhe menaxhimin e mbetjeve të hoteleve, guesthouseve dhe restoranteve. 3- Turizmi historik dhe kulturor Rajoni i Korcës njihet si për kulturën dhe historinë si dhe për natyrën e shkëlqyer dhe klimën e përshtatshme. Asetet kulturore dhe historike kanë ngjallur interesin e turistëve që vizitojnë këtë rajon. Për përmirësimin, zgjerimin dhe zhvillimin e turizmit historik dhe kulturor duhet të merren parasysh rekomandimet e mëposhtme: Promovimi i librave udhëzues turistik të historisë dhe kulturës së rajonit të korcës, vënia në dispozicion e informacionit në faqet e internetit për turistët, hapja e librarive dhe agjencive të udhëtimit. Sigurimi i guidave turistike dhe sinjaleve turistike të cilat, të paktën të jennë të përkthyera në anglisht por edhe në gjuhë të tjera. 38

Promovimi aktiviteteve kulturore si udhëtime në itinerare turistike, shfaqje folklorike, muzikë dhe vallesh tradicionale, si dhe fletëpalosje dhe internet. Organizimi i aktiviteteve kulturore, historike dhe festivale në intervale të rregullta, sidomos të fokusuara në personalitete të shquara të rajonit. Promovimi i shërbimit të shoqëruesve të tureve turistik. Organizimi i kurseve dhe trajnimeve për rritjen e kapaciteteve të shoqëruesve të turistëve , mundësisht certifikimi i tyre. Targetimi i tregjeve speciale nëpërmjet shoqatave - kulturore, historike, zanateve dhe artizanateve, folklorit, valleve, muzikës etj ... - dhe faqet speciale të internetit. Pas përmirësimit të produkteve turistike të ftohen operatorët turistik dhe gazetarët për të parë mundësitë që disponon rajoni. Lidhja e operatorëve lokale dhe kombëtare me operatorët turistikë kulturore të turizmit për rezervimin e vendeve. Organizimi i panaireve tregtare të specializuara duke u fokusuar në turizmin kulturor dhe historik. Universiteti "Aleksander Moisiu" Zhvillimi i një hartë të turizmit kulturor për rajonin, por edhe për çdo qytet dhe fshat ku ka monumente historike dhe kulturore. 4-Turizmi i plazhit Liqenet e Rajonit të Korcës njihen në vend dhe jasht tij për bukurinë e tyre dhe për ekosistenmin unik. Ka disa dëmtime mjedisore që kërkohet të ndërhyhet. Ka pasur projekte dhe ndërhyrje për të pastruar liqenet si dhe plane mjedisore të hartuara. Për të përmirësuar, zgjeruar dhe zhvilluar turizmin e plazhit dhe të liqeneve rekomandohet që: Promovimi i kativiteteve që mund pranë liqeneve dhe zonave përreth nëpërmjet broshurave dhe internetit. Inkurajimi i ofruesvetë shërbimeve për të promovuar aktivitetet të cilat mundësohen dhe produktet që ato ofrojnë (shoqërimi, marrja me qera e pajisjeve si varka, pajisje peshkimi etj ), si mundësi këto për të eksploruar zonën. Inkurajimi i vizitave të specialistëve të tregjeve për të njohur speciet e ndryshme të zogjve, asetet historike dhe kulturore të zonës (mozaiku i Linit, arti dhe folklori i komunitetit Maqedonas të Prespës), për ti përfshirë këto aktivitete në revistat të ndryshme. 39

Promovimi i aktiviteteve si garat sportive (ski në ujë, noti, gara me varka etj) për ti tërhequr vizitorët në zonat pranë liqeneve. Pas zhvillimit të produkteve turistike dhe rikuperimit të dëmeve në mjedisin rreth liqeneve , të ftohen operatotër turistik të shohin mundësitë që ofron zona nëpërmjet turizmit liqenor. Organizimi i panaireve të vecantë, duke u përqëndruar në turizmin e kohës së lirë, aventuëst, mjedisit, dhe sportetve. Inkurajoni guesthouses për të reklamuar shërbimet e tyre në mënyrë që turistët mund të shohin se çfarë ato ofrojnë, sidomos nga kuzhina karakteristike e zonës. Inkurajimi i akomodimoduesve rreth liqeneve për të promovuar mundësitë e ofruara për të shijuar nga aktivitetet e asaj zone. Inkurajoni i ofrimit të shërbime udhëzuese (udhëzime peshkimi, shoqërues për të vizituar atraksionet e zonës dhe udhëzime për gjetjen e pajisjeve me qera ( p.sh. biçikleta, varka, peshkim etj ...). Zbatimi i rregullores për ndalimin e pirjes se duhanit në restorante dhe hotele. Organizimi ngritjen e kapaciteteve të guidave turistike dhe udhëzime peshkimi. Inkurajimi i sipërmarrësve vendas dhe operatorëve për të organizuar ekskursione në zonat turistike(dmth në Universiteti "Aleksander Moisiu" Kishën e Shën Marisë në ishullin e Malit të Gradit ose për ngjitje në Parkun Kombëtar të Prespës). Sigurimi i zhvillimit të vecorive karakteristike pozitive të cilat përfaqësojnë Shqipërinë, si dhe ekspozimi i dallimeve të zonav të liqenit në Maqedoni dhe në Greqi në mënyrë që produkti turistik të jetë plotësues dhe më I kompletuar dhe jo konkurrues. Inkurajimi i sipërmarrësve për të dhënë me qera pajisje të tilla si biçikleta, takëme peshkimi, etj ... Organizimi i aktiviteteve dhe garave sporteve të ujit. Zbatimi i Planeve Lokale të Veprimit në Mjedis (ZPLVM) duke përfshirë fushata ndërgjegjësimi me banorët lokalë në lidhje me nevojën për mbajtjen e mjedisit të pastër për ruajtjen dhe mbrojtjen e tij në të mirë të turizmit. Ndalimin e derdhjes së mbeturinave në ujërat e liqeneve dhe të organizojnë fushata për të pastruar plazhet, duke përfshirë edhe nxënësit e shkollave lokale dhe për të siguruar se plazhet kanë kosha plehrash të pastruar. Sigurimi i sinjalistikave, që të jenë të dukshme për turistët. Prezantimi i mundshëm i nje sistemi gjobash për ato persona që ndotin liqenet dhe zonën përreth tyre. 40

Organizimi i panaireve për specialitetet e zonëes dhe prodhimet artizanale të saj. 5-Turizmi natyror Pavarësisht burimeve të mëdha natyrore , turizmi natyror nuk është i mirë zhvilluar në Rajonin e Korçës. Përmirësimin e produktit , zgjerimi dhe zhvillimi për turizmin e natyrës përfshin rekomandimet në vijim : Zhvillimi dhe promovimi i aktiviteteve që mund të jenë të gjenden në natyrë përmes broshurave , në TIC, në broshura dhe në internet. Inkurajimi i ofruesve të shërbimeve për të siguruar dhe promovuar aktivitetet që janë të disponueshme dhe produktet që ato ofrojnë ( p.sh. udhëzues; marrja me qera e pajisje të tilla si biçikleta , ski , etj ... , shëtitje me kalë , peshkim , gjueti , ngjitje në shkëmb dhe alpinizëm ...) . Tregjet e vecanta përmes shoqatave të specializuara – bird ëatching , ngjitje në shkëmb, peshkim , gjueti, zbulimit të shpellave , etj ... – ti përfshijnë në informacionet e faqeve të internetit të specializuara; si dhe në informacionet e revistave. Organizimi dhe promovimi i ngjarjeve të tilla si garat sportive për të tërhequr vizitorët në zonat natyrore. Nxitja e operatorëve turistikë dhe gazetarëve për të parë natyrën si dhe mundësitë turistike që ofron ajo. Universiteti "Aleksander Moisiu" Marrë pjesë në panairet tregtare të specializuara që fokusohen turizmin e aventurës, të natyrës dhe të sportit. Inkurajimi i banorëve të fshatrave për sigurimin e strehimit mundësi kjo për promovimin e aktivitetet në natyrën përreth tyre. Nxitja e tyre për të ofruar udhëzime (në shtëpi ose nga shoqëruesit lokal të turistëve) Paraqitja e mundësive ekologjike me ndikim në shëndetin e mirë, për të tërhequr specialistët e tregjeve vendas dhe të huaj . Lobim me agjencitë e pyjeve për menaxhimin e pyjeve në parkun kombëtar për të hapur shtigje në pyje dhe male. Trajnim për shoqëruesit në natyrë. Zhvillimi dhe / ose zbatuar kur kjo ekziston Planeve Lokale të Veprimit në Mjedis ( PLVM ) duke përfshirë fushatat ndërgjegjësuese me banorët lokalë në lidhje me nevojën për të mbajtur, ruajtur dhe mbrojtur një mjedis të pastër për ruajtjen dhe mbrojtjen ,në favor të turizmit. 41

6-Artizanati dhe specialitetet lokale Prodhimet e shkëlqyera vendase dhe specialitët vendas nuk janë duke u promovuar ose shitur mjaftueshëm në tregun turistik. Ka mundësi për ta zhvilluar këtë sektor. Për përmirësimin e produktit turistik, zgjerimin dhe zhvillimin e zejtarisë dhe specialiteteve lokale vlejnë rekomandimet në vazhdim: Bashkëpunimi mes fondacioneve, shoqatave dhe organizatave mbështetje teknike dhe financiare. Formimi i shoqatës së zejtarëve të rajonit të Korçës dheshoqata e specialistëve lokal që lidhet me pika të tjera të rajonit. Fuqizimin emarkës së ushqimit të rajonit të Korçës si dhe zhvillimi i markës se produkteve artizanale që liodhen me rajonin. Organizimi i trajnimeve; për rritjen e kapaciteteve të fermerëve (frutikulturë); Trajnimi për standardet e BE-së në lidhje me ushqimin (verë e raki, reçeli, lëng frutash ... etj.); trajnim për paketimin profesional të produkteve.. Organizimi i panaireve special. Pjesëmarrja në panairet turistike, panaire artizanale, panaire e gastronomisë etj në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar ku ofrohen produkte të Korçës. Universiteti "Aleksander Moisiu" Hapja e dyqaneve special - lobim për të mos i përfshirë në sistëmin e taksave derisa të arrijnë një nivel të caktuar. STRATEGJIA E MARKETINGUT Bashkitë e qyteteve dhe dhe të gjitha njësitë vendore kanë përcaktuar turizmin si mundësi zhvillimi në strategjitë e tyre.Asnjëra prej tyre nuk e ka parashikuar marketingue e turizmit në këto strategji prandaj mendoj se një strategji marketingu e mirëstudiuar duhet të hartohet dhe të zbatohet.Një strategji e tillë do të konsolidojë tregun eksistues dhe do të sigurojë kushtet për të tërhequr turistë të rinj.Dy janë teknikat bazë në hartimin e saj: -segmentimi i tregut dhe identifikimi i tregjeve të synuara -vendndodhja e destinacionit dhe marka Përcaktimi i tregjeve të synuara dhe zhvillimi i produkteve për një destinacion janë detyra të ndërlidhura për shkak të natyrës statike të produktit turistik. Për të tërhequr tregun e duhur dhe kombinimin e produkteve që ofron destinacioni strategjia e marketingut duhet të fokusohet në identifikimin e visitorëve potencialë me karakteristika të ngjashme dhe në krijimin e aktiviteteve dhe shërbimeve të përshtatshme për 42

të plotësuar kërkesat dhe nevojat e tyre. Detyra e dytë kryesore e strategjisë është pozicionimi i rrethit të Dibrës si destinacion dhe gjetja e një identiteti unik dhe lehtësisht i dallueshëm. Si fillim tregjet e mëposhtme do të ishin tregu i synuar më i përshtatshëm. DESTINACIONI DHE MARKA Për të shfrytëzuar sa më mirë ofertën turistike dhe rritjen e turizmit rrethi i Dibrës duhet të pozicionohet në tregun shqiptar,rajonal dhe global.Ai duhet të pajiset gjithashtu me një markë të përshtatshme.Pozicionimi dhe marka janë dy koncepte të ndryshme.Marka është imazhi që krijohet kur një person përballet me një produkt ndërsa pozicionimi tregon se si ky produkt krahasohet me konkurencën dhe ka si objektiv krijimin e një vendi të vecantë në mendjet e klientëve potencialë. INSTRUMENTAT DHE TEKNIKAT E MARKETINGUT Për të aritur një marketing sa më të suksesshëm për të tregtuar dhe promovuar turizmin në rreth mund të përdoren teknika të ndryshme si: Reklamimi ne media Reklamimim konsumator dhe tregtar: TV, shtypi (revistat dhe gazetat),radio.poster,reklamat në ambient të hapur,pika shitjeje etj Kolateral për kanalet e identifikuara Kolataral konsumator dhe tregtar :broshura, Universiteti "Aleksander Moisiu" video,CD,DVD të shpërndarjës Paketë dhuratë Suvenirë për prezantim te tour operatorët dhe VIPat Pjesemarja në panaire dhe ekspozita Panaire tregtare,konsumatorësh,seminare. tregtare e konsumatore Marketing I drejtpërdrejtë Me postë ose e-mail kontakteve të medias ose tregtare Aktivitete të vecanta Aktivitete PR (mardhënie Organizimi I aktiviteteve të vecanta me Njoftim për shtyp, konferenca fjalime në public, publikun) promovime nga njerëz të famshëm etj Udhëtimet familjarizuese Organizimi I udhëtimeve në rajon duke ftuar tour operatorë,gazetarë,media të ndryshme,operatorë me interesa të vecanta. 43

Qendrat e turistë/njësi informacioneve për ekspozimin broshurave për Vendndodhje konvencionale që ofrojnë e informacion për vizitorët duke shpjeguar ose nëpërmjet hrtave,udhëzuesve, fletushkave informuese. Promovimet tregtare dhe Aktivitete shitjesh dhe promovime në qendra konsumatore tregtare. Website dhe e-marketing Website –I destinacionit pra marketing I drejtpërdrejtë elektronik Kërkime dhe vlerësime Kërkim tregu,kërkim produktesh, monitorim dhe kërkime vlerësuese. Te gjitha sa thamë më siper do të bëhen më të lehta për tu vënë në praktikë në qofte se në Rajonin e Korcës do të ngrihej një DMO-të e cila do të ndihmonte koordinimin e strategjive dhe monitorimin e sektorit të turizmit. PERFUNDIME Universiteti "Aleksander Moisiu" Nga analiza e bërë në këtë punim mund të arrijmë në disa përfundime që janë: Rajoni i Korcës është një destinacion turistik dhe ka një potencial turistik shumë të favorshëm për zhvillimin e disa formave të turizmit Ka potenciale natyrore dhe sociale kulturore e historike të shumëllojshme Historia e zhvillimit të qarkullimit turistik ka pësuar ndryshime në periudha të ndryshme lidhur ngushtë me zhvillimet që ka pësuar vendi ynë. Aktualisht ka një tendencë shumë pozitive të zhvillimi të lëvizjes dhe të qarkullimit turistik Nga viti në vit po rritet dhe përmirësohet infrastruktura turistike Po shtohen ndjeshëm të ardhurat nga zhvillimi i turizmit 44

REKOMANDIME Në analizën e zhvilluar mbi mundësite që ofron Rajoni i Korcës mendoj se në të ardhmen do të ketë mundësinë të zhvillojë turizmin në mënyrë të tillë që sjellë të ardhura të konsiderueshme për ekonominë vendase. Për ta realizuar këtë duhet: Hartimi i një strategjie më specifike turistike e cila të zbatohet me përpikmëri në mënyrë që të shmangen masakrat urbane dhe natyrore Zgjidhja e problemeve të pronësisë në bazë të ligjit 7501 i cili shpesh bëhet pengesë për investime. Respektimi i planifikimit urban në mënyrë që të mos dëmtohet urbanistika e zonës më tepër Mbrojtja e zonave me rëndësi të veçantë historike kulturore dhe natyrore Një bashkëveprim i ngushtë i të gjithë aktorëve të cilët krijojnë kushtet e duhura infrastrukturore për zhvillimin e turizmit. Hartimi dhe ndjekja me përpikmëri e planeve dhe strategjive për fushën e turizmit dhe fu

Add a comment

Related presentations

Krishna Holidays is a well established Adventure and Tour operating company in Ris...

Learn about Fastport Passport, we offer expedited passport and visa solutions nati...

71A_Slides_Tusrismo

71A_Slides_Tusrismo

November 10, 2014

Slides sobre Turismo e Intercâmbio

Casa Batlló

Casa Batlló

June 3, 2009

Aircraft leasing is an important decision and before making such an important purc...

Private jets can be hired by companies and individuals to travel in jets in a more...

Related pages

Pozita Gjeografike - Documents

Korca Pozita Gjeografike Pozita gjeografike: ... VLERESIMI I POTENCIALEVE TURISTIKE KORCA, Albania :POZITA GJEOGRAFIKE Turizmi ne Rajonin e Korcës
Read more

Korca - Pozita Gjeografike

Korca Pozita Gjeografike ... Turizmi Turizmi ne kete qytet ka dy pika te rendesishme ... dhe manastiresh qe i perkasin kesaj periudhe. si dhe turistike.
Read more

Zbulimet e medha gjeografike - Documents

Pozita Gjeografike Korca Pozita Gjeografike Pozita ... VLERESIMI I POTENCIALEVE TURISTIKE KORCA, ... POZITA GJEOGRAFIKE Turizmi ne Rajonin e Korcës
Read more

Turizmi - Informacione të përgjithshme - Bashkia Korce

Guida Turistike e Korces; ... Korça si qytet dhe rrethi i saj ... Korça ka një pozite te favorshme gjeografike pasi ndodhet ne rrugët ...
Read more

Gjeografia e Shqipërisë - Wikipedia

Relievi i mesëm shtrihet nga 200 deri ne 1000m ... Pamja e tij e virgjër kontribuon në aspektin turistik të ... Pozita gjeografike në ...
Read more

Universiteti Aleksander Moisiu

VLERESIMI TURISTIK I POTENCIALIT ... VLERESIMI I POTENCIALEVE TURISTIKE. KORCA :POZITA GJEOGRAFIKE. Turizmi ne ... Produkti turistik ne Rajonin e Korces
Read more

Korça - Wikipedia

Afërsia gjeografike e Korçës me Greqinë dhe fakti që Greqia e quante ... Korca ka 51.152 banore.(ne baze te rregjistrimit te ... Turizmi Turizmi ne ...
Read more

Guida e Korces by sualdo dino - issuu

Guida turistike e qytetit te Korces ... 12 Çelësi i Korçës / your key to Korça. Pozita gjeografike. ... the top beer in Albania. Korça Cooking ...
Read more