Un tip a avut un mesaj

50 %
50 %
Information about Un tip a avut un mesaj
Education

Published on March 2, 2009

Author: ciubotaru

Source: slideshare.net

Description

:)

Eternal Sunshine of a Brand - un tip a avut un mesaj -

* Pax Romana * Prosperitate economica * Expansiune echilibrata * Conflicte locale: - cu triburile germanice - incursiunile triburile dacice etc. * Revolte locale (Iudeea) Imperiul Roman Context general: Context religios: cultul imperial - religie civila - incurajata de stat - agent al romanizarii. dupa moartea lor, anumiti imparati erau venerati ca zei imparati drept zei (Domitian) era de fapt un cult al personalitatii ( Divus, Diva ) - sincretism religios: absorbtia cultelor straine - Cybele ( Asia Mica ), Isis( Egipt ), Mithras (I ran ), and Sol Invictus (cult inventat in sec 2-3 e.n.) religii persecutate: cultele druizilor, iudaismul, crestinismul (dupa Marele Incendiu al Romei)

* Pax Romana

* Prosperitate economica

* Expansiune echilibrata

* Conflicte locale:

- cu triburile germanice

- incursiunile triburile dacice etc.

* Revolte locale (Iudeea)

cultul imperial - religie civila - incurajata de stat - agent al romanizarii.

dupa moartea lor, anumiti imparati erau venerati ca zei imparati drept zei (Domitian)

era de fapt un cult al personalitatii ( Divus, Diva )

- sincretism religios: absorbtia cultelor straine - Cybele ( Asia Mica ), Isis( Egipt ), Mithras (I ran ), and Sol Invictus (cult inventat in sec 2-3 e.n.)

religii persecutate: cultele druizilor, iudaismul, crestinismul (dupa Marele Incendiu al Romei)

Romanii erau toleranti si procedurali. Vedeau aceeasi zei in nume diferite in diferite zone ale Imperiului. (remixau de la greci, celti, semiti, iranieni) Romanii au adoptat o multime de mituri de la popoarele cucerite adaptandu-le la scenariile proprii, cimentandu-si astfel controlul imperial. orthopraxy (doing the right things) was more important than orthodoxy (believing the right things). Viata religioasa era foarte legata de practicile religioase. * Sacrificii/banchete * procesiuni * oracole * calendar Imperiul erau populat cu religii de mistere, culte orgiastice, culte orientale, scoli stoice si hedoniste, predicatori, guru, sarlatani etc. Ce-i interesau pe romani? Competitia pe piata religioasa a Imperiului Roman era acerba.

Romanii erau toleranti si procedurali. Vedeau aceeasi zei in nume diferite in diferite zone ale Imperiului. (remixau de la greci, celti, semiti, iranieni)

Romanii au adoptat o multime de mituri de la popoarele cucerite adaptandu-le la scenariile proprii, cimentandu-si astfel controlul imperial.

orthopraxy (doing the right things) was more important than orthodoxy (believing the right things). Viata religioasa era foarte legata de practicile religioase.

* Sacrificii/banchete

* procesiuni

* oracole

* calendar

Imperiul erau populat cu religii de mistere, culte orgiastice, culte orientale, scoli stoice si hedoniste, predicatori, guru, sarlatani etc.

Un evreu obscur din Nazaret Brand-ul central in jurul caruia s-au constituit discursurile de promovare a religiei nou aparute este Isus Cristos. Un brand care s-a folosit de cota de piata creata de o alta marca, cea de Mesia . S-a dorit si treptat s-a reusit topirea pana la identificare a celor doua marci intr-una singura. Isus este Mesia, Mantuitorul cel trimis de Dumnezeu sa salveze poporul evreu. A intervenit apoi un fenomen ce este numit in termeni de specialitate brand ego . Tendinta unui brand de a-si supraestima importanta ce transpare prin: 1. incercarea de a suporta de unul singur o intreaga piata diversa 2. tendinta de a intra pe o noua piata unde nu se potriveste in mod evident. In primul caz, exemplul clasic este Polaroid cu piata fotografiilor instant, iar in al doilea caz este mentionat Harley Davidson cu incercarea sa de a vinde parfumuri. (I)Drept consecinta, Isus Cristos nu a devenit doar Mesia, ci si Dumnezeu. Din intermediar a devenit corporatie , iar apoi (ii) crestinismul nu a dorit sa devina doar un administrator al mantuirii oamenilor, ci si unul de ambitii politice si institutionale. Totusi, ca simplu produs, Isus a aplicat o lege de marketing ce poate fi citata in felul urmator:

Brand-ul central in jurul caruia s-au constituit discursurile de promovare a religiei nou aparute este Isus Cristos.

Un brand care s-a folosit de cota de piata creata de o alta marca, cea de Mesia . S-a dorit si treptat s-a reusit topirea pana la identificare a celor doua marci intr-una singura.

Isus este Mesia, Mantuitorul cel trimis de Dumnezeu sa salveze poporul evreu.

A intervenit apoi un fenomen ce este numit in termeni de specialitate brand ego . Tendinta unui brand de a-si supraestima importanta ce transpare prin:

“ Successfull brands don’t have ‘trademarks’, they have ‘lovemarks’ instead” Comparativ cu ceilalti predicatori ai Palestinei acelei epoci, Isus nu era doar Mesia, ci era si Fiul lui Dumnezeu, si apoi nu s-a dovedit a fi doar Fiul lui Dumnezeu in vizita turistica pe Pamant, ci a fost Fiul lui Dumnezeu ce s-a jertfit din iubire pentru omenire. Ce inseamna acest lucru in termeni de advertising? Isus era the one and only, the original . Era primul pe o piata cu imense potentialitati. Isus si-a castigat astfel diferenta specifica fata de celelalte figuri salvatoare. A avut coaie. Caracteristici: crearea unor legaturi emotionale - emotional ties - cu clientii ridicarea imaginii de sine a acestora (pentru voi m-am jertfit, din iubire pentru oameni etc.) neverificabilitatea sperantelor create . Exemplu: Producatorul Campbell a venit cu idea introducerii pe piata a ‘Supei Combo’ (o combinatia de supa inghetata si sandwich) destinata oamenilor ce aveau la birou un cuptor cu microunde. S-au cheltuit milioane de dolari pentru promovarea ineditului produs si primele semnale a fost mai mult decat incurajatoare. In curand, acestea s-au dovedit fragile, oamenii au cumparat o singura data produsul din curiozitate si apoi s-au izbit de inconvenientele sale: era mai simplu si mai rapid sa deschizi o cutie cu supa si sa-ti prepari propriul sandwich. Prin urmare, nu au cumparat a doua oara produsul. Crestinismul poate fi cumparat doar o singura data, insa intalnirea cu sperantele legate de produs nu are loc niciodata, prin urmare nu pot fi verificate. Succesul crestinismului se afla pe aceasta prima treapta fagila: one-off purchase .

Comparativ cu ceilalti predicatori ai Palestinei acelei epoci, Isus nu era doar Mesia, ci era si Fiul lui Dumnezeu, si apoi nu s-a dovedit a fi doar Fiul lui Dumnezeu in vizita turistica pe Pamant, ci a fost Fiul lui Dumnezeu ce s-a jertfit din iubire pentru omenire.

Ce inseamna acest lucru in termeni de advertising?

Isus era the one and only, the original . Era primul pe o piata cu imense potentialitati.

Isus si-a castigat astfel diferenta specifica fata de celelalte figuri salvatoare. A avut coaie.

Caracteristici:

crearea unor legaturi emotionale - emotional ties - cu clientii

ridicarea imaginii de sine a acestora (pentru voi m-am jertfit, din iubire pentru oameni etc.)

neverificabilitatea sperantelor create . Exemplu:

Producatorul Campbell a venit cu idea introducerii pe piata a ‘Supei Combo’ (o combinatia de supa inghetata si sandwich) destinata oamenilor ce aveau la birou un cuptor cu microunde. S-au cheltuit milioane de dolari pentru promovarea ineditului produs si primele semnale a fost mai mult decat incurajatoare.

In curand, acestea s-au dovedit fragile, oamenii au cumparat o singura data produsul din curiozitate si apoi s-au izbit de inconvenientele sale: era mai simplu si mai rapid sa deschizi o cutie cu supa si sa-ti prepari propriul sandwich. Prin urmare, nu au cumparat a doua oara produsul.

Crestinismul poate fi cumparat doar o singura data, insa intalnirea cu sperantele legate de produs nu are loc niciodata, prin urmare nu pot fi verificate. Succesul crestinismului se afla pe aceasta prima treapta fagila: one-off purchase .

Welcome back to earth, home of Coca-Cola. existenta unui cadru unitar politic nesustinut de o religie centrala asimilarea ultimelor instrumente ale epocii (limba greaca, mixajul unor motive ale filozofiei clasice ( Logos e imprumutat de la greci), traducerea in latina populara etc) crearea unei mitologii a brandului (mythology of the brand) - martiri, lobbisti, endoreseri, finantari, evanghelii apocrife, zvonistica, legende. aparitia oportuna a lui Saul (un tip cult din Damasc, cosmopolit, cu o buna viziune de strategie) printr-o coordonata si agresiva campanie door-to-door efectuata de inspirati, motivati si carismatici agenti de vanzari, crestinismul s-a impus iremediabil ca un succes de marketing si PR. Foarte mare adaptabilitate (nu a impus sarbatori sau practici, a imprumutat, a revalorificat si le-a remixat pe cele existente) In trei secole, crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman. Nu a contat: - ca brand-ul Isus ascundea un produs lipsit de identitate si fluctuant in calitati (Isus din Evangheliile sinoptice nu a acelasi cu cel din Evanghelia lui Ioan, diferit de cel prezent in Epistolele lui Pavel si cu siguranta distinct de cel din apocrife). - desprinderea diferitelor curente din crestinismul timpuriu (diluarea fortei miscarii initiale) - asemanarea cu ceilalti Eroi Salvatori(Mythra, Isis - Fecioara Maria etc.) - stereotipurile si prejudecatile despre evrei Momentul bun al lansarii

existenta unui cadru unitar politic nesustinut de o religie centrala

asimilarea ultimelor instrumente ale epocii (limba greaca, mixajul unor motive ale filozofiei clasice ( Logos e imprumutat de la greci), traducerea in latina populara etc)

crearea unei mitologii a brandului (mythology of the brand) - martiri, lobbisti, endoreseri, finantari, evanghelii apocrife, zvonistica, legende.

aparitia oportuna a lui Saul (un tip cult din Damasc, cosmopolit, cu o buna viziune de strategie)

printr-o coordonata si agresiva campanie door-to-door efectuata de inspirati, motivati si carismatici agenti de vanzari, crestinismul s-a impus iremediabil ca un succes de marketing si PR.

Foarte mare adaptabilitate (nu a impus sarbatori sau practici, a imprumutat, a revalorificat si le-a remixat pe cele existente) In trei secole, crestinismul devine religie oficiala a Imperiului Roman.

Nu a contat:

- ca brand-ul Isus ascundea un produs lipsit de identitate si fluctuant in calitati (Isus din Evangheliile sinoptice nu a acelasi cu cel din Evanghelia lui Ioan, diferit de cel prezent in Epistolele lui Pavel si cu siguranta distinct de cel din apocrife).

- desprinderea diferitelor curente din crestinismul timpuriu (diluarea fortei miscarii initiale)

- asemanarea cu ceilalti Eroi Salvatori(Mythra, Isis - Fecioara Maria etc.)

- stereotipurile si prejudecatile despre evrei

Marketing is a battle of perceptions, not products Dupa stabilirea succesului pe o piata locala, urmeaza extinderea pe piata globala si statuarea caracteristicilor de universalitate ale unui brand. Crestinismul va impune un spatiu (lumea crestina) si un timp (inainte/dupa Cristos). Spatiu-timp care va modela perceptiile a cel putin urmatoarelor doua milenii. La fel, Coca-Cola incearca sa impuna un timp (Always Coca-Cola) si sugereaza existenta unui spatiu al sau (cand astronautii dintr-una dintre misiunile Apollo s-au intors pe pamant au fost intampinati de o imensa pancarda pe care scria: Welcome back to earth, home of Coca-Cola. Neprevazutul istoric Daca ai trait in primul secol, n-ai fi putut prevedea ca va aparea o noua si puternica religie. Piata era suprasaturata cu tot felul de culte, nisele erau pline, iar pe fiecare nisa cateva curente erau foarte bine pozitionate. Daca ai fi trait in primul secol, n-ai fi putut crede ca un predicator - nesprijinit de poporul sau - de la periferia Imperiului va cuceri Imperiul cu viziunea sa. Norocul contextului: fereastra de timp Iudeea era la intretaierea drumurilor comerciale dintre Orient si Apus. Evreii aveau o patura de mijloc educata si dinamica (comercianti, cunoscatori de limbi) Imperiul Roman avea o unitate administrativa, era tolerant si a oferit limba latina ca vehicol cu comunicare. Daca Isus ar fi venit cu aceeasi viziune cu 100 de ani mai devreme sau 100 de ani mai tarziu, crestinismul n-ar mai fi existat.

Dupa stabilirea succesului pe o piata locala, urmeaza extinderea pe piata globala si statuarea caracteristicilor de universalitate ale unui brand.

Crestinismul va impune un spatiu (lumea crestina) si un timp (inainte/dupa Cristos). Spatiu-timp care va modela perceptiile a cel putin urmatoarelor doua milenii.

La fel, Coca-Cola incearca sa impuna un timp (Always Coca-Cola) si sugereaza existenta unui spatiu al sau (cand astronautii dintr-una dintre misiunile Apollo s-au intors pe pamant au fost intampinati de o imensa pancarda pe care scria: Welcome back to earth, home of Coca-Cola.

Neprevazutul istoric Daca ai trait in primul secol, n-ai fi putut prevedea ca va aparea o noua si puternica religie. Piata era suprasaturata cu tot felul de culte, nisele erau pline, iar pe fiecare nisa cateva curente erau foarte bine pozitionate. Daca ai fi trait in primul secol, n-ai fi putut crede ca un predicator - nesprijinit de poporul sau - de la periferia Imperiului va cuceri Imperiul cu viziunea sa.

Norocul contextului: fereastra de timp

Iudeea era la intretaierea drumurilor comerciale dintre Orient si Apus. Evreii aveau o patura de mijloc educata si dinamica (comercianti, cunoscatori de limbi) Imperiul Roman avea o unitate administrativa, era tolerant si a oferit limba latina ca vehicol cu comunicare.

Daca Isus ar fi venit cu aceeasi viziune cu 100 de ani mai devreme sau 100 de ani mai tarziu, crestinismul n-ar mai fi existat.

Va multumesc:) (a fost mai usor decat ma asteptam)

Add a comment

Related presentations

Related pages

Dragomir a avut un mesaj clar pentru Ganea: "El trebuie ...

Șumudică: "Ce să facem, să ne dăm la o parte, să câștige MM Stoica titlul?". A continuat spectacolul la conferință: "Vom pregăti un vițel și ...
Read more

Am avut un sclav sexual şi a fost bestial | VICE | Romania

Celălalt tip, Zach, ... Dar, după câteva minute, a avut un super atac de panică. ... Mi-a trimis un mesaj lung, ...
Read more

FIX: "eroare aritmetică de depășire identitatea de ...

... "eroare aritmetică de depășire identitatea de conversie a datelor tip int" mesaj ... Totuşi, un articol tradus ... Aritmetică de depășire a avut ...
Read more

Publicitate online - Wikipedia

Datorită specificităților mediilor online acest domeniu a avut, ... este un tip de reclamă care ... De multe ori simulează un mesaj de ...
Read more

Primesc un mesaj despre nepotrivire de tip de date - Access

Primesc un mesaj despre nepotrivire de tip de date. SE APLICĂ LA: Access 2016, Access 2013, Access 2010, ... un mesaj de eroare se returnează, ...
Read more

se: Mesaj de la Ashtar.

Vă voi da un exemplu: ... Informatii utile Un nou tip de frauda face ravagii: esti sunat de cineva ... Mesaj de la A.A. Mihail ...
Read more

Hocus-pocus cu "problema maghiara". Presedintele Klaus ...

Presedintele Klaus Iohannis a avut doua mesaje radical diferite pentru congresul UDMR din 17 ... Mai bine nu mai scria nici un mesaj. Un pas inainte, un ...
Read more