Terra baixa

76 %
24 %
Information about Terra baixa
Education

Published on March 7, 2014

Author: jordischoenenberger

Source: slideshare.net

Description

Llibre de Terra Baixa va ser escrit per Àngel Guimerà. Tierra baja es una obra teatral del dramaturgo y poeta español Àngel Guimerà, y una de las más populares. Este drama es una de las obras más representadas y traducidas de la lengua catalana, convirtiéndose en todo un clásico del repertorio catalán.

TERRA BAIXA Jordi Schoenenberger Gracia 10/4/2013

2 TERRA BAIXA ÍNDEX 1. Acte 1r 2. Acte 2n 3. Acte 3r

TERRA BAIXA 3 ACTE 1r 1. Quadre i descripció dels personatges PERSONATGES Marta Manelic Sebastià Tomàs Mossèn Perruca Xeixa Nuri Antonia, Josep, Nando i Pepa DESCRIPCIÓ La Marta vivia a Barcelona. La seva família era pobre. La seva mare era una alcohòlica. Va conèixer a un altre home y després de la mort de la seva mare, ell y el seu “pare” es van mudar a Terra Baixa, per poder treballar. Era molinera. La Marta mantenia una relació amb l’amo de la finca, Sebastià. Però ell la fa casar amb el Manelic i la Marta al final s’enamora d’en Manelic. Era un pastor d’ovelles que vivia a la muntanya, a la terra alta. El Sebastià fa que es casi amb la Marta, del qual ell ja n’estava enamorat. La gent se’n riu d’ell. Descobreix que la Marta té un amant, però ell la perdona i mata al Sebastià per poder estar junts. És l’amo de les terres. Està arruïnat. Manté relacions amb la Marta, però la fa casar amb Manelic per poder guanyar diners casant-se amb una noble. Al final de la història mor en mans de en Manelic. És l’ermità. Primer acusa en Xeixa de mentir, en Xeixa li parla sobre la relació d’en Sebastià amb la Marta, però ell no se’l creu. Després se’n dona compte que en Xeixa té raó i ajuda a en Manelic i la Marta. És el criat del Sebastià. És un gran amic d’en Sebastià. És un treballador de Terra Baixa. És l’amo d’un mas. Va ser contractat per en Sebastià per ajudar a la Marta en el molí. És la única persona que li planta cara. És una pagesa de la família dels perdigons i perdigones. Té 14 anys. És molt simpàtica i divertida. És gran amiga d’en Manelic i la Marta en certes escenes li té enveja. Són els perdigons i les perdigones. Treballen pel Sebastià. Ajuden a la Marta i odien al Sebastià, però no gosen enfrontar-se a ell.

4 TERRA BAIXA 2. Temàtica del primer acte A la Marta volen casar-la amb el Manelic, un pastor que viu a les muntanyes. Està molt trista, perquè ella no vol casar-se. Les perdigones volen saber coses sobre el Manelic i pregunten per ell. Després, quan estan sols, el Xeixa explica la veritat entre Marta i en Sebastià, on ell la vol casar per no perdre les terres, perquè la gent es pensi que no hi ha res entre ells, ja que ell s'ha de casar amb una dona de la noblesa. Quan presenten el Manelic se’n riuen d'ell, i veuen que pot tenir un caràcter fort, però que és bona persona, i explica com va conèixer a la Marta. Quan arriba el Sebastià i tot està a punt, la Marta li diu en privat que no vol casar-se, i ell li explica els motius, amb la qual cosa ella es sent encara més trista. L'ermità veu la veritat i intenta impedir el casament, però no és capaç, ja que és massa tard. Quan la festa ja ha acabat, i el matrimoni està a casa seva, Manelic no pot entendre el rebuig de la Marta sobre aquest. Ell li conta la seva vida i Marta se n'adona que el Sebastià l'ha enganyat. 3. Explica el canvi d’actitud de la Marta envers el Manelic Primerament la Marta va ser molt cruel envers Manelic. Ell estava molt il·lusionat amb el casament, però ella el tractava malament i no es volia casar amb ell. Però es va donar compte que el Sebastià també l’havia enganyat. Més tard el Manelic va descobrir que la Marta tenia un amant. Ella se’n va penedir i va dir al Manelic que la pegués i la fes seva, ja que ella havia estat molt cruel amb ell. El Manelic la va perdonar i els dos van voler anar-se’n a les muntanyes a viure. 4. Què passa la nit de noces? El Sebastià va a visitar a la Marta per tenir relacions sexuals i el Manelic se’n adona que hi ha algú a casa però ella ho desmenteix. Així que aquella nit la Marta va dormir a la seva habitació i el Manelic a una altre. 5. Quin és el somni premonitori de Manelic? El Manelic havia tingut un somni premonitori on surten unes bruixes o la Mare de Deu dient que aviat es casarà. 6. Com aconsegueix Guimerà l’equivoc de les escenes VÍ i VÍÍ en què Manelic, quan parla, riu per un motiu i la gent per un altre? La gent se’n burla del Manelic perquè ha estat enganyat per el Sebastià per casarse amb la Marta. El Manelic riu perquè tots ho fan i ell està molt content de poderse casar.

TERRA BAIXA 5 ACTE 2n 1. És refusada la Marta per la societat en què viu? N’és conscient? Té cap suport moral de ningú? Què ha començat a canviar en ella? Quines són les idees de la seva defensa? Si, perquè és l’amant del Sebastià i a més a més, ningú es pren en serio el que diu i no deixen que comparteixi les seves idees i digui el que opina. No li deixen fer el que vol. Ella si que és conscient. Algun cop les perdigones l’ajuden i li donen suport, sobretot la Nuri. Ella comença a desobeir a Sebastià, es defensa, no fa el que li manen i s’enamora de Manelic. Ella diu que el Sebastià sempre s’ha aprofitat de ella des de que era petita i va entrar a Terra Baixa. 2. Com reacciona el Manelic davant la bufetada que li dona el Sebastià i davant la revelació que ell era l’amant de la seva esposa? Quin canvi d’actitud es produeix envers l’amo? Manelic s’enfada i vol matar a Sebastià per poder recuperar a la seva esposa. Ara Manelic el detesta, l’intenta matar i per això el fan fora. Sent odi i no respecta al Sebastià. 3. Com rep el Sebastià el projecte de la Marta i en Manelic? El Sebastià estava esperant el pare de la seva promesa. Just abans de rebre’l la Marta i el Manelic li diuen que se’n van a viure a les muntanyes. Ell s’enfada i no deixa marxar a la Marta perquè diu que és tota seva. Al cap d’una estona de la discussió el Manelic és expulsat de Terra Baixa i la Marta es tanca a l’habitació i fa un pla amb la Nuri per poder escapar. 4. Nuri, l’adolescent, està enamorada de Manelic? Com és el seu efecte envers ell? Com es manifesta? El tracte entre Manelic i Nuri, com fa evolucionar els sentiments de la Marta? La Nuri està enamorada d’en Sebastià. Ella es mostra simpàtica i alegre amb ell. Li agrada que ell li expliqui les seves històries i successos a Terra Alta. Riuen junts, parlen, s’expliquen secrets... La Marta s’enfada en certs moments amb la Nuri perquè el Manelic és seu i sent enveja envers la Nuri.

6 TERRA BAIXA 5. L’aigua és el símbol de purificació. Quin altre element ho és a Terra Baixa? Que intenta Marta a l’escena VÍII? Per què? Un altre símbol és el ramat que representa el poble, i el llop que presenta el poder (el Sebastià). La Marta vol que el Manelic li parli, que la insulti, que la castigui, que l’arrossegui per terra i que li tracti com a una cosa seva. En certs casos vol que el Manelic la mati. Perquè ella l’ha tractat malament, l’ha enganyat i està enpenedida. ACTE 3r

TERRA BAIXA 7 1. És inevitable l’enfrontament entre el Manelic i Sebastià? Quines són les primeres reaccions de Sebastià? Com es presenta Manelic? No. El Manelic i la Marta se’n estan a put d’anar i el Sebastià els pregunta que fan i ells els expliquen els seus plans. El Sebastià es queda sorprès i diu que la Marta és seva, però ella vol estar amb el Manelic. El Sebastià s’enfada i li dona una bufetada al Manelic però ell no s’hi torna. El Manelic s’enrabia i vol matar-lo. 2. Com justifica Manelic la mort de Sebastià? Diu que ha matat al llop. És una forma simbòlica de dir que el Sebastià s’ha comportat com un llop, abusant de tota la gent que ha viscut al seu voltant. 3. Analitza l’actitud dels treballadors envers l’amo. Que fa que s’adonin del seu comportament servil? Són capaços de defensar el que creuen just? Els treballadors estan obligats a fer tot allò que l’amo els mana. Són com esclaus, no pensen per ells mateixos, només obeeixen a l’amo. Fa que se’n adonin que fan mal a la Marta al treure al Manelic, amb el qual ells no tenien cap problema. Diuen que són capaços de dir el que opinen a l’amo, però al intentar-lo no són capaços. 4. A què atribueixes que l’única persona que desafia les ordres de Sebastià, a més a més de Marta i Manelic, sigui precisament Nuri? A més a més de que és una nena petita i vol ajudar a la Marta i al Manelic a ser feliços, sembla que adora la Marta, que li fa com a germana gran i està enamorada d’en Manelic. Odia al Sebastià per tot el mal que els fa. 5. Quina funció té l’aparició del mossèn a l’escena ÍV? El mossèn s’encarrega de avisar en Sebastià que el pare de la seva promesa ha arribat i es troba en la masia i està esperant per rebre’l. 6. A. Guimerà mitifica la Terra Alta enfront la Terra Baixa. Com és la terra alta? Quina influència exerceix sobre la terra baixa? Quines virtuts purificadores té la terra alta?

8 TERRA BAIXA La terra alta són les muntanyes. Hi viu poca gent, és un lloc trist i solitari, però representa la puresa, la llibertat, un espai sense corrupció ni pecat. La terra alta i la baixa són dos espais antagònics i cada terra influeix sobre els personatges amb la seva forma de ser i comportar-se. A la terra alta s’hi pot viure amb llibertat, sense maldat ni avarícia. Es pot ser feliç.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Terra baixa - Wikipedia, the free encyclopedia

Terra baixa (Catalan pronunciation: [ˈtɛrə ˈβaʃə], meaning in English Lowlands, also known as Martha of the Lowlands) is a Catalan-language play ...
Read more

Terra baixa (TV Movie 2011) - IMDb

Directed by Isidro Ortiz. With Ernest Villegas, Marina Gatell, Francesc Orella, Joan Pera.
Read more

Terra baixa (TV Movie 1991) - IMDb

Directed by Josep Montanyès. With Lluís Homar, Emma Vilarasau, Joan Miralles, Rafael Anglada.
Read more

Terra baixa: Amazon.de: Àngel Guimerà: Fremdsprachige Bücher

Àngel Guimerà - Terra baixa jetzt kaufen. ISBN: 9781784350475, Fremdsprachige Bücher - Kontinentaleuropa
Read more

peramoralart terra baixa - YouTube

video de una companyia de teatre del maresme anomenada peramoralart i l'obra es terra baixa
Read more

edu365 | Batxillerat

Terra baixa. Autor: Lluís Rius - Setembre 2009. Condicions d'ús | Sobre el web | Departament d'Ensenyament ...
Read more

Terra Baixa | Facebook

Terra Baixa, Ribes de freser. 235 likes · 2 talking about this. ropa y complementos al mejor precio y novedades semanales
Read more

Terra baixa (Educació 62): Amazon.de: Àngel Guimerá ...

Terra baixa (Educació 62): Amazon.de: Àngel Guimerá: Fremdsprachige Bücher. Amazon.de Prime testen Fremdsprachige Bücher. Los ...
Read more

Terra Baixa | Facebook

Terra Baixa, Ribes de freser. 236 likes. ropa y complementos al mejor precio y novedades semanales
Read more

Terra baixa( escena VIII) - Quin drama! - Literatura ...

Argument: Manelic, un home de cor pur, que viu literalment als núvols, però també un marginat rústic -un bon salvatge ...
Read more