Szoftver-minosegbiztosítas - merre erdemes indulni?

50 %
50 %
Information about Szoftver-minosegbiztosítas - merre erdemes indulni?

Published on August 1, 2008

Author: gonyez

Source: slideshare.net

Description

A honlapon található eredeti cikk bemutatja, hogy merre érdemes elindulni a szoftver minőségbiztosítás témában.

SZOFTVER-MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS: milyen könyveket, információforrásokat érdemes feldolgozni?

Ez a néhány oldal egy rövidített kivonata a MinőségDoktorok.Hu oldalon található: Szoftver-minőségbiztosítás: Milyen könyveket, információforrásokat érdemes feldolgozni? című cikknek!

Magyar nyelven megjelent, minőségbiztosítás, projektvezetés témájú könyvek: Balla Katalin - Minőségmenedzsment a szoftverfejlesztésben Langer Tamás - Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben PMBOK Guide - Projektmenedzsment útmutató

Ezek nemrég megjelent könyvek, és kiindulásnak, áttekintésnek mindegyiket ajánljuk. Az első könyv kimondottan a szofver-minőségbiztosításról (software quality assurance) szól, és annak számos területéről adnak nagyon jó áttekintést.

SSADM (Structured Systems Analysis and Design Method, azaz a: Strukturált Rendszerelemzési és Tervezési Módszer), ami őskövületnek számít, a logika megértésével azonban a többi módszertan analóg alapon szintén gyorsan érthető lesz. Az interneten a Informatikai Tárcaközi Bizottság ajánlásai között (ingyenesen letölthetők) a 4. ajánlás az SSADM-et mutatja be: http://www.itb.hu/ajanlasok/a4/ További, többségében nem magyar nyelvű szakirodalom a minőségbiztosítás tárgyköréből:

Európában elterjedt, és módszertannak számít az ún: V-Modell. Ez szintén alapmű, és sokat lehet tanulni mind a logikájából, mind a módszereiből, bár önmagában is használható. Ennek most a 2. verziója az új, ez is szabadon letölthető német illetve angol nyelven: http://v-modell.iabg.de/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=16&Itemid=30 További, többségében nem magyar nyelvű szakirodalom a minőségbiztosítás tárgyköréből:

A szoftverfejlesztés módszerét, minőségbiztosítását különböző értékelési modellek támogatják. A legelterjedtebb a CMMI (Capability Maturity Modell Integrated - integrált képesség érettségi modell). Ez meghatározza a szoftverházak jellemző kulcsfolyamatait, és megmondja az azokkal szembeni elvárásokat, valamint azok kapcsolatrendszerét is. http://www.sei.cmu.edu/publications/documents/06.reports/06tr008.html További, többségében nem magyar nyelvű szakirodalom a minőségbiztosítás tárgyköréből:

A CMMI többéves használata után mi is kifejlesztettünk egy hasonló elveken működő, de egyszerűbben használható értékelési modellt, amely magyarországi sajátosságokat is figyelembe veszi, így a hazai szoftverfejlesztő cégek értékelésére és belső fejlesztésére nagyon hatékonyan használható. http://www.infobiz.hu/szoftver_minosegbiztositas.html További, többségében nem magyar nyelvű szakirodalom a minőségbiztosítás tárgyköréből:

Szoftverfejlesztésben új megközelítést jelentenek az agilis módszertanok, amelyek különösen a változó igényekre a gyors és hatékony (de szervezett!) munkavégzést támogatják. Ezek közül legelterjedtebb mostanában az ún. "SCRUM" módszer. Ezek (szakmai vélemények itt megoszlanak!) nem állnak ellentétben a minőségbiztosítás és akár a CMMI modell elveivel, de megfelelően együtt alkalmazva hatékonnyabbá tudják azt tenni. További, többségében nem magyar nyelvű szakirodalom a minőségbiztosítás tárgyköréből:

Kapcsolódó (magyar nyelven is megjelent) szabványok: ISO 9001:2000 - Minőségirányítási rendszerek. Követelmények ISO/IEC 90003 – Szoftvertechnológia. Az ISO 9001:2000 alkalmazási irányelvei számítógépes szoftverekhez ISO/IEC 9126 - Szoftvertermékek értékelése. Minőségi jellemzők és használatuk irányelvei ISO/IEC 12207 - Szoftver-életciklus folyamatok ISO/IEC 15504 - Szoftver folyamatfelmérés (SPICE) ISO/IEC 15939 - Szoftvermérési folyamat

Olvasd el a teljes cikket a MinőségDoktorok.Hu oldalon! Szoftver-minőségbiztosítás: Milyen könyveket, információforrásokat érdemes feldolgozni? http://www.minosegdoktorok.hu/cikk/szoftverminosegbiztositas_milyen_konyveket_informacioforrasokat_erdemes_feldolgozni

Add a comment