Smučanje za otroke, 2. del

50 %
50 %
Information about Smučanje za otroke, 2. del
Sports

Published on April 23, 2014

Author: smuciscanet

Source: slideshare.net

Description

Prosojnice o smučanju za otroke. Od zgodovine do danes. Drugii del. Pripravil Aleš Guček za mlade smučarje.

Zgodovinski zavoji slovenskih smučarjev Pripravil: Aleš Guček – Smuček marec 2014 Svetovno znana „nova“ bloška smučarja pred 45.000 gledalci v Planici leta 1997.

Slovenci smo smučanje prevzeli kot narodni šport. Na svetu smo znani po osvojenih kolajnah, a manj zaradi veliko posebnosti, ki so izjemne. Zaradi smučarskega pionirstva, posebnosti in zaradi razvoja smučanja, ki so ga prevzeli drugi smučarski narodi. Pozorno poglejte in si (vsaj malo) zapomnite zaradi ponosa bit slovenski smučar: • Bloško smučanje, zibelka smučanje v Srednji Evropi, 1689 • Bajtarstvo, ki pomeni zimski najem pastirskih stanov, nikjer na svetu, 1930, • Rojstvo in razvoj smučarskih poletov, Planica 1934, • Edine partizanske smučarske tekme na svetu, 20. in 21. januar 1945 v Cerknem, • Začetek alpskega smučanja slepih na svetu, 1950.

Janez Vajkard Valvasor je opisal bloško smučanje leta 1689 v svoji knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Prebivalci Blok so zaradi visokega snega uporabljali smuči za gibanje po mrzli globoko zasneženi planoti. Hodili so v mlin, da so dali mleti pšenico, drseli iz ene vasi v drugo, smučali so k maši, na smučeh pokopali mrtve, drsali na smučeh v gozd po veje za kurjenje peči. So se pa tudi zabavali, tekmovali med seboj, kdo je hitrejši, kdo bolje naredi zavoj. Nikoli niso imeli tekem, kaj šele merili čas ali dolžine skoka. Bloško smučanje se ni spreminjalo dolga stoletja. Ostalo je vedno enako, kot na začetku. Zato ga imenujemo ljudsko smučanje za razliko od športnega in tekmovalnega smučanja. Zadnjih štirideset let se nekateri učitelji smučanja v Sloveniji trudijo obuditi staro smučanje z Bloške planote in nastopajo po Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji in celo na Japonskem. Pravi Bločani so ustanovili svojo skupino in prvič nastopili leta 2002 na Kaninu na tekmi smučarjev po starem.

Na poti na obisk v sosednjo vas in na poti v mlin.

Bloške smuči so bile enostavne, narejene iz lesa, brez stranskega loka. Dolge so bile od 150 do 160 cm, debele od 1,2 do 2,0 cm in široke od 10 do 12 cm. Ko so prednji del, krivino, omehčali v kotlu z vrelo vodo, so smučko privezali na lestev, da se je smučka posušila in krivina dobila končno obliko. Bloška smučka na znamki.

Streme je enostavno, ko se čevelj lahko premika levo in desno, naprej in nazaj. Vez pa trdno „objame“ čevelj. Tu so bloška stremena, usnjeni prstni trak ali pletena šiba.

Bloški smučar bo v Tržiškem muzeju od aprila 2014 naprej. Bločan je uporabljal en sam kolec, na katerega se je opiral med hojo ali se nanj naslonil med zavoji. Desno bloška smučarja med zavojem.

Slovenski učitelji smučanja so prikazali leta 1979 bloško smučanje na Japonskem. Desno skupina bloških smučarjev iz Nove vasi na Blokah, Kanin, 2002.

Slovenska slikarja Maksim Gaspari (slika levo) in Mišo Strman, sedaj živeč na Blokah, sta takole videla bloške smučarje.

Mišo Strman je bloškega smučarja vžgal v glino. Desno je ena izmed risb otrok z Blok, ki so se udeležili risarskega tekmovanja s podobami bloških smučarjev. Ali znate narisati današnje smučarje – tekmovalce? Poskusite!

Velika planina. Na sliki je majerca. To je kravja pastirica, ki pase živino in tudi pomolze krave. Jeseni so šli pastirji in majerce s planine v dolino s čredo vred. Pastirski stanovi (skromne koče) so ostale prazne. Smučarji so jih pozimi od leta 1930 vse do danes vzeli v najem in tam za konec tedna ali počitnice bivali in smučali. Nadeli so si ime po bajtah (kočah) - bajtarji.

Slikar Hinko Smrekar je bajtarje narisal z oljem na platno. Zima na Veliki planini je bila včasih zelo huda. Ko se je spustila megla, je bilo nevarno hoditi naokoli, ker so se smučarji velikokrat izgubili in skoraj izgubili življenje (slika desno v soncu).

Planica nad Ratečami je zibelka smučarskih poletov, ki jih je vpeljal leta 1934 znani smučar Joso Gorec (slika desno na turnem smuku v Triglavskem pogorju) in pregovoril Mednarodno smučarsko zvezo, da jih je leta 1938 uvrstila v mednarodno smučarsko družino. Prvo 90 mamutsko skakalnico, kot so ji tedaj rekli, je načrtoval in zgradil Ivan Rožman. Norvežan Birger Ruud je leta 1934 poletel 92 m daleč – nov svetovni rekord!

Za tedaj velika množica gledalcev (okoli 5.000) se je zbrala pod skakalnico (letalnico) v Planici, da so videli rekordni polet Birgerja Ruuda, 92 metrov (slika desno).

Primerjava največjih skakalnic (letalnic) na svetu leta 1935 (z leve, črta 100 m): Vikersund na Norveškem, Ponte di Legnu v Italiji in naša Planica.

Stanko Bloudek je narisal 106 metrsko letalnico, na kateri je komaj 17 letni Avstrijec Sepp Bradl – Buwi marca 1936 kot prvi poletel preko 100 metrov, natančno 101,5 metra. Slika levo Bloudkova velikanka v Planici in Stanko Bloudek desno.

Avstrijec Sepp Bradl – Buwi med doskokom svetovnega rekorda 101,5 metrov leta 1836 v Planici. Zraven Bradlov portret nekaj let pozneje.

Partizanske smučarske tekme so bile v veleslalomu, skokih in patruljnem teku 20. in 21. januarja 1945 v Cerknem. Patruljni tek je predhodnik biatlona. Po trije smučarji tekači so hkrati startali, skupaj streljali v tarče na sredi proge za tek in morali skupaj prečkati cilj.

Tine Košir je leta 1950 vodil tečaj gimnazijcev na Gorjušah. Med njimi je bil slepi Pavle Janežič. Tine mu je pripel smuči in začela sta alpsko smučati v parčku. Prva na svetu! Prvi tečaj je bil leta 1953 na Okroglem pri Kranju. Učitelj Tine si je zlomil nogo, šel v bolnišnico po mavec in učil naprej.

Levo: Slepi Matevž Kebe je bil izredno dober smučar in tekmovalec. Leta 1967 je zmagal v kategoriji slepih na množičnem smučarskem teku na Norveškem. Alpsko smučanje slepih se je iz Slovenije širilo po svetu. Komur ni šlo paralelno smučanje, si je pomagal s pluženjem (slika v sredini). Desno: Slepi Štefan Hudolin je na državnem prvenstvu v teku večkrat padel in bil premočen. Spremljala ga je olimpijka v teku na smučeh Milena Kordež.

S starim slovenskim smučarskim pozdravom SMUK !

Add a comment

Related presentations

Related pages

Tečaj smučanja za otroke in tečaj teka na smučeh ...

Tečaj smučanja za otroke in tečaj teka na smučeh ... Rogla zimskaŠN smučanje mp4 - Duration: ... 2:30. by Zavarovalnica Vzajemna 54 views.
Read more

Tečaj smučanja za otroke z Vzajemna Klubom - Pohorje, Areh

Tečaj smučanja za otroke z Vzajemna Klubom ... 2. dan - Duration: ... Mariborsko Pohorje-smučanje v dolino - Duration: ...
Read more

Smucisca.net :: Poglej temo - smučišče za male otroke ...

... smučišče za male otroke in dobre ... Po nekaj letih smo se zopet dogovorili za skupno smučanje s staro ... ob tem da se bo lahko tudi del ...
Read more

SMUČANJE v LIVIGNU, Italija: 5 dni za 2 osebi v hotelu ...

... hotel Krim*** nočitev s polpenzionom za 2 osebi ... SMUČANJE v LIVIGNU, Italija: 5 dni za 2 osebi v hotelu LAC ... za otroke od 2. do 6 ...
Read more

Smučanje med zimskimi počitnicami | Novice | Športno ...

Vadba za otroke, judo, ... 17.2. do 22.2. 2014 Med ZIMSKIMI počitnicami organiziramo smučanje za otroke od 5. do 14. leta starosti
Read more

Smučanje | JACK SPORT

Športna šola za otroke: Smučanje: Plavanje: Gibalni programi: ... 2 osebi: otroci: 26 eur: 36 eur: odrasli: ... PROSTO SMUČANJE;
Read more

Smučanje - Domov

Smučanje ; Smučanje . Nekaj ... Na smučišču PODKOREN 2, malo naprej od proge za svetovni ... letno članarino za sezono 2014/15) Šola smučanja za ...
Read more

SMUČANJE IN TENIS | ŠOLA ZA OTROKE

SMUČANJE IN TENIS. Domov ... sva si za Matjažem razdelila otroke v 2 skupini in vadba je tako potekala bolj tekoče in pod nadzorom. V glavni del ure sva ...
Read more