SiD-2014-8e-4

100 %
0 %
Information about SiD-2014-8e-4
Education

Published on March 9, 2014

Author: alenkanjegovac

Source: slideshare.net

Ana Pejić 8.e

 Najvažnije je osobne podatke na računalu učiniti sigurnima, tj. zaštiti računalo od virusa i stalno nadograđivati softver. Postavkama filtra i mogućnostima filtriranja sadržaja dostupnim u većini programa možete poboljšati sigurnost podataka koje koristite. Naravno, važno je da računalna oprema radi ispravno. Internet je djeci i mladima prije svega društveno okruženje u kojem mogu sresti prijatelje, ali i nepoznate osobe. Na mreži možete biti uznemiravani, doživjeti nasilje ili čak zloupotrebu. Od presudne je važnosti djecu obavijestiti o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na siguran način te biti na raspolaganju za razgovor o svim problemima na koja djeca nailaze tijekom korištenja Interneta.

 Ono što se u današnje vrijeme smatra minimalnom sigurnošću računala je: redovito instaliranje zakrpa za operacijski sustav kojeg koristite  obavezno korištenje antivirusnog softvera (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su Avast, AVG, Comodo,Avira, PCTools i sl.)  što češće i redovito ažuriranje antivirusnog softvera, te zakazano skeniranje računala npr. jednom tjedno  obavezno korištenje vatrozida (eng. firewall). Windows operacijski sustav ima ugrađen vatrozid, ali uputno je korištenje i alternativnih rješenja. (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su ZoneAlarm, Comodo,PCTools i sl.)

 Ono što bi svakako trebalo izbjegavati tj. nikada     ne činiti je: otkrivanje korisničke lozinke putem elektroničke pošte, tj. otkrivanje korisničke lozinke uopće otvaranje nesigurnih i sumnjivih stranica (pogotovo različite hakerske stranica, pornografske stranice i sl.) otvaranje poruka elektroničke pošte za koju niste sigurni tko je pošiljatelj (sumnjivi nazivi poruke, sumnjivi pošiljatelj ili poruke poslane "samom sebi") pokretanje sumnjivih programa ostavljanje osobnih podataka i e-mail adrese po sumnjivim stranicama

 Brze informacije Razne komunikacije Učenje Razvoj kreativnosti Zabava

 Izloženost neprimjerenim sadržajima Pretjerana izoliranost Uznemirujuće i neprijateljske poruke

Trebamo li svima vjerovati na internetu? Da Ne

 Prije nego što nešto učinimo trebamo li pitati za mišljenje odraslih? Da Ne

Add a comment

Related presentations