Rumput Turf

57 %
43 %
Information about Rumput Turf

Published on May 23, 2008

Author: nsila77

Source: slideshare.net

Description

nota utk P&P guru

Tanaman Rumput Turf dan Penutup Bumi Oleh Zulhazmi Bin Sayuti (Pegawai Penyelidik) Pusat Penyelidikan Hortikultur MARDI.

Pengenalan Rumput turf adalah nama yang diberikan kepada beberapa jenis rumput daripada famili Poacae

Pemilihan Rumput Turf Pemilihan adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut: Kegunaan kawasan Ciri-ciri istimewa yang dikehendaki Di mana hendak ditanam Jenis dan keadaan tanah Modal dan masa untuk menanam dan menjaga

Kegunaan kawasan

Ciri-ciri istimewa yang

dikehendaki

Di mana hendak ditanam

Jenis dan keadaan

tanah

Modal dan masa untuk

menanam dan menjaga

Jenis Rumput Turf 1. Rumput Karpet Tropika (Axonopus compressus 2. Rumput Seranggoon (Digitaria didactyla) 3. Rumput Zoysia (Zoysia matrella) 4. Rumput Bermuda (Cynodon dactylon) 5. Rumput Cintipede (Eremochloa ophiuroides) 6. Rumput Saint Augustine (Stenotaphrum secundatum) 7. Rumput Improved Bermuda - Tif dwarf - Tif way - Tif green - Tif fine

PENANAMAN RUMPUT TURF Penanaman dengan Biji Benih Cara taburan biji benih Semburan biji benih (Hydroseeding) Penanaman secara pembiakan tampang (vegetatif) Sodding Plugging Sprigging Stolonizing

Penanaman dengan Biji Benih

Cara taburan biji benih

Semburan biji benih (Hydroseeding)

Penanaman secara pembiakan tampang (vegetatif)

Sodding

Plugging

Sprigging

Stolonizing

 

CARA PENANAMAN MENGUNAKAN CEBISAN

CARA PENANAMAN MENGGUNAKAN KETULAN

Cara menanam rumput mengunakan plug.

Cara penanaman mengunakan kepingan rumput (sodding)

Penyelenggaraan Rumput Turf Penyelenggaraan Harian Memotong rumput Menyiram Menanam semula Mengawal rumpai

Penyelenggaraan Harian

Memotong rumput

Menyiram

Menanam semula

Mengawal rumpai

Penyelenggaraan Harian Memotong rumput Penting untuk menjaga kecantikan dan kesihatan rumput Teknik pemotongan yang betul. Pemotongan sempurna mengambilkira 3 perkara: i. Ketinggian pemotongan ii. Jenis mesin rumput iii. Daun rumput.

Memotong rumput

Penting untuk menjaga kecantikan dan

kesihatan rumput

Teknik pemotongan yang betul.

Pemotongan sempurna mengambilkira

3 perkara:

i. Ketinggian pemotongan

ii. Jenis mesin rumput

iii. Daun rumput.

Ketinggian Pemotongan 1 2.5 – 5.0 Paspalum 1 – 2 3.5 – 6.5 St. Augustine 1 2.5 – 5.0 Centipede 1 2.5 – 5.0 Karpet 1 – 2 1.3 – 3.8 Zoysia 2 – 3 1.3 – 2.5 Seranggoon 3 1.3 – 3.0 Bermuda Kekerapan seminggu Tinggi Potongan Jenis rumput

Mesin-mesin pemotong rumput Ada 3 jenis mesin pemotong rumput : i. Jenis ril

ii. Jenis berputar

iii. Daun Rumput Daun-daun rumput yang telah dipotong jika ianya halus dan sedikit hendaklah dikumpulkan dan boleh juga dibiarkan untuk dijadikan baja apabila berlaku pereputan. Jika terlalu tebal dan teksturnya kasar maka hendaklah dijadikan sungkupan pada pangkal-pangkal pokok.

Menyiram Perlu dilakukan setiap hari jika musim panas Penyiraman dalam bentuk ‘mist’ Penyiraman sehingga air masuk beberapa sentimeter dalam tanah .

Perlu dilakukan

setiap hari jika

musim panas

Penyiraman dalam

bentuk ‘mist’

Penyiraman

sehingga air masuk

beberapa sentimeter

dalam tanah .

Penyelenggaraan Bulanan Pembajaan Pembaikan sistem pengairan bawah tanah Mencakar Mengandam

Pembajaan

Pembaikan sistem pengairan bawah tanah

Mencakar

Mengandam

Penyelenggaraan Bulanan Pembajaan: Jadual Pembajaan Kadar pembajaan - Jenis rumput - Kesuburan tanah Baja NPK seimbang 14:14:14 dan 15:15:15

Pembajaan:

Jadual Pembajaan

Kadar pembajaan

- Jenis rumput

- Kesuburan tanah

Baja NPK seimbang

14:14:14 dan 15:15:15

Cara Membaja Baja dalam bentuk larutan, butiran atau bentuk debu. Siram lepas membaja, elakkan dari lecuh daun. Semburan dau 1-2 minggu sekali. Pengunaan ‘fertilizer spreader’ untuk pembajaan yang sekata. - Baja debu - baja butir Menabur baja dengan tangan hendaklah dengan cermat dan teliti.

Baja dalam bentuk larutan, butiran

atau bentuk debu.

Siram lepas membaja, elakkan dari

lecuh daun.

Semburan dau 1-2 minggu sekali.

Pengunaan ‘fertilizer spreader’ untuk

pembajaan yang sekata.

- Baja debu

- baja butir

Menabur baja dengan tangan

hendaklah dengan cermat dan teliti.

Kawalan Rumpai Pengawalan Boleh dilakukan dengan 2 cara: Fizikal – tenaga manusia (untuk kuantiti rumpai sedikit) Kimia – racun rumpai (untuk kuantiti rumpai yang banyak).

Pengawalan Boleh dilakukan dengan 2 cara:

Fizikal – tenaga manusia (untuk kuantiti rumpai sedikit)

Kimia – racun rumpai (untuk kuantiti rumpai yang banyak).

Penyelenggaraan Suku Tahunan Pengudaraan ‘ Top dressing’ ‘ Dethatching’

Pengudaraan

‘ Top dressing’

‘ Dethatching’

Penyelenggaraan Suku Tahunan Pengudaraaan Disebabkan kepadatan tanah Ketulan dipecah atau dikeluarkan terus dan dibuang. Seelok-eloknya dilakukan sebelum membaja dan pengapuran. Operasi akan dapat : - Mengurangkan kepadatan tanah - Menyenangkan perkembangan akar - Membolehkan air, udara dan baja meresap ke dalam tanah.

Membuang jejerami (Dethatching) Operasi membuang rumput yang berbatang- batang dan lapisan rumput yang telah mati. Boleh meningkatkan semula kesuburan tanah. Untuk mengurangkan timbunan jejerami terbentuk, taburan pasir perlu dilakukan.

Operasi membuang rumput yang berbatang- batang dan

lapisan rumput yang telah mati.

Boleh meningkatkan semula kesuburan tanah.

Untuk mengurangkan timbunan jejerami terbentuk,

taburan pasir perlu dilakukan.

Menabur Tanah (Top dressing) Menabur tanah atau pasir dilakukan untuk: Mengantikan tanah Meratakan kawasan. *Sebaik-baiknya hendaklah dilakukan serentak dengan Penyelengaraan yang lain: - Pengudaraan - Pembajaan - Pengairan - Menabur tanah.

Menabur tanah atau pasir dilakukan untuk:

Mengantikan tanah

Meratakan kawasan.

Kawalan Penyakit dan serangga. Rumput taman yang selalu diserang penyakit dan serangga perosak biasanya persekitarannya berkeadaan begini: Pengudaraan tanah tidak elok Saliran/pengairan tidak betul Terlebih menyiram air Pembajaan tidak cukup atau terletak Pemotongan rumput yang tidak betul.

Rumput taman yang selalu diserang penyakit dan serangga perosak biasanya persekitarannya berkeadaan begini:

Pengudaraan tanah tidak elok

Saliran/pengairan tidak betul

Terlebih menyiram air

Pembajaan tidak cukup atau terletak

Pemotongan rumput yang tidak betul.

Kawalan Penyakit dan Perosak Serangga perosak boleh dikawal secara biologi, secara kimia (racun Serangga) dan juga membersihkan kawasan tanaman. Kawalan secara biologi akan menentukan musuh semulajadi serangga perosak mengawal bilangan mereka ditahap yang selamat. Racun serangga boleh digunakan untuk mengawal serangga perosak. Racun kulat digunakan untuk mengawal penyakit kulat. Kedua-dua jenis racun boleh digunakan secara bergilir-gilir bagi mengawal penyakit dan serangan serangga perosak

Contoh-contoh penyakit dan serangga Rhizoctonia solani Selalu menyerang rumput taman jenis Bermuda dan Zoysia yang dalam keadaan basah dan pembajaan Nyang tinggi.

Penyakit Dollar Spot ( Sclerotini homeocarpa ) Penyakit disebabkan oleh kulat yang menyerang rumput Kekurangan air dan nitrogen.

Serangan ulat perosak Army Worms ( Spodoptera exiqua )

Penutup Bumi Penutup bumi adalah tumbuhan kecil (bukan anak pokok) selain daripada rumput yang mempunyai ketinggian kurang dari 0.45 m dan boleh menutupi permukaan tanah. Ianya tumbuh menegak atau merayap.

Antara Spesies Penutup bumi yang biasa digunakan: Altenanthera spp. Portulaca sp. Cuphea sp . Pandanus sp.

Kerja-kerja penyelenggaraan 1. Penyiraman Penyiraman secara am: Penyiraman dilakukan sebaik sahaja tanaman ditanam Jumlah air mencukupi sekurang- kurangnya 15 cm basah ke dalam tanah. Kuantiti air siraman hendaklah bebas dari bahan kimiayang boleh merosakkan pokok

Penyiraman secara am:

Penyiraman dilakukan sebaik sahaja

tanaman ditanam

Jumlah air mencukupi sekurang-

kurangnya 15 cm basah ke dalam tanah.

Kuantiti air siraman hendaklah bebas

dari bahan kimiayang boleh

merosakkan pokok

Penyiraman Penutup Bumi : Perlu disiram sebaik sahaja ditanam. Hindarkan penyiraman diwaktu panas terik untuk mengelakkan kelecuhan pada daun. Kaedah penyiraman secara `springkler’ sesuai untuk tanaman penutup bumi di kawasan yang luas.

Perlu disiram sebaik sahaja

ditanam.

Hindarkan penyiraman diwaktu panas terik

untuk mengelakkan kelecuhan pada daun.

Kaedah penyiraman secara `springkler’

sesuai untuk tanaman penutup bumi di

kawasan yang luas.

Pembajaan: Tujuan pembajaan ialah membekalkan bahan nutrein yang tidak mencukupi di dalam tanah. Terdapat berbagai bentuk baja iaitu: Baja butir (baja lengkap) Baja cecair (disembur terus pada daun atau dilarutkan dalam air) Baja hablur (perlu dilarutkan ke dalam air) Baja debu (digaul bersama-sama dengan tanah campuran/tabur terus di atas tanah) ‘ Slow release fertilizer’ (baja perlepasan perlahan)

Terdapat berbagai bentuk baja iaitu:

Baja butir (baja lengkap)

Baja cecair (disembur terus pada daun atau dilarutkan

dalam air)

Baja hablur (perlu dilarutkan ke dalam air)

Baja debu (digaul bersama-sama dengan tanah

campuran/tabur terus di atas tanah)

‘ Slow release fertilizer’ (baja perlepasan perlahan)

Kebersihan/merumput Kawasan landskap hendaklah dibersihkan daripada sebarang kekotoran Seperti dahan kering, daun dan rumpai supaya kawasan kelihatan menarik Penutup bumi Kerja-kerja merumpai biasanya dilakukan secara manual Sungkupan Sungkupan dilakukan bergantung kepada keluasan permukaan yang ditanam dengan tanaman hiasan penutup bumi. Selain daripada mengelakkan berlakunya pengewapan air berlebihan ianya juga dapat mengawal penutup bumi dari bersaing dengan rumpai.

Pemangkasan Pemangkasan dilakukan dengan tunas-tunas liar, dahan yang tumbuh tidak teratur dan dahan-dahan tanaman yang telah rosak. Tujuan pangkasan Merangsang pertumbuhan tunas dan bunga. Memperbaiki lingkungan pertumbuhan tanaman, iaitu mengatur penerimaan cahaya matahari, pengudaraan dan kelembapan. Meninggikan nilai astetik tanaman Membuang percabangan atau dahan yang mengganggu aktiviti manusia Pangkasan penutup bumi. Perlu dipangkas apabila telah mula keluar daripada kawasan yang ditentukan.

 

 

 

SEKIAN TERIMA KASIH

Add a comment

Related pages

Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website. Home; My Services. Consultancy; Training; Trees and Pokok Nursery; Machinery; About me ...
Read more

Rumput turf

Ini adalah laman web alternate untuk Normas Yakin. Untuk rujukan mutakhir, rujuk: www.mynormas.com Rumput turf: Siapa "Normas" Pencapaian Pengalaman
Read more

Jenis – jenis rumput turf

Normas Yakin is a turf manager who loves the outdoors and believes there is a better way to manage turf and landscaping without affecting the ...
Read more

.yana lyana.: Penanaman Rumput Turf

Penanaman rumput turf ialah antara pentaksiran subjek vokasional : landskap dan nurseri. Mula-mula dapat tahu aku kena ajar diorang tanam rumput ...
Read more

Taman Berkualiti Tinggi Khusus Tiruan Rumput Turf Garden ...

Taman Berkualiti Tinggi Khusus Tiruan Rumput Turf Garden Grass Made In China Actls-1378 , Find Complete Details about Taman Berkualiti Tinggi Khusus Tiruan ...
Read more

Sod - Wikipedia, the free encyclopedia

Sod or turf is grass and the part of the soil beneath it held together by the roots, or a piece of thin material. In British English such material is more ...
Read more

Artificial turf - Wikipedia, the free encyclopedia

Artificial turf is a surface of synthetic fibers made to look like natural grass. It is most often used in arenas for sports that were originally or are ...
Read more

RumputSintetis.com - Distributor Resmi Domo Sport Grass ...

Rumput sintetis kami adalah untuk olahraga (sepakbola, futsal, golf, tenis, hockey & lapangan ... for both sports and landscape use of artificial turf.
Read more

mynormas « Pakar Rumput

Laman Web Rujukan Rumput Tempatan. Local Turf Reference Website. Home; My Services. ... Apa itu rumput. Bahagian2; Nama Saintifik; Rumput apa? Pembiakan ...
Read more