Revoluciorussa · Iescelestibellera

67 %
33 %
Information about Revoluciorussa · Iescelestibellera

Published on November 2, 2007

Author: Pauet

Source: slideshare.net

Description

Revolució russa. Història del món contemporani. IES Celestí Bellera

LENIN La Revolució Russa 1917

1.-Rússia abans de la revolució . Societat i Economia Població Russa 1914 Total 170 millons Rural 85% Pobres 75% Rússia era un immens imperi però molt arcaic i retrasat Tot i això, era la 5 potència en producció industrial i el tercer estat amb més obrers industrials del món.

1.- Rússia abans de la revolució. Política L’oposició política, molt diversa, era perseguida i reprimida Rússia mantenia un règim semiabsolutista. El Tsar governava amb el suport dels nobles, l’església i l’exèrcit Lenin, Trostki, Stalin Destaquem els bolxevics o comunistes : Aspiren a fer una revolució obrera

2.- El fet precipitant de la revolució La gran guerra 1914-17: Rússia no estava preparada. Al front, va patir derrotes, i a les ciutats mancaven aliments i combustible per passar l’hivern. El poble responsabilitza el Tsar del desastre.

3.1.- L’esclat de la revolució Febrer del 1917 Els obrers i soldats van formar SOVIETS, assemblees populars. Alguns es van armar (Guardia Roja) Esclaten revoltes populars. El Tsar les vol reprimir, però els soldats s’uneixen als revoltats. El TSAR abdica. 3.- La Revolució russa de 1917

Ciutadans de l'Estat rus: S'ha produït un gran esdeveniment. L'Antic Règim ha estat enderrocat gràcies a l’impuls del poble rus. Ha nascut una Rússia lliure i nova. (...) El govern provissional considera com a sagrades les aliances que ens lliguen a les altres potències. Per això, el govern farà tot el que podrà per subministrar a l'exèrcit tot allò necessari per conduir la guerra a un final victoriós. (...)" 3.2.- Febrer-octubre de 1917 Un govern provissional format per diversos partits, excepte els comunistes, es fa càrrec del poder. 1r discurs del govern provissional Quina mesura va prendre el nou govern? Mantenir Rússia en la Gran Guerra Qui es va guanyar la simpatia popular? “ Pau, pa i terra” “ tot el poder pels soviets” Mentre, els comunistes, als soviets, exigien:

3.3.- La revolució comunista d’octubre del 1917. Els comunistes van preparar un cop d’estat , amb el suport de la Guardia Roja, i dirigit per Trostki Assalt al Palau d’hivern, seu del govern provissional Lenin passa a dirigir el nou govern comunista.

3.4.- Algunes de les mesures del nou govern comunista. - Expropiar la terra a Nobles, esclesiàstics i el tsar i repartir-les als soviets de camperols (gestió obrera) - nacionalitzar la propietat de tots els bancs - Traspassar la gestió de les empreses als soviets d’obrers (gestió obrera) - Signar la pau amb Alemanya - Canviar el nom i forma de l’Estat: URSS, república federal - Establir la dictadura del Partit Comunista. Alguns russos s’h opossen. Esclata una guerra civil que guanya l’exèrcit roig.

4.- L’estalinisme. 1924- Mort de Lenin. Stalin pren les regnes del país i introdueix canvis importants

4.- L’estalinisme. Col·lectivització: Propietat i gestió de la terra i les Fàbriques en mans de l’Estat Planificació: Tota l’economia es planificada des del govern Economia: Centralització Política: Totalitarisme Dictadura personal d’Stalin , culte a la seva personalitat Persecució opositors camps de treball pels dissidents (comunistes o no)

Dictadura personal d’Stalin ,

culte a la seva personalitat

Persecució opositors

camps de treball pels dissidents

(comunistes o no)

Add a comment