Renesansa u Španiji

50 %
50 %
Information about Renesansa u Španiji
Education

Published on February 22, 2014

Author: razrednamarina

Source: slideshare.net

Description

Kostim XVI veka u Španiji

Španija

Početkom XVI veka kostim u Španiji se oslobađa mavarskih uticaja, a jaka katolička crkva vremenom utiče na pojavu potpunog zatvaranja kostima u celoj dužini, a telo se ukalupljuje u krute, geometrijske forme. Mnogi delovi kostima bivaju vatirani ili punjeni kučinom, vatom, kravljom dlakom, tako da dobijaju čvrste, oble forme. Moda španske renesanse je moda manirizma – pravca koji u umetnosti svesno odstupa od prirodnih oblika tela.

Grudnjak je pripijen uz telo, sa okovratnikom koji se penje uz vrat. Vatiran je kučinom, vatom ili tricama. Spreda dobija jedno zadebljanje koje liči na guščji trbuh – penseron. Oko vrata je nabrana, široka i okrugla kragna – kolir. Slična forma pojavljuje se i na zarukavlju. Rukavi su često prorezani, a na ramenima su vatirani umeci od istog materijala kao grudnjak - “krila”. Čakšire su prosečene na trake, oble su i često vatirane. Vojnici i građani nose nešto uže i duže čakšire. Ispod njih se nose fine pletene donje čakšire. Ogrtač, kapa, je kratak i ima trouglastu kapuljaču.

kolir kapa (ogrtač) penseron brageta Grudnjak bez rukava, sa “krilima” na ramenima.

1530. 1615. 1570.

Grudnjak je vatiran, bačvastog oblika i potpuno skriva grudi, a suknja je zvonasta, poduprta drvenim, a kasnije obručem od pruća ili žice– vertigadenom. Gornja suknja se proseca napred celom dužinom i otkriva donju suknju, ili se zatvara mašnama. Sredinom veka grudnjak, pod uticajem muške mode, postaje sličan guščjem trbuhu, a kolir se povećava. Rukavi su takođe vatirani i iste forme kao kod muškaraca. Šesto se sreću široki, prosečeni rukavi preko uskih i vatiranih. Nose se i krila na ramenima.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Zlatni vijek španske književnosti - Wikipedia, slobodna ...

Renesansa u 16. veku. Barok u 17. veku. Doba baroka u Španiji donosi korenite promene u društvenom i književnom životu Španaca.
Read more

Renesansa — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Renesansa u Španiji . vidi El Greko. Literatura . H,W. Janson, Istorija umetnosti, Beograd 1962. Đina Piskel, Opšta istorija umetnosti, Beograd 1972.
Read more

Renesansa - Wikipedia, slobodna enciklopedija ...

Renesansa u Nemačkoj i Nizozemskim zemljama ... Najveći predstavnik u Nemačkoj bio je Albreht Direr, a u Flandriji Jan van Ajk. Renesansa u Španiji ...
Read more

Renesansa - Wikipedia

Renesansa je intelektualni i umjetnički procvat koji je započeo u Italiji u 14. vijeku, kulminirao je tamo u 16. vijeku, a imao je veliki uticaj i u ...
Read more

Španija | Moda nekad i sad

Renesansa u Španiji ne oslobađa telo, već ga ukalupljuje u krute geometrijske forme, koje vremenom evoluiraju do potpune ekscentričnosti i apsurda.
Read more

Barok u Španiji :: Likovna kultura

Barok u Španiji. Veliki utjecaj na španski barok imao je Carravaggio, međutim, ... Visoka renesansa u Italiji Umjetnici visoke renesanse ...
Read more

Španska književnost renesanse — Википедија ...

Španska renesansa počinje ujedinjenjem Španije od strane katoličkih monarha, ... 1492. godina označava početak renesanse u Španiji.
Read more

Humanizam i renesansa u književnosti - Opušteno.rs ...

Humanizam i renesansa označavaju epohu u razvoju ljudske misli i kulture kada je došlo do korenitih promena u životu, čoveku i stvaralaštvu.
Read more