Renesansa u Engleskoj

29 %
71 %
Information about Renesansa u Engleskoj
Education

Published on February 22, 2014

Author: razrednamarina

Source: slideshare.net

Description

Kostim XVI veka u Engleskoj

Engleska

Egleski kostim XVI veka se deli na dva perioda: • Tjudorski (doba vladavine Henrija VIII, prva polovina XVI veka). Razvija pod jakim uticajem Nemačke i Francuske mode. Osnovno obeležje ovog stila je horizontalna linija. • Elizabetanski (doba vladavine Elizabete I, druga polovina veka). Razvija se pod uticajem španske mode, a karakteriše ga vertikalna linija.

U vreme Henrija VIII osnovni deo muške odeće je dublet, čija je dužina nekada dopirala do kolena. Rukavi su se postepeno širili i često su bili vatirani i prosecani. Nekada su nošeni i dupli rukavi, tako da je jedan par padao slobodno sa ramena i bio od drugog materijala. Preko dubleta se nosila vrsta kaputa koja se napred kopčala ili šnirala, a preko njega kaput nastao iz houplanda, širokih ramena, koji se spuštao u dubokim naborima do stopala i bio obično obrubljen krznom. Donja odeća se sastoji od čakšira spojenih sa čarapama koje su se vezivale za dublet.

Obuća ima formu pačjeg kljuna. Bila je od kože, somota ili svile, često prosecana i ukrašena dragim kamenjem. Kape i šeširi su nošeni i u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Omiljeni su bili meki šeširi sa širokim obodom.

Grudnjak je uzak, sa širokim četvrtastim izrezom oko vrata. Rukavi su često dupli, prorezani, sa maksimalnom širinom u visini lakta i uski u doručju, ili uski do lakta, odakle se zvonasto šire. Suknja je zvonasta i otvorena tako da se vidi donja suknja. Nosi se vertigaden. Kosa je podignuta , a omiljena je forma tzv. francuske kape.

Sredinom veka, pod španskim uticajem, moda se menja. Grudnjak i čakšire se kruto vatiraju, zaobljujući formu grudi i bokova i naglašavajući tanak struk. U modi su kratke, okrugle čakšire. Rukavi su vretenastog oblika. Oko vrata, a često i u doručju, se nosi kolir. Koliri uskoro dostižu razmere «vodeničnog točka», a nekad se nosi i dva-tri kolira jedan iznad drugog. Boje su prigušenije nego u prethodnom periodu. Nose se kratki polukružni ogrtači.

Utisku izdužene figure doprinose i nove forme šešira. Omiljeni je tzv. španski šešir – visoki konusni šešir, uskog oboda. Cipele su umereno špicaste. Kosa kratka. Nose se brada i brkovi. Čak i brade prate formu siluete, pa su u vreme Henrija VIII one široke i pune, a u vreme Elizabete I izdužene i špicaste. Medaljoni su omiljena forma nakita, a sinovi jedinci i najstariji sinovi nose minđušu.

Grudnjak se prvo zatvara do vrata i nosi se visok i širok kolir. Vremenom se taj kolir proseca napred , što omogućava ponovno otvaranje dekoltea. Grudnjak je izuzetno izdužen, produžavajući se preko stomaka u špic. Rukavi su vretenasti, široki u ramenu i uski u doručju. I dalje se nosi vertigaden, koji krajem veka dobija bačvasti oblik. Javlja se obuća sa štiklom. Kosa se često boji u riđe, po ugledu na kraljicu. Čelo i slepoočnice se briju, a obrve čupaju. Lice se izbeljuje, a na obraze i usta se stavlja ruž. Nosi se mnogo nakita, na telu, na odeći i u kosi.

Jedan od omiljenih načina ukrašavanja odeće – “crni rad” Čizma – pretpostavlja se da je pripadala Elizabeti I

Nakit Žene su nekad pri izlasku nosile svilene ili plišane maske kako bi sačuvale beo ten.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Renesansa - Wikipedija

Renesansa je jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti koje je označilo prekid sa srednjim vijekom. Vremenski se određuje od 14 ...
Read more

renesansa u Engleskoj by vanja (page 13) - issuu

renesansa u Engleskoj | Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online.
Read more

Renesansa u Engleskoj - Education - documents.tips

Renesansa u Engleskoj. by razredna-marina. on May 24, 2015. Report Category: Education
Read more

Renesansa - Wikipedia

Renesansa je intelektualni i umjetnički procvat koji je započeo u Italiji u 14. vijeku, ... pozorišni pisci u Engleskoj stvaraju značajne renesansne drame.
Read more

Humanizam i renesansa u književnosti - Opušteno.rs

Humanizam i renesansa označavaju epohu u razvoju ljudske misli i kulture kada je došlo do korenitih promena u životu, čoveku i stvaralaštvu.
Read more

Engleska umjetnost - Wikipedija

Renesansa i protestantska reformacija Nicholas ... Velike promjene u engleskoj umjetnosti su se dogodile s uvođenjem reformacije koju je pokrenuo ...
Read more

Renesansna muzika - Wikipedia, slobodna enciklopedija

Renesansna muzika je historijsko muzičko razdoblje u kojem nastaje veća upotreba instrumentalne muzike. Pojava bas instrumenata. Renesansa u muzici nije ...
Read more

Barok u Engleskoj i Francuskoj - Documents

Barok u Francuskoj i Engleskoj monarhija: Francuska apsolutna, Engleska ustavna razvoj trgovine – po cijelom svijetu sve imućniji gradski ...
Read more

Barok u Engleskoj - es.scribd.com

Scribd is the world's largest social reading and publishing site.
Read more