Renault

33 %
67 %
Information about Renault
Automotive

Published on February 27, 2014

Author: HarisLigata

Source: slideshare.net

Description

Renault je francuski proizvođač automobila osnovan 1899...

    1898-1918 Priča o Renaultu je prije svega priča o čovjeku koji je imao neobičnu sudbinu. Avantura je počela 24. decembra 1898. godine, kada je Louis Renault uspio da se svojim vozilom popne strmom ulicom Rue Lepic u pariskom kvartu Montmartre. To je bio prvi put da se neko popeo uz nagib od 13% u "kočiji bez konja". Tajna ovog uspjeha je bila u sistemu za direktni prenos koji je dizajnirao Louis Renault. Ova pobjeda je donijela prvih 12 narudžbi. Kompanija je nastavila sa rastom pošto je Renault počeo da pobjeđuje na trkama Pariz-Berlin, Pariz-Beč... Renault započinje serijsku proizvodnju 1905. godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, fabrika proizvodi kamione, vozila hitne pomoći, nosila, granate pa čak i poznati tenk FT 17 koji je dao značajan doprinos u odlučujućim borbama za konačnu pobjedu saveznika. Kada je mir ponovo zavladao, Renault je nastavio proizvodnju za civilne potrebe kao vodeći francuski proizvođač automobila.

Prva fabrika Renault-a Prvi Renault automobil

Tenk FT 17

 1919-1945    Renault se modernizuje. Lanac fabrika Billancourt je osnovan 1929. Fabrika smanjuje troškove kako bi se oduprla ekonomskoj krizi. Međutim, socijalna klima se pogoršava. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Louis Renault smatra konflikt sa Njemačkom kao grešku i priklanja se zahtjevima Nijemaca. Zbog toga je fabrika Renault nacionalizovana 1945. i postala državna kompanija "Régie Nationale des Usines Renault" (RNUR).

 1946-1975    Kao državna kompanija, Renault modernizuje svoje fabrike, gradi i kupuje nove proizvodne pogone. Pokušava da bude konkurentan na američkom tržištu, ali doživljava neuspjeh. Ipak, nastavlja proboj na međunarodnu scenu. Uspjesi dolaze sa modelom 4 CV, prvim "malim automobilom za svakog", zatim s Dauphine, Renault 4, Renault 5... Svoju gamu vozila obogaćuje modelom visoke klase Renault 16, koji najavljuje dugovječne automobile. Renault paralelno nastavlja impresivan uspjeh u automobilskom sportu. Renault 4 CV Renault Dauphine

Renault 4 Renault 5 Renault 16

 1976-1991    Rast se nastavlja do početka osamdesetih godina. Obnova game automogila se ubrzava pojavom dva modela visoke klase: Renault 25 i Espace. Marka se nameće u sportskim takmičenjima i ulazi u svijet Formule 1. Međutim, pojavlju se i teški gubici sa kojima se kompanija mora suočiti. Stoga započinje drastičnu politiku smanjivanja troškova i ponovo se usredotočava na svoju užu oblast. Tokom 1987. godine Renault ponovo posluje sa dobicima. Renault 25 Renault Escape

 1992-2005  Renault planira fuziju s Volvom, ali projekt je odbačen 1993. Velika prekretnica: privatizacija kompanije u julu 1996. Slobodniji Renault ulazi u kapital grupe Nissan 1999. Renault nastavlja s inovacijama i obnovom u vozilima Mégane, Laguna,... Uspjesi u Formuli 1 osnažuju Renault. Savez Renault-Nissan se konsoliduje i stalno se razvijaju novi projekti. Kupovinom kompanija Samsung Motors i Dacia, Renault ubrzava svoj proboj na međunarodnoj sceni. Lansiranje Logana u središtu je strategije osvajanja novih tržišta.

 Od 2005...    Carlos Ghosn, koji je već bio predsjednik Nissana, naslijeđuje Louisa Schweitzera na čelu Renaulta. Uspostavlja plan Renault Ugovor 2009, koji treba da od Renault Grupe stvori najisplativijeg evropskog proizvođača automobila. Clio III je proglašen automobilom godine 2006., a uspjeh Logana na novim tržištima je neosporan. Renault dva puta osvaja titulu svjetskog prvaka među konstruktorima Formule 1. Tokom 2007. godine Renault proširuje svoju gamu Logana i lansira Novi Twingo i Novu Lagunu.

OSOBNA VOZILA

GOSPODARSKA VOZILA SPORTSKA VOZILA

 Benzinski motori u ponudi su dva 1.6-litrena motora sa 100KS i 110KS koji su solidnih performansi, a tu je i 1.4-litreni, uglađeni i jaki Turbo benzin sa 130KS, koji je brži i štedljiviji od većih benzinaca . Dizeli počinju sa dva 1.5-litrena motora sa 85KS i 105KS, veći motor je osjetno bolji izbor, a tu je također i 1.9-litreni motor sa 130KS.

 Renault nije talentovan u ovom segmentu, ali sve radi veoma dobro. Ima dovoljno gripa, naginjanje u okukama je umjereno. Međutim, upravljač ne pruža dovoljno osjećaja i nema povratnih informacija sa ceste, iako volan dobro odgovara na upute i Renault oštro skreće. Vožnja je dinamična sa obzirom da je Renault malo tvrđe podesio ovjes nego što je uobičajeno, ali je vožnja ostala komforna.

 Renault je poprilično tiho i ugodno vozilo za duga putovanja. Najviše impresioniraju motori koji su uglađeni i veoma tihi. Šteta je što opći dojam kvari pomalo loš i mekan mjenjač, a tu je i pomalo buke koju pravi vjetar i gume u dodiru sa cestom na autoputu.

 Renault oprema svoja vozila sistemima za pomoć u vožnji čiji je cilj da se pomogne vozaču da uoči događanja i da bolje odgovori uslovima vožnje (ograničivač brzine, vizuelni i zvučni alarm za slučaj da sigurnosni pojasevi nisu vezani) i da ga informišu o stanju vozila (sistem za kontrolu pritiska u gumama, kontrolne lampice).

 Sva vozila Renault imaju opremu koja omogućava ispravljanje grešaka u vožnji: sistem protiv blokade točkova (ABS s EBV-om), pomoć pri naglom kočenju (AFU), kontrola putanje (ESP), sistem protiv proklizavanja (ASR), varijabilni servo upravljač.

    Tokom 2007. godine Renault je pokrenuo Renault eco² u Evropi. Renault Grupa na taj način potvrđuje svoje djelovanje u cilju smanjenja štetnog uticaja na okolinu tokom cijelog životnog ciklusa automobila. Vozilo Renault eco2; zadovoljava tri kriterija:   -Ima emisiju CO2 manju od 140g/km, ili ima pogon na na biogorivo, -Proizvodi se u fabrici sa ceritifikatom ISO 14001, -Može se iskoristiti do 95% na kraju životnog ciklusa i sadrži barem 5% reciklirane plastike.

HVALA NA PAZNJI :)

Add a comment

Related presentations

Il 24 Ottobre 2014 si è svolta la Capitale Automobile CARS - #Cap2014Auto , il sum...

Manual diagramas eléctricos del OPEL CORSA 2002 en español. Cortesía de la pagin...

Colorado Springs, CO. Unbeatable Specials during the Phil Long’s l-25 Statewide Ve...

Colorado Springs, CO - Get ready for Hyundai MONSTER DEALS in Colorado Springs fro...

Related pages

Renault Modellpalette, Neuwagen und Gebrauchtwagen, PKW ...

Renault Deutschland < h; Renault Modellpalette. Renault PKW. Twingo. Twingo; Clio. Clio; Clio Grandtour; Clio Renault Sport
Read more

Renault Gebrauchtwagen – mobile.de

Renault Neuwagen und gebrauchte Renault Modelle vom Clio bis zum Megane im Fahrzeugmarkt von mobile.de
Read more

Renault – Wikipedia

Renault begann schon früh mit der Produktion von Nutzfahrzeugen. 1909 gab es bereits Drei- und Fünftonner, 1915 eine Zugmaschine mit Allradantrieb und ...
Read more

Renault - AUTOBILD.DE - Testberichte - Automarkt - Autokauf

64 Modelle von 1946 bis 2016 sowie mehr als 721 News, Tests und Videos von Renault finden Sie im Auto-Katalog von autobild.de
Read more

Renault - Auto Motor und Sport

Hier finden Sie zu Renault eine Übersicht mit allen Tests, Bildern, Videos und technischen Daten.
Read more

Renault - Gebrauchtwagen & Neuwagen kaufen und verkaufen ...

Renault suchen und finden auf Auto.de +++ JETZT viele Modelle bei Ihrem Renault Partner zum Sofort-Mitnahme-Preis! Deutschlands großes Autoportal.
Read more

Neue Automodelle Personenwagen und Nutzfahrzeuge - Renault

Suchen Sie nach einem Auto, das allen Ihren Anforderungen entspricht? Werfen Sie einen Blick auf die Renault Modellpalette!
Read more

Renault Gebrauchtwagen kaufen bei AutoScout24

Renault gebraucht gesucht? Bei AutoScout24 finden sie passende Renault Gebrauchtwagen-Angebote in ihrer Nähe.
Read more

Renault Forum » 43.516 Themen - MOTOR-TALK - Europas ...

Das größte Renault Forum für technische Probleme, Erfahrungen, Tests und Bilder mit mehr als 247.000 Beiträgen in der Renault Community von MOTOR-TALK.
Read more

Renault Neuwagen mit bis zu 37,0 % Rabatt - MeinAuto.de

Jetzt Ihren Renault Neuwagen konfigurieren und sofort günstige Angebote von deutschen Händlern erhalten. Zum Neuwagen-Konfigurator.
Read more