Rab0809

67 %
33 %
Information about Rab0809
Entertainment & Humor

Published on December 2, 2008

Author: loket

Source: slideshare.net

Alles Over Radio 2008-2009 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

RAB en aangesloten zenders Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Inhoudsopgave Samenvatting Feiten & Cijfers over radio Radio-onderzoeken Radioplanning De ontwikkeling van radio Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Samenvatting

Feiten & Cijfers over radio

Radio-onderzoeken

Radioplanning

De ontwikkeling van radio

1. Samenvatting Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

1. Samenvatting

Samenvatting 1 Feiten & cijfers 2007 is een goed radiojaar geweest. De netto reclamebestedingen op radio zijn gestegen met 4,7% tot € 274 miljoen. De internationale economische ontwikkelingen in 2008 hebben invloed op de reclamebestedingen en dus ook op de radiobudgetten. Voor 2008 wordt een stijging bij radio verwacht van circa 3%. Er wordt meer naar radio geluisterd, zo blijkt uit de Radio Basisondervraging. De totale luistertijd per hoofd van de bevolking kwam in 2007 uit op 23,6 uur per week. Ten opzichte van de voorafgaande twee jaar, waarin de luistertijd zich had gestabiliseerd, is dat een stijging van maar liefst 10%. Het bereik van radio is onverminderd hoog. 92% van alle Nederlanders luistert iedere week naar de radio. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Feiten & cijfers

2007 is een goed radiojaar geweest. De netto reclamebestedingen op radio zijn gestegen met 4,7% tot € 274 miljoen. De internationale economische ontwikkelingen in 2008 hebben invloed op de reclamebestedingen en dus ook op de radiobudgetten. Voor 2008 wordt een stijging bij radio verwacht van circa 3%.

Er wordt meer naar radio geluisterd, zo blijkt uit de Radio Basisondervraging. De totale luistertijd per hoofd van de bevolking kwam in 2007 uit op 23,6 uur per week. Ten opzichte van de voorafgaande twee jaar, waarin de luistertijd zich had gestabiliseerd, is dat een stijging van maar liefst 10%.

Het bereik van radio is onverminderd hoog. 92% van alle Nederlanders luistert iedere week naar de radio.

Samenvatting 2 Radio en onderzoek Steeds meer onderzoek komt beschikbaar over radio. Het Continu LuisterOnderzoek (CLO) is in 2007 sterk verbeterd. Circa 2/3 van de respondenten vult het radiolog nu online in. De zendervolgorde in het radiolog is aangepast aan eerder ingevuld luistergedrag van de respondent. Nieuw zijn o.a. ook de wijze van steekproeftrekking en de introductie van de leefstijlkenmerken. In 2007 en 2008 zijn tests gedaan met de personal meters. Met deze methode, is het mogelijk om het luistergedrag van de respondent automatisch te meten met een elektronische meter. Naast het CLO zijn er in 2007 verschillende nieuwe onderzoeken geïntroduceerd. Zo lanceerde RAB een onderzoek naar de communicatie-effecten van radioreclame: RADAR. Adverteerders kunnen kosteloos deelnemen. Ook is er door RAB onderzoek gedaan naar het luisteren via internet. Daaruit bleek onder meer dat personen uit de doelgroep 13 tot 49 jaar gemiddeld 4,9 uur per week via internet naar radio luisteren. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radio en onderzoek

Steeds meer onderzoek komt beschikbaar over radio.

Het Continu LuisterOnderzoek (CLO) is in 2007 sterk verbeterd. Circa 2/3 van de respondenten vult het radiolog nu online in. De zendervolgorde in het radiolog is aangepast aan eerder ingevuld luistergedrag van de respondent. Nieuw zijn o.a. ook de wijze van steekproeftrekking en de introductie van de leefstijlkenmerken.

In 2007 en 2008 zijn tests gedaan met de personal meters. Met deze methode, is het mogelijk om het luistergedrag van de respondent automatisch te meten met een elektronische meter.

Naast het CLO zijn er in 2007 verschillende nieuwe onderzoeken geïntroduceerd. Zo lanceerde RAB een onderzoek naar de communicatie-effecten van radioreclame: RADAR. Adverteerders kunnen kosteloos deelnemen.

Ook is er door RAB onderzoek gedaan naar het luisteren via internet. Daaruit bleek onder meer dat personen uit de doelgroep 13 tot 49 jaar gemiddeld 4,9 uur per week via internet naar radio luisteren.

Samenvatting 3 Radiolandschap in ontwikkeling Er waren een aantal belangrijke transfers op het dj-front. Het toont aan dat de dj rol als gezichtsbepalend figuur van groot belang kan zijn voor een station. Een aantal verschuivingen in het radiolandschap zijn: Radio 538 heeft met RTL een nieuwe eigenaar gekregen. Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn in 2007 teruggekocht van uitgever PCM. Arrow Classic Rock heeft de FM-frequentie van Caz! overgenomen van SBS Broadcasting. Caz! is nu te beluisteren via internet, kabel en satelliet. De AM- frequentie van Arrow Classic Rock is begin 2008 verkocht aan Radio Maria. Ook Radio 10 Gold heeft de middengolf verlaten. De middengolffrequentie van het station is door eigenaar Talpa verkocht aan GrootNieuwsMedia BV. Verschillende radiostations hebben hun format aangepast: 100 %NL heeft een nieuw format met meer muziek en minder gesproken woord. BNR Nieuwsradio richt zich minder op financieel nieuws en profileert zich als een brede nieuwszender. Radio 1 gaat met NOS Radio Journaal meer focus geven op het laatste nieuws. Radio 5 heeft een nieuwe horizontale programmering gekregen waarin het accent ligt op muziek die de oudere luisteraar aanspreekt. Radio 6, voorheen Concertzender, kent sinds 2007 een nieuwe, volledige crossmediale opzet, met een belangrijke rol voor internet . Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radiolandschap in ontwikkeling

Er waren een aantal belangrijke transfers op het dj-front. Het toont aan dat de dj rol als gezichtsbepalend figuur van groot belang kan zijn voor een station.

Een aantal verschuivingen in het radiolandschap zijn:

Radio 538 heeft met RTL een nieuwe eigenaar gekregen.

Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn in 2007 teruggekocht van uitgever PCM. Arrow Classic Rock heeft de FM-frequentie van Caz! overgenomen van SBS Broadcasting. Caz! is nu te beluisteren via internet, kabel en satelliet. De AM- frequentie van Arrow Classic Rock is begin 2008 verkocht aan Radio Maria.

Ook Radio 10 Gold heeft de middengolf verlaten. De middengolffrequentie van het station is door eigenaar Talpa verkocht aan GrootNieuwsMedia BV.

Verschillende radiostations hebben hun format aangepast:

100 %NL heeft een nieuw format met meer muziek en minder gesproken woord.

BNR Nieuwsradio richt zich minder op financieel nieuws en profileert zich als een brede nieuwszender.

Radio 1 gaat met NOS Radio Journaal meer focus geven op het laatste nieuws.

Radio 5 heeft een nieuwe horizontale programmering gekregen waarin het accent ligt op muziek die de oudere luisteraar aanspreekt.

Radio 6, voorheen Concertzender, kent sinds 2007 een nieuwe, volledige crossmediale opzet, met een belangrijke rol voor internet .

Samenvatting 4 Radio wordt digitaal Een van de meest opvallende ontwikkelingen is dat radio meer en meer een digitaal karakter krijgt. Vrijwel elke zender die via de ether en/of kabel uitzendt, is nu ook online. RAB-onderzoek wijst uit dat consumenten steeds vaker op hun favoriete station via internet afstemmen als ze online zijn. Er verschijnen steeds meer themazenders op internet, veelal in het verlengde van een al bestaande zender. Een andere ontwikkeling, die interessant is voor de adverteerder, is branded radio: radiostations die volledig ’opgehangen’ zijn aan een merk. Daarnaast is er Digital Audio Broadcasting (digitale radio via de ether). DAB staat nog in de kinderschoenen. Door politiek Den Haag is er een groeipad uitgezet voor de verdere ontwikkeling van DAB in Nederland. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radio wordt digitaal

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is dat radio meer en meer

een digitaal karakter krijgt.

Vrijwel elke zender die via de ether en/of kabel uitzendt, is nu ook online. RAB-onderzoek wijst uit dat consumenten steeds vaker op hun favoriete station via internet afstemmen als ze online zijn. Er verschijnen steeds meer themazenders op internet, veelal in het verlengde van een al bestaande zender.

Een andere ontwikkeling, die interessant is voor de adverteerder, is branded radio: radiostations die volledig ’opgehangen’ zijn aan een merk.

Daarnaast is er Digital Audio Broadcasting (digitale radio via de ether). DAB staat nog in de kinderschoenen. Door politiek Den Haag is er een groeipad uitgezet voor de verdere ontwikkeling van DAB in Nederland.

Samenvatting 5 Radio wordt multimediaal platform Radio groeit meer en meer uit tot een multimediaal platform. Behalve via een normale radio-ontvanger thuis, op het werk of in de auto wordt er steeds meer radio beluisterd via internet, op de mobiele telefoon, via MP3-speler/iPod en via digitale tv. Deze ‘nieuwe’ hardware heeft daarmee ook een plek veroverd naast de ‘bestaande’ hardware. Ook in communicatief opzicht wordt radio meer en meer multimediaal. Spot, non-spot, events, podcasts, branded radio; de mogelijkheden voor de adverteerder om met radio zijn doelgroep(en) te bereiken, nemen toe. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radio wordt multimediaal platform

Radio groeit meer en meer uit tot een multimediaal platform. Behalve via een normale radio-ontvanger thuis, op het werk of in de auto wordt er steeds meer radio beluisterd via internet, op de mobiele telefoon, via MP3-speler/iPod en via digitale tv. Deze ‘nieuwe’ hardware heeft daarmee ook een plek veroverd naast de ‘bestaande’ hardware.

Ook in communicatief opzicht wordt radio meer en meer multimediaal. Spot, non-spot, events, podcasts, branded radio; de mogelijkheden voor de adverteerder om met radio zijn doelgroep(en) te bereiken, nemen toe.

2. Feiten & Cijfers over radio Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

2. Feiten & Cijfers over radio

Nederlandse Bevolking 2008 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Sterke marktgroei in 2007 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

2007 uitstekend radiojaar

Netto bestedingen 1e half jaar 2008 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Netto Bestedingen 1e half jaar 2007-2008     2007/1 2008/1 Verschil Persmedia 1157 1138 -1,6% Televisie   410 426 3,9% Radio   131 134 2,8% Bioscoop   2,9 2,9 -10,7% Out of home 90 87 -3,6% Internet   338 422 24,9% TOTAAL   2128 2209 3,8% Bron: Nielsen Media Research

Gezonde groei radiobestedingen Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Verschil radio nationaal-regionaal Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Bestedingsaandeel radio 10%

Bestedingsaandelen per maand Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Top 10 radio branches 2007 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Top 10 radio adverteerders 2007 Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

In 2007 23,6 uur per week radio luisteren Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Overdag is primetime voor radio Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Waar wordt geluisterd ? Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Stationsprofielen Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Marktaandeel – Leeftijd Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Marktaandeel - Sociale Klasse Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Marktaandeel – Nielsen (regio) Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Marktaandeel – Diverse groepen Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radiostations profielen Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Weekbereik – Geslacht en Leeftijd Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Kosten per GRP Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

3. Radio-onderzoeken Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

3. Radio-onderzoeken

Vernieuwingen Continu LuisterOnderzoek In 2007 zijn een aantal belangrijke verbeteringen in het CLO doorgevoerd: Focus verschoven naar online invulling. Individuele zendervolgorde per respondent op basis van luistergedrag. Uniforme werving via RDD Random Digit Dialing. Leefstijlkenmerken. Internet luisteren in radiolog toegevoegd. Gouden Standaard. Dynamische meetweken.

In 2007 zijn een aantal belangrijke verbeteringen in het CLO

doorgevoerd:

Focus verschoven naar online invulling.

Individuele zendervolgorde per respondent op basis van luistergedrag.

Uniforme werving via RDD Random Digit Dialing.

Leefstijlkenmerken.

Internet luisteren in radiolog toegevoegd.

Gouden Standaard.

Dynamische meetweken.

CLO vanaf 2007 online Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Uitgebreid RAB testprogramma personal meters Vanaf 2007 wordt door RAB een uitgebreid testprogramma uitgevoerd met verschillende personal meters. Bij de 1e EMM compliancetest (draagt respondent de meter) is samengewerkt met TV: SKO Andere testen in 2008 zijn: Single source onderzoek EMM personal meter met CLO Mediawatch Compliancetest Single source MediaWatch met CLO Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Vanaf 2007 wordt door RAB een uitgebreid testprogramma uitgevoerd met verschillende personal meters.

Bij de 1e EMM compliancetest (draagt respondent de meter)

is samengewerkt met TV: SKO

Andere testen in 2008 zijn:

Single source onderzoek EMM personal meter met CLO

Mediawatch Compliancetest

Single source MediaWatch met CLO

Radio: nr 1 in mediatijdbesteding Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Mediatijdbesteding in uren per week Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Media in Mind: mediaconsumptie over de dag Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Eerste resultaten RADAR effectonderzoek Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Stijging aankoopbereidheid: Gemiddeld is de koopbereidheid 12% hoger door de inzet van radio met tv dan bij de inzet van alleen tv. Conclusies over de inhoud van de commercials drie hoofddimensies: ‘ Betrekken’. Zorg dat je iets nieuws of iets interessants vertelt dat de luisteraar enthousiast maakt om het product te kopen. ‘ Duidelijkheid’. Kom met een heldere boodschap die past bij het product/merk en zorg dat de boodschap niet irriteert. ‘ Bekendheid’. Gebruik een herkenbare boodschap/slogan en/of een herkenbare muziek of stem.

Stijging aankoopbereidheid:

Gemiddeld is de koopbereidheid 12% hoger door de inzet van radio met tv dan bij de inzet van alleen tv.

Conclusies over de inhoud van de commercials drie hoofddimensies:

‘ Betrekken’. Zorg dat je iets nieuws of iets interessants vertelt dat de luisteraar enthousiast maakt om het product te kopen.

‘ Duidelijkheid’. Kom met een heldere boodschap die past bij het product/merk

en zorg dat de boodschap niet irriteert.

‘ Bekendheid’. Gebruik een herkenbare boodschap/slogan en/of een

herkenbare muziek of stem.

Voorbeeld rapportage Brand & Market Performance De unieke voorkeur bij aankoop van merk X stijgt van 8% naar 15%

RAEL: Radio spreekt individu aan Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Megalab: Radio wordt het meest vertrouwd Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

RAB UK: Radio het minst zapgevoelig Het ad avoidance onderzoek van RAB UK in 2006 leverde o.a. de volgende resultaten op: Radio en bioscoop hebben het minst te kampen met reclame- ontwijking, waarbij radio een hoog bereik realiseert. Real-time media, zoals tv, radio en bioscoop, hebben in het algemeen minder last van reclame-ontwijking dan statische media als dagbladen en tijdschriften. De grootste groep consumenten wordt niet gevormd door de reclame-ontwijker of de reclameliefhebber, maar door de groep de ongeïnteresseerde consument. Meer dan de helft van het publiek heeft weinig tot geen belangstelling voor reclame. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Het ad avoidance onderzoek van RAB UK in 2006 leverde o.a. de

volgende resultaten op:

Radio en bioscoop hebben het minst te kampen met reclame-

ontwijking, waarbij radio een hoog bereik realiseert.

Real-time media, zoals tv, radio en bioscoop, hebben in het

algemeen minder last van reclame-ontwijking dan statische media

als dagbladen en tijdschriften.

De grootste groep consumenten wordt niet gevormd door de

reclame-ontwijker of de reclameliefhebber, maar door de groep

de ongeïnteresseerde consument. Meer dan de helft van het

publiek heeft weinig tot geen belangstelling voor reclame.

Radio het minst zapgevoelig Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Ironing Board Study: Radio blijft je bij Een van de meest baanbrekende radio-onderzoeken is de Ironing Board Study (strijkplankonderzoek). Er werd gekeken wat de herinnering van radioreclame is bij luisteraars die tegelijkertijd met iets anders bezig zijn. In de thuissituatie werd een nieuw stijfselproduct getest. Op de radio waren een aantal commercials te horen. Na de strijktest kregen de vrouwen eerst een aantal vragen over het strijken en daarna enkele vragen over de commercials die ze hadden gehoord. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Een van de meest baanbrekende radio-onderzoeken is

de Ironing Board Study (strijkplankonderzoek).

Er werd gekeken wat de herinnering van radioreclame is bij

luisteraars die tegelijkertijd met iets anders bezig zijn.

In de thuissituatie werd een nieuw stijfselproduct getest.

Op de radio waren een aantal commercials te horen.

Na de strijktest kregen de vrouwen eerst een aantal vragen

over het strijken en daarna enkele vragen over de

commercials die ze hadden gehoord.

Conclusies van Iron Board Study 56% wist een of meer merknamen uit de commercials te noemen. De respondenten wisten van verschillende commercials een of meer elementen van de reclameboodschap te noemen. De soft sell commercials scoorden relatief hoger dan de hard sell commercials. De studie toonde daarmee aan dat radioreclame goed beklijft, ook als luisteraars bezig zijn met andere activiteiten. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

56% wist een of meer merknamen uit de commercials te noemen.

De respondenten wisten van verschillende commercials een of meer elementen van de reclameboodschap te noemen.

De soft sell commercials scoorden relatief hoger dan de hard sell commercials.

De studie toonde daarmee aan dat radioreclame goed beklijft,

ook als luisteraars bezig zijn met andere activiteiten.

Radio Sales Multiplier: Radio verkoopt De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek: Door radio steeg de verkoop met gemiddeld 9%. De omzetstijgingen liepen in individuele gevallen op tot maar liefst 31%. Radio had een versterkende werking op de prijspromoties van het eigen merk. De inzet van radio had een dempende werking op de prijspromoties van concurrenten. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek:

Door radio steeg de verkoop met gemiddeld 9%.

De omzetstijgingen liepen in individuele gevallen op tot maar liefst 31%.

Radio had een versterkende werking op de

prijspromoties van het eigen merk.

De inzet van radio had een dempende werking op de prijspromoties van concurrenten.

Radio Effect 1: Maximale werking radio Het onderzoek toont onder meer aan: De herkenning neemt met gemiddeld 10% toe. Wordt de campagneperiode langer, dan leidt dat tot extra herkenning. Het optimale contactenniveau ligt op 7 à 8 contacten per campagne. Bij dat niveau wordt circa 75% van de maximale werking gerealiseerd. Bij de reclameherkenning doet zich de wet van de afnemende meeropbrengsten voor (zowel bij retailcampagnes als bij merken en (financiële) diensten. Meer contacten leveren nog wel extra effect op, maar dat is relatief beperkt. Wordt de doelgroep minder vaak bereikt dan wordt het optimale resultaat niet gehaald. Omdat veel luisteraars een beperkt zenderrepertoire hebben, dient het optimale contactenniveau bij voorkeur op elke zender afzonderlijk worden gehaald. Jongeren herkennen campagnes beter, ook bij gemiddeld lagere contactenniveaus. 35-49 jarigen hebben hogere contactenniveaus nodig. De effectiviteit van radioreclame neemt toe als radio gecombineerd wordt met andere media. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Het onderzoek toont onder meer aan:

De herkenning neemt met gemiddeld 10% toe. Wordt de campagneperiode langer, dan leidt dat tot extra herkenning.

Het optimale contactenniveau ligt op 7 à 8 contacten per campagne. Bij dat niveau wordt circa 75% van de maximale werking gerealiseerd.

Bij de reclameherkenning doet zich de wet van de afnemende meeropbrengsten voor (zowel bij retailcampagnes als bij merken en (financiële) diensten. Meer contacten leveren nog wel extra effect op, maar dat is relatief beperkt. Wordt de doelgroep minder vaak bereikt dan wordt het optimale resultaat niet gehaald.

Omdat veel luisteraars een beperkt zenderrepertoire hebben, dient het optimale contactenniveau bij voorkeur op elke zender afzonderlijk worden gehaald.

Jongeren herkennen campagnes beter, ook bij gemiddeld lagere contactenniveaus. 35-49 jarigen hebben hogere contactenniveaus nodig.

De effectiviteit van radioreclame neemt toe als radio gecombineerd wordt met andere media.

Radio Effect 2: Maximale werking radio Vervolg van de conclusies van Radio Effect: De belangrijkste driver voor de herkenning is GRP-inzet: hogere GRP-aantallen kopen de zekerheid van meer effect. De invloed van creatie moet niet onderschat worden. Vooral als een campagne relatief bescheiden van omvang is, is creatie vaak doorslaggevend voor succes. De creatieve uitwerking zorgt er ook voor dat de consument een mening heeft over de radiocommercials. Commercials waarover men geen mening heeft, worden aanzienlijk minder goed herkend. De keuze voor één versie van een radiocommercial leidt tot toename van de herkenning, maar kan ook sneller irritatie veroorzaken. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Vervolg van de conclusies van Radio Effect:

De belangrijkste driver voor de herkenning is GRP-inzet: hogere GRP-aantallen kopen de zekerheid van meer effect.

De invloed van creatie moet niet onderschat worden. Vooral als een campagne relatief bescheiden van omvang is, is creatie vaak doorslaggevend voor succes.

De creatieve uitwerking zorgt er ook voor dat de consument een mening heeft over de radiocommercials. Commercials waarover men geen mening heeft, worden aanzienlijk minder goed herkend.

De keuze voor één versie van een radiocommercial leidt tot toename van de herkenning, maar kan ook sneller irritatie veroorzaken.

Conclusies Radio Reactie Onderzoek Het onderzoek wees onder meer het volgende uit: Een jingle draagt bij aan de herkenning van het merk. Is de commercial ook origineel en/of duidelijk, dan wordt de herkenning versterkt. Commercials die grappig zijn, kunnen veelal rekenen op een hogere waardering. Ook serieuze commercials worden gewaardeerd, mits ze geloofwaardig zijn. Zowel voor de herkenning als voor de waardering is het van belang dat de luisteraar de commercial duidelijk vindt. Commercials die voor de luisteraar teveel te raden overlaten, worden niet goed onthouden en al evenmin goed gewaardeerd. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Het onderzoek wees onder meer het volgende uit:

Een jingle draagt bij aan de herkenning van het merk.

Is de commercial ook origineel en/of duidelijk, dan wordt

de herkenning versterkt.

Commercials die grappig zijn, kunnen veelal rekenen op een

hogere waardering.

Ook serieuze commercials worden gewaardeerd, mits ze

geloofwaardig zijn.

Zowel voor de herkenning als voor de waardering is het van

belang dat de luisteraar de commercial duidelijk vindt.

Commercials die voor de luisteraar teveel te raden overlaten,

worden niet goed onthouden en al evenmin goed gewaardeerd.

Radio + tv vullen elkaar goed aan Uit het onderzoek van RAB UK in 2006 blijkt, dat radio en tv elkaar goed aanvullen. Dat komt allereerst omdat ze een aantal sterke punten gemeen hebben : Radio en tv worden op dagelijkse basis ‘geconsumeerd’. Radio en tv hebben een groot aandeel in de totale mediaconsumptie. Radio en tv zijn als real-time media goed in staat nieuwe consumenten te bereiken. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Uit het onderzoek van RAB UK in 2006 blijkt, dat radio en tv

elkaar goed aanvullen. Dat komt allereerst omdat ze een

aantal sterke punten gemeen hebben :

Radio en tv worden op dagelijkse basis ‘geconsumeerd’.

Radio en tv hebben een groot aandeel in de totale mediaconsumptie.

Radio en tv zijn als real-time media goed in staat

nieuwe consumenten te bereiken.

Radio + tv vullen elkaar goed aan Door de belangrijke verschillen versterken radio en tv elkaar: Radio wordt vooral overdag goed beluisterd, tv kijken gebeurt voornamelijk in de avond. De consument heeft voor tv meer gerichte aandacht, radio wordt vaak gecombineerd wordt met andere activiteiten. Radio is veel minder zapgevoelig dan tv. Tv is vooral geschikt voor het creëren van bekendheid en het demonstreren van nieuwe producten, terwijl radio bij uitstek geschikt is voor het herhalen van de boodschap op relevante momenten op de dag en op relevante plaatsen. Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Door de belangrijke verschillen versterken radio en tv elkaar:

Radio wordt vooral overdag goed beluisterd, tv kijken gebeurt voornamelijk in de avond.

De consument heeft voor tv meer gerichte aandacht, radio wordt vaak gecombineerd wordt met andere activiteiten.

Radio is veel minder zapgevoelig dan tv.

Tv is vooral geschikt voor het creëren van bekendheid en

het demonstreren van nieuwe producten, terwijl radio bij uitstek

geschikt is voor het herhalen van de boodschap op relevante

momenten op de dag en op relevante plaatsen.

Radio Basisondervraging: Radio & internet Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Intomart GfK 2007: Radio & internet Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 In opdracht van RAB heeft Intomart GfK in 2007 een onderzoek uitgevoerd onder personen van 13+ die de afgelopen maand naar radio via internet hebben beluisterd. Het onderzoek bij een netto steekproef van 1002 respondenten had ten doel duidelijk inzicht te verkrijgen in radio luisteren via internet. Dit onderzoek zal in het voorjaar 2009 herhaald worden.

Intomart GfK 2007: Radio & internet Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Intomart GfK 2007: Radio & internet Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Een aantal andere conclusies uit het onderzoek radio luisteren via internet van 2007: Er wordt gemiddeld 2,9 dagen per week naar radio via internet geluisterd. Gemiddeld wordt er 2 uur en 29 min. per dag naar radio via internet geluisterd. Bijna de helft van alle luisteraars luistert naar dezelfde radiostations als gewoonlijk. Een meerderheid vindt het brede radio-aanbod op internet een groot voordeel. Radio via internet wordt voornamelijk thuis beluisterd (90%). 22% lop het werk. Jongeren tussen de 13-19 jaar luisteren ook veel op school (30%). De meeste internetradio luisteraars luisteren naar radio via internet via de pc (94%). Jongeren en jong volwassenen luisteren veel via hun mobiele telefoon. 46% bezoekt nav reclame op radio via internet wel eens specifieke websites. Als de luisteraars internetradio vergelijken met radio via FM dan vinden zij radio via internet beter qua gemak, beschikbaarheid, aantal zenders/stations en het vinden van favoriete muziekgenres. Radio via internet vindt men qua geluidskwaliteit echter slechter dan FM radio.

Een aantal andere conclusies uit het onderzoek radio luisteren via internet van 2007:

Er wordt gemiddeld 2,9 dagen per week naar radio via internet geluisterd. Gemiddeld wordt er 2 uur en 29 min. per dag naar radio via internet geluisterd.

Bijna de helft van alle luisteraars luistert naar dezelfde radiostations als gewoonlijk. Een meerderheid vindt het brede radio-aanbod op internet een groot voordeel. Radio via internet wordt voornamelijk thuis beluisterd (90%). 22% lop het werk.

Jongeren tussen de 13-19 jaar luisteren ook veel op school (30%). De meeste internetradio luisteraars luisteren naar radio via internet via de pc (94%). Jongeren en jong volwassenen luisteren veel via hun mobiele telefoon.

46% bezoekt nav reclame op radio via internet wel eens specifieke websites.

Als de luisteraars internetradio vergelijken met radio via FM dan vinden zij radio via internet beter qua gemak, beschikbaarheid, aantal zenders/stations en het vinden van favoriete muziekgenres. Radio via internet vindt men qua geluidskwaliteit echter slechter dan FM radio.

CLO 2008: Radio & internet in Nederland Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Vanaf juni/juli 2008 is radio luisteren via internet op continue Basis in het CLO opgenomen. Uit de eerste meting bleek: Internet luisteraars luisteren gemiddeld 1 uur en 10 minuten per dag naar de radio via internet. Internetradio maakt zo’n 3,5% van de totale luistertijd uit. Bij de groep die via internet naar de radio luistert, is dat aandeel binnen de totale luistertijd per dag 32% per week. Jongeren tussen de 10-19 jaar met 15,7% en studerenden met 16,4% scoren op weekbereik veel hoger. Gemiddeld voor alle Nederlanders bedraagt het percentage 9,2%. (zie ook grafiek)

Vanaf juni/juli 2008 is radio luisteren via internet op continue

Basis in het CLO opgenomen. Uit de eerste meting bleek:

Internet luisteraars luisteren gemiddeld 1 uur en 10 minuten per

dag naar de radio via internet.

Internetradio maakt zo’n 3,5% van de totale luistertijd uit.

Bij de groep die via internet naar de radio luistert, is dat aandeel

binnen de totale luistertijd per dag 32% per week.

Jongeren tussen de 10-19 jaar met 15,7% en studerenden met 16,4% scoren op weekbereik veel hoger. Gemiddeld voor alle Nederlanders bedraagt het percentage 9,2%. (zie ook grafiek)

CLO 2008: Radio & internet in Nederland Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

4. Radioplanning Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

4. Radioplanning

12 sterke radio eigenschappen (1) Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 1. Radio bouwt snel een hoog bereik op Liefst 92% van alle Nederlanders luistert iedere week naar de radio. Gemiddeld meer dan 3 uur per dag. Qua mediatijdbesteding staat radio overdag op eenzame hoogte. 2. Radio is trefzeker Radio heeft een zeer hoge contactfrequentie en de confrontatieduur van commercials is lang, want de spot wordt voor de volle 30 seconden beluisterd. De reclametrefkans is zeer hoog. 3. Radio is snel en flexibel Radio is een zeer snel inzetbaar en flexibel medium. Er kan eenvoudig ingespeeld worden op actualiteit en het opnemen van een commercial hoeft niet veel tijd te kosten. 4. Radio is kostenefficiënt Zowel de media- als productiekosten zijn in vergelijking met veel andere media zeer gunstig. 5. Radio is doelgroepgericht en kent een hoge luisteraartrouw Het radiolandschap is heel breed. Nieuwszenders, jongerenzenders, klassiek, non-stop popmuziek: voor iedereen is er een favoriet station. Luisteraars hebben een sterke band met hun station. Ze staan ermee op, luisteren onderweg en op het werk en gaan er mee naar bed. 6. Radio is overal en altijd en is een real-time medium Met radio bereik je de doelgroep wanneer en waar je maar wilt. En je bepaalt zelf wanneer de doelgroep je spot hoort. Prima om in te spelen op gebruiks- en aankoopmomenten.

12 sterke radio eigenschappen (2) Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 7. Radio is zapbestendig Zapgedrag wordt een steeds groter probleem. Radio heeft de laagste reclame-ontwijking en bereikt bovendien een groot publiek. 8. Radio is een belangrijke aanjager voor online campagnes Radio en online zijn bij uitstek een ideale mix. Online is visueel en bij radio ligt de focus op audio. Samen zijn het de ‘oren en ogen’ van de campagne. Internetradio stijgt explosief. 1 op de 5 Nederlanders bezoekt wel eens een website naar aanleiding van een radiospot. 9. Radio is persoonlijk Radio is een persoonlijk medium dat dicht bij de consument staat. 10. Radio werkt ook bij een lage mate van aandacht Radio werkt beter dan welk mediumtype ook om bij weinig aandacht reclameboodschappen bij de consument op te slaan. Het is immers niet mogelijk om je oren er voor te sluiten. 11. Radio is visueel Radiocommercials kunnen de beelden van televisiecommercials terugroepen en versterken. Dit heet Visual Transfer. De consument speelt visuele elementen van tv terug bij een radiospot. 12. Radio is multi-inzetbaar en impactvol Door de mix van hoog bereik, impact en herhaling kan radio zeer effectief zijn. De effectiviteit hangt ook af van de creatieve invulling van de commercial.

Non-spot voorbeelden Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Het billboarden van radioprogramma’s. Vermelding van de adverteerder bij aanvang en/of na afloop van een programma. Price sponsoring: de adverteerder stelt prijzen ter beschikking die met naam en toenaam in het programma worden genoemd. Sponsoring van off-air activiteiten die op de radio worden uitgezonden, zoals evenementen, concerten etc. Het merk lift in dat geval mee op de uitstraling van het evenement. Een programma dat aan een station wordt aangeboden. Een eigen (online-)station ontwikkelen: branded radio. Interactieve multimediatechnieken, zoals sms, podcasts en links.

Het billboarden van radioprogramma’s. Vermelding van de adverteerder bij aanvang en/of na afloop van een programma.

Price sponsoring: de adverteerder stelt prijzen ter beschikking die met naam en toenaam in het programma worden genoemd.

Sponsoring van off-air activiteiten die op de radio worden uitgezonden, zoals evenementen, concerten etc. Het merk lift in dat geval mee op de uitstraling van het evenement.

Een programma dat aan een station wordt aangeboden.

Een eigen (online-)station ontwikkelen: branded radio.

Interactieve multimediatechnieken, zoals sms, podcasts en links.

Checklist non-spot briefing Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Wat is de achtergrond van het merk? Op welke markt(en) richt het zich? Welke persoonlijkheid heeft het merk? Wat is de kernpropositie van het merk? Hoe ziet de doelgroep eruit? Hoe staat de consument op dit moment tegenover het merk? Welk strategisch idee vormt de basis voor alle merkcommunicatie? Wat is de doelstelling van de inzet van non-spot op radio? Beschrijf een realistische ambitie en vermeld ook een tijdspad. Welke andere communicatie-activiteiten worden ingezet en wanneer? Zijn er belangrijke momenten van de dag voor het merk? Hoe ga je het succes van de non-spot inzet meten?

Wat is de achtergrond van het merk? Op welke markt(en) richt het zich?

Welke persoonlijkheid heeft het merk?

Wat is de kernpropositie van het merk?

Hoe ziet de doelgroep eruit?

Hoe staat de consument op dit moment tegenover het merk?

Welk strategisch idee vormt de basis voor alle merkcommunicatie?

Wat is de doelstelling van de inzet van non-spot op radio? Beschrijf een realistische ambitie en vermeld ook een tijdspad.

Welke andere communicatie-activiteiten worden ingezet en wanneer?

Zijn er belangrijke momenten van de dag voor het merk?

Hoe ga je het succes van de non-spot inzet meten?

Wetgeving en zelfregulering Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Reclamecode alcoholhoudende dranken Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Artikel 21 Reclame voor alcoholhoudende drank in welke vorm dan ook mag geen publiek bereiken dat voor meer dan 25% bestaat uit minderjarigen. Voor reclame-uitingen geldt als maatstaf voor het bereik het algemeen in de markt geaccepteerd bereiksonderzoek. Voor evenementen gelden de bezoekcijfers als maat voor het bereik. De bewijslast ter zake van het bereik rust op de adverteerder, die zich daarbij moet baseren op algemeen in de markt geaccepteerde kijk- of luistercijfers. Voor internetsites moet het gebruikersprofiel aannemelijk worden gemaakt. Artikel 22 Reclame voor alcoholhoudende drank mag niet worden uitgezonden op radio en televisie direct voorafgaand aan, tijdens, of direct volgend op programma’s die volgens algemeen in de markt geaccepteerde luister- of kijkcijfers voor meer dan 25% worden bereikt door minderjarigen. Artikel 23 Op jongerenzenders mag geen reclame voor alcoholhoudende drank worden gemaakt.

5. De ontwikkeling van radio Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

5. De ontwikkeling van radio

Digitale radio: een veelzijdig fenomeen Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Digitale radio kent meerdere vormen: Internetradio: het luisteren naar de radio via internet: Het beluisteren van radioprogramma’s die gelijktijdig via de ether en/of kabel worden uitgezonden. Uitgesteld luisteren (naar in het digitale archief opgeslagen uitzendingen die via streaming audio of podcasts kunnen worden beluisterd). Het luisteren via internet naar radiostations die niet via de ether of kabel uitzenden. Radio waarbij de signalen worden verzonden in (digitale) gecomprimeerde datapakketten. De bekendste vorm hiervan is Digital Audio Broadcasting (DAB). Radio die beluisterd kan worden via een speciale (digitale) ontvanger voor digitale tv, zoals bij Digitenne van KPN.

Digitale radio kent meerdere vormen:

Internetradio: het luisteren naar de radio via internet:

Het beluisteren van radioprogramma’s die gelijktijdig via de ether en/of kabel worden uitgezonden.

Uitgesteld luisteren (naar in het digitale archief opgeslagen uitzendingen die via streaming audio of podcasts kunnen worden beluisterd).

Het luisteren via internet naar radiostations die niet via de ether of kabel uitzenden.

Radio waarbij de signalen worden verzonden in (digitale) gecomprimeerde datapakketten. De bekendste vorm hiervan is Digital Audio Broadcasting (DAB).

Radio die beluisterd kan worden via een speciale (digitale) ontvanger voor digitale tv,

zoals bij Digitenne van KPN.

Hoe een succes te maken van DAB Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 • Alle factoren in de keten dienen zich betrokken te tonen bij het welslagen van de uitrol. • Een goede timing en een goede afstemming, met zowel de publieke als de commerciële partijen. • Essentieel is dat de bestaande stations ook gaan uitzenden via DAB. Digital-only kanalen (unieke stations die alleen via DAB te ontvangen zijn) kunnen een extra prikkel geven. Maar zolang het merendeel van de bestaande radiostations niet overstapt, zal DAB geen succes kunnen worden. • Beschikbaarheid van DAB-ontvangers: De prijzen van DAB-ontvangers waren hoger dan die van de gangbare radio’s, maar vertoonden eind 2006 een dalende trend. Bijzondere aandacht vraagt volgens de onderzoekers de integratie van DAB-ontvangers in mobiele telefoons en MP3-spelers.

Groeipad van DAB Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Het groeipad dat door de overheid in Den Haag is uitgestippeld: 2008 verdeling frequentieruimte voor digitaal omroepplatform met twee kavels voor omroep met daarbij gereserveerde ruimte voor lokale radio. 2009 verdeling frequentieruimte voor digitaal radioplatform door verdeling twee t-DAB-kavels. 2009 ingebruikname frequentieruimte voor landelijke digitale radio, die gekoppeld wordt aan de FM frequentieverdeling. 2011 ingebruikname kavel met regionale indeling. 2012 er komt extra ruimte beschikbaar die deels ingezet kan worden voor radio en/of omroep.

Het groeipad dat door de overheid in Den Haag is uitgestippeld:

2008 verdeling frequentieruimte voor digitaal omroepplatform met twee kavels voor omroep met daarbij gereserveerde ruimte voor lokale radio.

2009 verdeling frequentieruimte voor digitaal radioplatform door verdeling twee t-DAB-kavels.

2009 ingebruikname frequentieruimte voor landelijke digitale radio, die gekoppeld wordt aan de FM frequentieverdeling.

2011 ingebruikname kavel met regionale indeling.

2012 er komt extra ruimte beschikbaar die deels ingezet kan worden voor radio en/of omroep.

Podcasting: Discovery and Recovery Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Hoewel podcasting voorlopig waarschijnlijk een kleinschalig verschijnsel blijft, is het een ontwikkeling die aandacht verdient. Door het toenemend gebruik van iPods en andere mp3-spelers zal de belangstelling voor podcasts ongetwijfeld verder groeien. Podcasting kan ook een aanvulling vormen op het bestaande luistergedrag en voorzien in een behoefte die live-radio niet vervult. iPod/mp3-speler en radio vullen elkaar daarmee prima aan. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Discovery and Recovery’ dat RAB UK in 2006 deed. Dit onderzoek werd gehouden onder 200 iPod/mp3- spelergebruikers.

Verdere conclusies Podcasting onderzoek Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 • De iPod/mp3-speler wordt vooral gebruikt op plaatsen en in situaties (op de fiets, tijdens het hardlopen) waar de luisteraar geen gewone radio bij zich heeft. • De iPod/mp3-speler is populair voor muziek die men al kent, terwijl radio meer wordt gebruikt om nieuwe muziek te ontdekken en naar het actuele nieuws te luisteren. • Bezitters van een nieuwe iPod/mp3-speler luisteren vooral de eerste maanden na aanschaf intensief naar hun eigen muziek. Daarna wordt radio weer belangrijker.

Podcasting vooral onderweg populair Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Radio blijft onderdeel van dagelijkse leven Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09

Presentatie RAB Alles over Radio 2008 - 09 Einde Laatste wijzigingen uitgevoerd in november 2008

Add a comment

Related presentations

Sa Sw of Con 6

Sa Sw of Con 6

November 10, 2014

conan

Buy women clothing online at low prices in India. Browse Women watches, women’s Fa...

Related pages

Mouse Il17f / Interleukin-17F ELISA Kit | Sigma-Aldrich

Sigma-Aldrich offers Sigma-RAB0809, Mouse Il17f / Interleukin-17F ELISA Kit for your research needs. Find product specific information including CAS, MSDS ...
Read more

Extraordinary announcement of Raba Plc. about change in ...

Extraordinary announcement of Raba Plc. about change in shareholdings ... - purchased 3 RAB0809 contract on a share price of 1,536 HUF
Read more

Extraordinary announcement of Raba Nyrt.

Extraordinary announcement of Raba Nyrt. ... - purchased 16 RAB0809 contract on a share price of 1.930 HUF
Read more

The synthetic triterpenoid (CDDO-Im) inhibits STAT3, as ...

Sigma-Aldrich offers abstracts and full-text articles by Leo R Fitzpatrick, Elizabeth Stonesifer, Jeffrey S Small, Karen T Liby.
Read more

Radio Blog ideas & advice | PROGRAMMING | MUSIC | TALENT ...

... text-decoration:underline;" href="http://www.slideshare.net/loket/rab0809-presentation?type=powerpoint" title="Rab0809">Rab0809 Read more

Mediaonderzoek.nl :: De meest uitgebreide database over ...

Rab0809 - Upload & Share PowerPoint presentations and documents http://www.medialoket.nl: 3: http://ivoboudewijns.blogspot.com: 3: http://umdigitalnews. ...
Read more

nruo.ru

работы управления образования. муниципального района муниципального образования
Read more

Alles over radio 2008-2009 - Mediaonderzoek.nl

Rab0809. View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: feiten cijfers) Top 2000 weer grote hit voor Radio 2 ; Radio ook over op Gouden Standaard ;
Read more