Projek Chinatown 5

50 %
50 %
Information about Projek Chinatown 5

Published on July 14, 2008

Author: lnahrawi

Source: slideshare.net

Description

Siti Aishah
Nurul Asyiqin
Farhah Amni
Nur Amirah

ChinaTown

ChinaTown Kehidupan etnik China di Singapura masa lalu sangat sederhana, dan hampir semua orang tinggal di ruang sewaan, yang seringkali terlalu sesak dan mudah terkena penyakit. Maka, sungguh tepat bahwa Chinatown Heritage Centre berlokasi di tiga ruko di kawasan etnik Chinatown, dan baru-baru ini direnovasi untuk menyimpan kenangan dan kisah-kisah para leluhur awal di Singapura.

Telok Ayer Street pernah menjadi tebing laut atau tasik di timur selatan, singapura. Telok Ayer Street Telok Ayer Street pernah menjadi tempat sampan dan perahu untuk orang – orang yang berhijrah ke Singapura. Pada tahun 1822, Tuan Raffles telah menjadikan Telok Ayer daerah orang – orang cina Telok Ayer Street panjangnya daripada Market Street hinggalah ke Anson Road. Telok Ayer Street adalah salah satu lorong yang terdapat di pekan Cina. Terdapat banyak kuil dan masjid di daerah situ kerana ia dibina oleh pendatang-pendatang cina dan melayu tanda terima kasih mereka. Telok Ayer Street mendapat namanya selepas Telok Ayer Bay dibina. Kuil – kuil dan masjid – masjid di Telok Ayer Street yang diketahui dengan lebih adalah Tak Chi Temple, sekarang diketahui sebagai muzium, Thian Hock Keng Temple and masjid Al Abrar.

Telok Ayer Street pernah menjadi tebing laut atau tasik di timur selatan, singapura.

Telok Ayer Street pernah menjadi tempat sampan dan perahu untuk orang – orang yang berhijrah ke Singapura.

Pada tahun 1822, Tuan Raffles telah menjadikan Telok Ayer daerah orang – orang cina

Telok Ayer Street panjangnya daripada Market Street hinggalah ke Anson Road.

Ann Siang Hill asalnya diketahui sebagai scotts hill. Selepas Charles Scott, pemilik tanah itu dan menanam buah pala di situ, meninggal dunia, tanah itu dijual kepada Chia Ann Siang yang dilahirkan di Melaka pada tahun 1832. Ann Siang Hill dan Ann Siang Road Kebanyakkan bangunan – bangunan ini dibina pada tahun 1903 dan 1941 dan pada hari ini, bangunan – bangunan ini ialah rumah – rumah kepada beberapa bangunan pejabat dan perusahaan awam. Oleh kerana ia terletak di atas bukit, barangkali ia tidak berkongsi dengan keakraban pada abad yang ke 19 dengan kebisingan dan diketahui sebagai tempat yang sunyi. Jalan itu memberi wawasan yang berguna untuk kehidupan orang – orang pendatang Cina dahulu. Ann SIang Hill dan Ann SIang Road sekarang, adalah di bawah pemuliharaan di Chinatown. Ann Siang Hill dan Ann Siang Road, pada hari ini maseh dibaris dengan beberapa buah rumah kedai restoran yang aneh tetapi menarik dan beberapa rumah teres.

South Bridge Road & North Bridge Road Jalan yang ditempatkan di selatan jambatan itu dinamakan south bridge road dan jalan yang ditempatkan di utara jambatan itu dinamakan north bridge road. Pada masa dahulu, negara Singapura dibahagi kepada dua bahagian oleh Sungai Singapura ( singapore river ). Oleh itu, Elgin Bridge dibina. Dengan cara itu, North Bridge Road dan South Bridge Road mendapat namanya. South Bridge Road adalah jalan di daerah selatan di Chinatown, yang panjangnya dari Elgin Bridge hinggalah ke hujung simpang Neil Road, Tanjong Pagar Road dan Maxwell Road. North Bridge Road adalah jalan di daerah utara di Singapore River, yang panjangnya dari simpang Crawford Road hinggalah ke Elgin Bridge. Elgin Bridge, yang dibina supaya orang boleh berjalan dari North Bridge Road ke South Bridge Road, diletak di Downtown Core, Central Region.

Jalan yang ditempatkan di selatan jambatan itu dinamakan south bridge road dan jalan yang ditempatkan di utara jambatan itu dinamakan north bridge road.

Pada masa dahulu, negara Singapura dibahagi kepada dua bahagian oleh Sungai Singapura ( singapore river ). Oleh itu, Elgin Bridge dibina. Dengan cara itu, North Bridge Road dan South Bridge Road mendapat namanya.

South Bridge Road adalah jalan di daerah selatan di Chinatown, yang panjangnya dari Elgin Bridge hinggalah ke hujung simpang Neil Road, Tanjong Pagar Road dan Maxwell Road.

North Bridge Road adalah jalan di daerah utara di Singapore River, yang panjangnya dari simpang Crawford Road hinggalah ke Elgin Bridge.

Elgin Bridge, yang dibina supaya orang boleh berjalan dari North Bridge Road ke South Bridge Road, diletak di Downtown Core, Central Region.

Pagoda Street Nama Pagoda Street berasal daripada Sri Mariamman Temple. Menara tinggi yang dinamakan Gopuram dalam bahasa Tamil, yang rupanya seperti pagoda. Oleh itu, jalan itu dinamakan pagoda street. Sri Mariamman Temple adalah kuil yang tertua di Singapura. Sri Mariamman Temple pernah diubah suai. Sri Mariamman Temple yang asal, dibina oleh seorang perintis India, Narajna Pillai pada tahun 1827 sebelum Sri Mariamman Temple diubah suai di antara tahun 1862 hingga 1863. Narajna Pillai, seorang yang berhijrah ke Singapura pada tahun 1819, mengalami kerugian yang besar disebabkan api. Dengan pertolongan Raffles, dia membuka kembali bisnesnya dan menjadi salah satu orang yang pertama untuk dipindah ke Commercial Place. Pada tahun 1843, rumah kedai atau rumah teres dibina di sepanjang jalan Pagoda Street.

Menara tinggi yang dinamakan Gopuram dalam bahasa Tamil, yang rupanya seperti pagoda. Oleh itu, jalan itu dinamakan pagoda street.

Sri Mariamman Temple pernah diubah suai. Sri Mariamman Temple yang asal, dibina oleh seorang perintis India, Narajna Pillai pada tahun 1827 sebelum Sri Mariamman Temple diubah suai di antara tahun 1862 hingga 1863.

Narajna Pillai, seorang yang berhijrah ke Singapura pada tahun 1819, mengalami kerugian yang besar disebabkan api. Dengan pertolongan Raffles, dia membuka kembali bisnesnya dan menjadi salah satu orang yang pertama untuk dipindah ke Commercial Place.

Pada tahun 1843, rumah kedai atau rumah teres dibina di sepanjang jalan Pagoda Street.

Temple Street Nama asal temple street ialah Almeida Street. Tanah itu dipunyai oleh Joaquim Almeida, anah lelaki Jose Almeida seorang doktor di dalam sebuah kapal portugis dan apabila kapal itu berlalu Singapura, dia ternampak pulau itu dan terus menyukainya. Dia pulang ke pulau itu dan membuka sebuah klinik dan kedai. Kemudian, dia membuka gerai yang menjual barang – barang cina dan portugis dan membuat banyak keuntungan. Kemungkinan besar bahawa Temple Street dinamakan begitu oleh kerana kuil – kuil yang banyak yang dibina di daerah itu. Temple Street dipunyai oleh Narayana Pillai, seorang kerani India. Dia menemani Tuan Stamford Raffles, ke Singapura dan berdiam di Singapura kelak.

Nama asal temple street ialah Almeida Street.

Tanah itu dipunyai oleh Joaquim Almeida, anah lelaki Jose Almeida seorang doktor di dalam sebuah kapal portugis dan apabila kapal itu berlalu Singapura, dia ternampak pulau itu dan terus menyukainya.

Dia pulang ke pulau itu dan

membuka sebuah klinik dan kedai.

Kemudian, dia membuka gerai yang menjual barang – barang cina dan portugis dan membuat banyak keuntungan.

Kemungkinan besar bahawa Temple Street dinamakan begitu oleh kerana kuil – kuil yang banyak yang dibina di daerah itu.

Smith Street Kebanyakkan orang mempercayai bahawa smith street mendapat namanya dari kilang tin smith’s. Walaubagaimanapun, kemungkinan besar ia mendapat namanya dari Sir Ceil Clementi Smith yang dikatakan terlibat dalam hal – hal ehwal orang cina dan di belakang syarat dan pemerintahan . Pada masa silam, Smith Street terkenal sebagai lorong wayang yang terletak di nombor 36, smith street. Selepas perang dunia kedua, penjaja dan pedagang yang menjual benda keperluan rumah dipenuhi jalan itu. Jalan itu juga terkenal bagi orang-orang yang mahu mencari pekerjaan. Orang-orang yang mahu mencari pekerjaan akan berhimpun di jalan itu untuk diambil untuk bekerja oleh majikan.

Selepas perang dunia kedua, penjaja dan pedagang yang menjual benda keperluan rumah dipenuhi jalan itu.

Jalan itu juga terkenal bagi orang-orang yang mahu mencari pekerjaan. Orang-orang yang mahu mencari pekerjaan akan berhimpun di jalan itu untuk diambil untuk bekerja oleh majikan.

Amoy Street Amoy Street dibina pada tahun 1830, sebagai satu daripada rancangan Tuan Raffles pada tahun 1822. Disebabkan terletak dekat dengan pinggir laut, perniagaan Amoy Street membekal makanan untuk dihidang kepada kelasi dan juga perdagangan. Jalan itu ada kaitan dengan sarang candu pada masa penjajah. Beberapa bangunan – bangunan agama di Singapura terletak di sepanjang jalan ini. Sebuah sekolah percuma, Sekolah Cui Ying, dibina sepanjang jalan ini pada tahun 1822. Rumah – rumah kedai khas untuk seni bina terletak di sepanjang jalan Amoy Street. Rumah – rumah kedai itu sekarang berfungsi sebagai pejabat perniagaan, tempat – tempat makan yang menjadikan jalan ini sebuah lorong yang terkenal dan tempat – tempat kediaman.

Amoy Street dibina pada tahun 1830, sebagai satu daripada rancangan Tuan Raffles pada tahun 1822.

Disebabkan terletak dekat dengan pinggir laut, perniagaan Amoy Street membekal makanan untuk dihidang kepada kelasi dan juga perdagangan.

Jalan itu ada kaitan dengan sarang candu pada masa penjajah. Beberapa bangunan – bangunan agama di Singapura terletak di sepanjang jalan ini.

Sebuah sekolah percuma, Sekolah Cui Ying, dibina sepanjang jalan ini pada tahun 1822.

Rumah – rumah kedai khas untuk seni bina terletak di sepanjang jalan Amoy Street.

Rumah – rumah kedai itu sekarang berfungsi sebagai pejabat perniagaan, tempat – tempat makan yang menjadikan jalan ini sebuah lorong yang terkenal dan tempat – tempat kediaman.

Sago Street dan Sago Lane Ia dipercayai bahawa ada banyak kilang sago di kawasan ini pada zaman dahulu dan jalan itu dinamakan selapeas kilang – kilang sago itu. Sago atau sagu, digunakan dalam makanan, terutama sekali di dalam hidangan manisan dan daerah – daerah tropikal. Daerah itu juga diketahui untuk rumah kematian di mana orang – orang yang berpenyakit dan seperti mahu meninggal, ke situ. Kedai – kedai di daerah kawasan rumah – rumah itu menjual gaharu, lilin dan peralatan – peralatan yang berkenaan dengan kematian.

Kedai – kedai di daerah kawasan rumah – rumah itu menjual gaharu, lilin dan peralatan – peralatan yang berkenaan dengan kematian.

Neil Road Neil Road dinamakan selepas seorang wira british di pemberontakan India pada tahun 1857 yang diadakan di Calcutta, India. Pemberontakkan itu bangkit sebagai revolusi terhadap pemerintahan british di India dan layanan yang kasar oleh askar – askar di situ. Neil Road dipunyai oleh Dr. Montgomerie dan adalah bahagian daripada ladang buah pala. Jalan itu panjangnya dari simpang jalan South Bridge Road, Maxwell Road dan Tanjong Pagar Road hinggalah ke Jalan Bukit Merah. Di hujung jalan Neil Road, ia adalah daerah pengabadian beberapa rumah kedai dan sekola Victorian 3- tingkat bangunan, yang dahulunya terletak di daerah Tanjong Pagar, yang sekarangnya dibaris dengan rumah – rumah kedai untuk bermacam – macam sebab.

Neil Road dipunyai oleh Dr. Montgomerie dan adalah bahagian daripada ladang buah pala.

Jalan itu panjangnya dari simpang jalan South Bridge Road, Maxwell Road dan Tanjong Pagar Road hinggalah ke Jalan Bukit Merah.

Di hujung jalan Neil Road, ia adalah daerah pengabadian beberapa rumah kedai dan sekola Victorian 3- tingkat bangunan, yang dahulunya terletak di daerah Tanjong Pagar, yang sekarangnya dibaris dengan rumah – rumah kedai untuk bermacam – macam sebab.

duxton Road Duxton Road, pada masa dahulu, adalah sebuah ladang buah pala, yang dimiliki oleh Dr William Montgomerie. Dua buah rumah telah dibina di sekeliling pokok, yang dinamakan the Craig Hill dan Duxton House. Duxton house dibina oleh Hugh Syme dan adalah rumah kepada Dr. Montogomerie sekeluarga. Sepanjang abad yang ke 19 dan awal abad ke 20, Duxton Road terkenal untuk chandu dan rumah judi. Ramai orang masih menyimpan rumah kedai, dua atau tiga tingkat tingginya dan juga rumah-rumah teres. Dr Willaim Montomerie dikatakan menjadi orang yang pertama untuk memperkenalkan pokok taban di Eropah pada tahun 1842.

Duxton Road, pada masa dahulu, adalah sebuah ladang buah pala, yang dimiliki oleh Dr William Montgomerie.

Dua buah rumah telah dibina di sekeliling pokok, yang dinamakan the Craig Hill dan Duxton House. Duxton house dibina oleh Hugh Syme dan adalah rumah kepada Dr. Montogomerie sekeluarga.

Dihasilkan oleh: Siti Aishah Nurul Asyiqin Farhah Amni Nur Amirah

Add a comment

Related pages

5footway.inn Project Chinatown Pension (Singapur): 17 ...

Hotel 5footway.inn Project Chinatown, Singapur: 17 Bewertungen, 280 authentische Reisefotos und Top-Angebote für Hotel 5footway.inn Project Chinatown, bei ...
Read more

5footway.inn Project Chinatown 2 Pension (Singapur): 5 ...

Hotel 5footway.inn Project Chinatown 2, Singapur: 5 Bewertungen, 58 authentische Reisefotos und Top-Angebote für Hotel 5footway.inn Project Chinatown 2 ...
Read more

5footway.inn Project Chinatown (Singapore) - Hostel ...

Book 5footway.inn Project Chinatown, Singapore on TripAdvisor: See 502 traveler reviews, 280 candid photos, and great deals for 5footway.inn ...
Read more

5footway.inn Project Chinatown 1, Singapore ... - Booking.com

Just a 5-minute walk from Chinatown MRT metro station, the modern 5footway.inn Project Chinatown 1 hostel features dormitory rooms with free Wi-Fi.
Read more

5footway.inn Project Chinatown 2, Singapur - Buchen Sie ...

Buchen Sie das 5footway.inn Project Chinatown 2 in der Nähe von Chinatown in Singapur. Sie erhalten das günstigste Angebot wenn Sie jetzt buchen. Buchen ...
Read more

5footway.inn - Boutique Budget Hostel Chain

[新加坡] 新加坡交通超方便的住宿點:5footway.inn Project Chinatown. 5 Footway Inn Hostel in Singapore {{arr.news.chinaTown2}}
Read more

5footway.inn Project Chinatown 2 - Singapore - ehotel®

Book 5footway.inn Project Chinatown 2 Singapore with ehotel® - Free Reservation - Latest prices - Bestprice-guarantee - Payment directly at the hotel
Read more

5footway.inn Project Chinatown 2, Singapore Hotel | Book ...

5footway.inn Project Chinatown 2, Singapore Hotel - Book Online hotel rooms of 5footway.inn Project Chinatown 2, Singapore at discounted rates.
Read more

5footway.inn Project Chinatown Singapore, Singapore: Agoda.com

Book 5footway.inn Project Chinatown Singapore. Instant confirmation and a best rate guarantee. Big discounts online with Agoda.com.
Read more