Primers auxilis

50 %
50 %
Information about Primers auxilis
Health & Medicine

Published on March 4, 2014

Author: silviapagesxucla

Source: slideshare.net

Description

PRIMERS AUXILIS: MEDUSES - ERIÇOS - PEXOS

PRIMERS AUXILIS * MEDUSES * ERIÇOS DE MAR * PEIXOS Sergi Genís Pagès Grup A

MEDUSES Les meduses són animals invertebrats que pertanyen al grup dels Cnidaris que, en fase adulta, viuen a la columna d’aigua o surant en el mar i, per tant, són organismes pelàgics. Tots els Cnidaris es caracteritzen per la possessió de cèl·lules urticants, anomenades cnidocists, que utilitzen per capturar preses i defensar-se. Quan aquestes cèl·lules entren en contacte amb una presa potencial, es dispara un mecanisme que crea una petita ferida en la que s’inocula una substància urticant. Aquest mecanisme és el que es produeix quan una medusa pica a una persona. Cal destacar que una medusa té milers de cèl·lules urticants en els seus tentacles i que aquestes cèl·lules continuen actives encara que la medusa estigui morta a la sorra. També es poden disparar les cèl·lules urticants dintre de l’aigua per xoc osmòtic o tèrmic, sense que la medusa entri en contacte amb la persona.

Què és una picada de medusa? La presència de meduses a les nostres costes es converteix en un fet freqüent, sobretot a l'estiu. Els temporals de llevant les acosten fins a la riba. Aquest fenomen natural no pot ser detingut, ja que no depèn de la voluntat de l'home. Les meduses no ataquen per plaer. Presenten unes cèl·lules urticants, que tenen en el seu interior un verí. Quan una medusa deixa anar el seu verí, és per caçar o per defensar-se algun perill. Per norma general, les picades de meduses no solen ser greus, encara que sempre hi ha excepcions. Si alguna cosa caracteritza a aquestes picades és la molèstia i la picor.

Símptomes de la picada de medusa Els símptomes comuns a les picades de meduses sense comptar que el pacient sigui al.lèrgic o tingui algun tipus de malaltia que faci variar aquests, són: - Dolor - Escoïssor - Inflamació i enrogiment - Sagnat

Primers Auxilis davant d'una picada de medusa * Quan una medusa ens ha picat, el dolor i picor és immediat. * El primer que cal fer és netejar la zona afectada per la picada. * Mai haurem d'utilitzar aigua dolça, ja que podrà trencar les cèl · lules urticants, patint una altra picada. * Per netejar la zona, el sèrum fisiològic és perfecte. * En cas de no haver-hi, l'aigua salada també podrà ser una solució. * Durant 15 minuts aproximadament haurem d'aplicar fred a la zona afectada, no aplicar el gel directament sobre la picada, sinó cobert amb algun drap o tovallola.

* Si hi ha alguna resta de tentacle adherit a la nostra pell, hem de treure'l, però mai amb les mans.Utilitzarem unes pinces. * També s'administrarà un antihistamínic, per a la reacció i un analgèsic per al dolor. * En dones embarassades, s'haurà de prestar especial atenció a l'hora d'administrar l'antihistamínic. * Si el dolor és molt intens o l'estat de la víctima empitjora, haurà d'acudir a un centre mèdic immediatament.  * No cal fregar ni amb tovalloles, ni amb sorra, ni amb res que pugui empitjorar la zona

Prevenció 1. S'Haurà de vigilar l'aparició d'aquest tipus d'animals en platges o llocs on habitualment es realitzen immersions o simples banys. 2.Mai s'haurà de tocar ni agafar amb les mans un d'aquests animals si no porta guants protectors adequats.

ERIÇÓ DE MAR Els eriçons de mar són uns animals molt curiosos que reben diferents noms segons la zona: garotes, garoines, oriços sobretot al nord dels Països Catalans o bogamarins a les Illes i País Valencià. Són equinoderms, que són uns animals que no tenen cap i tenen simetria pentarradial, és a dir,que tenen cinc parts iguals al voltant de la seva boca (com els radis d'una roda de bicicleta). i pertanyen a la classe Echinoidea. Són animals molt longeus que poden viure vora els 100 anys tot i que s’han trobat exemplars de fins a 200. Tenen un cos globular, és a dir, com un globus però irregular, recobert de punxes mòbils més o menys gruixudes. No tenen braços i l’esquelet està dins del cos, i és recobert per moltes plaques calcàries unides entre sí, les quals formen la closca. El seu anus està a la part de sobre i la boca a la de sota. Els podem trobar tots els fons marins fins a 2500m de profunditat., tot i que segons l'espècie tenen preferència per unes profunditats o altes. Durant el dia estan més aviat amagats i surten de nit per a alimentar-se. .

Quadre clínic Les espines en ser trepitjades produeixen ferides punxants, que solen complicar en trencar i quedar en l'interior dels teixits quan s'intenten extreure. A més de doloroses solen infectar-se amb certa facilitat, donant lloc a granulomes de cos estrany i fins i tot a pústules. Els fragments no extrets poden reabsorbir, i la pell tenyida el que fa pensar que encara romanen, o enquistar. De vegades poden afectar un nervi originant una inflamació dolorosa del mateix oa una articulació produint la seva inflamació (artritis)

Primers auxilis s'ha d'intentar extreure immediatament la pua, en sortir de l'aigua i mentre la ferida aquesta encara mullada. En cas contrari caldrà humitejar l'àrea afectada i posteriorment desinfectar. Les pues que es trobin situades en un trajecte nerviós o en una zona articular són tributàries de ser tractades quirúrgicament en un centre hospitalari. L'aplicació d'una pasta formada a partir d'essència de trementina, lanolina i àcid acetil salicílic, aplicada durant unes 12 hores, sol fer sortir les restes de les espines clavades.

Peixos Peixos aranya o aranyes de mar (Tachinus dracco, Echiichthys vipera). Solen viure en fons sorrencs on s'enterren. Els accidents es produeixen habitualment quan són trepitjats per banyistes o manipulats per pescadors. Quadre clínic: dolor agut que s'irradia en sentit centrípet. Sol durar diverses hores i va acompanyat per edema important, pruïja, isquèmia (falta de reg) i necrosi (mort amb ennegriment) de la zona que envolta als orificis d'entrada del verí. En alguns casos pot presentar reaccions generalitzades entre les quals destaquen alteracions del ritme cardíac, depressió respiratòria, vertígens, així com quadres digestius i infeccions secundàries a les lesions.

Rascasses (Scorpaena sp.). Peixos característics de fons rocosos, apareixent també en sorrencs. Igual que en l'aranya de mar, el verí continua actiu després de la mort de l'animal pel que s'ha de manipular amb precaució. Quadre clínic: dolor intens després de la punxada amb alguna de les espines descrites que pot durar, des d'hores, fins a dies. Sol anar acompanyat d'edema (inflor), cianosi (azulamiento) i, ocasionalment, necrosi de l'àrea lesionada que sol infectar-se amb gran facilitat, no sent rares les reaccions generalitzades.

Ratlles (Raia sp.) Existeixen diverses espècies de raies en l'àmbit mediterrani que tenen especial preferència pels fons arenosos on s'amaguen amb facilitat. Quadre cínic: en ser trepitjades accidentalment es defensen clavant l'agulló present a la cua, ocasionant estrips donada la forma serrada del mateix i podent quedar teixits a l'interior que cal extreure. A més, en trencar penetra el verí que contenen afavorint la laceració dels teixits i distribució del mateix. La picada produeix un intens dolor que s'intensifica durant la primera hora i mitja, podent durar, des de diverses hores, fins a diversos dies, i irradiar a l'extremitat afectada. La lesió sol presentar inflor que de vegades s'infecta, podent arribar a gangrenar-se. Com símptomes generals més freqüents destaquen alteracions respiratòries, cardiovasculars i del sistema nerviós central. En dosis elevades de verí s'han registrat processos de vasoconstricció, insuficiència respiratòria i parada cardíaca, que poden produir la mort del pacient.

Primers auxilis per aranyes de mar, rascasses i ratlles : La identificació del peix causant de la lesió pot realitzar-se atenent a les característiques de la ferida. Rentar i netejar la ferida amb aigua salada o freda i eliminar les restes de fibló o teixits estranys si n'hi ha. Submergir la zona afectada en aigua freda ia continuació en aigua calenta, durant 30 a 90 minuts. En el cas d'afectar a altres parts del cos aplicar compreses fredes i calentes respectivament.

El dolor pot alleujar mitjançant l'administració d'algun analgèsic com el paracetamol, però si aquest persisteix i és intens poden fer infiltracions amb algun anestèsic local. L'administració de gluconat càlcic pot contribuir a la desaparició dels espasmes musculars associats. En qualsevol cas, cal traslladar el pacient com més aviat a un centre mèdic per a la sutura i neteja de la ferida, administració de corticoides i / o antihistamínics, vacunació antitetànica i profilaxi antibiòtica si s'estima necessari.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Cremades primers auxilis - YouTube

Video realitzat per Andrea Villen, Cristina Sanchez i Marta Torres De 1r d'educació infantil Primers auxilis davant de Cremades
Read more

Primers auxilis - IOC - Institut Obert de Catalunya

CFGM - Cures Auxiliars d’Infermeria 5 Primers auxilis Introducció Les primeres actuacions o cures que portarà a terme el socorrista, abans de
Read more

Primers Auxilis - YouTube

Primers auxilis-- Created using PowToon -- Free sign up at http://www.powtoon.com/youtube/ -- Create animated videos and animated presentations ...
Read more

PRIMERS AUXILIS 08 - Trànsit. Trànsit. Generalitat de ...

Primers auxilis en accidents de trànsit Coordinació: Josep Montané Capdevila Primera edició: Esther Joan Messeguer Jaume Gasca Gonzàlez Revisió ...
Read more

EAPC Wiki - UNITAT 24. Primers auxilis - Aula Virtual EAPC

La finalitat dels primers auxilis no és curar, sinó prevenir l'aparició de complicacions i millorar el pronòstic de la persona accidentada.
Read more

Primers auxilis. Canal Salut. Generalitat de Catalunya

Els primers auxilis són l'atenció més immediata i provisional que es dóna a una persona accidentada o malalta abans d'ésser atesa en un centre ...
Read more

Primers auxilis - Federació Esportiva Catalana de ...

PRIMERS AUXILIS JUDIT CATALÁN YÁÑEZ FISIOTERAPEUTA ÍNDEX Introducció Consells generals Com actuar? Exploració Posicions Suport vital bàsic Embenats ...
Read more

PAUTES D’ACTUACIÓ PER COLLES DE DIABLES I BESTIES DE FOC

Que hauria d’incloure la nostra farmaciola de primers auxilis? Sèrum fsiològic. Gasses estèrils. Venes Guants.
Read more

Primers auxilis - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els primers auxilis són les tècniques i procediments de caràcter immediat, limitat, temporal, no professional que rep una persona, víctima d'un ...
Read more