Presentation1 Print

20 %
80 %
Information about Presentation1 Print

Published on November 22, 2007

Author: aliamat

Source: slideshare.net

Blog dalam Pendidikan SANSWE 2007 Pengalaman 9186/1 PTEB Aliamat Omar Ali. Jabatan Pendidikan Bahasa.

Pengalaman 9186/1 PTEB

Objektif Pembentangan. Blog? Projek Blog 9186/1. Sekarang. Akan datang. Sesi Perbincangan.

Objektif Pembentangan.

Blog?

Projek Blog 9186/1.

Sekarang.

Akan datang.

Sesi Perbincangan.

Objektif Pembentangan Pada akhir pembentangan, abiskita akan: mengenal blog; mendapat sedikit gambaran mengenai projek blog 9186/1 PTEB; dan mengongsi cadangan dan komen untuk pembaikan laman blog 9186/1. Pembentangan ini tidak akan menunjukkan peningkatan prestasi pelajar.

Pada akhir pembentangan, abiskita akan:

mengenal blog;

mendapat sedikit gambaran mengenai projek blog 9186/1 PTEB; dan

mengongsi cadangan dan komen untuk pembaikan laman blog 9186/1.

Pembentangan ini tidak akan menunjukkan peningkatan prestasi pelajar.

Blog? Laman web yang senang dibina dan dikemaskinikan oleh penyelenggara blog walaupun pengetahuan beliau tentang teknologi (internet) sedikit. Kelainan blog ialah pada cara pengemaskiniannya: mudah dan percuma . Penulis blog akan memilih hasil tulisannya dan tulisan yang dipaparkan boleh dibaca oleh ribuan, malahan jutaan pembaca di seluruh dunia.

Laman web yang senang dibina dan dikemaskinikan oleh penyelenggara blog walaupun pengetahuan beliau tentang teknologi (internet) sedikit.

Kelainan blog ialah pada cara pengemaskiniannya: mudah dan percuma .

Penulis blog akan memilih hasil tulisannya dan tulisan yang dipaparkan boleh dibaca oleh ribuan, malahan jutaan pembaca di seluruh dunia.

Blog? Oleh hal yang demikian, isi kandungan yang ‘diterbitkan’ hendaklah tidak melanggar undang-undang yang berkaitan dengan penerbitan dan etika pembinaan laman web. Justeru itu, penyelenggara hendaklah bertanggungjawab ke atas segala hasil penulisannya. Contoh penyelenggara blog: Menteri Selebriti Guru Pelajar

Oleh hal yang demikian, isi kandungan yang ‘diterbitkan’ hendaklah tidak melanggar undang-undang yang berkaitan dengan penerbitan dan etika pembinaan laman web. Justeru itu, penyelenggara hendaklah bertanggungjawab ke atas segala hasil penulisannya.

Contoh penyelenggara blog:

Menteri

Selebriti

Guru

Pelajar

Blog dalam pendidikan Farrell (dalam Pinto, 2007) mengatakan blog boleh dimanfaatkan dalam bidang pendidikan melalui lima cara tersebut (mengikut susunan daripada mudah kepada rumit): sebagai laman web kelas; sebagai ruangan untuk berkongsi perbincangan yang ada kaitannya dengan pelajaran; sebagai ruangan khusus di luar kelas pelajar-pelajar dan guru berbincang; sebagai wadah untuk pelajar-pelajar menyampaikan luahan mingguan; sebagai laman untuk menguji hasil tulisan pelajar-pelajar.

Farrell (dalam Pinto, 2007) mengatakan blog boleh dimanfaatkan dalam bidang pendidikan melalui lima cara tersebut (mengikut susunan daripada mudah kepada rumit):

sebagai laman web kelas;

sebagai ruangan untuk berkongsi perbincangan yang ada kaitannya dengan pelajaran;

sebagai ruangan khusus di luar kelas pelajar-pelajar dan guru berbincang;

sebagai wadah untuk pelajar-pelajar menyampaikan luahan mingguan;

sebagai laman untuk menguji hasil tulisan pelajar-pelajar.

Projek Blog 9186/1

Projek Blog 9186/1 Disediakan oleh: www.blogger.com Pelajar akan menerima pemberitahuan pada emel mereka melalui Google group jika posting terbaharu dimasukkan. Pelajar dialu-alukan memberi komen, menyumbang bahan dan bersembang di sini. Blog ini menyediakan segmen dan kemudahan tertentu.

Disediakan oleh: www.blogger.com

Pelajar akan menerima pemberitahuan pada emel mereka melalui Google group jika posting terbaharu dimasukkan.

Pelajar dialu-alukan memberi komen, menyumbang bahan dan bersembang di sini.

Blog ini menyediakan segmen dan kemudahan tertentu.

Fasa Projek

Objektif utama projek ini ialah guru: memberikan peluang kepada para pelajar berinteraksi (berkomunikasi – tidak dalam masa sebenar) tentang berbagai-bagai perkara di luar bilik darjah; menyajikan bahan bacaan terarah untuk para pelajar ; memberikan dan menerangkan kerja rumah; berkongsi dengan pelajar maklumat terkini; memberi peluang dan ruang untuk para pelajar berkarya.

ialah guru:

memberikan peluang kepada para pelajar berinteraksi (berkomunikasi – tidak dalam masa sebenar) tentang berbagai-bagai perkara di luar bilik darjah;

menyajikan bahan bacaan terarah untuk para pelajar ;

memberikan dan menerangkan kerja rumah;

berkongsi dengan pelajar maklumat terkini;

memberi peluang dan ruang untuk para pelajar berkarya.

Abdullah Yussof (2007). Sebab Bahasa Sukar Dikuasai. Pelita Bahasa . Jilid 19 Bil. 11

Segmen-segmen Iqra Sehari sepatah kata Kegiatan semasa Kreativiti pelajar Tatabahasa Terasul dan bahasa dalam

Iqra

Sehari sepatah kata

Kegiatan semasa

Kreativiti pelajar

Tatabahasa

Terasul dan bahasa dalam

Kemudahan yang disediakan Komen Papan kenyataan 9186/1 Undian Chatbox

Komen

Papan kenyataan 9186/1

Undian

Chatbox

Segmen: Iqra Segmen ini menyajikan bahan-bahan bacaan yang sama ada: diambil daripada laman web berita, atau isu semasa yang ditulis semula oleh guru. Contoh tajuk: Warga emas dibuli. Nurin Jazlin dalam kenangan. Lagu kebangsaan: Bukan sekadar lagu.

Segmen ini menyajikan bahan-bahan bacaan yang sama ada:

diambil daripada laman web berita, atau

isu semasa yang ditulis semula oleh guru.

Contoh tajuk:

Warga emas dibuli.

Nurin Jazlin dalam kenangan.

Lagu kebangsaan: Bukan sekadar lagu.

Segmen: Iqra

Segmen: Sehari Sepatah Kata Segmen yang mengenalkan beberapa patah perkataan kepada para pelajar. Perkataan diambil daripada kamus, sama ada cadangan pelajar atau bukan. Pelajar diminta untuk menulis beberapa ayat menggunakan kata yang diberikan.

Segmen yang mengenalkan beberapa patah perkataan kepada para pelajar.

Perkataan diambil daripada kamus,

sama ada cadangan pelajar atau bukan.

Pelajar diminta untuk menulis beberapa ayat menggunakan kata yang diberikan.

Segmen: Sehari Sepatah Kata Antara kata yang pernah dimasukkan:

Antara kata yang pernah dimasukkan:

Segmen: Sehari Sepatah Kata

Segmen: Kegiatan Semasa Segmen ini bersifat lebih bebas daripada segmen-segmen lain. Antara entri yang dituliskan: Gambar-gambar pembentangan; Lawatan ke MV Doulos; Rapakan sembah sempena ulang tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. Atur cara keberangkatan sempena Sambutan Puja Usia ke-61. Ucapan selamat hari raya.

Segmen ini bersifat lebih bebas daripada segmen-segmen lain.

Antara entri yang dituliskan:

Gambar-gambar pembentangan;

Lawatan ke MV Doulos;

Rapakan sembah sempena ulang tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Atur cara keberangkatan sempena Sambutan Puja Usia ke-61.

Ucapan selamat hari raya.

Segmen: Kegiatan Semasa

Segmen: Kreativiti Pelajar Pelajar diminta menyumbangkan beberapa bahan kreatif. Contoh: Berpantun. Sajak ABC. Sajak ‘Di sini di sana’.

Pelajar diminta menyumbangkan beberapa bahan kreatif.

Contoh:

Berpantun.

Sajak ABC.

Sajak ‘Di sini di sana’.

Sajak ‘Di sini dan di sana’. Di sini gembira dan kekenyangan mana rasa syukurnya? Di sana berduka dan kelaparan kuatkanlah semangatmu. Kupandang kanan orang bersuka kupandang kiri orang bertelanjangan mana akal fikirannya mana rasa malunya akan dosanya kepada Tuhan? RJ 31.08.2007

Di sini gembira dan kekenyangan mana rasa syukurnya? Di sana berduka dan kelaparan kuatkanlah semangatmu. Kupandang kanan orang bersuka kupandang kiri orang bertelanjangan mana akal fikirannya mana rasa malunya akan dosanya kepada Tuhan?

RJ

31.08.2007

Segmen: Kreativiti Pelajar

Segmen: Tatabahasa Segmen ini pada amnya mengajak para pelajar berbincang mengenai perkara-perkara berkaitan tatabahasa. Contoh: Penghawa dingin atau pendingin hawa? Penanda wacana.

Segmen ini pada amnya mengajak para pelajar berbincang mengenai perkara-perkara berkaitan tatabahasa.

Contoh:

Penghawa dingin atau pendingin hawa?

Penanda wacana.

Segmen: Tatabahasa

Segmen: Terasul dan Bahasa Dalam Pengenalan terhadap terasul dan bahasa dalam Brunei. Setakat ini, hanya penerangan tentang terasul, kata ganti nama diri, pembungkus kalimat dan ‘menjunjung kasih’ yang sempat dimasukkan.

Pengenalan terhadap terasul dan bahasa dalam Brunei.

Setakat ini, hanya penerangan tentang terasul, kata ganti nama diri, pembungkus kalimat dan ‘menjunjung kasih’ yang sempat dimasukkan.

Segmen: Terasul dan Bahasa Dalam Contoh: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Contoh:

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Segmen: Terasul dan Bahasa Dalam Contoh jawapan: 1. ( Terasul ) Kebawah Duli Yang Maha Mulia 2. ( Gelaran atau Pangkat ) Paduka Seri Baginda Sultan / Sultan dan Yang Di-Pertuan ( manakala Negara Brunei Darussalam adalah nama tempat 'bertugas' ) ( Sultan - Pangkat bagi ayahanda baginda ) 3. ( Nama ) Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien.

Contoh jawapan: 1. ( Terasul ) Kebawah Duli Yang Maha Mulia 2. ( Gelaran atau Pangkat ) Paduka Seri Baginda Sultan / Sultan dan Yang Di-Pertuan ( manakala Negara Brunei Darussalam adalah nama tempat 'bertugas' ) ( Sultan - Pangkat bagi ayahanda baginda ) 3. ( Nama ) Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien.

Segmen: Terasul dan Bahasa Dalam

Segmen: Karangan Lanjutan kepada segmen Iqra. Tetapi bahan disumbangkan oleh para pelajar. Pelajar diberi tugasan untuk mengarang tajuk-tajuk yang dipilih sendiri oleh mereka. Penulisan ini sepatutnya dimasukkan ke dalam blog.

Lanjutan kepada segmen Iqra.

Tetapi bahan disumbangkan oleh para pelajar.

Pelajar diberi tugasan untuk mengarang tajuk-tajuk yang dipilih sendiri oleh mereka.

Penulisan ini sepatutnya dimasukkan ke dalam blog.

Kemudahan: Chatbox

Pembacaan blog Dalam sekolah, Peluang diberikan kepada para pelajar untuk membacanya selama satu jam atau lebih setiap petang Isnin dan Khamis. Luar sekolah, 24 pelajar menggunakan komputer di rumah untuk membaca blog ini. 15 pelajar pernah membaca blog di kafe siber. 15 pelajar mengakses blog ini menggunakan Opera Mini melalui telefon bimbit.

Dalam sekolah,

Peluang diberikan kepada para pelajar untuk membacanya selama satu jam atau lebih setiap petang Isnin dan Khamis.

Luar sekolah,

24 pelajar menggunakan komputer di rumah untuk membaca blog ini.

15 pelajar pernah membaca blog di kafe siber.

15 pelajar mengakses blog ini menggunakan Opera Mini melalui telefon bimbit.

Pendapat pelajar Definisi blog (menurut pelajar): 39 Sesuatu yang amat berguna di samping dapat menambahkan ilmu pengetahuan. Blog akan lebih menarik jika ia mengandungi permainan. 43 Blog ialah kerja yang diberikan oleh guru melalui komputer. 45 Suatu alat pembelajaran yang berkesan kerana segmen-segmen yang diadakan boleh menambahkan pengetahuan. 54 Blog ialah tempat untuk bertanya guru-guru jika tiada masa.

Pendapat pelajar 54 orang pelajar setuju jika projek blog ini diteruskan. 3 yang lain: tidak kerana: Pelajar 4: Tidak ada kemudahan internet di rumah. Pelajar 24: Kebanyakan pelajar malas untuk melawat blog. Pelajar 36: Projek ini menggunakan internet dimana tidak semua orang mendapat access kepada internet.

54 orang pelajar setuju jika projek blog ini diteruskan.

3 yang lain: tidak kerana:

Masa hadapan projek ini Berdasarkan perbincangan dengan para pelajar, pelajar mahu melihat: lebih banyak bahan audio dan visual dimasukkan; warna latar diubah sekurang-kurangnya sebulan sekali; Manakala, penambahan bahan yang harus difikirkan ialah: hasil temu bual dengan pelajar-pelajar tertentu; hasil temu bual dengan guru-guru atau kakitangan sekolah; wadah untuk mempamer kerja penuntut; Ibu bapa boleh membacanya.

Berdasarkan perbincangan dengan para pelajar, pelajar mahu melihat:

lebih banyak bahan audio dan visual dimasukkan;

warna latar diubah sekurang-kurangnya sebulan sekali;

Manakala, penambahan bahan yang harus difikirkan ialah:

hasil temu bual dengan pelajar-pelajar tertentu;

hasil temu bual dengan guru-guru atau kakitangan sekolah;

wadah untuk mempamer kerja penuntut;

Ibu bapa boleh membacanya.

Masa hadapan projek ini Kuiz/teka-teki/permainan; Maklumat buku-buku terbaharu; Sumbangan daripada guru-guru lain; Peribahasa; Sehari sepatah kata puak jati; Ujian; dan Contoh jawapan.

Kuiz/teka-teki/permainan;

Maklumat buku-buku terbaharu;

Sumbangan daripada guru-guru lain;

Peribahasa;

Sehari sepatah kata puak jati;

Ujian; dan

Contoh jawapan.

Saranan Berdasarkan pengalaman projek ini: laman blog sebaiknya ditulis secara berkumpulan, kerana faktor masa. pelajar harus dilibatkan kerana penulisan blog mampu meningkatkan kualiti penulisan seseorang. posting Kevin Brancato menyokong pernyataan ini.

Berdasarkan pengalaman projek ini:

laman blog sebaiknya ditulis secara berkumpulan,

kerana faktor masa.

pelajar harus dilibatkan kerana penulisan blog mampu meningkatkan kualiti penulisan seseorang.

posting Kevin Brancato menyokong pernyataan ini.

Terima kasih. http://9186.blogspot.com [email_address] [email_address]

http://9186.blogspot.com

[email_address]

Rujukan Abdullah Yussof (2007). Sebab Bahasa Sukar Dikuasai. Pelita Bahasa . Jilid 19 Bil. 11 Answers.com (tidak dinyatakan). http://www.answers.com/topic/blog?cat=biz-fin diakses pada 1 Julai 2007. Dictionary.com (tidak dinyatakan). http://dictionary.reference.com/browse/blog diakses pada 1 Julai 2007. Pinto, K.G. (2007). Blogs as a teaching tool in a tertiary institution. ICE2007 . Bandar Seri Begawan: UBD

Abdullah Yussof (2007). Sebab Bahasa Sukar Dikuasai. Pelita Bahasa . Jilid 19 Bil. 11

Answers.com (tidak dinyatakan). http://www.answers.com/topic/blog?cat=biz-fin diakses pada 1 Julai 2007.

Dictionary.com (tidak dinyatakan). http://dictionary.reference.com/browse/blog diakses pada 1 Julai 2007.

Pinto, K.G. (2007). Blogs as a teaching tool in a tertiary institution. ICE2007 . Bandar Seri Begawan: UBD

Add a comment

Related pages

Presentation1 Buat Print Uro 1

dr. SUMIARDI KARAKATA, SpU. Obstruksi saluran kemih RETENSI URIN ANURIA POST RENAL RETENSI URINE 1. Riwayat Usia, K.U, gejala miksi sebelumnya,
Read more

Powerpoint Presentation1 - Scribd

Powerpoint Presentation1 - Free download as Powerpoint Presentation (.ppt / .pptx), PDF File (.pdf), Text file (.txt) or view presentation slides online.
Read more

Presentation1.pdf - Scribd

Presentation1.pdf - Download as PDF File (.pdf), Text file (.txt) or view presentation slides online.
Read more

presentation1 - patterkiki

presentation1. สถานที่ท่องเที่ยว ... Sign in | Recent Site Activity | Report Abuse | Print Page | Powered By Google Sites ...
Read more

PowerPoint Presentation

MeriAashiquiAb Tum Hi Ho- ‘Arijit Singh’ Welcome To . The first ever Live Concert in Bhopal by Arijit Singh. A prestigious gathering of music and art ...
Read more

Presentation1 - pitinuch

Presentation1. สถานที่ท่องเที่ยว - ... Sign in | Recent Site Activity | Report Abuse | Print Page | Powered By Google ...
Read more

Presentation1 - Cardinal O'Hara High School

Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/) al . al . Title: Microsoft PowerPoint - Presentation1 Author: Gerald
Read more

PowerPoint Presentation - Home - Holroyd High School

Blue print of Life. ... PowerPoint Presentation Last modified by: Neslihan Atmali Company: NSW, Department of Education and Training ...
Read more