Planinski muzej marec 2014 smučarski skoki razvoj tehnik1

50 %
50 %
Information about Planinski muzej marec 2014 smučarski skoki razvoj tehnik1
Sports

Published on February 20, 2014

Author: smuciscanet

Source: slideshare.net

Description

Razvoj tehnik, smučarski skoki, planinski muzej, marec 2014.

POD PONCAMI PLANICA PO 80. LETIH NAJPREJ V LJUBLJANI Aleš Guček za smucisca.net februar 2014

Jožica Šparovec in Ivo Vraničar, Muzej novejše zgodovine, sta pripravila fotografsko gradivo iz arhiva in ga razstavila na Ljubljanskem gradu, Galerija S. Obiskovalcem sta predstavila številne javnosti neznane fotografije zgodovine skakalnic in letalnic v Planici. Akademski slikar in nekdanji reprezentant v skokih na smučeh Bine Rogelj je prispeval njemu značilne karikature, ki poživijo razstavo. Prispevek so dali še Oto Giacomelli, športni novinar in reprezentant v skokih, Aleš Guček, arhitekt, alpski reprezentant in učitelj smučanja, Miran Horvat, skakalec , Jože Pogačnik, športni filmski režiser, Sonja Kladnik in Bojan Šparovec. Razstava bo na ogled do 13. aprila 2014 po odpiralnem času Ljubljanskega grada. Odprtje razstave je bilo 12. februarja 2014, ki mu je prisostvovalo številno občinstvo vseh starosti, tudi otroci.

Z leve Aleš Guček, Peter Boškin, oba alpska reprezentanta, Viktor Krevselj, odlični odbojkar, Oto Giacomelli, reprezentant v skokih na smučeh in Jože Šlibar, svetovni rekorder v poletih s 141 metrov, Oberstdorf, 24. 2 1961, so se zapletli v zgodovino smučanja, dokler se niso postavili pred fotografski objektiv.

Ivo Vraničar in Jožica Šparovec, Muzej novejše zgodovine iz Ljubljane, brez njiju ne bi razstava bila tako privlačna in poučna ter sodelavec Oto Giacomelli.

Bine Rogelj se je prestavil v otroško obdobje, ko je stopil na smuči.

Oto Giacomelli, Bine Rogelj in Jože Šlibar so pozorno požirali vsako besedo uvodnih govornic.

Bine Rogelj je vse prijetno presenetil s številnimi anekdotami iz skakalnega športa. Pripel si je „zlato“ planiško značko, ki so si jo leta 1963 dobili skakalci, med njimi tudi v Sloveniji priljubljeni Čeh Ji ři Raška.

Obiskovalci so z Jožetom Šlibarjem podoživljali njegove smučarske začetke (slika levo) in njegov znameniti polet 141 metrov, ko je po desetih letih presegel rekord 139 metrov Finca Tauna Luira (1951) Slika desno, Šlibarjeva resnobna pripoved.

Oto Giacomelli je plastično orisal zgodovino Planice, tehnik skokov in poletov ter planiških herojev.

Med obiskovalci smo zapazili Radka Isteniča, navdušenega smučarja, sina olimpijca Radeta iz leta 1936 v Garmisch-Partenkirchnu in odličnega „varilca“ smučarskih maž Tempo. Zraven Katja Guček, ki je pazila, da njen oče Aleš ni prestopil praga protokola.

Množica se je usula na ogled. Pametnejši so malo počakali in si v miru ogledali zanimive fotografije in karikature Bineta Roglja.

Toplo priporočam ogled razstave. Temu dogodku praznovanja prve mednarodne tekme v poletih v Planici leta 1934 na Rožmanovi „mamutski“ skakalnici bo sledil najmanj še en večer v Planinskem muzeju v Mojstrani 20. 3. 2014v počastitev Planice, o čemer vas bom pravočasno obvestil. Vpis v knjigo vtisov Jože Šlibar in Oto Giacomelli. SMUK!

Add a comment

Related presentations

Related pages

PZS: Koledar planinskih aktivnosti

Slovenski planinski muzej; ... Marec 2014. Ponedeljek: Torek: Sreda: ... 2014 Smučarski skoki in praznovanje ob dnevu žena Srečanja
Read more

PZS: Koledar planinskih aktivnosti

Letopis PZS 2014; Častni kodeks PZS ... 2015 Smučarski skoki in praznovanje ob dnevu žena Srečanja ... Slovenski planinski muzej Planinska založba
Read more

Izleti v gore | Smučarsko društvo Strahovica

Smučarski skoki; Kolesarjenje; Balinanje; Teki; ... Planinski dom na Mrzlici – Mrzlica – Planinski dom na Mrzlici – Preval Vrhe ... 25. marec KLJUČ ...
Read more

Marec 2015 - Knjižnica Sevnica

... resnični človekov razvoj Sophia, 2014 a) ... Planinski vodniki b) ... 2014 a) Muzej novejše zgodovine Slovenije ...
Read more

Aktivni oddih v Zgornji Savinjski dolini - Športni Center ...

... planinski pohodi v spremstvu vodiča) Doživetje preteklosti. ... smučarski skoki na Ljubnem (januar, ... ©2014 Športni center Jakop MOBI: ...
Read more

PRIREDITVE V BLAGAJEVI DEŽELI - Občina Dobrova - Polhov ...

Dobrova, december 2014 ... MUZEJ 42 OBČINA 42 ... alni smučarski dan Višarje, Italija ŠD Setnik in župnija Polhov Gradec
Read more