PHISHING I FRAU BANCARI

40 %
60 %
Information about PHISHING I FRAU BANCARI
Technology

Published on December 15, 2008

Author: mvalcarcelc

Source: slideshare.net

Description

PRESENTACIÓ REFERENT AL PHISHING I FRAU BANCARI, AMB UNA BREU ANÀLISI DEL FENÒMEN I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES. FINALMENT ES PROPOSA UNA REFLEXIÓ SOBRE EL TEMA

PHISHING I FRAU BANCARI Laia Baqué Viader Santiago Moros Vela Eva Inés Sola Sánchez Maria Dolores ValcárcelCartagena Grup TIQUELMS Assignatura: TIC Aula 6 Grup 8 Professor: Albert Balada González UOC - Grau de Dret 1er semestre curs 2008-2009

PHISHING I FRAU BANCARI. OBJECTIUS DEL TREBALL. Conèixer què és el phishing Analitzar aquesta pràctica i d’altres similars Integració del problema a nivell jurídic Efectes sobre els usuaris del fenòmen i la jurisdicció al respecte Observació de casos, sentències i estadístiques Extreure conclusions sobre el tema tractat Obrir un debat amb qüestions relatives a Internet i la “ciberdelinqüència”

Conèixer què és el phishing

Analitzar aquesta pràctica i d’altres similars

Integració del problema a nivell jurídic

Efectes sobre els usuaris del fenòmen i la jurisdicció al respecte

Observació de casos, sentències i estadístiques

Extreure conclusions sobre el tema tractat

Obrir un debat amb qüestions relatives a Internet i la “ciberdelinqüència”

Phising: suplantació d'identitat amb la finalitat d'apropiar-se de dades confidencials dels usuaris: - Enginyeria social usada per adquirir informació confidencial de forma fraudulenta. - L’estafador es fa passar per una persona o una empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica. El phishing es pot produir de vàries formes : SMS (missatge curt). Trucada telefònica . Pàgina web o finestra emergent: són visualment molt similars a les de l’entitat suplantada. Correu electrònic : el més utilitzat i conegut pels internautes. PHISHING I FRAU BANCARI. CONCEPTE.

Phising: suplantació d'identitat amb la finalitat d'apropiar-se de dades confidencials dels usuaris:

- Enginyeria social usada per adquirir informació confidencial de forma fraudulenta.

- L’estafador es fa passar per una persona o una empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica.

El phishing es pot produir de vàries formes :

SMS (missatge curt).

Trucada telefònica .

Pàgina web o finestra emergent: són visualment molt similars a les de l’entitat suplantada.

Correu electrònic : el més utilitzat i conegut pels internautes.

PHISHING I FRAU BANCARI. CONDUCTES DELICTIVES. Conductes delictives. Tres tipus bàsics. Robatori de claus del client bancari. Accés al seu compte buidant-lo. Tramesa dels diners robats a l'estranger (mulers). Totes són tipificades com a frau (o col·laboració necessària), però n'hi ha d'altres. Manipulació del nostres ordinadors (troians). Revelació de secrets. Les claus d'accés robades es venen a Internet. L'spam no està tipificat com delicte.

Conductes delictives. Tres tipus bàsics.

Robatori de claus del client bancari.

Accés al seu compte buidant-lo.

Tramesa dels diners robats a l'estranger (mulers).

Totes són tipificades com a frau (o col·laboració necessària), però n'hi ha d'altres.

Manipulació del nostres ordinadors (troians).

Revelació de secrets. Les claus d'accés robades es venen a Internet.

L'spam no està tipificat com delicte.

PHISHING I FRAU BANCARI. JURISPRUDÈNCIA. Només hi ha dos tipus de resolucions judicials. Condemnes a pressó per frau als mulers. El banc ha de retornar al client els diners. Les xarxes criminals no són condemnades: Els responsables es troben a l'estranger. Les forces policials d'aquests països no col·laboren. De vegades hi ha connivència amb els malfactors. És molt complex resseguir les pistes.

Només hi ha dos tipus de resolucions judicials.

Condemnes a pressó per frau als mulers.

El banc ha de retornar al client els diners.

Les xarxes criminals no són condemnades:

Els responsables es troben a l'estranger.

Les forces policials d'aquests països no col·laboren.

De vegades hi ha connivència amb els malfactors.

És molt complex resseguir les pistes.

PHISHING I FRAU BANCARI. ESTADÍSTIQUES. Més de la meitat dels usuaris espanyols d’internet no identifiquen el terme phishing com un tipus de frau en línia. El 29,9% dels usuaris espanyols d’internet reconeixen que han patit algun intent de frau en línia, tot i que només el 2,1% declara que ha patit un perjudici econòmic.

PHISHING I FRAU BANCARI. ESTADÍSTIQUES. Més del 75% dels fraus són d’una quantia no excessivament elevada (menys de 500€) la resta no arriba als 50€. Després d’haver sofert un intent de frau només un 18,6% dels usuaris han reduït les compres online i un 8,3% han deixat de fer compres d’aquest tipus. Quant als hàbits de banca en línia, la variació en els hàbits és encara inferior tant si han patit només un intent de frau, com si aquest frau s’ha dut a terme: a penes un 17,7% i un 47,6%, respectivament.

Desprotecció dels usuaris enfront el phishing, degut a: - Desconeixement del fenòmen. - Buit legal. - La majoria dels internautes hi estan exposats. Conseqüències lleus pels usuaris fins al moment: - Pèrdua de quantitats petites de diners. Inici recent d’aplicació de mesures per controlar el delicte: - Posades en pràctica per les entitats suplantades, mes informació i seguretat. - Primeres sentències amb conseqüències pels ciberdelinqüents. Manca de denúncies per part dels usuaris: - No es denuncien les estafes: quantitats estafades petites impliquen no compensació del procés legal PHISHING I FRAU BANCARI. CONCLUSIONS I REFLEXIONS.

Desprotecció dels usuaris enfront el phishing, degut a:

- Desconeixement del fenòmen.

- Buit legal.

- La majoria dels internautes hi estan exposats.

Conseqüències lleus pels usuaris fins al moment:

- Pèrdua de quantitats petites de diners.

Inici recent d’aplicació de mesures per controlar el delicte:

- Posades en pràctica per les entitats suplantades, mes informació i seguretat.

- Primeres sentències amb conseqüències pels ciberdelinqüents.

Manca de denúncies per part dels usuaris:

- No es denuncien les estafes: quantitats estafades petites impliquen no compensació del procés legal

Difícil rastreig i control i determinació dels culpables: - Molts agents implicats. - Especialització alta dels delinqüents. - Bancs (manca d’informació transmesa) vs. Delinqüents. - Els usuaris no perceben la implicació banc-culpabilitat. Creixement exponencial del fenòmen: - Creixen: col·lectiu afectat, mètodes emprats i xarxes organitzades que s’hi dediquen Globalització i noves tecnologies: - Facilitats i independència (banca per internet) vs. Nous perills (phishing i d’altres) - Interacció dels organismes internacionals vs. Interacció de les organitzacions estafadores PHISHING I FRAU BANCARI. CONCLUSIONS I REFLEXIONS.

Difícil rastreig i control i determinació dels culpables:

- Molts agents implicats.

- Especialització alta dels delinqüents.

- Bancs (manca d’informació transmesa) vs. Delinqüents.

- Els usuaris no perceben la implicació banc-culpabilitat.

Creixement exponencial del fenòmen:

- Creixen: col·lectiu afectat, mètodes emprats i xarxes organitzades que s’hi dediquen

Globalització i noves tecnologies:

- Facilitats i independència (banca per internet) vs. Nous perills (phishing i d’altres)

- Interacció dels organismes internacionals vs. Interacció de les organitzacions estafadores

Opineu que efectivament les noves tecnologies comporten a més de noves oportunitats i més facilitats, la aparició de nous perills i riscos? Quins podrien ser alguns exemples? PHISHING I FRAU BANCARI. PREGUNTES PROPOSADES. Penseu que seria efectiva i/o necessària una major desconfiança d’Internet? Pensar que tot a la WEB són efectes positius ens porta a fer un ús ceg de les possibilitats que Internet ens dóna? Creieu que és realment greu el problema del phishing? Què opineu de la culpabilitat dels bancs (poca informació tranmesa), els organismes competents o bé dels propis usuaris (ens hem “autoconvertit” en un “objectiu fàcil” o desprotegit)?

Opineu que efectivament les noves tecnologies comporten a més de noves oportunitats i més facilitats, la aparició de nous perills i riscos? Quins podrien ser alguns exemples?

Penseu que seria efectiva i/o necessària una major desconfiança d’Internet? Pensar que tot a la WEB són efectes positius ens porta a fer un ús ceg de les possibilitats que Internet ens dóna?

Creieu que és realment greu el problema del phishing? Què opineu de la culpabilitat dels bancs (poca informació tranmesa), els organismes competents o bé dels propis usuaris (ens hem “autoconvertit” en un “objectiu fàcil” o desprotegit)?

Add a comment

Related presentations

Presentación que realice en el Evento Nacional de Gobierno Abierto, realizado los ...

In this presentation we will describe our experience developing with a highly dyna...

Presentation to the LITA Forum 7th November 2014 Albuquerque, NM

Un recorrido por los cambios que nos generará el wearabletech en el futuro

Um paralelo entre as novidades & mercado em Wearable Computing e Tecnologias Assis...

Microsoft finally joins the smartwatch and fitness tracker game by introducing the...

Related pages

PHISHING I FRAU BANCARI - HubSlide

Transcripts - PHISHING I FRAU BANCARI. 1. PHISHING I FRAU BANCARI Laia Baqué Viader Santiago Moros Vela Eva Inés Sola Sánchez Maria Dolores ...
Read more

El Phishing Bancari | Boadella Esteve Advocats

El phishing o la suplantació d'identitat és un terme informàtic que s'utilitza per denominar un abús informàtic en el que s'aconsegueixen contrasenyes,
Read more

mvalcarcelc - HubSlide

phishing i frau bancari presentaciÓ referent al phishing i frau bancari, amb una br...
Read more

El phishing bancari - lexnauta.com

Article de Genís Boadella, advocat de Boadella Esteve Advocats, sobre que és el phising bancari i quina pot ser la evolució legal del delicte
Read more

L'Agència Tributària adverteix d'un intent de frau tipus ...

L’Agència Tributària adverteix d’un intent de frau tipus ‘ phishing ‘ a través d’internet. Posted on setembre 27, 2013 in Novetats del despatx
Read more

Seguretat informàtica: phishing - Edu3.cat

Concretament del phishing, un frau per aconseguir claus d'accés per després suplantar la nostra identitat i accedir per exemple al nostre compte bancari.
Read more

Common Fraud Schemes — FBI

The following are some of the most common scams that the FBI investigates, as well as tips to help prevent you from being victimized. Visit the Bureau’s ...
Read more