Opdracht 2 Natuur/Techniek 2009

33 %
67 %
Information about Opdracht 2 Natuur/Techniek 2009
Education

Published on January 11, 2009

Author: guestd730cd

Source: slideshare.net

Transportbanden Gemaakt door Shirley Abate Klas 2b Tijdsduur: +/- 45 min

1. Wat zijn transportbanden? Wat zijn transportbanden eigenlijk? Een roltrap is bijvoorbeeld een transportband. Deze band vervoert mensen naar boven en beneden. Zoals in grote kledingwinkels. 1a. Maak nu opdracht 1a op je werkblad.

Wat zijn transportbanden eigenlijk? Een roltrap is bijvoorbeeld een transportband. Deze band vervoert mensen naar boven en beneden. Zoals in grote kledingwinkels.

1a. Maak nu opdracht 1a op je werkblad.

2. De transportband 2. Lees eerst de vragen op je werkblad bij opdracht 2 en bekijk daarna het videofragment hieronder. Klik op de illustratie hieronder voor een videofragment over transportbanden en beantwoordt daarna de vragen op het werkblad.

2. Lees eerst de vragen op je werkblad bij opdracht 2 en bekijk daarna het videofragment hieronder.

Klik op de illustratie hieronder voor een videofragment over transportbanden en beantwoordt daarna de vragen op het werkblad.

3. Transportband en productie 3a. Klik op de illustratie voor een videofragment over het gebruik van transportbanden in een vrachtwagenfabriek. Beantwoordt daarna vraag 2a. op je werkblad.

3a. Klik op de illustratie voor een videofragment over het gebruik van transportbanden in een vrachtwagenfabriek. Beantwoordt daarna vraag 2a. op je werkblad.

4. Slijtage 4a. Klik op de illustratie voor een videofragment over slijtage van transportbanden. Beantwoordt daarna vraag 4a. op je werkblad.

5. Je eigen lopende band maken! Wat ga je doen? Je gaat kijken of je een lopende band kunt maken en iets erop kunt vervoeren. Dit hebben we nodig: Melkpak van 1 liter (leeg en omgespoeld) Reep stof Plakband Rondhout van minstens 20 cm lang Schaar met scherpe punt Zaag Schuurpapier Ronde potloden Ronde en hoekige pennen

Wat ga je doen?

Je gaat kijken of je een lopende band kunt maken en iets erop kunt vervoeren.

Dit hebben we nodig:

Melkpak van 1 liter (leeg en omgespoeld)

Reep stof

Plakband

Rondhout van minstens 20 cm lang

Schaar met scherpe punt

Zaag

Schuurpapier

Ronde potloden

Ronde en hoekige pennen

Aan de slag! Leg het melkpak neer zoals op de tekening. Prik met een prikpen een gaatje op de vouwlijn met de meeste rechtse stippellijn. Steek je schaar door het gaatje en knip het melkpak alleen op deze lijn open. 3 centimeter links van deze gleuf knip je het melkpak op dezelfde manier open. Knip het strookje doormidden. Vouw de twee strookjes naar boven. Doe hetzelfde aan de linkerkant van het pak. Maak nu gaatjes in de strookjes met de prikpen. Steek daar je schaar doorheen en knip een gat uit dat voor de helft onder de vouw en voor de helft boven de vouw zit. Het gat moet net zo dik zijn als het rondhout. 6. Zaag het rondhout in twee stukken van 10 centimeter. Als je potloden gebruikt kun je ze heel laten. 7. Steek het hout op de potloden door de gaten. Dat zijn de assen. 8. Knip een reep stof van 6 cm breed en 50 cm lang. 9. Bind de reep stof nu om de assen, zoals op de derde tekening. 10. Plak de reep stof in de hele breedte aan elkaar vast met één plakbandje.

Aan de slag!

Leg het melkpak neer zoals op de tekening. Prik met een prikpen een gaatje op de vouwlijn met de meeste rechtse stippellijn.

Steek je schaar door het gaatje en knip het melkpak alleen op deze lijn open. 3 centimeter links van deze gleuf knip je het melkpak op dezelfde manier open.

Knip het strookje doormidden. Vouw de twee strookjes naar boven.

Doe hetzelfde aan de linkerkant van het pak.

Maak nu gaatjes in de strookjes met de prikpen. Steek daar je schaar doorheen en knip een gat uit dat voor de helft onder de vouw en voor de helft boven de vouw zit.

Het gat moet net zo dik zijn als het rondhout.

6. Zaag het rondhout in twee stukken van 10 centimeter. Als je potloden gebruikt kun je ze heel laten.

7. Steek het hout op de potloden door de gaten. Dat zijn de assen.

8. Knip een reep stof van 6 cm breed en 50 cm lang.

9. Bind de reep stof nu om de assen, zoals op de derde tekening.

10. Plak de reep stof in de hele breedte aan elkaar vast met één plakbandje.

Testen Draai maar aan de rechteras. Werkt het? Wil je nog meer? Kun je de band nog beter laten lopen? Probeer het hout eens grof te schuren. Wilt het nu beter? Probeer een band van papier, van gladden stof en ruwe stof. Welke wilt beter? Hoe werkt de lopende band het best? Om iets te laten bewegen heb je krachtnodig. Jij levert die kracht door aan de as (houtje) te draaien. De as kreeft de kracht door aan de reep stof. Om die kracht zo goed mogelijk aan het elkaar door te geven, moeten de as en de stof zo goed mogelijk tegen elkaar wrijven. De as trekt dan aan de stof. Dit gaat beter als de as en de stof ruw zijn. Extra filmpje Klik op het plaatje hiernaast voor nog een filmpje over transportbanden. Veel heb je al gezien, maar in het filmpje kom je ook nieuwe weetjes te weten.

Testen

Draai maar aan de rechteras. Werkt het?

Wil je nog meer?

Kun je de band nog beter laten lopen?

Probeer het hout eens grof te schuren. Wilt het nu beter?

Probeer een band van papier, van gladden stof en ruwe stof. Welke wilt beter?

Hoe werkt de lopende band het best?

Om iets te laten bewegen heb je krachtnodig. Jij levert die kracht door aan de as (houtje) te draaien. De as kreeft de kracht door aan de reep stof. Om die kracht zo goed mogelijk aan het elkaar door te geven, moeten de as en de stof zo goed mogelijk tegen elkaar wrijven. De as trekt dan aan de stof. Dit gaat beter als de as en de stof ruw zijn.

Extra filmpje

Klik op het plaatje hiernaast voor nog een filmpje over transportbanden.

Veel heb je al gezien, maar in het filmpje kom je ook nieuwe weetjes te

weten.

6. Extra: Nationale Traploopdag Kletsen: Wat zouden jullie doen: zelf traplopen of de zonder te zweten de roltrap nemen?

Add a comment

Related presentations

Related pages

Opdracht 2 Natuur/Techniek 2009 - Education

Opdracht 2 1. Build My DreamOpdracht 2 – Legacy Park Flora 2. Hallo! Hier is mijn tweede opdracht voor Build My Dream. Deze keer moesten we een openbare ...
Read more

Opdracht 2 natuur techniek shirley abate - Documents

Opdracht 2 natuur techniek shirley abate. by guestd730cd. on Jul 08, 2015. Report Category: Documents. Download: 0 Comment: 0. 977. views. Comments ...
Read more

Opdracht 2 Duo wedstrijd 2009 uitslag deel 2 - YouTube

Opdracht 2 Duo wedstrijd 2009 uitslag deel 2 MazkieTV. Subscribe Subscribed Unsubscribe 295 295. Loading ... Dans opdracht Demelza - Duration: 3:53.
Read more

Opdracht 2 - Utrecht School of the Art and Technologie Year 1

Opdracht 2 Interactie en gedrag van een cursor 1/10/2009 OPDRACHT 2: Maak een interactief ritueel van je cursor. Het belangrijkste is dat je cursor
Read more

Schrijven: Opdracht 2

dinsdag 7 april 2009. Opdracht 2 ... Stelling 2 Iemand bedreigen via ...
Read more

Toelichting SO Rekenvaardigheid - opdracht 2 - YouTube

Toelichting SO Rekenvaardigheid - opdracht 2 ... opdracht 1 - Duration: 2:00. ... 2009 vwo 2 hfst 1 par 1 2 opg 6 en 7 - Duration: ...
Read more

Informatica opdrachten les 1!: Les 4, opdracht 2.

Opdracht 2. Zoek de twee gegeven ... 2009 (11) december (7) Les 4, opdracht 5. Les 4, opdracht 4. Les 4, opdracht 3. Les 4 opdracht 2 vector; Les 4 ...
Read more

Netzwerk Mensch - Natur - Technik - Ausgabe 2009 für ...

Netzwerk Mensch - Natur - Technik - Ausgabe 2009 für Thüringen . Lösungen zu den Arbeitsheften 1-2 . Produktinformationen . ISBN : 978-3-507-86547-1 ...
Read more

Natur Technik/2009 | Seite 2/2

Natur Technik; Politik; Kunst Kultur; Sonstiges; Reisen; Film und Bühne; Geschichte; 2015; 2014; 2013; 2012; 2011; ... 02.2.2009; Alexander Illetschko;
Read more