Onderzoeksgesprekken

50 %
50 %
Information about Onderzoeksgesprekken

Published on March 8, 2014

Author: gerarddummer

Source: slideshare.net

Description

Een gechargeerd gesprek tussen een Pabo-student die onderzoek moet doen en een directeur van een basisschool. Vooral bedoeld om te wijzen op veel voorkomende valkuilen. Zoals het op deze basisschool gaat, gaat het bij jullie natuurlijk niet!

Onderzoeksgesprekken Van globaal idee tot theoretisch kader

Onderzoeksgesprek deel 1 Student: “Ik moet onderzoek doen op school. Er is er een verlegenheidssituatie waar ik onderzoek naar kan doen?”

Directeur: “verlegenheids…wat?”

Student: “Situatie. Is er iets op school wat een probleem is dat u graag onderzocht wilt hebben?”

Directeur: “Nou, hoe ik van meester Henk afkom? Maar dat zal vast niet de bedoeling zijn vrees ik.”

Student: “eh, nee. Dat is geen ethische onderzoeksvraag.”

Directeur: “Goed. Eens nadenken. Misschien: zouden we als school iets moeten doen met mediawijsheid?”

Student: “Daar kan ik u zo wel antwoord op geven. Ik weet dat het niet de kerndoelen staat maar dat het wel een belangrijk onderwerp is.”

Directeur: “Aha, dus dat hoef je niet meer te onderzoeken. Misschien zou je kunnen onderzoeken of we de leraren van de bovenbouw naar een cursus mediawijsheid zouden moeten sturen.”

Student: “Zou kunnen. Maar we kunnen het natuurlijk ook gewoon direct aan de bovenbouwleerkrachten vragen.”

Directeur: “Jaja, je neemt ook niet direct genoeg met een voorstel zeg.”

Student: “Nee.”

Directeur: “Wat voor soort onderzoeken zijn er eigenlijk?”

Student: “We zouden een bepaalde situatie kunnen beschrijven, of hoe een bepaald proces verloopt, we kunnen verschillen onderzoeken, we kunnen verbanden onderzoeken, we kunnen iets onderzoeksmatig ontwerpen, we kunnen iets evalueren, we kunnen het handelen van leraren onderzoeken.”

Directeur: “Goed. We zijn nu nog niet bezig met het onderwerp mediawijsheid. En daar wil ik wel mee aan de slag. Maar wat is voor onze school de meest geschikte werkwijze?”

Student: “U bedoelt misschien dat u wilt weten op welke manier mediawijsheid op school kan worden geïntegreerd zodat het aansluit bij de visie van de school?”

Directeur: “Ja, wij vinden samenwerkend leren op school heel belangrijk dus daar zou het bij aan moeten sluiten.”

Student: “OK. Dus u wilt weten wat de mogelijkheden zijn van mediawijsheid en samenwerkend leren.”

Directeur: “Ja, als jij nog eens nadenkt over hoe wij mediawijsheid in de school in kunnen voeren en daarbij ook aandacht besteden aan samenwerkend leren dan zou dat fantastisch zijn.”

Student: “Mooi onderwerp maar ik weet nu al wat mijn onderzoeksbegeleider gaat zeggen.”

Directeur: “Wat dan?”

Student: “Dit is een veel te groot onderwerp. Dat moet je echt inperken.”

Directeur: “Wat een zeikerds zeg. Dacht ik even mooi goedkoop aan de invoering van mediawijsheid in mijn onderwijs te kunnen werken, gooien die onderzoeksbegeleiders roet in het eten. Waar bemoeien die zich mee.”

Student: “Eh…volgens mij is dat vooral bedoeld om het onderwerp behapbaar te houden. Zodat ik niet over twee jaar nog bezig ben met mijn onderzoek.”

Directeur: “Hmm…Vooruit. Hoe kunnen we het onderwerp inperken.”

Student: “We kunnen het in ieder geval beperken tot een bouw of klas. En we kunnen het ook beperken tot een aantal lessen.”

Directeur: “En wat wil je daar dan aan onderzoeken?”

Student: “Ik moet me er nog in verdiepen maar misschien is het wel interessant om een aantal mediawijsheidslessen te ontwerpen waarin leerlingen moeten samenwerken.”

Directeur: “En wat ga je daar dan aan onderzoeken?”

Student: “Ik ga me verdiepen in de literatuur, op zoek naar het begrip mediawijsheid, ik ga kijken hoe anderen dit in de praktijk brengen en dan kan ik criteria opstellen voor het ontwerpen van de lessen zelf.”

Directeur: “Ja?”

Student: “Die criteria bespreek ik met jullie en stel die bij waar nodig. En op basis daarvan maak ik een opzet voor een paar lessen.”

Directeur: “En die ga je dan achter elkaar geven en dan ben je klaar?”

Student: “Nee, ik ga een les geven. Die laat ik observeren door mijn praktijkopleider, evalueren door de leerlingen en zelf kijk ik of de lesdoelen zijn bereikt.”

Directeur: “Dat is uitgebreid zeg.”

Student: “Ja, zo breng ik met verschillende instrumenten, systematisch in beeld hoe de lessen verlopen. En die stel ik dan op basis van de gegevens bij.”

Directeur: “Maar als je het zo uitgebreid doet dan kun je dus nooit meer dan drie of vier lessen geven.”

Student: “Dat klopt. Het gaat bij het doen van onderzoek ook niet om zoveel mogelijk te maken. Maar om zo goed mogelijk te onderzoeken wat ik doe.”

Directeur: “Respect hoor. Nou veel succes met voorbereiden. Ik vind het interessant en wil graag op de hoogte blijven.”

Student: “Dat is prima. Eerst maar verder verdiepen in het theoretisch kader. Waar zal ik eens beginnen?”

Onderzoeksgesprek deel 2 n Student (heeft situatie inmiddels uitgelegd en wil in gesprek onderzoeksbegeleider weten waar te beginnen): “Hoe kan ik het theoretisch kader opstellen?”

Onderzoeksbegeleider: “Wat is je voorlopige onderzoeksvraag?”

Student: die luidt als volgt: “Hoe kan basisschool De Toermalijn mediawijsheidslessen vormgeven zodat aangesloten wordt bij de visie van de school?”

Onderzoeksbegeleider: “Dat kan nog scherper. Je wilt het toch toespitsen op jouw groep 7?”

Student: ja. Dus dan wordt het: “Hoe kunnen de mediawijsheidslessen van groep 7 van basisschool De Toermalijn vormgeven worden zodat aangesloten wordt bij de visie van de school?”

Onderzoeksbegeleider: “Moeten de lessen aansluiten bij de hele visie van de school? Of alleen bij dat samenwerkend leren?”

Student: “Zucht…alleen bij dat samenwerkend leren…Dan maak ik er van: Hoe kan samenwerkend leren worden gestimuleerd bij de mediawijsheidslessen van groep 7 van basisschool De Toermalijn?”

Onderzoeksbegeleider: “Goed. Nu heb je twee begrippen waar je verder onderzoek naar kunt gaan doen: samenwerken en mediawijsheid. Waar ga je beginnen?”

Student: “Bij het begrip mediawijsheid.”

Onderzoeksbegeleider: “Ok. En waar ga je dan beginnen?”

Student: “We hebben een boek op school waar iets instaat over mediawijsheid. Daar zou ik kunnen beginnen. En ik zou kunnen zoeken op Google.”

Onderzoeksbegeleider: “En wat ga je dan precies zoeken?”

Student: “Wat mediawijsheid, wat kinderen moeten kunnen, en hoe je er les over kunt geven.”

Onderzoeksbegeleider: “Dus je gaat op zoek naar definities, competenties en lesmateriaal?”

Student: “Ja.”

Onderzoeksbegeleider: “Daarmee baken je ook direct je theoretisch kader af: je schrijft over drie onderwerpen die van belang zijn als het gaat over mediawijsheid.”

Student: “En ik wil natuurlijk weten wat er over samenwerkend leren is geschreven. En over de combinatie van samenwerkend leren en mediawijsheid.”

Onderzoeksbegeleider: “Goed. Je theoretisch kader bouw je dus op rond die begrippen: definities van mediawijsheid, competenties van mediawijsheid, mogelijkheden om met mediawijsheid aan de slag te gaan, definities van samenwerkend leren en informatie over samenwerkend leren en mediawijsheid.”

Student: “Ja.”

Onderzoeksbegeleider: “Goed. Veel succes.”

Zoektips

Bronnen zoeken

Handige bronnen via mediatheek n n n n n n n n Academic Search Premier (wetenschappelijke artikelen etc) DART Europe (promotieonderzoeken) DOAJ (open acces artikelen) Education Research Complete ERIC HBO-Kennisbank LexisNexis Academic NARCIS

Vertalen van begrippen n n n n n n n n n http://translate.google.com/ http://www.tt.saxion.nl/tt-onderwijs.htm http://toetswijzer.kennisnet.nl/html/toetsenopschool/termen_NederlandsEngels.pdf http://www.nuffic.nl/en/expertise/nuffic-glossary http://libserver.cedefop.europa.eu/ett/en/ http://www.cviweblog.nl/woordenlijst.html http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/tese/pdf/tesenl_005_alphabe tic.pdf http://taalunieversum.org/inhoud/termenlijsten http://taalunieversum.org/inhoud/termenlijsten/onderwijsterminologie

Theoretisch kader beginnetje n Er zijn verschillende definities van mediawijsheid (Raad van Cultuur, 2005; Mijn Kind online, 2012; Mediawijzer.net, 2013) die verschillen in mate van precisie…

Add a comment

Related presentations

Related pages

Saskia van der Werff (@saskiavdwerff) | Twitter

Ons doel: het bevorderen van filosofische gespreksvoering. Profit, nonprofit, thuis. We begeleiden onderzoeksgesprekken en geven trainingen.
Read more

Carola Coolen | LinkedIn

Ervaring in klinische onderzoeksgesprekken, behandeling (cognitieve gedragstherapie, schema gerichte therapie, EMDR, mentaliserend bevorderende ...
Read more

Edwin j | LinkedIn

• onderzoeksgesprekken. Experience. Owner E-call September 2010 – Present (5 years 2 months) Recommendations. A preview of what LinkedIn members have ...
Read more

miekepotters (@miekepotters) | Twitter

@Leerfilosoferen. Ons doel: het bevorderen van filosofische gespreksvoering. Profit, nonprofit, thuis. We begeleiden onderzoeksgesprekken en geven trainingen.
Read more

Aanklacht van H. Püper tegen misstanden bij de ...

Hier volgen enige citaten uit de ONDERZOEKSGESPREKKEN die de BASIS vormen van HET RAADSRAPPORT waarop de rechter O.W.J. BERG -arrondissementsrechtbank ...
Read more

PPT – Onderzoek naar Intelligentie: WAIS-III PowerPoint ...

Onderzoek naar Intelligentie: WAIS-III Prof. Dr. Jan J.L. Derksen 4 april 2003 Intelligentie Het meest onderzochte begrip: geen eenduidigheid Een paraplu ...
Read more

Onderzoeksgesprekken - Netwerkimpuls frame

Voor ondernemende en besturende mensen die. zich identificeren met de netwerkbenadering; nieuwsgierig zijn en willen ontdekken; onderzoekend willen bouwen
Read more

Stapje-voor-stapje - Spirit

Onderzoeksgesprekken. Als je besluit pleegouder te worden, vragen wij bij de Raad voor de Kinderbescherming een ‘verklaring van geen bezwaar’ aan.
Read more