Om Asien

50 %
50 %
Information about Om Asien

Published on April 29, 2008

Author: johanna2390

Source: slideshare.net

Description

En powerpoint om författare och böcker från Asien.

Lapcharoensap, Rattawut 1979- Thailand Noveller om unga män nära samhällets botten som betraktar och interagerar med flodvågen av turister. ” Mus och elefanter. Det är det enda dom där människorna är ute efter.” Debutbok: Sightseeing (2005)

Noveller om unga män nära samhällets botten som betraktar och interagerar med flodvågen av turister.

” Mus och elefanter. Det är det enda dom där människorna är ute efter.”

Debutbok: Sightseeing (2005)

Phan Thi Vang Anh 1968- Vietnam Noveller om unga vietnamesers vardag. För en gång skull är det inte det stora kriget som står i fokus… Böcker i urval: När man är ung och andra noveller (1995)

Noveller om unga vietnamesers vardag. För en gång skull är det inte det stora kriget som står i fokus…

Böcker i urval: När man är ung och andra noveller (1995)

Ko Un 1933- Korea Un var buddhistmunk under 50-talet. Han skriver lärodikter som har en tidlös karaktär. ”Ung Pilgrim” handlar om en pojkes vandring och sökande efter sanning i det forntida Indien. Boken har 53 avsnitt – gossen möter en vishetslärare per kapitel. Han får insikter om medkänsla, ödmjukhet och universell enhet. Böcker i urval: Ung pilgrim (på svenska 2007)

Un var buddhistmunk under 50-talet. Han skriver lärodikter som har en tidlös karaktär. ”Ung Pilgrim” handlar om en pojkes vandring och sökande efter sanning i det forntida Indien. Boken har 53 avsnitt – gossen möter en vishetslärare per kapitel. Han får insikter om medkänsla, ödmjukhet och universell enhet.

Böcker i urval: Ung pilgrim (på svenska 2007)

Hwang Sok-Yong 1943- Korea Behandlar traumat kring Koreas delning. ”Herr Han” handlar om en godhjärtad människa som drabbas av ändlösa tragedier under livets gång. Han kan uppfattas som ett offer för den hänsynslösa storpolitiken. På svenska: Berättelsen om Herr Han (2007).

Behandlar traumat kring Koreas delning. ”Herr Han” handlar om en godhjärtad människa som drabbas av ändlösa tragedier under livets gång. Han kan uppfattas som ett offer för den hänsynslösa storpolitiken.

På svenska: Berättelsen om Herr Han (2007).

Toer, Pramoedya Ananta 1925-2006 Indonesien Var en ständig kandidat till Nobelpriset. Skrev ett historiskt anlagt verk i fyra delar om holländsk imperialism och nationella resningar. På svenska: Människans jord (2003)

Var en ständig kandidat till Nobelpriset. Skrev ett historiskt anlagt verk i fyra delar om holländsk imperialism och nationella resningar.

På svenska: Människans jord (2003)

Gao Xingjian 1940- Kina Nobelpriset 2000. Bosatt i Paris. Dissident och oönskad i Kina pga stöd till demokratirörelsen. ”En ensam människas bibel” är en delvis självbiografisk uppgörelse med kulturrevolutionen. Böcker i urval: Andarnas berg (1990), En ensam människas bibel (1999)

Nobelpriset 2000. Bosatt i Paris. Dissident och oönskad i Kina pga stöd till demokratirörelsen. ”En ensam människas bibel” är en delvis självbiografisk uppgörelse med kulturrevolutionen.

Böcker i urval: Andarnas berg (1990), En ensam människas bibel (1999)

Li Rui 1950- Kina Bondeskildrare. Kollektivromaner om hur de stora politiska händelserna påverkar livet i en liten by. Böcker i urval: Träden vill vila (på svenska 1994), Den molnfria rymden (på svenska 1996)

Bondeskildrare. Kollektivromaner om hur de stora politiska händelserna påverkar livet i en liten by.

Böcker i urval: Träden vill vila (på svenska 1994), Den molnfria rymden (på svenska 1996)

Ma Jian 1953- Kina Dissident – bor i London. Satir över Kinas 80-tal. Huvudkaraktärerna speglar kommunismen – ”Tjäna gärna pengar och var en god kapitalist, men våga inte tänka fritt”. På svenska: Nudelbagaren (2008)

Dissident – bor i London. Satir över Kinas 80-tal. Huvudkaraktärerna speglar kommunismen – ”Tjäna gärna pengar och var en god kapitalist, men våga inte tänka fritt”.

På svenska: Nudelbagaren (2008)

Min, Anchee 1957- Kina Verksam i USA. ”Farväl till Shanghai” handlar om kollisioner mellan kinesisk och amerikansk livsstil. ” Kejsarinnansviten” utspelas runt sekelskiftet 1900 och har storslagna historiska händelser i centrum. Böcker i urval: Farväl till Shanghai (1995), Kejsarinnan Orkidé (2004), Den sista kejsarinnan (2008)

Verksam i USA. ”Farväl till Shanghai” handlar om kollisioner mellan kinesisk och amerikansk livsstil.

” Kejsarinnansviten” utspelas runt sekelskiftet 1900 och har storslagna historiska händelser i centrum.

Böcker i urval: Farväl till Shanghai (1995), Kejsarinnan Orkidé (2004), Den sista kejsarinnan (2008)

Qiu Xiaolong 1953- Kina Skriver kinesiska deckare. Kommisarien i böckerna är intresserad av engelsk litteratur och poesi. Böckerna ger inblickar i det kinesiska samhället via ganska trivsamma kriminalhistorier. Påminner en del om McCall Smith. På svenska (En röd hjältinnas död (2004), När rött blir svart (2006), De röda råttorna (kommer under 2008)

Skriver kinesiska deckare. Kommisarien i böckerna är intresserad av engelsk litteratur och poesi. Böckerna ger inblickar i det kinesiska samhället via ganska trivsamma kriminalhistorier. Påminner en del om McCall Smith.

På svenska (En röd hjältinnas död (2004), När rött blir svart (2006), De röda råttorna (kommer under 2008)

Yu Hua 1960- Kina ” Att leva” är en av 1900-talets mest sålda kinesiska romaner. Boken är även filmatiserad av Zhang Yimou (mannen bakom ”Hero” och ”Flying Daggers”). ”Att leva” är en familjekrönika som tar sin början i 1940-talet på den kinesiska landsbygden. Att leva (1992), En handelsman i blod (1995)

” Att leva” är en av 1900-talets mest sålda kinesiska romaner. Boken är även filmatiserad av Zhang Yimou (mannen bakom ”Hero” och ”Flying Daggers”). ”Att leva” är en familjekrönika som tar sin början i 1940-talet på den kinesiska landsbygden.

Att leva (1992), En handelsman i blod (1995)

Mishima, Yukio 1925-1970 Japan Från en samurajsläkt. Ambivalent inställd till moderniseringen och det västliga inflytandet i Japan. Bejakar dygder som mod, ära och lojalitet. Trots sin kärvt manliga framtoning finner man bl.a. fantastiskt ömsinta kärleksskildringar. Gjorde en spektakulär statskupp (!) och begick därefter självmord. Böcker i urval: Sjömannen som föll i onåd hos havet (1963), Vårsnö (1968), Sol och stål (1970)

Från en samurajsläkt. Ambivalent inställd till moderniseringen och det västliga inflytandet i Japan. Bejakar dygder som mod, ära och lojalitet. Trots sin kärvt manliga framtoning finner man bl.a. fantastiskt ömsinta kärleksskildringar. Gjorde en spektakulär statskupp (!) och begick därefter självmord.

Böcker i urval: Sjömannen som föll i onåd hos havet (1963), Vårsnö (1968), Sol och stål (1970)

Oe, Kenzaburo 1935- Japan Nobelpriset 1994. Den självbiografiska ”Mardrömmen” handlar om en man som drabbas av samvetskval över sina känslor inför sin missbildade son. Romanen innehåller klaustrofobiska känslor av att inte längre kunna rå om sitt liv och bejaka sin frihet. Böcker i urval: Mardrömmen (1964), Tid för fotboll (1967)

Nobelpriset 1994. Den självbiografiska ”Mardrömmen” handlar om en man som drabbas av samvetskval över sina känslor inför sin missbildade son. Romanen innehåller klaustrofobiska känslor av att inte längre kunna rå om sitt liv och bejaka sin frihet.

Böcker i urval: Mardrömmen (1964), Tid för fotboll (1967)

Murakami, Haruki 1949- Japan Brukar beskrivas som en mycket västligt orienterad författare med breda litterära referenser. Dundersucce med den lättillgängliga ”Norwegian Wood”. Den präglas av nostalgi, förlust och alienation. I andra böcker kan Murakami släppa fri både absurdism och surrealism. Böcker i urval: Norwegian Wood (1987), Kafka på stranden (2002)

Brukar beskrivas som en mycket västligt orienterad författare med breda litterära referenser. Dundersucce med den lättillgängliga ”Norwegian Wood”. Den präglas av nostalgi, förlust och alienation. I andra böcker kan Murakami släppa fri både absurdism och surrealism.

Böcker i urval: Norwegian Wood (1987), Kafka på stranden (2002)

Underground Haruki Murakami 1995 släpps nervgas ut i Tokyos tunnelbana av sekten Aum Shinrikyo. 12 personer dör, många skadas och mörka sidor av det japanska samhället blottläggs. Intervjubok där offer och sektmedlemmar berättar hur de upplevde och tänker kring händelsen.

1995 släpps nervgas ut i Tokyos tunnelbana av sekten Aum Shinrikyo.

12 personer dör, många skadas och mörka sidor av det japanska samhället blottläggs.

Intervjubok där offer och sektmedlemmar berättar hur de upplevde och tänker kring händelsen.

Nanjing – massakern på en stad Iris Chang Japanska soldater löper amok i Nanjing 1937 och tusentals kineser mördas under extremt grymma former. Händelsen har infekterat relationen Kina-Japan sedan dess.

Japanska soldater löper amok i Nanjing 1937 och tusentals kineser mördas under extremt grymma former. Händelsen har infekterat relationen Kina-Japan sedan dess.

Japan – makt och tanke Lars Vargö Varför isolerade sig Japan på 1600-talet? Var kommer självmordstraditionen från? Vilka tankar styrde under andra världskriget?

Varför isolerade sig Japan på 1600-talet?

Var kommer självmordstraditionen från?

Vilka tankar styrde under andra världskriget?

En färd i det inre av landet Basho Meditativ reseskildring från det feodala Japan, illustrerad med haiku-dikter. ” Även gräshyddan byter ut de boende, blir dockornas hus”

Meditativ reseskildring från det feodala Japan, illustrerad med haiku-dikter.

” Även gräshyddan byter ut de boende, blir dockornas hus”

Tao te ching Lao Tzu Taoismens mystiska urkund. ” Den som känner tingen är intelligent Den som känner människorna är slug Den som känner sig själv är vis”

Taoismens mystiska urkund.

” Den som känner tingen är intelligent Den som känner människorna är slug Den som känner sig själv är vis”

Hans Hägerdal Vietnams historia Första och enda heltäckande boken på svenska om Vietnams historia. ” Mer än krig och kolonialism!”

Första och enda heltäckande boken på svenska om Vietnams historia.

” Mer än krig och kolonialism!”

Pol Pots leende Peter Fröberg Idling Fyra svenska reser 1978 genom röda khmerernas Kambodja utan att ”se” något av pågående massmord. Hur var det möjligt?

Fyra svenska reser 1978 genom röda khmerernas Kambodja utan att ”se” något av pågående massmord. Hur var det möjligt?

Den stora muren Julia Lovell Kinas historia under 3000 år. Imponerande Men glöm ej Alf Henriksons ”Kinesisk historia”

Kinas historia under 3000 år.

Imponerande

Men glöm ej Alf Henriksons ”Kinesisk historia”

Miljoner sanningar Linda Jakobson Kineser ur skilda miljöer och generationer ger sin syn på det nya Kina och dess framtid. Linda Jakobson är journalist och har bott 10 år i Kina.

Kineser ur skilda miljöer och generationer ger sin syn på det nya Kina och dess framtid.

Linda Jakobson är journalist och har bott 10 år i Kina.

En linje över Kina Marcus Haraldsson Spännande och varierande reseskildring av svensk student som cyklat från Tibet till Hongkong.

Spännande och varierande reseskildring av svensk student som cyklat från Tibet till Hongkong.

Rött damm Ma Jian Dissident från Beijing tröttnar på förföljelser och ger sig ut på fotvandring. Under 3 år får han lära känna de avlägsna och gammalmodiga delarna av Kina.

Dissident från Beijing tröttnar på förföljelser och ger sig ut på fotvandring.

Under 3 år får han lära känna de avlägsna och gammalmodiga delarna av Kina.

Moderna Indien Per J Andersson Medelklassen styr det moderna Indien. Det moderna Indien styr världen (inom kort). Framtiden är Indiens!

Medelklassen styr det moderna Indien.

Det moderna Indien styr världen (inom kort).

Framtiden är Indiens!

Add a comment

Related pages

Asien - a.om.org

Dieses große Gebiet umfasst die beiden bevölkerungsreichsten Länder der Welt (China und Indien). Hinduismus und Buddhismus haben hier ihren Ursprung.
Read more

Sign In - hotmail

Outlook.com is a free, personal email service from Microsoft. Keep your inbox clutter-free with powerful organizational tools, and collaborate easily with ...
Read more

AirAsia X

Regional airline serving Malaysia and south-east asian destinations. Provides flight, planes, corporate information and online booking. Head office in Sepang.
Read more

Oman – Wikipedia

OM: ISO 3166: OM, OMN, 512: Internet-TLD.om: Telefonvorwahl +968: Maskat: Nizwa: Suhar: Haima: Sur: Ibri: Sib: al-Chasab: Salala: Buraimi: Dschabal Schams ...
Read more

Oman.de: das Oman Portal · Reisen, Landeskunde und mehr

Wir befassen uns mit dem Sultanat Oman auf eine sehr vielschichtige Art und Weise: Ausstellungen, Kunstprojekte, Workshops, interreligiöser Dialog ...
Read more

Steine mit OM Beschriftung online kaufen | Asien LifeStyle

In unserem Online Shop haben wir schöne Steine mit dem OM Schriftzug im Angebot. Diese OM Steine sind ein schönes Geschenk für viele Anlässe.
Read more

Wetter Asien - WetterOnline

Das Wetter in Asien - mit aktueller Wettervorhersage, Wetterradar, Unwetterwarnungen und mehr von wetteronline.de
Read more

Urlaub & Reisen direkt beim Reiseveranstalter buchen - tui.com

TUI Reisen Urlaub & Reisen mit Qualität bei TUI buchen Direkt beim führenden Reiseveranstalter Traumurlaub genießen & entspannen
Read more

AirAsia | Cheap flights to Bangkok, Singapore, Hong Kong ...

AirAsia offers the lowest fares online to over 100 destinations across Asia with numerous frequencies a day. Fly with the World's Best Low-Cost Carrier today.
Read more

Welche Ecke Asiens im April-Mai bereisbar? - Forum ...

Welche Ecke Asiens im April-Mai bereisbar? - Forum Sonstiges Asien - Reiseforum Sonstiges Asien von Holidaycheck, diskutieren Sie mit!
Read more