Microbitovanje

50 %
50 %
Information about Microbitovanje

Published on November 14, 2017

Author: DarinaPadina

Source: slideshare.net

1. Садржај презентације

2. Шта је Micro:bit? Micro bit је џепни компјутер који може да се кодира. Садржи 25 црвених лед диода који може да светли, да пушта поруке, креира игрице и креира дигиталне приче.

3. Шта је Micro:bit? Садржи два дугмета за програмирање. Он се може користити за контролу игара, за паузирање или прескакање песама на Playlist-и.

4. Шта је Micro:bit? Садржи жироскоп који детектује кретање. Можете га користити да засветли ако се помера, или за креирање игрица које раде на принципу покрета као што је на пример „Папир, камен, маказе“. Компас помаже да осети у ком правцу је окренут, за колико степени и где се налази.

5. Шта је Micro:bit? Садржи Bluetooth Smart технологију тако да може да се повеже на интернет, да се конектује на други micro:bit, телефон, таблет, камеру. Једна од додатних могућности је и прављење селфија.

6. Како почети са кодирањем? Званични сајт је: https://www.microbit.co.uk На њему можете наћи едукативне материјале као и упутства како да кренете са кодирањем micro:bita.

7. Како почети са кодирањем? У понуди су вам неколико програма за кодирање. 1.JavaScript Blocks и 2.Python

8. Једноставни примери Hello world Када почињемо са програмирањем у било ком програмском језику, увек крећемо од опције исписивања порука на екрану. Тако да ћемо кренути са објашњавањем ове опције на Micro:bit-у. Изабраћемо кодирање у помоћу програмског језика Python.

9. Једноставни примери

10. Једноставни примери Hello world Отварањем овог програма, добијамо основни код који када пребацимо у наш Micro:bit приказује поруку „Hello, World!“ и након тога приказује слику срца на 2 секунде. Уколико желимо да убацимо другу поруку, као на пример наше име то можемо урадити само мењајући приказани текст.

11. Једноставни примери Hello world Отварањем овог програма, добијамо основни код који када пребацимо у наш Micro:bit приказује поруку „Hello, World!“ и након тога приказује слику срца на 2 секунде. Уколико желимо да убацимо другу поруку, као на пример наше име то можемо урадити само мењајући приказани текст.

12. Једноставни примери На следећој адреси: http://microbit-micropython.readthedocs.io/en/latest/tutorials/images.html можете наћи галерију слика које можете дефинисати у овом програму, као на пример смајли, тужан смајли, зеца, бодеж... Жељена слика ће се приказати уколико откуцате реч са којом је дефинисана уместо стандардне коју сте добили HEART.

13. Једноставни примери

14. Једноставни примери Buttons Како на Micro:bit-у постоје два дугмета a и b можемо дефинисати: • шта да нам се показује на екрану када ништа није притиснуто, • шта ако притиснемо једно дугме, • шта ако притиснемо друго дугме или • оба истовремено.

15. Једноставни примери http://microbit-micropython.readthedocs.io/en/latest/tutorials/buttons.html

16. Једноставни примери Кодирање помоћу програмског језика Block editor Након што изаберете овај програмски језик отвориће вам се следећи прозор.

17. Једноставни примери Прво ћемо изабрати опцију Images са леве стране прозора.

18. Једноставни примери Затим бирамо блок за уношење слика.

19. Једноставни примери Превлачимо га у десну страну на празну површину и остављамо га на опцији 0 да би се слика појављивала од самог паљења Micro:bita. Следећи корак је превлачење блока да би добили изглед екрана односно слику на micro:bit- у.

20. Једноставни примери Штиклирамо поља тако да добијемо жељену слику и превучемо у десни део екрана и уклопимо у претходно постављен блок.

21. Једноставни примери Након тога, можемо кликнути на Run дугме да би видели како ће слика изгледати на Micro:bit-у. Преглед се појављује са крајње десне стране екрана.

22. Једноставни примери Као додатну опцију можемо убацити и тајмер. Из категорије Basic бирамо pause блок. Micro:bit мери време у мили секундама тако да је 1000 исто што и једна секунда. Уколико желимо да направимо паузу 3 секунде, морамо поставити овај блок на 3000. Када превучемо овај блок и залепимо на постојеће блокове, требало би да додамо и блок за брисање екрана.

23. Једноставни примери Након тога можемо поновити поступак са додавањем другачије слике и другачијим временским трајањем исте.

24. Једноставни примери Када смо завршили са кодирањем и прегледом оног што смо креирали можемо кликнути да компајлирамо програм на опцију Compile која се налази на врху стране. Након тогам ће нам се отворити опција да сачувамо скрипту. Препорука је, да пре ове акције повежемо Micro:bit преко УСБ кабла на рачунар и након тога сачувамо скрипту директно на њему.

25. Истражите Истражите примере у Python-у на следећој адреси. Погледајте и испробајте следеће примере: •Бројач корака •Штоперица •Селфи •Распевано воће

Add a comment