Marketing Univerzitet PIM 1

50 %
50 %
Information about Marketing Univerzitet PIM 1

Published on November 29, 2007

Author: Dixy

Source: slideshare.net

Description

Case Study na temu Nestle vs. Doncafe na srpskom jeziku

UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT BANJA LUKA VS. Novembar 2007 Studenti: Pejić Dijana 17/06 Mentor: Prof . dr Nenad Brkić Čelebić Andrea 28/06 Teinović - Čolić Vedrana 29/06 Pavle Gajić 49/06

UVOD 30. novembra 2004. godine nadležni sud u Sarajevu je primio tužbu kompanije Nestl é protiv kompanije Doncaf è International d.o.o., Sarajevo , radi povrede prava na žig i nelojalne konkurencije.

30. novembra 2004. godine nadležni sud u Sarajevu je primio tužbu kompanije Nestl é protiv kompanije Doncaf è International d.o.o., Sarajevo , radi povrede prava na žig i nelojalne konkurencije.

KAFA P oslije vode najpopularniji napitak u cijelom svijetu Prvi su je pili Etiopljani Na n aše prostore je stigla 1522. godine

P oslije vode najpopularniji napitak u cijelom svijetu

Prvi su je pili Etiopljani

Na n aše prostore je stigla 1522. godine

NESTL É Osnovao ju je 1867 godine Henri Nestlé u Švicarskoj N ajveća prehrambena kompanija u svijetu

Osnovao ju je 1867 godine Henri Nestlé u Švicarskoj

N ajveća prehrambena kompanija u svijetu

NESTL É Robne marke:

Robne marke:

1. aprila 1938. prvi put je predstavljena topiva NESCAFÉ kafa u Švicarskoj Do 1950. postala je popularna i među mladima Danas imamo više vrsta NESCAF É :

1. aprila 1938. prvi put je predstavljena topiva NESCAFÉ kafa u Švicarskoj

Do 1950. postala je popularna i među mladima

Danas imamo više vrsta NESCAF É :

DONCAF È Group je osnovan 1992. godine kao porodično preduzeće. Na području BiH postoji Doncaf è International d.o.o. Sarajevo Doncaf è je razvio paletu različitih proizvoda:

DONCAF È Group je osnovan 1992. godine kao porodično preduzeće.

Na području BiH postoji Doncaf è International d.o.o. Sarajevo

Doncaf è je razvio paletu različitih proizvoda:

Tužba Nestl é je 30. 11. 2004. godine tužio Doncaf è International d.o.o. zbog povrede prava na žig i nelojalne konkurencije. Tužba je sadrž i la prijedlog za određivanje sudske mjere osiguranja, te prijedlog za određivanje privremene mjere, u cilju što bržeg reagovanja od strane sudskih vlasti .

Nestl é je 30. 11. 2004. godine tužio Doncaf è International d.o.o. zbog povrede prava na žig i nelojalne konkurencije.

Tužba je sadrž i la prijedlog za određivanje sudske mjere osiguranja, te prijedlog za određivanje privremene mjere, u cilju što bržeg reagovanja od strane sudskih vlasti .

ROČIŠTE

Argumenti Nestl é -a Ključni ekonomski razlog tužbe je pretpostavka da Doncaf è International d.o.o. nije morao osvajati tržište, ulagati u kvalitet izgleda, dizajn, i čekati decenijama da se izgradi tradicija i kvalitet, koja bi privukla kupce.

Ključni ekonomski razlog tužbe je pretpostavka da Doncaf è International d.o.o. nije morao osvajati tržište, ulagati u kvalitet izgleda, dizajn, i čekati decenijama da se izgradi tradicija i kvalitet, koja bi privukla kupce.

Argumenti Doncaf è -a Među potrošačima je ime Nescaf é postalo pojam instant kafe. Dakle, ne kafe u zrnu bilo pržene ili nepržene, ne kafe mljevene nego kafe obrađene na specifičan način. Nesporna je činjenica da se radi o potpuno različitim proizvodima, te je apsolutno nezamislivo da se kod potrošača može stvoriti zabuna u pogledu toga šta kupuje.

Među potrošačima je ime Nescaf é

postalo pojam instant kafe. Dakle,

ne kafe u zrnu bilo pržene ili

nepržene, ne kafe mljevene nego

kafe obrađene na specifičan način.

Nesporna je činjenica da se radi o potpuno različitim proizvodima, te je apsolutno nezamislivo da se kod potrošača može stvoriti zabuna u pogledu toga šta kupuje.

Sud je odlučio Uvidom u robne znake, te slobodnom ocjenom registara koji su ponuđeni u sudski spis, predmetnih i odgovarajućih robnih znakova, a i uvidom u neposrednoj komunikaciji u trgovačkoj mreži, sud je donio odluku u korist:

Uvidom u robne znake, te slobodnom ocjenom registara koji su ponuđeni u sudski spis, predmetnih i odgovarajućih robnih znakova, a i uvidom u neposrednoj komunikaciji u trgovačkoj mreži, sud je donio odluku u korist:

ŽALBA Konačni potez je uslijedio 26. 01.2006. godine, kada je zastupnica Nestl é -a predsjedniku suda predala podnesak tužitelja sa dvije novine: 1) Ekspertiza Borisa Tihog 2) Rješenje Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Crne Gore, koje na osnovu istog spora koji je pokrenut i u susjednoj zemlji, poništava registraciju žiga Doncaf è .

Konačni potez je uslijedio 26. 01.2006. godine,

kada je zastupnica Nestl é -a predsjedniku suda

predala podnesak tužitelja sa dvije novine:

1) Ekspertiza Borisa Tihog

2) Rješenje Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Crne

Gore, koje na osnovu istog spora koji je pokrenut i u

susjednoj zemlji, poništava registraciju žiga Doncaf è .

Udruženje potrošača BiH Udruženje potrošača BiH je upoznato sa pravnim sporom između Doncaf è -a i Nestl é -a , ali i pak nisu smatrali za shodnim da pokrenu konkretnu akciju zaštite potrošača u ovom slučaju.

Udruženje potrošača BiH je upoznato sa pravnim sporom između Doncaf è -a i Nestl é -a , ali i pak nisu smatrali za shodnim da pokrenu konkretnu akciju zaštite potrošača u ovom slučaju.

HVALA!

Add a comment

Related pages

Univerzitet PIM

Published September 1, 2016 | By Koordinator nastave. ... Vaš PIM Univerzitet . Pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita na Filozofskom fakultetu.
Read more

nb- AOHBEHVr1EW alnDIEMbrvh ynDEgnheEh ... - Univerzitet PIM

nb- AOHBEHVr1EW alnDIEMbrvh ynDEgnheEh MEuarwe e eBEEn esEEM S. eE"Ee1E8 e8EEM LO ncv„ VKVOEwxeCHEa MEuanne e "VDEW1ecHEa kosnn e8EEh aneMEea
Read more

Univerzitet Metropolitan Beograd — Master studije - YouTube

Univerzitet Metropolitan realizuje diplomske akademske ... * Marketing menadžment * Upravljanje ... 1:49. Univerzitet Metropolitan 379 ...
Read more

Nikola Atlagić | LinkedIn

univerzitet PIM u Banjoj Luci; ... Oblasti: informatika, marketing, poslovna etika, ... April 2014 – March 2015 (1 year)
Read more

Ana Ponjević | LinkedIn

PIM Univerzitet, Banja Luka, ... (1 year 3 months) Key Account Manager ... Marketing management for sub business ...
Read more

PIM PD Video - YouTube

Technology Integration/Marketing (TIM) ... Jeff PIM Video - Duration: ... PIM Univerzitet 712 views.
Read more

Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment ...

Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment http://univerzitetpim.com/ 4 Departments; D. Department of Psychology 1 person ... Marketing Menadzment ...
Read more

Univerzitetpim Com Pdf - Free Ebooks Download

Marketing; Advertising; Law. Constitutional Law; ... became the first woman to assume the office of WHO Regional Director for South-East Asia on 1 February ...
Read more