Malalties infeccioses

29 %
71 %
Information about Malalties infeccioses
Education

Published on March 6, 2014

Author: carlesmb

Source: slideshare.net

Les malalties infeccioses

Una malaltia és una alteració orgànica o funcional que afecta negativament l’estat de benestar de l’ésser humà.

La transmissió pot ser... – Per contacte directe amb altres persones o objectes contaminats. – Per inhalació de botes d’aigua o saliva carregada de gèrmens. – Per la ingesta de líquids o menjar contaminat per microbis – Per insectes transmisors.

Què és un microorganisme? És un organisme que només pot ser observat amb l’ajut d’un microscopi. Els microorganismes patògens poden ser • d’estructura procariota: bacteris. • d’estructura eucariota: fongs, protist, larves. • virus.

No som conscients de la gran diversitat de microorganismes que tenim al nostre cos i que són essencials per viure.

Microorganismes patògens

La transmissió de les malalties infeccioses El microorganisme patogen ha d’entrar en el nostre cos. Per contacte directe: – Contacte amb la pell: malalties de la pell. – Esternuts: malalties de l’aparell respiratori. – Contacte sexual: malalties de transmissió sexual. Per mitjà de l’aigua. Per mitjà dels aliments. Per mitjà d’animals.

Desenvolupament de les malalties infeccioses. Un malaltia infecciosa segueix diverses fases: 1. 2. 3. 4. 5. Infecció Període d’incubació Període agut Període de declivi. Convalescència.

Prevenció de les malalties infeccioses Cal evitar-ne la transmissió adoptant un seeguit de bons hàbits: • No beure aigua de fonts o rieres que poguessin estar contaminades. • Prendre aigua embotellada en països on la qualitat de l’aigua és dubtosa. • Escalfar bé i, si és possible, bullir el menjar preparat. • Rentar bé les verdures, fruites i hortalisses. • Rentar-se les mans abans de manipular aliments. • Utilitzar preservatiu en les relacions sexuals.

Mecanismes de defensa Mecanismes inespecífics de defensa – La pell: barrera infranquejable pels microorganismes. – La mucosa: aparell digestiu i respiratori, vies urinàries i òrgans genitals femenins. – La inflamació: augment de flux sanguini en una zona, per tal d’augmentar la presència de glòbuls blancs. Mecanismes específics de defensa: el sistema immunitari.

El sistema immunitari Hi ha dos tipus: Limfòcits B i limfòcits T. Cèl·lules que circulen per la sang. Limfòcits o globus blancs Reconeixen els microorganismes aliens al nostre cos. Identifiquen les proteïnes o altres molècules de la superfície dels microorganismes, que són diferents a les proteïnes o molècules dels nostre cos. Aquestes molècules s’anomenen antígens, i poden desencadenar una resposta immunitària.

Tractament contra malalties causades per virus Les infeccions víriques són les més difícils de tractar: els virus s’introdueixen dins una cèl·lula i és difícil atacar-lo. S’han desenvolupat fàrmacs eficaços contra alguns virus concrets: medicaments antivirals.

SIDA Infecció causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) Infecta i destrueix limfòcits T (activadors dels sistema immunitari)

Les vacunes Són preparats que ens protegeixen, de manera més o menys permanent, contra una determinada malaltia. El fonament de les vacunes són els anticossos. Són proteïnes defensives que reaccionen específicament contra un antigen Anticossos Són produïts per un tipus de globus blanc.

Els antibiòtics Substància fabricada per un microorganisme que té la propietat de matar o d’impedir el creixement d’altres microorganismes. No són eficaços contra els virus.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Malaltia infecciosa - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Generalitats. Les malalties infeccioses es caracteritzen per l'aparició de símptomes tals com febre, malestar general i decaïment. Tota malaltia ...
Read more

17 NOINFECCIOSES - Inici. XTEC - Xarxa Telemàtica ...

3. Tipus de malalties no infeccioses segons l'aparell afectat. Es distingeixen 8 tipus: 3.1) Les malalties no infeccioses de l ...
Read more

19infeccioses - Inici. XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa ...

(Dibuix de BIOPUNT pel llibre "Biologia i Geologia" de 3r d'ESO. Editorial Casals. 1997) 4. Principals malalties infeccioses.
Read more

Servei de Malalties Infeccioses - home - WEB

El Servei de Malalties Infeccioses es va crear l'any 1996 i està format per 14 metges de plantilla, amb metges residents, metges pre i postdoctorals ...
Read more

CIM-10 Capítol I: Certes malalties infeccioses i ...

10a Revisió de la Classificació Estadística Internacional de les Malalties i Problemes de Salut Relacionats (CIM-10) Capítol Codis Títol; I: A00-B99
Read more

Malalties infeccioses a l’escola - Ajuntament de Reus ...

MALALTIES INFECCIOSES A L’ESCOLA. GUIA PER ALS/LES MESTRES Conjuntivitis purulenta Bacteri, virus SÍMPTOMES Llagrimeig, irritació, molèsties per la llum,
Read more

S.C. Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica

Web de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica
Read more

MALALTIES - XTECBlocs

Microorganismes patògens. Les malalties infeccioses són aquelles causades per microorganismes (bacteris, virus, protozous i fongs)
Read more

Serveis mèdics | Hospital Universitari de Bellvitge

Presentació del servei. La Unitat de Malalties Infeccioses es va constituir a finals de l'any 1976, com a part del Servei de Medicina Interna i des de l ...
Read more