Les Fonts De Lleida

50 %
50 %
Information about Les Fonts De Lleida

Published on May 19, 2008

Author: mroman

Source: slideshare.net

Description

Les fonts històriques de Lleida. Segels XVIII i XIX.

LES FONTS HISTÒRIQUES DE LLEIDA SEGLES XVIII i XIX

LA FONT DE LES PIQUES  Font d’estil barroc classicista, realitzada entre els anys 1730-1735 i d'autor desconegut.  Es troba situada fent xamfrà entre la plaça de Sant Llorenç i el carrer de La Palma. És de pedra ben treballada i escairada i es troba adossada a una paret de totxana.  Aquesta font originàriament es trobava ubicada prop de l'entrada del Portal de Boters. Donava aigua a les cases i als artesans de la zona alta de la ciutat de Lleida.

LA FONT DEL ROSER  La Font del Roser es troba situada al carrer Cavallers. És de pedra tallada i la data de construcció se situa entre el 1778 i el 1779.  Adossada a la paret de l'edifici de l'antic convent dels dominics, presenta els elements decoratius propis de l’època barroca classicista.  Quan es realitzaren les primeres conduccions urbanes amb les aigües del segon ramal s'abastí d'aigua potable la font del Roser.

LA FONT DEL PLA  Construïda l'any 1789, és de pedra tallada i se' n desconeix l’autoria. Estructuralment forma un bloc de base quadrada. En la part superior de cada cara hi ha una petita finestra, de la qual s'ignora l'ús però tot indica que podria tenir sentit a efectes de ventilació.  Quatre brolladors, situats un a cada cara, presenten la forma d'un cap d’animal marí, similar als de les altres fonts.

LA FONT DE L’HOSPITAL DE SANTA MARIA  Font construïda l'any 1802. La seva situació actual és l' espai enjardinat de l'Institut d'Estudis Ilerdencs adossada a la paret de l'edifici de Joventut Republicana.  En un principi estava situada al pati de l’antic Hospital de Santa Maria.  El caràcter d'aquesta font és més monumentalista, les línies que són característiques del neoclassicisme.  En el centre una placa commemorativa en llatí n'indica l'any de construcció.

LA FONT DEL GOVERNADOR  La font del Governador data de 1789, és de pedra tallada i se'n desconeix l’autor.  Tot i la monumentalitat de la font, té una sola pica, ja que la seva profunditat és escassa.  El 10 de juny de 1789 el governador Blondel fa fer traslladar la font davant de la Creu de Gardeny.  Posteriorment fou traslladada, l'any 1975, a la baixada de la Trinitat, on es troba actualment.

LA FONT DE L’ENSENYANÇA  Font construïda l'any 1825, és de pedra tallada i, com la majoria de fonts, se’n desconeix l'autor. Actualment esta situada a la plaça de Mossèn Antoni Maria Claret.  És una font mural, d'una sola cara, de formes severes i clàssiques. Emmarcada en la part superior per un arc esbiaixat, les dovelles estan marcades per una mena d'encoixinat. La clau sobresurt i presenta un motiu en baix relleu de gran simplicitat, que representa l'escut de Lleida.

LA FONT DE LA COSTA DEL JAN  El brollador, encastat a la paret, representa el cap d'un monstre marí. En l'eix central i damunt de la font pròpiament dita trobem l'escut de Lleida amb el triple lliri, de nova construcció. És va inaugurar el 1974 i va ser restaurada el 1989.  La font originaria que s'instal·la en aquesta costa fou la que es trobava a la plaça de Sant Francesc i hi va romandre al llarg d'alguns anys. La font en un principi estava coronada per una figura clàssica.  Es varen trencar alguns elements a causa de l' enfonsament d'un mur situat al darrere i se'n decidí el tras­llat als magatzems municipals. Avui, en forma exempta, es troba a la plaça Ramon Berenguer IV.

FONT DE LA PETXINA  La font de la Petxina s'ubica en l'actualitat al Parc dels Camps Elisis. Podem situar la data de realització entre 1780 i el 1800. És de pedra tallada i se'n desconeix l’autor.  Presenta pocs elements decoratius, sols la pica gallonada, típica de l'època, evoca les fonts renaixentistes tardanes, tot i que podria tenir un origen anterior.  Aquesta font és construí amb motiu de l’embelliment de la rambla de Ferran. El 1864, l’alcalde Fuster la va fer traslladar als Camps Elisis.

FONT DE L’ESTACIÓ  Situada actualment a la plaça Ramon Berenguer IV, fou realitzada l'any 1780. És de pedra tallada i se'n desconeix l'autor.  Es tracta d'una font de planta quadrada, exempta, formada per una base i tres cossos. Al cos inferior hi ha una sola pica d'aigua de forma circular. El segon cos presenta un cap de dofí amb la funció de brollador. En la part inferior del tercer cos s'han situat quatre elements ornamentals, un per cada cara.

Add a comment

Related pages

Fonts monumentals de Lleida - Viquipèdia, l'enciclopèdia ...

Entre el patrimoni artístic de la capital del Segrià cal destacar un nombre de fonts monumentals de diferents estils que decoren carrers i places.
Read more

Rutes de l’aigua — Regidoria de Promoció Cultural, Museus ...

Ruta de les fonts monumentals: L'aigua potable a la Lleida del s. XVIII. Itinerari per les fonts que distribuïen l'aigua del dipòsit del Pla de l'Aigua, ...
Read more

ViVo en LLEIDA " TOTES LES FONTS 2012 " - YouTube

ViVo en LLEIDA " TOTES LES FONTS 2012 " ... Parc de La Mitjana de Lleida-2011 EL BOSC ENCANTAT.wmv - Duration: 13:23. fina13579 1,210 views. 13:23
Read more

Hotel Fonts del Cardener

L’Hotel Fonts del Cardener compta amb 12 habitacions i ofereix pensió completa, mitja pensió, allotjament i esmorzar. Els aparthotels són dúplex de ...
Read more

Les fonts lleida 4t - Education - documents.tips

Les aus 4t 1. LES AUSESCOLA LA BENAULA 4t de Primària Curs 2013-2014 2. LES CARACTERÍSTIQUES DE LES AUS -Les aus són vertebrades perquè tenen esquelet ...
Read more

La Batalla d'Almenar (1710) a les fonts - www.cch.cat

La Batalla d'Almenar (1710) a les fonts Per Xavier Rubio ... borbònics arribaven a Lleida. Les baixes produïdes són discutides, ...
Read more

Les fonts de Peramola - Camí de les Fonts | RUTES PIRINEUS

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) Passejada de caire històrico-cultural pels carrers de Peramola i el Camí de les Fonts
Read more

FontBlava | Aigua, fonts i cafè|Lleida

Som la primera empresa a les comarques de Ponent especialitzada en el subministre d'aigua mineral i de fonts refrigeradores tant per empreses com per ...
Read more

Les fonts del Cardener en Lleida a Regió7 - oci.regio7.cat

Les fonts del Cardener a Coma i la Pedra (La). No et perdis el Les fonts del Cardener. Prepara el teu temps lliure i d'oci a Lleida.
Read more