Les CròNiques I La De Muntaner 2

50 %
50 %
Information about Les CròNiques I La De Muntaner 2

Published on December 4, 2007

Author: carme_d

Source: slideshare.net

Les quatre grans cròniques catalanes

Què és una crònica? Són narracions en prosa de fets històrics contemporanis. Els autors narren els fets que ells havien viscut, però aquestes narracions estan lligades a elements llegendaris i fantàstics. Les primeres cròniques eren escrites en llatí, però després van ser traduïdes al català.

Són narracions en prosa de fets històrics contemporanis.

Els autors narren els fets que ells havien viscut, però aquestes narracions estan lligades a elements llegendaris i fantàstics.

Les primeres cròniques eren escrites en llatí, però després van ser traduïdes al català.

Característiques Tenen un caràcter bèl·lic. To heroic i patriòtic. Els principals personatges eren el monarca o la dinastia regnat.

Tenen un caràcter bèl·lic.

To heroic i patriòtic.

Els principals personatges eren el monarca o la dinastia regnat.

Objectius Deixar constància d’uns fets que havien de servir d’exemple a prínceps i governants. Justificar la política reial. Satisfer la vanitat de la casa regnant. Fomentar l’esperit nacional.

Deixar constància d’uns fets que havien de servir d’exemple a prínceps i governants.

Justificar la política reial.

Satisfer la vanitat de la casa regnant.

Fomentar l’esperit nacional.

LA CRÒNICA DE JAUME I El LLIBRE DELS FEITS

Jaume I el Conqueridor Va néixer a Montpeller el 2 de febrer de 1208. Fill i successor de Pere el Catòlic a la corona d’Aragó. Al llarg del seu regnat (1244-1276) va conquerir molts territoris, dels quals destaquen les conquestes militars a Mallorca i a València. Es va casar dos cops. Primer al 1221 amb Elionor de Castella i 14 anys més tard amb Violant d’Hongria. Va morir a València al juny de 1 276. (Omitible)

Va néixer a Montpeller el 2 de febrer de 1208.

Fill i successor de Pere el Catòlic a la corona d’Aragó.

Al llarg del seu regnat (1244-1276) va conquerir molts territoris, dels quals destaquen les conquestes militars a Mallorca i a València.

Es va casar dos cops. Primer al 1221 amb Elionor de Castella i 14 anys més tard amb Violant d’Hongria.

Va morir a València al juny de 1 276.

Origen i autor És la primera de les quatre grans cròniques Catalanes. Es diu que és la més important. Redactada entre 1244 i 1276 (temps del regnat de Jaume I). L’autor és el mateix Jaume I. Ell la inspirava, la dirigia i en dictava parts mentre uns escrivans la redactaven i, un cop redactades, eren sotmeses a l’aprovació del rei.

És la primera de les quatre grans cròniques Catalanes.

Es diu que és la més important.

Redactada entre 1244 i 1276 (temps del regnat de Jaume I).

L’autor és el mateix Jaume I.

Ell la inspirava, la dirigia i en dictava parts mentre uns escrivans la redactaven i, un cop redactades, eren sotmeses a l’aprovació del rei.

Història Novel·la Jaume primer és el protagonista. Comprèn tota la seva vida (1208-1276) Narra  Els fets que van succeir durant tota la vida del monarca Els fets històrics que van succeir al voltant del seu regnat. Vivències personals Mostra la faceta d’home dur i sensible El llibre dels feyts La batalla de Muret, on va morir el seu pare; les lluites internes d’Aragó i el casament amb l’Elionor. Les conquestes de Mallorca i de València. Les desavinences amb Alfons X de Castella; Campanya contra els sarraïns de València i la revolta de la noblesa aragonesa. Conquesta a Múrcia; guerres internes a Catalunya i les desavinences amb els seus fills.

Novel·la

Jaume primer és el protagonista.

Comprèn tota la seva vida (1208-1276)

Narra  Els fets que van succeir durant tota la vida del monarca

Els fets històrics que van succeir al voltant del seu regnat.

Vivències personals Mostra la faceta d’home dur i sensible

El llibre dels feyts

La batalla de Muret, on va morir el seu pare; les lluites internes d’Aragó i el casament amb l’Elionor.

Les conquestes de Mallorca i de València.

Les desavinences amb Alfons X de Castella; Campanya contra els sarraïns de València i la revolta de la noblesa aragonesa.

Conquesta a Múrcia; guerres internes a Catalunya i les desavinences amb els seus fills.

Característiques de la Crònica S'expressa contínuament el sentiment religiós abans de les incursions bèl·liques, notes de pietat, etc. Bel·licositat: Es donen àmplies i detallades visions de les seves campanyes militars. Sovint l’heroi de combats és el rei, qui lluita com un cavaller qualsevol, dirigeix el combat i encoratja els guerrers. Intimitat : A més de mostrar el rei com a guerrer, intenta mostrar-ne la faceta més humana Ideal Cavalleresc Sentiment patriòtic: En la crònica abunden les manifestacions patriòtiques.

S'expressa contínuament el sentiment religiós abans de les incursions bèl·liques, notes de pietat, etc.

Bel·licositat: Es donen àmplies i detallades visions de les seves campanyes militars.

Sovint l’heroi de combats és el rei, qui lluita com un cavaller qualsevol, dirigeix el combat i encoratja els guerrers.

Intimitat : A més de mostrar el rei com a guerrer, intenta mostrar-ne la faceta més humana

Ideal Cavalleresc

Sentiment patriòtic: En la crònica abunden les manifestacions patriòtiques.

Estil La història es troba escrita en forma de prosa. La crònica es troba redactada en primera persona Nós majestàtic. L’estil es propi de la llengua oral . Dictava la història oralment als escrivents. Això proporciona que el text sigui viu i directe i de fàcil i àgil lectura. Utilitza un lèxic patrimonial i militar. El rei s’expressa amb un llenguatge pintoresc, col·loquial i casolà. Empra expressions populars o refranys, comet incorreccions sintàctiques o s’oblida de noms. - Donen espontaneïtat. - El rei es fa proper i simpàtic per la desimboltura.

La història es troba escrita en forma de prosa.

La crònica es troba redactada en primera persona

Nós majestàtic.

L’estil es propi de la llengua oral .

Dictava la història oralment als escrivents.

Això proporciona que el text sigui viu i directe i de fàcil i àgil lectura.

Utilitza un lèxic patrimonial i militar.

El rei s’expressa amb un llenguatge pintoresc, col·loquial i casolà.

Empra expressions populars o refranys, comet incorreccions sintàctiques o s’oblida de noms.

- Donen espontaneïtat.

- El rei es fa proper i simpàtic per la desimboltura.

Intencions de la crònica Exemple a seguir Orientada al fet que els súbdits coneguin les coses més importants del seu regne i el rei. Clara intenció Propagandística Pretén cohesionar l’Estat. Dissimula quan la situació és desfavorable.

Exemple a seguir

Orientada al fet que els súbdits coneguin les coses més importants del seu regne i el rei.

Clara intenció Propagandística

Pretén cohesionar l’Estat.

Dissimula quan la situació és desfavorable.

LA CRÒNICA DE RAMON MUNTANER

La crònica de Ramon Muntaner La seva crònica fou l’obra més bella i emocionant de la literatura catalana; una de les obres culminants de l’Edat Mitjana europea. És la més extensa i la que té més qualitat literària. A més, fou molt valuosa des del punt de vista historiogràfic. Ramon Muntaner fou un polític i militar, lluitador, viatger i incansable, molt patriòtic, un valiós testimoni de la història i un entusiasta dels sobirans, de la llengua “bell catalanesc” i de la unió de totes les terres on es parlava català.

La seva crònica fou l’obra més bella i emocionant de la literatura catalana; una de les obres culminants de l’Edat Mitjana europea. És la més extensa i la que té més qualitat literària. A més, fou molt valuosa des del punt de vista historiogràfic.

Ramon Muntaner fou un polític i militar, lluitador, viatger i incansable, molt patriòtic, un valiós testimoni de la història i un entusiasta dels sobirans, de la llengua “bell catalanesc” i de la unió de totes les terres on es parlava català.

Contingut de la crònica Història de Catalunya des de l’engendrament de Jaume I fins a la coronació d’Alfons III el Benigne (1207-1328). És un llibre de memòries personals: es relata la vida de l’autor, plena d’aventures, viatges, empreses diplomàtiques i experiències bèl·liques. Tema principal La famosa expedició catalana a Orient, on Muntaner va participar al costat dels Almogàvers, i fets cabdals de l’expansió catalana per la Mediterrània. Protagonistes Els reis del casal catalanoaragonès, Ramon Muntaner i els caps de les empreses militars. La crònica de Ramon Muntaner

Contingut de la crònica

Història de Catalunya des de l’engendrament de Jaume I fins a la coronació d’Alfons III el Benigne (1207-1328).

És un llibre de memòries personals: es relata la vida de l’autor, plena d’aventures, viatges, empreses diplomàtiques i experiències bèl·liques.

Tema principal

La famosa expedició catalana a Orient, on Muntaner va participar al costat dels Almogàvers, i fets cabdals de l’expansió catalana per la Mediterrània.

Protagonistes

Els reis del casal catalanoaragonès, Ramon Muntaner i els caps de les empreses militars.

Objectius Deixar constància dels seus serveis i dels seus mèrits. Ponderar la grandesa de la nació catalana i dels comtes-reis del Casal de Barcelona. Estil Poema èpic de joglar  llenguatge directe amb interpelacions al públic. És àgil, viu, acolorit i directe. Abundància d’hipèrboles. Expressiu i apassionat. Llenguatge ple de girs populars i refranys. La crònica de Ramon Muntaner

Objectius

Deixar constància dels seus serveis i dels seus mèrits.

Ponderar la grandesa de la nació catalana i dels comtes-reis del Casal de Barcelona.

Estil

Poema èpic de joglar  llenguatge directe amb interpelacions al públic.

És àgil, viu, acolorit i directe.

Abundància d’hipèrboles.

Expressiu i apassionat.

Llenguatge ple de girs populars i refranys.

Biografia Neix a Peralada el 1265 Provenia de família benestant. S’enrola a l’exèrcit de l’almirall Roger de Llúria. Participa a la conquesta de Menorca. El 1302 viatja a Constantinoble i pren part a les campanyes d’Àsia i de Tràcia. Pacifica l’illa de Gerba i la governa. El 1311 es casa. El 1315 posseeix Xirivella (Horta de València) Redacta la crònica. Mor a Eivissa el 1336. La crònica de Ramon Muntaner (Omitible)

Biografia

Neix a Peralada el 1265

Provenia de família benestant.

S’enrola a l’exèrcit de l’almirall Roger de Llúria.

Participa a la conquesta de Menorca.

El 1302 viatja a Constantinoble i pren part a les campanyes d’Àsia i de Tràcia.

Pacifica l’illa de Gerba i la governa.

El 1311 es casa.

El 1315 posseeix Xirivella (Horta de València)

Redacta la crònica.

Mor a Eivissa el 1336.

Add a comment

Related pages

Crònica de Ramon Muntaner - Viquipèdia, l'enciclopèdia ...

Contrast entre la Crònica de Muntaner i la Crònica ... la de Joan Mei de Ramon Muntaner també del 1557 i les Cròniques d'Espanya de Pere Marsili ...
Read more

Les quatre grans Cròniques - Viquipèdia, l'enciclopèdia ...

Salat de la Costa Brava* 2. ... Les quatre grans cròniques són: La Crònica de ... en cançons de gesta i en cròniques anteriors. Ramon Muntaner va ...
Read more

Les quatre grans cròniques CRÒNICA DE JAUME I CRÒNICA ...

Les primeres cròniques eren escrites en llatí, ... Va néixer a Montpeller el 2 de febrer de ... La crònica de Ramon Muntaner
Read more

La historiografia. Les quatre grans cròniques. by Laia ...

Transcript of La historiografia. Les quatre grans ... La historiografia. Les cròniques 2. ... La crònica de Bernat Desclot 2.3. La crònica de Ramon Muntaner
Read more

Ramon Muntaner - ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA

... "Veritat i literatura a les cròniques ... "Prefaci a la Crònica de Ramon Muntaner", dins de Les quatre ... (Brussel·les), vol. XCIV, núm. 2, ...
Read more

Les cròniques de Ramon Muntaner - Travel

Les Cròniques de Ramon Muntaner Juan Martín Grondona 3r A. 2. Biografía ... Les CròNiques I La De Muntaner 2 1. Les quatre grans cròniques catalanes 2.
Read more

Les Quatre grans Cròniques: Volum: 3 : Crònica de Ramon ...

Englischsprachige Bücher: Les Quatre grans Cròniques: Volum: 3 : Crònica de Ramon Muntaner bei Amazon: Schnelle Lieferung Kostenloser Versand für ...
Read more