La qüestió dels Universals

60 %
40 %
Information about La qüestió dels Universals

Published on January 4, 2008

Author: AnnaGirona

Source: slideshare.net

La qüestió dels Universals Quina és la relació entre els conceptes o noms i les coses? Quina és la relació entre llenguatge i realitat?

Què són els Universals? Universalia en llatí vol dir un que n’integra molts o un que en predica molts. Exemple: home, rosa, cavall, taula, animal… Nocions genèriques o conceptes abstractes que utilitzem per referir-nos a objectes concrets que tenen trets en comú. Plató els anomenava idees i existien en un món separat. Pels sofistes eren una simple invenció humana.

Universalia en llatí vol dir un que n’integra molts o un que en predica molts. Exemple: home, rosa, cavall, taula, animal…

Nocions genèriques o conceptes abstractes que utilitzem per referir-nos a objectes concrets que tenen trets en comú.

Plató els anomenava idees i existien en un món separat. Pels sofistes eren una simple invenció humana.

Teories sobre els Universals Existeixen els Universals? Quina relació tenen amb la realitat? D’on provenen? Realisme exagerat ( Plató , Anselm –argument ontològic) : els universals són reals en un món independent al nostre. Les coses existeixen en tant que hi ha una idea que les explica. Realisme moderat ( Aristòtil ) : els universals són el resultat d’abstraccions realitzades per la nostra ment i són reals en l’objecte com a forma o essència.

Realisme exagerat ( Plató , Anselm –argument ontològic) : els universals són reals en un món independent al nostre. Les coses existeixen en tant que hi ha una idea que les explica.

Realisme moderat ( Aristòtil ) : els universals són el resultat d’abstraccions realitzades per la nostra ment i són reals en l’objecte com a forma o essència.

Teories sobre els Universals Existeixen els Universals? Quina relació tenen amb la realitat? D’on provenen? Conceptualisme: els universals són conceptes mentals ( Sòcrates, Pere Abelard ) subjectius. Per Sant Tomàs o Tomàs d’Aquino són objectius perquè provenen de Déu. Convencionalisme ( Sofistes ) : els universals són conceptes establerts per convenció i per tant són relatius a cada cultura humana.

Conceptualisme: els universals són conceptes mentals ( Sòcrates, Pere Abelard ) subjectius. Per Sant Tomàs o Tomàs d’Aquino són objectius perquè provenen de Déu.

Convencionalisme ( Sofistes ) : els universals són conceptes establerts per convenció i per tant són relatius a cada cultura humana.

Teories sobre els Universals Existeixen els Universals? Quina relació tenen amb la realitat? D’on provenen? Nominalisme ( Guillem d’Occam ): Els universals són signes de les coses, noms que les substitueixen. Són el resultat de la limitada ment humana que ha d’estalviar l’ús de conceptes innecessaris (Principi d’economia d’Occam o navalla d’Occam). Són objectius perquè són el resultat de les mateixes reaccions als estímuls que rebem del món exterior i a partir dels quals els construïm de forma natural i no convencional.

Nominalisme ( Guillem d’Occam ):

Els universals són signes de les coses, noms que les substitueixen.

Són el resultat de la limitada ment humana que ha d’estalviar l’ús de conceptes innecessaris (Principi d’economia d’Occam o navalla d’Occam).

Són objectius perquè són el resultat de les mateixes reaccions als estímuls que rebem del món exterior i a partir dels quals els construïm de forma natural i no convencional.

Add a comment

Related pages

La qüestió dels Universals | Història de la Filosofia

Fill in your details below or click an icon to log in: Correu electrònic (Address never made public) Nom
Read more

Conceptes- universals, disputa dels - pensament.com

universals, disputa dels HIST. ... Les postures adoptades davant la qüestió, ... A un universal de la ment només li correspon, ...
Read more

Comentaris a: La qüestió dels Universals

Blog de Filosofia de segon de batxillerat ... Comentaris a: La qüestió dels Universals
Read more

Karl Marx: De la qüestió jueva (1843) - marxists.org

... (Memòria de la Cambra de Diputats del 26 de desembre del 1840) «en relació a la qüestió jueva ... forma universal i secularitzada, la societat ...
Read more

Drets humans - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà és una declaració de principis adoptada per l'Assemblea Constituent de França proclamada en 26 d ...
Read more

Declaració de guerra. – De la història de la qüestió oriental

Londres, dimarts, 28 de març del 1854. La guerra ha estat declarada finalment. El missatge reial es llegia ahir en totes dues Cambres del Parlament; per ...
Read more

Comissió de la Dignitat - Declaració de la Comissió de la ...

Declaració de la Comissió de la Dignitat en el segon aniversari de la Declaració Internacional per al retorn dels documents catalans espoliats a Salamanca.
Read more

El Universal | El periódico de México líder en noticias y ...

Layda Sansores difunde la misiva del líder de la Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación. ... EL UNIVERSAL, Compañía Periodística Nacional.
Read more

Universal Studios Hollywood | Official site of Universal ...

Official site of Universal Studios Hollywood theme park in Los Angeles California. Your guide to park hours, attractions, and theme park ticket deals.
Read more