L'oració Composta. La Subordinació

50 %
50 %
Information about L'oració Composta. La Subordinació
Education

Published on November 12, 2008

Author: misabelbt

Source: slideshare.net

Description

A partir d'un web de la xtec he fet aquesta presentacio

L’Oració composta: LA SUBORDINACIÓ

Què vol dir subordinació? Posar algú o alguna cosa en un rang inferior, sota el domini d’algú o d’alguna cosa de rang superior. És a dir, dependre d'altri. Una oració subordinada és aquella que depèn d'una altra, anomenada "principal " a nivell sintàctic. La unió entre les dues oracions s'estableix a través d'un nexe (conjunció, pronoms, formes no personals del verb.) L’oració principal pot funcionar independentment, quant al sentit, però la subordinada no (en els següents exemples, les subordinades aniran sempre en cursiva).     Quan va néixer Ralph Fiennes a Suffolk (Anglaterra), el 1962, ningú sospitava que estaria nominat als Òscar dues vegades .

Hi ha tres categories d'oracions compostes per subordinació: Les subordinades substantives , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un substantiu: Ralph Fiennes va decidir que els seus primers passos com a actor fossin en el teatre de Shakespeare.

Hi ha tres categories d'oracions compostes per subordinació:

Les subordinades substantives , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un substantiu:

Ralph Fiennes va decidir que els seus primers passos com a actor fossin en el teatre de Shakespeare.

Les subordinades adjectives , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un adjectiu: Aquest actor, que és capaç de fer papers d'home misteriós, d'home romàntic, de justicier,etc . posseeix un exquisit talent interpretatiu.            

Les subordinades adjectives , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un adjectiu:

Aquest actor, que és capaç de fer papers d'home misteriós, d'home romàntic, de justicier,etc . posseeix un exquisit talent interpretatiu.

           

Les subordinades adverbials , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un adverbi o Complement Circumstancial: En adonar-se d'aquest talent, els grans directors l'han fet treballar en pel.lícules importants.

Les subordinades adverbials , les quals fan la mateixa funció, respecte a la principal, que faria un adverbi o Complement Circumstancial:

En adonar-se d'aquest talent, els grans directors l'han fet treballar en pel.lícules importants.

Els nexes que serveixen per unir l'oració principal i la subordinada poden tenir una o dues funcions: Una, quan només són un element d'enllaç (llavors són conjuncions) Si voleu saber els seus inicis, va debutar al cinema amb Cims borrascosos. Dues, quan són element d'enllaç i també pronom, i substitueixen algun element de la frase. Després ha fet pel.lícules que recordem tots: La llista de Schindler, El pacient anglès, Quiz Show: el dilema, Dies estranys,etc. (el "que" substitueix a "pel.lícules" dins de l'oració subordinada i fa la funció de CD del verb "recordem")

Els nexes que serveixen per unir l'oració principal i la subordinada poden tenir una o dues funcions:

Una, quan només són un element d'enllaç (llavors són conjuncions)

Si voleu saber els seus inicis, va debutar al cinema amb Cims borrascosos.

Dues, quan són element d'enllaç i també pronom, i substitueixen algun element de la frase.

Després ha fet pel.lícules que recordem tots: La llista de Schindler, El pacient anglès, Quiz Show: el dilema, Dies estranys,etc.

(el "que" substitueix a "pel.lícules" dins de l'oració subordinada i fa la funció de CD del verb "recordem")

Refem la biografia de Ralph Fiennes ? Fixa't en els nexes subordinants: Quan va néixer Ralph Fiennes a Suffolk (Anglaterra), el 1962, ningú sospitava que estaria nominat als Òscar dues vegades. Ralph Fiennes va decidir que els seus primers passos com a actor fossin en el teatre de Shakespeare. I encara en fa, de tant en tant. Aquest actor, que és capaç de fer papers d'home misteriós, d'home romàntic, de justicier,etc . posseeix un exquisit talent interpretatiu. En adonar-se d'aquest talent, els grans directors l'han fet treballar en pel.lícules importants. Si voleu saber els seus inicis, va debutar al cinema amb Cims borrascosos. Després ha fet pel.lícules que recordem tots: La llista de Schindler, El pacient anglès, Quiz Show: el dilema, Dies estranys,etc.

Add a comment

Related presentations

Related pages

L’ORACIÓ COMPOSTA. LA SUBORDINACIÓ ...

L’ORACIÓ COMPOSTA. L’oració composta és aquella frase que està formada per més d’un verb que no forma perífrasi verbal. Per ex. El nen juga i ...
Read more

L'oració composta (II): la subordinació eBook by M ...

Read L'oració composta (II): la subordinació by M. Josep Cuenca with Kobo. L'oració composta (II): la subordinació de M. Josep Cuenca. El objetivo ...
Read more

LES ORACIONS COMPOSTES - PARAULES I LLIBRES. Llengua ...

Aquestes proposicions poden formar l’oració composta: La meva mare ... Aquestes dues proposicions poden formar l’ oració composta: ... SUBORDINACIÓ ...
Read more

24 - Tema 24: L'oració composta. Coordinació ...

• La subordinació (o hipotaxi, ... per tal com cada una realitza una determinada funció en l'oració composta i exigeix la presència de l'altra.
Read more

L'ORACIÓ COMPOSTA: coordinació i subordinació

La subordinació Per la categoria equivalent En funció de Exemples Substantives Subjecte Predicat Nominal (PN) o Atribut. Complement Directe (CD) Complement
Read more

L'oració composta (II): la subordinació de Maria Josep ...

Comprar L'oració composta (II): la subordinació - 9788437008561 de por un precio de 8,00€ iva incluido.
Read more

L'ORACIO COMPOSTA (II): LA SUBORDINACIO : Agapea Libros ...

El autor de L'oració composta (II): la subordinació es Maria Josep Cuenca Ordinyana, esta publicación tiene ciento noventa páginas. Publicacions de la ...
Read more

24 - Tema 24: L'oració composta. Coordinació ...

... JUXTAPOSICIÓ I SUBORDINACIÓ TEMA 24 L’oració composta. ... La subordinada constitueix un dels elements de l'oració composta (o la principal fa ...
Read more