Koplampafstellen

50 %
50 %
Information about Koplampafstellen

Published on May 19, 2007

Author: rekkib

Source: slideshare.net

KOPLAMPEN AFSTELLEN

Koplamp-afstelapparaat

HOE GA JE TE WERK MET HET KOPLAMP-AFSTELAPPARAAT?

Bij moderne auto`s bevindt zich naast het stuur een verstelknop. Met deze verstelknop kun je een verstelmotor aansturen die de lamp naar boven of beneden verstelt. Dit is in verband met belading soms noodzakelijk. Bij het afstellen van de verlichting moet de knop op nul staan.

Eerst stel je de hoogte van het apparaat in. Dit is de hoogte van de vloer tot het midden van de koplamp gemeten.

Nadat je de hoogte hebt ingesteld, ga je de afstand opmeten: deze moet tussen de 30 tot 70 cm zijn. Je meet vanaf de lens tot het midden van het koplampglas.

Richtspiegel

Draai de richtspiegel zó dat de voorkant van de auto zichtbaar wordt. Draai nu het koplamp-afstelapparaat totdat de lijn in de spiegel gelijk komt met twee gelijke punten op het carrosserie (zie de pijlen in de afbeelding).

Op de lamp of onder de motorkap kun je de lampcorrectie aflezen. Dit heb je nodig om het koplamp-afstelapparaat in te stellen.

De lampcorrectie wordt met de afgebeelde schijf ingesteld. Deze schijf bevindt zich achter op het apparaat. Als je aan deze schijf draait, wordt het binnenpaneel, waar de lichtbundel op geprojecteerd wordt, in hoogte versteld.

Als je de koplampen op dimlicht schakelt, krijg je dit op de binnenplaat in het apparaat te zien. Hiermee kun je controleren of lamp goed afgesteld is.

De lichtbundel moet zo afgesteld worden dat het horizontale vlak niet boven de stippellijn uitkomt en het schuine vlak niet boven de pijl. Hierbij moet je zorgen dat de hoek in de lichtbundel gelijk komt met het kruisje.

Ook kun je op het afstelapparaat de lichtsterkte controleren. - Bij dimlicht kijk je op de onderste balk, - Bij grootlicht kijk je op de bovenste balk. (Op de afbeelding zie je dus dimlicht)

Dit krijg je op de binnenplaat te zien als het grootlicht is ingeschakeld.

De lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lux. Een halogeenlamp geeft meer licht dan een gloeilamp.

HET AFSTELLEN VAN DE KOPLAMPUNIT

Als je naar de koplampunit kijkt, zie je aan de bovenkant de afstelschroeven voor de hoogte- en breedteverstelling.

Met deze verstelschroef kun je de lamp naar boven of naar beneden verstellen.

Met deze verstelschroef kun je de lamp naar links of naar rechts verstellen.

MAAK NU DE OPDRACHT VEEL SUCCES

Add a comment

Related pages

koplampafstellen - motor.startpagina.nl de startpagina ...

Beste prikbordbezoeker, Sinds 1 oktober 2014 wordt dit prikbord niet meer ondersteund, omdat Startpagina een nieuw forum heeft ontwikkeld. Zie bovenaan de ...
Read more

Koplampafstellen na reparatie - Citroën Traction Avant 11BL

Koplampafstellen na reparatie. Niet alleen het lichtpatroon kan vergeleken worden maar ook afwijkingen die het gevolg kunnen zijn van een ...
Read more

E2 - Welkom bij Footprint !

Bij Hellaweten ze natuurlijk precies waar je bij het koplampafstellen op moet letten. 2. Extra verlichting monteren: 3. Lichtschakelaar vernieuwen: 4.
Read more

Verlichting - Autotechniek.tk

-Koplampafstellen.ppt-Hella werklampen en verstralers animatie-Hella lichttechniek voor de werkplaats. Verlichting praktijk niveau 1.
Read more

DiagnoseXpert - Vakmanschap

Demo nieuwe manier van koplampafstellen en CSCtool (camerasensorcalibratietool) Interesse; Bekijk het archief | Bekijk deze editie Magazine. Specialisten;
Read more