Karangan Fakta Bengkel Gce N 15072006

50 %
50 %
Information about Karangan Fakta Bengkel Gce N 15072006
Education

Published on February 4, 2009

Author: ismailjaafar

Source: slideshare.net

Description

Short guidance on the Expository Writing

“ gunakan pendekatan askb 2 ” ___________________ CARA MUDAH menulis Karangan Fakta Karangan Fakta

“ gunakan pendekatan

askb 2 ”

___________________

CARA MUDAH

menulis

Karangan Fakta

Sila baca … Contoh Karangan Fakta Tajuk 1 : Cara-cara yang diperlukan bagi menanamkan minat membaca dalam jiwa kanak- kanak Tajuk 2 : Orang cacat patut dibantu. Sebagai anggota masyarakat, apakah bentuk bantuan yang patut diberikan?

Contoh Karangan Fakta

Tajuk 1 : Cara-cara yang diperlukan

bagi menanamkan minat

membaca dalam jiwa kanak-

kanak

Tajuk 2 : Orang cacat patut dibantu.

Sebagai anggota masyarakat,

apakah bentuk bantuan yang

patut diberikan?

Pendekatan askb2 askb2 APA? SIAPA? KENAPA? BILA? BAGAIMANA?

Contoh 1: ‘Thesis Statement’ / Idea Pokok Tajuk: Disiplin penting bagi seseorang pelajar Disiplin merupakan peraturan yang penting bagi seseorang pelajar. Disiplin yang diterapakan oleh sesebuah sekolah bertujuan untuk melahirkan para pelajar yang berguna kepada agama, bangsa, dan negara.

Tajuk: Disiplin penting bagi seseorang pelajar

Disiplin merupakan peraturan yang penting bagi seseorang pelajar. Disiplin yang diterapakan oleh sesebuah sekolah bertujuan untuk melahirkan para pelajar yang berguna kepada agama, bangsa, dan negara.

Contoh 2: ‘Thesis Statement’ / Idea Pokok Tajuk: Pentingnya semangat kejiranan Semangat kejiranan perlu dipupuk dalam masyarakat negara kita yang berbilang kaum, iaitu yang mengamalkan cara hidup dan agama yang berbeza. Semangat kejiranan ini perlu diamalkan oleh setiap lapisan masyarakat untuk mewujudkan kehidupan yang harmoni.

Tajuk: Pentingnya semangat kejiranan

Semangat kejiranan perlu dipupuk dalam masyarakat negara kita yang berbilang kaum, iaitu yang mengamalkan cara hidup dan agama yang berbeza. Semangat kejiranan ini perlu diamalkan oleh setiap lapisan masyarakat untuk mewujudkan kehidupan yang harmoni.

Contoh 3: ‘Thesis Statement’ / Idea Pokok Tajuk: Dadah menggugat keamanan negara Masalah penyalahgunaan dadah bukan merupakan perkara baharu dalam kehidupan kita. Masalah tersebut merupakan masalah sejagat yang perlu dibendung segera. Penyalahgunaan dadah yang berleluasa membimbangkan pelbagai lapisan masyarakat.

Tajuk: Dadah menggugat keamanan negara

Masalah penyalahgunaan dadah bukan merupakan perkara baharu dalam kehidupan kita. Masalah tersebut merupakan masalah sejagat yang perlu dibendung segera. Penyalahgunaan dadah yang berleluasa membimbangkan pelbagai lapisan masyarakat.

Contoh 1: Ayat Inti ( askb2 ) Selain itu, kita juga hendaklah menunjukkan perhatian dan kasih sayang kepada orang tua kita . (bagaimana ?) Jika kita bertugas di rantau orang,pulanglah jika ada kesempatan. Wang ringgit semata-mata bukanlah noktah sebuah kebahagiaan.

Selain itu, kita juga hendaklah menunjukkan perhatian dan kasih sayang kepada orang tua kita . (bagaimana ?) Jika kita bertugas di rantau orang,pulanglah jika ada kesempatan. Wang ringgit semata-mata bukanlah noktah sebuah kebahagiaan.

Contoh 2: Ayat Inti ( askb2 ) Beliau menambah bahawa terdapat permintaan bagi pembantu rumah sambilan pada masa kini . ( kenapa?) Pembantu rumah sambilan dapat memenuhi keperluan keluarga yang tidak memerlukan pembantu rumah sepenuh masa. Di samping itu, terdapat juga saranan agar pemerintah menaikkan levi bagi pembantu rumah asing. Perkara ini pasti akan memberatkan sesetengah keluarga yang memerlukan pembantu rumah sepenuh masa.

Beliau menambah bahawa terdapat permintaan bagi pembantu rumah sambilan pada masa kini . ( kenapa?) Pembantu rumah sambilan dapat memenuhi keperluan keluarga yang tidak memerlukan pembantu rumah sepenuh masa. Di samping itu, terdapat juga saranan agar pemerintah menaikkan levi bagi pembantu rumah asing. Perkara ini pasti akan memberatkan sesetengah keluarga yang memerlukan pembantu rumah sepenuh masa.

Contoh 3: Ayat Inti ( askb2 ) Beliau menambah bahawa terdapat permintaan bagi pembantu rumah sambilan pada masa kini . ( kenapa?) Pembantu rumah sambilan dapat memenuhi keperluan keluarga yang tidak memerlukan pembantu rumah sepenuh masa. Di samping itu, terdapat juga saranan agar pemerintah menaikkan levi bagi pembantu rumah asing. Perkara ini pasti akan memberatkan sesetengah keluarga yang memerlukan pembantu rumah sepenuh masa.

Beliau menambah bahawa terdapat permintaan bagi pembantu rumah sambilan pada masa kini . ( kenapa?) Pembantu rumah sambilan dapat memenuhi keperluan keluarga yang tidak memerlukan pembantu rumah sepenuh masa. Di samping itu, terdapat juga saranan agar pemerintah menaikkan levi bagi pembantu rumah asing. Perkara ini pasti akan memberatkan sesetengah keluarga yang memerlukan pembantu rumah sepenuh masa.

Contoh 4: Ayat Inti ( askb2 ) Dengan membaca surat khabar, kita dapat menguasai sesuatu bahasa. ( bagaimana ?) Bagi mereka yang membaca surat khabar berbahasa Inggeris, penguasaan mereka dalam bahasa tersebut akan meningkat. Jika mereka tidak memahami sesuatu perkataan dalam bahasa Inggeris, mereka boleh merujuk kamus atau bertanya kepada guru.

Dengan membaca surat khabar, kita dapat menguasai sesuatu bahasa. ( bagaimana ?) Bagi mereka yang membaca surat khabar berbahasa Inggeris, penguasaan mereka dalam bahasa tersebut akan meningkat. Jika mereka tidak memahami sesuatu perkataan dalam bahasa Inggeris, mereka boleh merujuk kamus atau bertanya kepada guru.

Contoh 1: Penutup Jika kita boleh membeli pakaian berjenama mahal, maka sudah tentu kita boleh membeli surat khabar. Oleh itu, janganlah sayang untuk mengeluarkan sebahagian kecil daripada wang kita ke arah kebaikan diri sendiri. (pandangan & pendapat)

Jika kita boleh membeli pakaian berjenama mahal, maka sudah tentu kita boleh membeli surat khabar. Oleh itu, janganlah sayang untuk mengeluarkan sebahagian kecil daripada wang kita ke arah kebaikan diri sendiri.

(pandangan & pendapat)

Contoh 2: Penutup Jelaslah bahawa disiplin amat penting bagi seseorang pelajar. Tanpa disiplin, pihak sekolah dan masyarakat akan menghadapi masalah yang besar. (kesimpulan)

Jelaslah bahawa disiplin amat penting bagi seseorang pelajar. Tanpa disiplin, pihak sekolah dan masyarakat akan menghadapi masalah yang besar.

(kesimpulan)

Contoh 3: Penutup Jika masalah pengguguran bayi dalam kalangan remaja tidak ditangani dengan teliti, saya khuatir kita akan melahirkan generasi yang rapuh dan tidak bermoral. (pandangan & ramalan)

Jika masalah pengguguran bayi dalam kalangan remaja tidak ditangani dengan teliti, saya khuatir kita akan melahirkan generasi yang rapuh dan tidak bermoral.

(pandangan & ramalan)

Contoh 4: Penutup Nabi SAW ada menyebutkan bahawa orang yang paling bijak itu ialah mereka yang sentiasa mengingat akan kematian dan sentiasa bersedia menghadapinya. Oleh itu, jika remaja kita berpegangkan pada kata-kata mutiara ini, saya pasti hidup mereka akan lebih terarah. (nukilan)

Nabi SAW ada menyebutkan bahawa orang yang paling bijak itu ialah mereka yang sentiasa mengingat akan kematian dan sentiasa bersedia menghadapinya. Oleh itu, jika remaja kita berpegangkan pada kata-kata mutiara ini, saya pasti hidup mereka akan lebih terarah.

(nukilan)

Bingkai Karangan FAKTA Bingkai / ‘ Frame’ Karangan FAKTA Pengenalan / Idea Pokok / ‘ Thesis Statement’ Ayat inti & huraiannya pada setiap perenggan Gunakan pendekatan askb2 Kata Penanda Wacana untuk menghubungkan Perenggan (cth: Oleh itu, Walaupun, Pertama, Akibatnya, Justeru itu … Penutup- Kesimpulan -Pandangan & Pendapat -Ramalan -Nukilan

… SELESAI SEMOga BERjaya…Add a comment

Related presentations

Related pages

ismailjaafar - HubSlide

Karangan Fakta Bengkel Gce N 15072006 Short guidance on the Expository Writing
Read more

PELITA PENDIDIK - sekolahtamillanadron.blogspot.com

Karangan Fakta Bengkel Gce N 15072006 from ismailjaafar , 2 years ago 4683 views ... 1 year ago read more karangan at www.malaysiaexampaper.com ...
Read more

Karangan fakta - Education - documents.tips

Download Karangan fakta. Transcript ...
Read more

Contoh Karangan - Scribd

CONTOH KARANGAN FAKTA “Punca Kemalangan Jalan Raya” Hampir setiap hari kita mendengar tentang kemalangan jalan raya.
Read more

CONTOH KARANGAN - Scribd

Contoh Karangan Bahasa Inggeris Simple. 138 Contoh Karangan Bahasa Malaysia Pmr. Soalan Ramalan Mathematics PMR 2009 Paper 1. About. Browse books; Site ...
Read more

PEMBELAJARAN BAHASA MELAYU TAHUN 6: KARANGAN

Cara penulisan karangan cereka. ... membuat serbuan di sebuah bengkel membaiki ... bagai aktiviti telah diada ka n Tulis suatu laporan mengenai aktiviti ...
Read more

KARANGAN - CERITA - KEBAKARAN RUMAH JIRAN

karangan - fakta (1) karangan - syarahan (1) karangan - ucapan (1) karangan autobiografi (1) karangan autobiografi - latihan 2 (1) karangan autobiografi ...
Read more

13 CONTOH KARANGAN OLEH CIKGU ANELYZA - bmspm.net

13 CONTOH KARANGAN OLEH CIKGU ANELYZA. Usaha-usaha untuk meningkatkan semangat patriotik ... Peranan Kita dalam Usaha ...
Read more