Izmokról

50 %
50 %
Information about Izmokról
Education

Published on March 13, 2014

Author: eosztalyos

Source: slideshare.net

Description

Ez az anyag az SNI tanulócsoportnak készült.

Izmokról A testet és a belső szerveket izmok mozgatják. Az izomszövet rostokból áll, melyek összehúzódása és elernyedése hozza létre a mozgást.

Izmok csoportosítása A szervezetünkben háromféle izom található: • harántcsíkolt izom, • szívizom, • simaizom. Megkülönböztetésük azért lényeges, mert az egyes izomfajtáknak eltérő a szerepe a szervek működésében.

HARÁNTCSÍKOLT IZOM Harántcsíkolt izom építi fel a vázizmokat A mozgás, a testtartás ezen izomcsoportok működésétől függ. A harántcsíkolt izomzat akaratunktól függően működik, bár vannak velünk született, illetve csecsemőkorban kialakuló reflexek, melyek nem tudatosan működtetik ezen izmainkat (pl. járás, testtartás). Működésére a rövid ideig tartó, de nagy erő kifejtésére való képesség a jellemző. Egy inger hatására egy egész izomcsoport húzódik össze ugyanabban a pillanatban.

A fej és a nyak izmai Minden izomnak van egy eredési és egy tapadási pontja. Ez utóbbi annak a területnek felel meg, amellyel az izom összeköttetésben áll. Az izmok eredési helye fix pont, a tapadási hely pedig az a pont, amelyre az izom kifejti hatását.

SIMAIZOM Simaizom található a belső szervekben: gyomor- bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, valamint a bőrben és az erek falában. Szerkezete nagyban különbözik a harántcsíkolt izmokétól. A sejtek kötőszövetbe ágyazottan helyezkednek el, közöttük olyan hidak vannak, melyeken keresztül az ingerület sejtről sejtre terjed.

Szív A szív egy különleges izom: saját ritmusa ingerképző és ingerültvezető rendszere van, ami azt jelenti, hogy önálló, akaratunktól független működésre képes. A szívizom speciálisan a szív munka elvégzésére képes izomrendszer. A szívizom jelzéseket kap a szervezetből, és ennek alapján mindig a szervezet pillanatnyi állapotának megfelelően képes dolgozni. Ha megijedünk vagy nagyobb fizikai munkát végzünk, a szívverés gyorsul és nagyobb erővel pumpálja a vért a keringésbe, pihenés vagy alvás közben pedig lassabban.

• Az izmok kismértékben mindig összehúzott állapotban vannak. Ezt nevezzük izomtónusnak, mely megakadályozza testünk "összeesését". (Az állkapcsunk lefittyedne - kinyílna a szánk , az izmaink nem tudnák tartani testünket). • Sima, harántcsíkolt és szívizmot különböztetünk meg. A harántcsíkolt izmok akaratunktól függően míg a sima és szívizmok akaratunktól függetlenül is működnek. • A testünk mintegy 650 izma közül járás közben több mint 200-at használunk. • Minden izom fonálszerű rostokból áll - összehúzódásra és elernyedésre képes. • Bizonyos izmok nagyok és vaskosak, mert nehéz munkát végeznek. (pl.: a láb izmai). A legnagyobb izmunk a széles, nagy farizom .

Problémák A simaizmok erőteljes és hosszantartó összehúzódása fájdalommal jár. Ez általában akkor jön létre, ha valamilyen akadály van jelen (pl. epe- és vesekő) vagy sérülés éri a szervek falát pl. gyomorfekély vagy -gyulladás. Erős fájdalommal jár a belek összehúzódása, ha a táplálék emésztése nem megfelelő, ha nagy mennyiségű bélgáz képződik, ha a béltartalom felhígul és hasmenés jön létre. Epe- vagy vesekő esetén - ha az az epe vagy a húgyvezetékbe kerülve felsérti annak falát - nagy fájdalommal járó görcs jön létre, ami megakadályozhatja a kő továbbhaladását és esetleges eltávozását is. Ilyenkor a fájdalom csillapítása mellett mindenképpen görcsoldó gyógyszert is kell szedni, azért, hogy a görcs megszűnjön, és a kő eltávozhasson. Természetesen a kő méretétől függően előfordul, hogy csak műtéti úton vagy egyéb módszerrel lehet a követ eltávolítani. Serdülő lányoknál gyakori, hogy az első menstruációkat fájdalmas görcsök kísérik. A méhizomzat is simaizmokból áll, ezért a görcsoldó gyógyszerek használata sokat segíthet. Hasfájós kisbabáknak csak orvosi javaslatra adjunk görcsoldót, nekik inkább a természetes alapú készítmények ajánlottak.

Add a comment

Related presentations

Related pages

izmokról - Wiktionary

izmokról. Definition from Wiktionary, the free dictionary. Jump to: navigation, search. Hungarian Noun . izmokról. delative plural of izom; ...
Read more

Flexion:izom – Wiktionary

az izmokról: Possessiv Singular Plural; 1. Pers. az én izmom: 2. Pers. a te izmod: 3. Pers. az ö izma: Von ...
Read more

Izmok | izom | izomműködés | simaizom | harántizom ...

Csuklyás izom: látványos, könnyen fejleszthető, a nyak-, és vállizmokat köti össze. Bicepsz: kétfejű izom, az alkart hajlítja, közelíti a ...
Read more

Áfra Ákos - YouTube

A Class Kultúrában ma este minden az izmokról és a fittségről szól, a vendég Áfra Ákos, aki natural testépítő világbajnoki ...
Read more

Olasz euróérmék – Wikipédia

Umberto Boccioni, a futurista olasz művész szobra a lépő emberi testben megfeszülő izmokról. 10 cent:
Read more

Tóth Zsuzsanna - Hangfejlesztés, beszédtechnika

Tóth Zsuzsanna - Hangfejlesztés, beszédtechnika, Budapest, Hungary. 842 likes · 19 talking about this · 1 was here. Mélyebb, magabiztosabb ...
Read more

Az izmokról... - Norbi Masszőr- mobil masszázs ...

Az izmok lat. musculus , ang. muscle , gör. sarx ; (mint táplálék: hús, caro ) összehúzódásra specializálódott szövetből felépülő
Read more

MuscleFit

Ha nem gondoskodsz az izmokról, akkor a végeredmény egy sovány, ámde plötyi test lesz. Tudomásul kell venni, hogy egy aerobic, ...
Read more

izom - Wiktionary

izom ‎(plural izmok) muscle; Declension ... izmokról: ablative: izomtól: izmoktól This page lacks a documentation subpage. Please create it.
Read more