Hydraulische Remmen

50 %
50 %
Information about Hydraulische Remmen

Published on May 19, 2007

Author: rekkib

Source: slideshare.net

Hydraulische remmen De les start over 5 seconden. Succes.

Inhoudsopgave Inleiding Wet van Pascal Remsysteem Stoppen

Inleiding

Wet van Pascal

Remsysteem

Stoppen

Inleiding In voertuigen komen verschillende remsystemen voor, afhankelijk van het gebruikersdoel. Mechanische remmen Hydraulische remmen Luchtdrukremmen Combinatie van bovengenoemde.

In voertuigen komen verschillende remsystemen voor, afhankelijk van het gebruikersdoel.

Mechanische remmen

Hydraulische remmen

Luchtdrukremmen

Combinatie van bovengenoemde.

Mechanische remmen Zuiver mechanisch werkende remsystemen komen voor bij lichte motorfietsen, bromfietsen, fietsen, aanhangwagens of als parkeer- en noodrem bij personenwagens.

Zuiver mechanisch werkende remsystemen komen voor bij lichte motorfietsen, bromfietsen, fietsen, aanhangwagens of als parkeer- en noodrem bij personenwagens.

Hydraulische remmen Hydraulische remsystemen met twee kringen komen voor bij personenauto’s en kleinere bedrijfswagens (tot max. 7500 kg). Dit kan een combinatie zijn van schijf- en trommelremmen, maar ook alleen schijfremmen.

Hydraulische remsystemen met twee kringen komen voor bij personenauto’s en kleinere bedrijfswagens (tot max. 7500 kg). Dit kan een combinatie zijn van schijf- en trommelremmen, maar ook alleen schijfremmen.

Luchtdrukremmen Luchtdrukremmen worden toegepast op zwaardere voertuigen zoals bedrijfswagens. De nadelen van een luchtdrukremsysteem ten opzichte van een hydraulisch remsysteem zijn: Lager rendement Grotere afmetingen

Luchtdrukremmen worden toegepast op zwaardere voertuigen zoals bedrijfswagens. De nadelen van een luchtdrukremsysteem ten opzichte van een hydraulisch remsysteem zijn:

Lager rendement

Grotere afmetingen

Wet van Pascal Hydraulische remmen werken op basis van de wet van Pascal. Deze luidt als volgt: Een druk, uitgeoefend op een vloeistof in een gesloten systeem (zonder lucht), plant zich in alle richtingen met dezelfde druk voort.

Hydraulische remmen werken op basis van de wet van Pascal. Deze luidt als volgt:

Een druk, uitgeoefend op een vloeistof in een gesloten systeem (zonder lucht), plant zich in alle richtingen met dezelfde druk voort.

Voorbeeld Een zuiger in een afgesloten bak met vloeistof. Vloeistof Zuiger Kracht ( F ) De kracht ( F ) oefent via de zuiger een druk ( P ) uit op de vloeistof. De druk ( P ) plant zich in alle richtingen voort. De druk ( P ) in de bak is overal gelijk.

Een zuiger in een afgesloten bak met vloeistof.

Formule In formulevorm luidt de wet van Pascal: F = P x A F : Kracht (Newton) P : Druk (Pascal) A : Oppervlakte (m 2 )

In formulevorm luidt de wet van Pascal:

F = P x A

F : Kracht (Newton)

P : Druk (Pascal)

A : Oppervlakte (m 2 )

Opgave 1 We verwaarlozen het gewicht van de zuiger. De kracht ( F ) op die op de zuiger uitgeoefend wordt, bedraagt 500 N. De diameter van de ronde zuiger bedraagt 5 cm. Bereken de druk op de vloeistof in kPa. Tekening Antwoord

We verwaarlozen het gewicht van de zuiger. De kracht ( F ) op die op de zuiger uitgeoefend wordt, bedraagt 500 N. De diameter van de ronde zuiger bedraagt 5 cm.

Bereken de druk op de vloeistof in kPa.

Tekening Een zuiger in een afgesloten bak met vloeistof. Vloeistof Zuiger Kracht ( F )

Een zuiger in een afgesloten bak met vloeistof.

Antwoord opgave 1 F = 500 N A = ¼ . π . d 2 = ¼ . π . 0,05 2 = 1,96 . 10 -3 m 2 F = P vloeistof . A 500 = P vloeistof . 1,96 . 10 -3 P vloeistof = 500 : (1,96 . 10 -3) = 254.647,91 Pa = 254,65 kPa

F = 500 N

A = ¼ . π . d 2 = ¼ . π . 0,05 2 = 1,96 . 10 -3 m 2

F = P vloeistof . A

500 = P vloeistof . 1,96 . 10 -3

P vloeistof = 500 : (1,96 . 10 -3) = 254.647,91 Pa

= 254,65 kPa

Opgave 2 We verwaarlozen het gewicht van de zuigers. We hebben nu twee zuigers in een communicerend vat. De kracht (F1) op die op de zuiger 1 uitgeoefend wordt, bedraagt 800 N. De diameter van de ronde zuiger 1 bedraagt 6 cm. De diameter van zuiger 2 bedraagt 3 cm. Bereken de druk op de vloeistof in kPa. Bereken de kracht op de zuiger 2 om een evenwichtssituatie te maken. Tekening Antwoord

We verwaarlozen het gewicht van de zuigers.

We hebben nu twee zuigers in een communicerend vat. De kracht (F1) op die op de zuiger 1 uitgeoefend wordt, bedraagt 800 N. De diameter van de ronde zuiger 1 bedraagt 6 cm. De diameter van zuiger 2 bedraagt 3 cm.

Bereken de druk op de vloeistof in kPa.

Bereken de kracht op de zuiger 2 om een evenwichtssituatie te maken.

Tekening Een communicerend vat met twee zuigers. Vloeistof Zuiger 1 Zuiger 2 Vloeistof F 1 F 2

Antwoord opgave 2 F 1 = 800 N A 1 = ¼ . π . d 2 = ¼ . π . 0,06 2 = 2,83 . 10 -3 m 2 F 1 = P vloeistof . A 1 800 = P vloeistof . 2,83 . 10 -3 P vloeistof = 800 : (2,83 . 10 -3) = 282.942,12 Pa = 282,94 kPa A 2 = ¼ . π . d 2 = ¼ . π . 0,03 2 = 0,71 . 10 -3 m 2 F 2 = P vloeistof . A 2 = 282.942,12 . 0,71 . 10 -3 = 200 N

Remsysteem Het hydraulisch remsysteem werkt met hydraulische energie. Door het intrappen van het rempedaal wordt de hoofdremcilinder met vloeistofdruk belast. De vloeistofdruk geeft de druk door aan de wielremcilinders ( wet van Pascal ). De wielremcilinders bedienen op hun beurt de remmen. Schijfrem Trommelrem Tandem Hoofdremcilinder Remleidingen Rempedaal Rem- bekrachtiger

Het hydraulisch remsysteem werkt met hydraulische energie. Door het intrappen van het rempedaal wordt de hoofdremcilinder met vloeistofdruk belast. De vloeistofdruk geeft de druk door aan de wielremcilinders ( wet van Pascal ). De wielremcilinders bedienen op hun beurt de remmen.

Remsysteem De kracht die de chauffeur uitoefent op het rempedaal, wordt vergroot door een rembekrachtiger. Afhankelijk van de constructie kan er gebruik gemaakt van de volgende hulpmiddelen: Onderduk Overdruk Elektrische energie Hydraulische druk

De kracht die de chauffeur uitoefent op het rempedaal, wordt vergroot door een rembekrachtiger. Afhankelijk van de constructie kan er gebruik gemaakt van de volgende hulpmiddelen:

Onderduk

Overdruk

Elektrische energie

Hydraulische druk

Remcoëfficiënt De remcoëfficiënt luidt in woorden als volgt: Hoe meer kracht er nodig is voor een bepaald remvermogen, des te slechter is het rendement van de rem. De remcoëfficiënt zegt iets over het rendement van de rem, echter niet over de kwaliteit ervan.

De remcoëfficiënt luidt in woorden als volgt:

Hoe meer kracht er nodig is voor een bepaald remvermogen, des te slechter is het rendement van de rem.

De remcoëfficiënt zegt iets over het rendement van de rem, echter niet over de kwaliteit ervan.

Remcoëfficiënt Wat bepaalt de kwaliteit van de remmen? Haalbare remvermogen Reactiesnelheid Doseerbaarheid. Ondanks een slechtere remcoëfficiënt van de schijfrem is hij op alle drie punten superieur aan de trommelrem.

Wat bepaalt de kwaliteit van de remmen?

Haalbare remvermogen

Reactiesnelheid

Doseerbaarheid.

Ondanks een slechtere remcoëfficiënt van de schijfrem is hij op alle drie punten superieur aan de trommelrem.

Functie De remtrommels of remschijven wrijven tegen stilstaande delen. Dit noemen we bewegingsenergie. Deze energie wordt omgezet in warmte. Hoe groter het remvermogen, des te meer warmte er ontstaat.

De remtrommels of remschijven wrijven tegen stilstaande delen. Dit noemen we bewegingsenergie. Deze energie wordt omgezet in warmte.

Hoe groter het remvermogen, des te meer warmte er ontstaat.

Remvloeistof Remvloeistof mag niet samendrukbaar zijn. Het heeft echter de eigenschap "hygroscopisch" te zijn. Hygroscopisch wil zeggen dat de (rem)vloeistof water aantrekt. Als dit water bij hoge temperaturen gaat koken, ontstaan luchtbellen. Die zijn wel samendrukbaar, waardoor de remwerking verslechtert. De remvloeistof moet het aangetrokken water in de vloeistof houden.

Remvloeistof mag niet samendrukbaar zijn. Het heeft echter de eigenschap "hygroscopisch" te zijn. Hygroscopisch wil zeggen dat de (rem)vloeistof water aantrekt. Als dit water bij hoge temperaturen gaat koken, ontstaan luchtbellen. Die zijn wel samendrukbaar, waardoor de remwerking verslechtert. De remvloeistof moet het aangetrokken water in de vloeistof houden.

Trommelremmen Trommelremmen zijn draaiende trommels die vast met de wielen zijn verbonden. De remschoenen zijn aan de assen bevestigd. De cilinder drukt de remschoenen tegen de binnenzijde van de remtrommel en remt zo de wielen af.

Trommelremmen zijn draaiende trommels die vast met de wielen zijn verbonden. De remschoenen zijn aan de assen bevestigd. De cilinder drukt de remschoenen tegen de binnenzijde van de remtrommel en remt zo de wielen af.

Add a comment

Related pages

Hydraulische remmen - YouTube

Hydraulische remmen. Hydraulische remmen. Skip navigation Upload. Sign in. Search. ... Ontluchten van het hydraulisch systeem - Duration: 2:00.
Read more

Hydraulische remmen - YouTube

Hydraulische remmen thogewerf; 24 ... Functioneringsprincipe van de hydraulische rem ... KDGMR Principe hydraulisch remmen by Renaat De ...
Read more

Avid Code R schijfrem (met schijf en Is2000-adapter ...

Avid Code R Hydraulische Fahrrad Scheibenbremse. Mit dem Vier-Kolben-Bremssattel bietet die Code R zusätzliche Leistung ohne Einbußen bei Kontrolle und ...
Read more

Hydraulische Remmen 2 by Mathijs Roseboom on Prezi

Make your likes visible on Facebook? Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline. You can change this under Settings ...
Read more

HYDRAULISCHE REMMEN

hydraulic released spring-brakes for orbital and other small motors maximum pressure 350 bar static torque 30 to 520 nm
Read more

Weg met piepende hydraulische remmen on Vimeo

This is "Weg met piepende hydraulische remmen" by mathsalden on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.
Read more

Hydraulische Anhängerbremse an MBtrac 1000 nachrüsten?

Hydraulische Anhängerbremse an MBtrac 1000 nachrüsten? Hallo zusamen um unseren newholland ein bischen zu entlasten habe ich mir einen mb trac 1000 gekauft.
Read more

Industrielle Hydraulische Bremsen | Hersteller-Lieferanten ...

Industrielle Hydraulische Bremsen Hersteller und Industrielle Hydraulische Bremsen Lieferant auch Großhandel Vertriebspartner-über 23,7590 Käufer auf ...
Read more

6. Remmen - Fahrrad Shop | BMX Shop

6. Remmen 6.1 Schijfremmen Algemene instructies bij schijfremmen Bij schijfremmen moeten in het algemeen enkele punten in acht worden genomen, of ze nu ...
Read more