Història de la Música en el Barroc

33 %
67 %
Information about Història de la Música en el Barroc
Entertainment & Humor

Published on October 24, 2009

Author: VMREVERT

Source: slideshare.net

Description

Projecció per a l´alumnat de 3r de la ESO.

EL BARROC MUSICAL S. XVII( 1600 ) - S. XVIII ( 1750 )

EXPOSICIÓ DEL TEMA. Com fins ara, intentarem fer un estudi sociopolític i cultural en relació a l´època del BARROC per entendre un poc quins són els motius que fan de l´art una nova manera d´expressió per entendre aquest període. De nou, la Música tindrà la funció d´ensenyar-nos a entendre un pensament d´una època . Per finalitzar, s´exposarà l´esquema que s´haurà de realitzar amb les audicions corresponents.

Com fins ara, intentarem fer un estudi sociopolític i cultural en relació a l´època del BARROC per entendre un poc quins són els motius que fan de l´art una nova manera d´expressió per entendre aquest període.

De nou, la Música tindrà la funció d´ensenyar-nos a entendre un pensament d´una època .

Per finalitzar, s´exposarà l´esquema que s´haurà de realitzar amb les audicions corresponents.

ESQUEMA DEL BARROC. CARACTERÍSTIQUES SOCIALS DEL BARROC. LA MÚSICA AL BARROC RELACIONADA AMB L´ART I L´ÈPOCA. CARACTERÍSTIQUES GENERALS. MÚSICA VOCAL RELIGIOSA I PROFANA. MÚSICA INSTRUMENTAL. INSTRUMENTS D´UNA ORQUESTRA. 3. ESQUEMA PER A FER AUDICIONS.

CARACTERÍSTIQUES SOCIALS DEL BARROC.

LA MÚSICA AL BARROC RELACIONADA AMB L´ART I L´ÈPOCA.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS.

MÚSICA VOCAL RELIGIOSA I PROFANA.

MÚSICA INSTRUMENTAL.

INSTRUMENTS D´UNA ORQUESTRA.

3. ESQUEMA PER A FER AUDICIONS.

CARACTERÍSTIQUES SOCIALS. És una època caracteritzada per una crisi econòmica (menys a Holanda i Anglaterra). Comença a assentar-se el sistema CAPITALISTA . La crísi és provocada per l´atur del creixement demogràfic ( epidèmies i guerres ), crisis agrícoles, manca d´aliments. La crísi afecta el comerç. La riquesa d´un país depenia de la quantitat de metalls preciosos , per aconseguir-los calia fomentar el comerç exterior.

És una època caracteritzada per una crisi econòmica (menys a Holanda i Anglaterra).

Comença a assentar-se el sistema CAPITALISTA .

La crísi és provocada per l´atur del creixement demogràfic ( epidèmies i guerres ), crisis agrícoles, manca d´aliments.

La crísi afecta el comerç.

La riquesa d´un país depenia de la quantitat de metalls preciosos , per aconseguir-los calia fomentar el comerç exterior.

La burgesia comença a tenir gran poder econòmic però sense tenir privilegis polítics. Diferents regnes consoliden la Monarquía Absolutista . Això vol dir que tots els poders de l´Estat estan en mans del monarca (rei). Aquesta autoritat del monarca prové de Déu. Es consoliden els Estats Nacionals (diferents nacions). Ara és el període del Racionalisme. Allò que mai canvia. Donat per fets matemàtics (baix xifrat de música). Louis XIV

La burgesia comença a tenir gran poder econòmic però sense tenir privilegis polítics.

Diferents regnes consoliden la Monarquía Absolutista . Això vol dir que tots els poders de l´Estat estan en mans del monarca (rei). Aquesta autoritat del monarca prové de Déu.

Es consoliden els Estats Nacionals (diferents nacions).

Ara és el període del Racionalisme. Allò que mai canvia. Donat per fets matemàtics (baix xifrat de música).

MÚSICA AL BARROC. JOHANN SEBASTIAN BACH

Els problemes econòmics, polítics i ideològics per part d´aquest període, provocarà un art que mostrarà CONTRAST en la Música (canvis bruscos de dinàmiques, de ritmes i melodies en les obres). Textures emprades : Monodia acompanyada (és com la melodia acompanyada). Textura de contrapunt (polifonia) CARACTERÍSTIQUES MUSICALS DEL BARROC exemple de CONTRAST (en pintura amb la llum i foscor)

Els problemes econòmics, polítics i ideològics per part d´aquest període, provocarà un art que mostrarà CONTRAST en la Música (canvis bruscos de dinàmiques, de ritmes i melodies en les obres).

Textures emprades :

Monodia acompanyada (és com la melodia acompanyada).

Textura de contrapunt (polifonia)

exemple de TENSIÓ EMOCIONAL en l´escultura Barroca MÉS CARACTERÍSTIQUES MUSICALS DEL BARROC. TENSIÓ EMOCIONAL en la música (es crea l´òpera amb hermoses melodies emprant la monodia acompanyada).

MÉS CARACTERÍSTIQUES MUSICALS DEL BARROC.

TENSIÓ EMOCIONAL en la música (es crea l´òpera amb hermoses melodies emprant la monodia acompanyada).

Més característiques musicals MOVIMENT en la Música ( ornamentació recargada en la melodía ). Diferència entre la melodia i l´acompanyament. Musica tonal. Ritme variat. La música profana predomina sobre la sacra. Acordes. Àmbit ample. Unes obres per ser cantades i altres per ser tocades amb instruments. Consolidació dels mecenes. Exemple de MOVIMENT arquitectònic.

Més característiques musicals

MOVIMENT en la Música ( ornamentació recargada en la melodía ).

Diferència entre la melodia i l´acompanyament.

Musica tonal.

Ritme variat.

La música profana predomina sobre la sacra.

Acordes.

Àmbit ample.

Unes obres per ser cantades i altres per ser tocades amb instruments.

Consolidació dels mecenes.

MÚSICA VOCAL SACRA I PROFANA. Nèix l´òpera a la música profana. Temàtica mitològica o bufa (còmica). Es divideix en aries i recitatius. Públic aristòcrata. l´Aria és un cant molt emotiu per mostrar un sentiment del personatge de l´òpera. Es fa amb una melodia principal cantada i uns instruments fent l´acompanyament. (el clau farà una melodia greu anomenada baix continu). El Recitatiu és la part quasi parlada dins de l´òpera amb un acompanyament només del clau fent el baix continu. Nèix l´Oratori, la Passió i la Cantata amb les mateixes característiques que l´òpera però amb temàtica religiosa. Molta ornamentació en les melodies. Textura de monodia acompanyada (melodia acompanyada). Virtuosisme en el cant. Molta dificultat. Melodia mixta o quebrada.

Nèix l´òpera a la música profana. Temàtica mitològica o bufa (còmica). Es divideix en aries i recitatius. Públic aristòcrata.

l´Aria és un cant molt emotiu per mostrar un sentiment del personatge de l´òpera. Es fa amb una melodia principal cantada i uns instruments fent l´acompanyament. (el clau farà una melodia greu anomenada baix continu).

El Recitatiu és la part quasi parlada dins de l´òpera amb un acompanyament només del clau fent el baix continu.

Nèix l´Oratori, la Passió i la Cantata amb les mateixes característiques que l´òpera però amb temàtica religiosa.

Molta ornamentació en les melodies.

Textura de monodia acompanyada (melodia acompanyada).

Virtuosisme en el cant. Molta dificultat. Melodia mixta o quebrada.

MÚSICA INSTRUMENTAL Nèix el concert . Contrast (diàleg) entre un grup de solistes (o un solista) respecte a la resta de la orquestra. Textura generalment de monodia acompanyada (melodia acompanyada). Obres específiques per ser només interpretades per instruments. Els Luthiers (constructors d´instruments) fan nombrosos instruments de gran qualitat. Stradivarius. S´empren canvis d´intensitas, ritmes, improvisen melodies. Àmbit ample, mixta o quebrada, ornamentada. Baix continu és una melodia greu (si aquesta melodia està amb xifres es diu baix xifrat ) que acompanya la melodia superior (principal). La Suite és un conjunt de dances per ser tocades amb instruments. Acostumen a tenir textura de contrapunt. Música circunstancial per conmemorar un fet important.

Nèix el concert . Contrast (diàleg) entre un grup de solistes (o un solista) respecte a la resta de la orquestra. Textura generalment de monodia acompanyada (melodia acompanyada).

Obres específiques per ser només interpretades per instruments.

Els Luthiers (constructors d´instruments) fan nombrosos instruments de gran qualitat. Stradivarius.

S´empren canvis d´intensitas, ritmes, improvisen melodies. Àmbit ample, mixta o quebrada, ornamentada.

Baix continu és una melodia greu (si aquesta melodia està amb xifres es diu baix xifrat ) que acompanya la melodia superior (principal).

La Suite és un conjunt de dances per ser tocades amb instruments. Acostumen a tenir textura de contrapunt.

Música circunstancial per conmemorar un fet important.

INSTRUMENTS D´UNA ORQUESTRA BARROCA . El clavicembalo (clau) realitza el baix xifrat (acordes) o continu (només melodia) L´orgue realitza la mateixa funció que el clavicembalo

Violí barroc per a fer melodies Viola barroca per fer melodies principals o acompanyament

Violoncel barroc per a fer acompanyament o la melodia. Contrabaix acostuma a fer el baix continu

Flauta de pic per a fer la melodia Oboè barroc per a fer la melodia Fagot barroc per fer el baix continu

Trompeta barroca per fer la melodia Timbals

ESQUEMA PER A FER AUDICIONS. INTRODUCCIÓ . Parlar del compositor, època, estil. CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA MÚSICA BARROCA. CARACTERÍSTIQUES DE ( MÚSICA VOCAL O MÚSICA INSTRUMENTAL ) segons l´audició. ELEMENTS MUSICALS (melodia, àmbit, textura, ritme, harmonia, dinàmiques, forma musical, temàtica,(pura, funcional o descriptiva), gènere, caràcter, instruments, etc. CONTEXTUALITZACIÓ. CARACTERÍSTIQUES DE LA ÈPOCA. RELACIÓ AMB ALTRES ARTS O ALTRES ÈPOQUES.

INTRODUCCIÓ . Parlar del compositor, època, estil.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA MÚSICA BARROCA.

CARACTERÍSTIQUES DE ( MÚSICA VOCAL O MÚSICA INSTRUMENTAL ) segons l´audició.

ELEMENTS MUSICALS (melodia, àmbit, textura, ritme, harmonia, dinàmiques, forma musical, temàtica,(pura, funcional o descriptiva), gènere, caràcter, instruments, etc.

CONTEXTUALITZACIÓ. CARACTERÍSTIQUES DE LA ÈPOCA.

RELACIÓ AMB ALTRES ARTS O ALTRES ÈPOQUES.

Add a comment

Related presentations

Sa Sw of Con 6

Sa Sw of Con 6

November 10, 2014

conan

Buy women clothing online at low prices in India. Browse Women watches, women’s Fa...

Related pages

Aula Virtual

Aula Virtual
Read more

Barroc: - Projecte Final: Història de la música

Context històric: El barroc, la primera curiositat d’aquest període es que està dividit en tres subperíodes: barroc primerenc, barroc mitjà i barroc ...
Read more

HISTÒRIA DE LA MÚSICA Des de la Prehistòria fins al Barroc

Transcript of HISTÒRIA DE LA MÚSICA Des de la Prehistòria fins al Barroc. ... En la prehistòria apareix música en els rituals de caça, ... El barroc ...
Read more

05 MÚSICA DEL BARROC - MÚSICA I MÚSICS

La història de la música en còmic. Les dones a la música. ... Fins el Barroc, la música instrumental era considerat un gènere menor, ...
Read more

Història de la música - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

... va donar un impuls molt notable a aquesta història de la música nascuda el segle ... que va tenir en el Barroc. El contrapunt i la melodia ...
Read more

Barroc | música

... Barroc Telegrama de la història ... la primera pantalla, i fixa’t en el gràfic del musicograma que apareix en la segona pantalla mentre escoltes la ...
Read more

Barroc - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

... escultures i quadres més grans i dramàtics de la història de l'art. El període ... el barroc té l'origen en la ... en la música com ...
Read more

La música del barroc - UAB Barcelona

Tenir un coneixement general de la Història de la Música, ... El concepte de barroc en música ... J.J., eds, La Música en España en el siglo ...
Read more