Highway

50 %
50 %
Information about Highway

Published on September 16, 2015

Author: myrayusri1

Source: slideshare.net

1. SISTEM PENTADBIRAN LALULINTAS Nama : Amirah Hanum Binti Mohmad Yusri No I/C : 950824-06-5034 Kod Kursus : DDPA 3333 Pensyrah : Puan Afzan

2. Unit Perancang Ekonomi  Merancang rangkaian jalan raya yang mesra alam bagi merangsang pembangunan sosio-ekonomi Negara.  Membantu pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan masalah pengangkutan Bandar.  Menyediakan khidmat nasihat kepada agensi-agensi kerajaan dan negeri dalam hal-hal yang berkaitan dengan kejuruteraan trafik.  Meningkatkan mutu keselamatan jalan raya melalui kaedah kejuruteraan dan.  Meningkatkan keberkesanan rangkaian jalan raya, keselamatan dan keselesaan pengguna melalui kaedah teknologi sistem pengangkutan pintar.

3. Jabatan Kerja Raya • Merancang pembangunan rangkaian jalan Persekutuan di seluruh Negara. • Menyelaras dan memantau pelaksanaan projek jalan Persekutuan dan lain-lain projek di bawah seliaan KKR. • Pembangunan usahawan Bumiputera di dalam sektor pembinaan • Memantau pembinaan, operasi, pengendalian tol dan penyenggaraan lebuh raya bertol. • Merancang dan menyelaras urusan sumber manusia dan kewangan (mengurus dan pembangunan) KKR dan JKR. • Memberi khidmat nasihat dan sokongan kepada CIDB di dalam pembangunan industri pembinaan negara dan tenaga kerja mahir.

4. Bahagian Perancang Jalan  Mengadakan serta melaksanakan sistem kawalan jalan yang efisien bagi mewujudkan sistem jalanraya yang tersusun, indah dan berkualiti.  Menyedia serta melaksanakan pelan-pelan perancangan yang lengkap dan sempurna bagi membantu perlaksanaan jalan yang berkualiti dalam kawasan Majlis.  Mewujudkan sistem perlaksanaan projek-projek jalan yang mantap dan dapat menghubungkan kawasan ke suatu kawasan dengan baik.

5. Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan  Melaksanakan tugas-tugas yang berhubung dengan penguatkuasaan ke atas syarat-syarat lesen kenderaan perdagangan dan awam.  Menentukan prosedur permohonan, memproses dan menimbang permohonan lesen, mengenakan bayaran, menetapkan penalti-penalti dan menentukan tanda pengenalan kepada kenderaan perdagangan.  Mengenakan syarat-syarat ke atas semua kelas lesen kenderaan perdagangan yang meliputi penetapan kadar tambang, penentuan peringkat tambang, jadual perjalanan, bilangan penumpang, kawasan operasi, berat muatan, jenis barang-barang, hal-hal pengendalian dan syarat-syarat khas yang lain.

6. Jabatan Polis  Sekiranya kes kemalangan melibatkan kematian atau cedera parah atau kerosakan teruk, selalunya Pegawai Penyiasat Trafik akan membuat siasatan dengan mengambil keterangan saksi, laporan bedah siasat, laporan PUSPAKOM dan lain-lain lagi bagi tujuan pendakwaan, tuntutan insuran serta proses mahkamah.  Membuat penguatkuasaan di jalan raya ataupun membuat kawalan trafik pada waktu puncak bagi mengelakkan kesesakan di jalan raya.

7. Jabatan Alam Sekitar Meluluskan Laporan Penilaian Kesan ke Atas Alam Sekeliling (EIA) bagi sesuatu projek pembinaan sekiranyan pembinaan tersebut memenuhi syarat-syarat berikut: I. Mengikut konsep pembangunan projek. II. Mempunyai kawalan penyediaan tapak dan kerja tanah, kawalan banjir dan pencemaran air, udara dan bunyi dan melindungi flora dan fauna yang diancam kepupusan. Memastikan syarat-syarat kelulusan laporan EIA dijadikan sebahagian daripada dokumen tender. Memastikan klien melaksanakan perintah EIA pada setiap peringkat pembinaan, bermula daripada peringkat perancangan dalam kajian prakemungkinan, kajian kemungkinan dan reka bentuk pembinaan.

8. Jabatan Perancang Bandar dan Desa  Berkongsi pandangan, komen dan kritik mengenai isu-isu perancangan jalan dan perkara-perkara berbangkit.

9. Pihak Berkuasa Tempatan  Satu badan khas yang diberi peranan mentadbir satu kawasan khas sebagai kerajaan tempatan. Kawasan tersebut biasanya adalah sebuah kawasan penempatan baru yang dirancang yang tidak sesuai untuk diklasifikasikan sebagai Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran. Contohnya : Perbadanan Putrajaya  Mengendalikan siasatan aduan-aduan yang diterima berkaitan masalah struktur bangunan, jalan, lorong belakang, lalu lintas, pejalan kaki, jejantas dan jambatan di kawasan kawalannya.  Menjalankan penyelidikan dan audit keselamatan jalan raya supaya dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya di kawasan PBT.

10. Lembaga Lebuh Raya Malaysia  Sebelum penswastaan : Merancang, merekabentuk, membina dan menyenggara lebuhraya tol di seluruh Semenanjung Malaysia.  Selepas penswastaan : Mengesan, mengawal, menyelaras dan memberi khidmat nasihat kepada syarikat - syarikat konsesi dalam urusan operasi dan penyenggaraan lebuhraya bagi pihak kerajaan. Bagi Semua lebuhraya yang sedang beroperasi aspek penyenggaraan adalah amat penting. Ini adalah bertujuan untuk memastikan kesemua lebuhraya tersebut selamat dan selesa. Kerja - kerja penyenggaraan dan pengawasan dibuat melalui Pejabat - Pejabat Wilayah LLM.

11. Jabatan Kerja Raya Negeri  Melaksanakan atau memantau perlaksanaan projek jalan dalam negeri.

12. Jabatan Pengankutan Jalan Menyelaraskan dan mengawalselia mutu dan piawaian pemeriksaan di PUSPAKOM. Menyelaraskan dan memantau aspek perundangan dan piawaian teknikal kenderaan. Mengurus aspek kelulusan tukar enjin dan chasis, pelan pembinaan kenderaan perdagangan, ketelusan cahaya dan sebagainya. Memantau aktiviti JPJ negeri dan pejabat cawangan bagi memastikan kepatuhan kepada prosedur, Arahan Jabatan dan pekeliling.

Add a comment

Related pages

Highway – Wikipedia

Als Highway werden im englischsprachigen Teil Nordamerikas alle Hauptverkehrsstraßen bezeichnet, die dem Fernverkehr dienen. Etymologisch leitet sich der ...
Read more

Highway (2014) - IMDb

GET INFORMED. Industry information at your fingertips. GET CONNECTED. Over 200,000 Hollywood insiders. GET DISCOVERED. Enhance your IMDb Page. Go to IMDbPro »
Read more

Highway - Wikipedia, the free encyclopedia

Modern highway systems developed in the 20th century as the automobile gained popularity. The world's first limited access road was constructed on Long ...
Read more

dict.cc | highway | Wörterbuch Englisch-Deutsch

Übersetzung für highway im Englisch-Deutsch-Wörterbuch dict.cc.
Read more

California State Route 1 – Wikipedia

Die California State Route 1 (kurz CA 1), auch Highway 1 genannt, ist eine in Nord-Süd-Richtung verlaufende State Route im US-Bundesstaat Kalifornien, die ...
Read more

Highway | Define Highway at Dictionary.com

Highway definition, a main road, especially one between towns or cities: the highway between Los Angeles and Seattle. See more.
Read more

USA Südwest - Highway 1 - vegas-online.de

Der legendäre Highway 1 (Pacific Coast Highway) führt meist an der Küste entlang über San Francisco bis südlich von Los Angeles.
Read more

Highway (2014 Hindi film) - Wikipedia, the free encyclopedia

Highway is a 2014 Indian drama film written and directed by Imtiaz Ali and produced by Sajid Nadiadwala. The film stars Randeep Hooda and Alia Bhatt in the ...
Read more

dict.cc Wörterbuch :: highway :: Deutsch-Englisch-Übersetzung

Englisch-Deutsch-Übersetzung für highway im Online-Wörterbuch dict.cc (Deutschwörterbuch).
Read more