H A L A L D A N B A I K

33 %
67 %
Information about H A L A L D A N B A I K

Published on November 14, 2007

Author: kijang

Source: slideshare.net

Description

Kertas kerja dibentang sempena kursus yang dianjurkan oleh Pusat Latihan Dakwah Jakim Cawangan Sabah di Kudat

HALAL DAN HARAM DALAM MAKANAN MODEN NOOR FITERI BIN ABDULLAH JABATAN HOSPITALITI POLITEKNIK KOTA KINABALU SABAH

Wahai manusia! Makanlah apa-apa di atas muka bumi ini, yang halal dan baik. Dan janganlah kamu mengikuti jejak langkah syaithan. Sesungguhnya dia adalah musuh kamu yang nyata.

Wahai manusia! Makanlah apa-apa di atas muka bumi ini, yang halal dan baik. Dan janganlah kamu mengikuti jejak langkah syaithan. Sesungguhnya dia adalah musuh kamu yang nyata.

HALAL & BAIK Allah s.w.t memerintahkan kita agar bukan sahaja memakan makanan yang halal, tetapi makanan yang baik juga Baik bermaksud makanan yang membawa kesihatan kepada tubuh badan kita

Allah s.w.t memerintahkan kita agar bukan sahaja memakan makanan yang halal, tetapi makanan yang baik juga

Baik bermaksud makanan yang membawa kesihatan kepada tubuh badan kita

MAKANAN MODEN Apa pengertiannya Kenapa dipanggil makanan moden Apa kebaikannya? Apa keburukannya?

Apa pengertiannya

Kenapa dipanggil makanan moden

Apa kebaikannya?

Apa keburukannya?

 

KEESAHAN HALAL DAN HARAM Hukum haram yang jelas melalui kategori biasa (sembelihan, haiwan yang jelas haram, bangkai, najis, arak dsb)

Hukum haram yang jelas melalui kategori biasa (sembelihan, haiwan yang jelas haram, bangkai, najis, arak dsb)

KEESAHAN HALAL DAN HARAM Penggunaan aditif atau bahan tambah campuran bahan kimia melalui proses makmal (emulsi, perasa, perwarna dsb)

Penggunaan aditif atau bahan tambah campuran bahan kimia melalui proses makmal (emulsi, perasa, perwarna dsb)

KEESAHAN HALAL DAN HARAM Penggunaan arak, lemak dan tulang dari binatang yang haram atau tidak disembelih mengikut syara’ (sebagai bahan tambah kepada produk dan tidak diketahui dengan jelas kesahihannya kecuali dengan melihat kepada proses pembuatannya)

Penggunaan arak, lemak dan tulang dari binatang yang haram atau tidak disembelih mengikut syara’ (sebagai bahan tambah kepada produk dan tidak diketahui dengan jelas kesahihannya kecuali dengan melihat kepada proses pembuatannya)

 

HALAL & HARAM : MAKANAN MODEN? Apakah yang menahan roti dari ditumbuhi kulat, kuah salad (salad dressing) dari berpisah dan aiskrim dari membentuk hablur ais?

Apakah yang menahan roti dari ditumbuhi kulat, kuah salad (salad dressing) dari berpisah dan aiskrim dari membentuk hablur ais?

Apakah yang menolong adunan cair (batter) kuih naik semasa dibakar dan daging awet (cured meat) selamat untuk dimakan?

Apakah yang menolong adunan cair (batter) kuih naik semasa dibakar dan daging awet (cured meat) selamat untuk dimakan?

Apakah yang menyebabkan marjerin mempunyai warna kuning yang menyenangkan dan garam tak berketul-ketul di dalam botol?

Apakah yang menyebabkan marjerin mempunyai warna kuning yang menyenangkan dan garam tak berketul-ketul di dalam botol?

Apakah yang memungkinkan makanan boleh didapati sepanjang tahun, dalam jumlah yang banyak dan baik mutunya?

Apakah yang memungkinkan makanan boleh didapati sepanjang tahun, dalam jumlah yang banyak dan baik mutunya?

Apakah yang memperbaiki nilai pemakanan (nutritional value) biskut dan pasta, dan menyebabkan kek halia (gingerbread) mempunyai perisa yang istimewa?

Apakah yang memperbaiki nilai pemakanan (nutritional value) biskut dan pasta, dan menyebabkan kek halia (gingerbread) mempunyai perisa yang istimewa?

PERSOALAN/ ISU HALAL HARAM INI Siapa yang terlibat ? Apa bahan-bahan yang dijadikan bahan campuran? Bagaimana proses dijalankan ?

Siapa yang terlibat ?

Apa bahan-bahan yang dijadikan bahan campuran?

Bagaimana proses dijalankan ?

Makanan yang tidak ditentukan dengan tepat inilah yang menjadi perbincangan massa hari ini. Perbincangan dan forum banyak tersebar di internet dan akhbar serta majalah mempertikai kesahihan halal haram ini.

Makanan yang tidak ditentukan dengan tepat inilah yang menjadi perbincangan massa hari ini.

Perbincangan dan forum banyak tersebar di internet dan akhbar serta majalah mempertikai kesahihan halal haram ini.

ADITIF / BAHAN TAMBAH MAKANAN bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran sediaan-sediaaan tersebut.

bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan

meningkatkan kualiti,

menambahkan keenakan dan

memantapkan kesegaran sediaan-sediaaan tersebut.

SEJARAH ADITIF Bermula sejak ribuan tahun lalu Garam,rempah ratus, gula pewarna Biasanya daripada sumber semulajadi Bagaimana dengan aditif hari ini?

Bermula sejak ribuan tahun lalu

Garam,rempah ratus, gula pewarna

Biasanya daripada sumber semulajadi

Bagaimana dengan aditif hari ini?

FUNGSI ADITIF HARI INI Perkembangan teknologi memberi perubahan Bahan-bahan dari sumber yang banyak Masalah yang dihadapi ialah untuk mengenalpasti punca asal usul sumber yang diperolehi

Perkembangan teknologi memberi perubahan

Bahan-bahan dari sumber yang banyak

Masalah yang dihadapi ialah untuk mengenalpasti punca asal usul sumber yang diperolehi

EMULSIFIER Agen emulsi seperti gam Arab dan lesitin ialah aditif yang membolehkan makanan yang bahan asasnya terdiri daripada lemak dan air diadun. Contohnya, agen emulsi mampu mengadunkan sediaan vitamin yang berasakan lemak seperti minyak ikan dengan air untuk membentuk emulsi. Sediaan ini tinggi kekonsistenannya dan lebih sedap dimakan.

Agen emulsi seperti gam Arab dan lesitin ialah aditif yang membolehkan makanan yang bahan asasnya terdiri daripada lemak dan air diadun.

Contohnya, agen emulsi mampu mengadunkan sediaan vitamin yang berasakan lemak seperti minyak ikan dengan air untuk membentuk emulsi. Sediaan ini tinggi kekonsistenannya dan lebih sedap dimakan.

STABILIZER/ THICKENER Agen-agen penstabil dan pemekat seperti garam alginat dan gliserin pula memberi makanan dan ubat-ubatan tekstur yang rata dan lembut.

Agen-agen penstabil dan pemekat seperti garam alginat dan gliserin pula memberi makanan dan ubat-ubatan tekstur yang rata dan lembut.

ANTICAKING Agen penghalang kerak memastikan makanan yang berbutir seperti garam dan gula sentiasa berberai.

Agen penghalang kerak memastikan makanan yang berbutir seperti garam dan gula sentiasa berberai.

FORTIFICATION/ ENRICHMENT Aditif juga bertindak mengekalkan dan meningkatkan nilai nutrisi makanan. Contohnya, vitamin dan bahan galian dicampurkan ringan seperti susu. tepung, bijirin dan marjerin bagi mewujudkan sumber makanan yang seimbang.

Aditif juga bertindak mengekalkan dan meningkatkan nilai nutrisi makanan. Contohnya, vitamin dan bahan galian dicampurkan ringan seperti susu. tepung, bijirin dan marjerin bagi mewujudkan sumber makanan yang seimbang.

PRESERVATIVES Aditif yang tergolong ke dalam kumpulan bahan pengawet digunakan bagi tujuan pengawetan mengekalkan makanan dalam keadaan baik dan selamat. Bahan pengawet seperti garam nitrat dan nitrit seumpamanya, amat penting bagi melindungi makanan berasaskan daging daripada dijangkiti kulat dan bakteria clostridium, botulidium iaitu mikroorganisma penyebab botulisme atau keracunan makanan

Aditif yang tergolong ke dalam kumpulan bahan pengawet digunakan bagi tujuan pengawetan mengekalkan makanan dalam keadaan baik dan selamat.

Bahan pengawet seperti garam nitrat dan nitrit seumpamanya, amat penting bagi melindungi makanan berasaskan daging daripada dijangkiti kulat dan bakteria clostridium, botulidium iaitu mikroorganisma penyebab botulisme atau keracunan makanan

ANTI - OXIDANT Agen antioksidan seperti vitamin C dan vitmain E pula mampu mengelak lemak dan minyak di dalam sediaan makanan daripada menjadi masam atau tengik. Agen ini juga digunakan untuk mengekalkan warna isi buah-buahan yang siap dipotong. Tanpa agen antioksidan, warna isi buah epal dengan mudah bertukar menjadi perang.

Agen antioksidan seperti vitamin C dan vitmain E pula mampu mengelak lemak dan minyak di dalam sediaan makanan daripada menjadi masam atau tengik.

Agen ini juga digunakan untuk mengekalkan warna isi buah-buahan yang siap dipotong. Tanpa agen antioksidan, warna isi buah epal dengan mudah bertukar menjadi perang.

LEAVENING AGENT Aditif juga digunakan untuk menaikkan bahan makanan yang dimasak seperti kek dan roti. Agen daripada kumpulan ini membebaskan asid apabila dipanaskan. Asid yang terbebas mampu bertindak balas dengan soda penaik untuk memantapkan rupa bentuk kek, roti dan biskut yang dibakar

Aditif juga digunakan untuk menaikkan bahan makanan yang dimasak seperti kek dan roti. Agen daripada kumpulan ini membebaskan asid apabila dipanaskan.

Asid yang terbebas mampu bertindak balas dengan soda penaik untuk memantapkan rupa bentuk kek, roti dan biskut yang dibakar

ENHANCING Agen penyedap seperti rempah ratus (halia dan bunga cengkih) dan bahan kimia sintetik (monosodium glutamat; MSG) digunakan dengan meluas untuk melazatkan makanan dan ubat-ubatan.

Agen penyedap seperti rempah ratus (halia dan bunga cengkih) dan bahan kimia sintetik (monosodium glutamat; MSG) digunakan dengan meluas untuk melazatkan makanan dan ubat-ubatan.

COLORING Bahan pewarna juga sering dicampurkan ke dalam makanan, terutamanya kuih- muih dan ubat-ubatan untuk menambahkan daya tarikan sediaan tersebut. Contoh bahan pewarna ialah FD&C Yellow No.6 yang digunakan di dalam bijirin, makanan ringan dan roti.

Bahan pewarna juga sering dicampurkan ke dalam makanan, terutamanya kuih- muih dan ubat-ubatan untuk menambahkan daya tarikan sediaan tersebut. Contoh bahan pewarna ialah FD&C Yellow No.6 yang digunakan di dalam bijirin, makanan ringan dan roti.

BLEACHING Agen peluntur digunakan untuk memutihkan makanan seperti agar-agar dan ubat-ubatan yang mudah bertukar warna terutama ketika di dalam penyimpanan.

Agen peluntur digunakan untuk memutihkan makanan seperti agar-agar dan ubat-ubatan yang mudah bertukar warna terutama ketika di dalam penyimpanan.

BADAN KAWALAN Ia dikawal selia oleh World Health Organisation(WHO), Food and Agriculture Organisation of the United Nations(FAO), Codex Alimentarius Commision (Codex) dan EC untuk memudahkan rujukan

Ia dikawal selia oleh World Health Organisation(WHO), Food and Agriculture Organisation of the United Nations(FAO), Codex Alimentarius Commision (Codex) dan EC untuk memudahkan rujukan

KOD E Sebelum aditif makanan diluluskan penggunaan ia mesti melalui ujian makmal. European Community (EC) memberi kelulusan dengan mengekodkan dengan kod ‘E’

Sebelum aditif makanan diluluskan penggunaan ia mesti melalui ujian makmal. European Community (EC) memberi kelulusan dengan mengekodkan dengan kod ‘E’

KATEGORI KOD E E100 - E181 Colours E200 - E297 Preservatives and Food Acids E300 - E381 Anti-oxidants, Mineral salts & some food acids E400 - E492 Emulsifiers, Vegetable Gums E500 - E579 Anti-Caking Agents and Mineral Salts E900 - E1202 Artificial sweeteners, etc E1400 - E1450 Starches E1505 - E1520 Miscellaneous

E100 - E181 Colours

E200 - E297 Preservatives and Food Acids

E300 - E381 Anti-oxidants, Mineral salts & some food acids

E400 - E492 Emulsifiers, Vegetable Gums

E500 - E579 Anti-Caking Agents and Mineral Salts

E900 - E1202 Artificial sweeteners, etc

E1400 - E1450 Starches

E1505 - E1520 Miscellaneous

KOD E : HALAL & HARAM? Apa yang menjadi keraguan sekarang ialah penggunaan bahan campuran yang diguna pakai dalam menghasilkan bahan aditif tersebut. Kebanyakan bahan mentah yang dipakai adalah dari sumber yang haram dan tidak jelas hukumnya.

Apa yang menjadi keraguan sekarang ialah penggunaan bahan campuran yang diguna pakai dalam menghasilkan bahan aditif tersebut.

Kebanyakan bahan mentah yang dipakai adalah dari sumber yang haram dan tidak jelas hukumnya.

MAKANAN YANG SELALU DIKAITKAN Kek Kentang lenyek Buah Ceri Makanan segera Snek dsb

Kek

Kentang lenyek

Buah Ceri

Makanan segera

Snek

dsb

PERNAHKAH ANDA? kejahilan pengguna untuk menginterpretasikan maksud kod yang dibuat menyebabkan mungkin ada yang diantara kita yang pernah mengambil makanan terbabit.

kejahilan pengguna untuk menginterpretasikan maksud kod yang dibuat menyebabkan mungkin ada yang diantara kita yang pernah mengambil makanan terbabit.

APAKAH PERANAN ANDA? Sudah menjadi satu kefarduan untuk kita belajar Sains Makanan dan Pemakanan ini Pemilihan makanan yang teliti adalah perlu Gunakan barangan alternatif yang dikeluarkan oleh ummat Islam Peka dan sensitif terhadap perkara yang berkaitan makanan halal ini. Beri sokongan kepada barangan buatan Islam

Sudah menjadi satu kefarduan untuk kita belajar Sains Makanan dan Pemakanan ini

Pemilihan makanan yang teliti adalah perlu

Gunakan barangan alternatif yang dikeluarkan oleh ummat Islam

Peka dan sensitif terhadap perkara yang berkaitan makanan halal ini.

Beri sokongan kepada barangan buatan Islam

SEKIAN TERIMA KASIH NOOR FITERI BIN ABDULLAH JABATAN HOSPITALITI POLITEKNIK KOTA KINABALU JALAN POLITEKNIK MENGGATAL 88450 KOTA KINABALU SABAH 088 499980 [email_address]

NOOR FITERI BIN ABDULLAH

JABATAN HOSPITALITI

POLITEKNIK KOTA KINABALU

JALAN POLITEKNIK MENGGATAL

88450 KOTA KINABALU

SABAH

088 499980

[email_address]

Add a comment

Related pages

G A L L E R Y : B E A U T I F U L : : - Gallery Beautiful

... d ' a r t c u r a t o r a l c h e m i s t s c u r r e n t : e x h i b i t i o n c o u t ... c o s m o s i s : c 0 1 : : a k a : s t a r d u s t : : £ ...
Read more

Das Schreiblernbuch/ Wortsuche – Wikibooks, Sammlung ...

d: k: a: f: o: n: t: e: m: l: h: s: a: e: h: u: c: x: l: x: p: b: d: n: o: e: i: ... b: e: w: r: s: d: i: i: h: d: n: d: n: n: n: l: k: e: e: r: r: u: k: k ...
Read more

Monika Barth - K L A R - D E U T L I C H - A U T H E N T I ...

K L A R - D E U T L I C H - A U T H E N T I S C H. Monika Barth: Ausbildung, ... B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Über XING Hilfe & Kontakt
Read more

Help:IPA for English - Wikipedia, the free encyclopedia

Consonants; IPA Examples; b: buy, cab: d: dye, cad, do: ð: thy, breathe, father: dʒ: giant, badge, jam: f: fan, caff, phi: ɡ (ɡ) guy, bag: h: high ...
Read more

M I N I M A L I S T A on Pinterest

m i n i m a l i s t a ... k + d | m i n i m a l i s t a 396 follow | b r + c l | m i n i m a l i s t a 246 follow | b a | m i n i ...
Read more

webchat all4chat

q u i c k - l o g i n : k l i c k e n u n d s o f o r t ... h e u t e d a : c h a t t e r: w i e l a n g e : ... n e u e s t e r f o r e n b e i t r a g :
Read more

W I L L K O M M E N I M H O T E L J A N S S E N

w e i n f e s t e. a n d e r r h e i n t e r r a s s e . v e r a n s t a l t u n g s k a l e n d e r 2014 b o d e n h e i m
Read more

| v i b e k e j e n s e n + i n d i v i d u a l e l e c t ...

E N E R G Y W H E E L Interactive Light Sculpture TrønderEnergi TRD 2012: T R I G G E R Interactive Light Sculptures University of Oslo 2011: H E G R A F ...
Read more

B o m b s h e l l • B l o n d e 【★】 h a i k y u u ...

HD ♥ It's been a while since I edit with my babies from Haikuu c: So I started to this song and yeah... so I made this. The inspiration to ...
Read more

B Sa H a W Z - Centers for Disease Control and Prevention

E D. L. H c ab , ... Jac K b , N I C a L M c ...
Read more