Grčka Arhitektura

50 %
50 %
Information about Grčka Arhitektura
Education

Published on February 26, 2014

Author: mirjamnedic

Source: slideshare.net

Description

Grčki gradovi su obično bili utvrđeni i imali su odvojeno društveno središte grada oko glavnog trga u dolini (agora) od vjerskog centra koji se razvija iz nekadašnje citadele na brežuljku (akropolu). Agora u Ateni je nepravilan četverokutni trg okružen nizom zgrada različitih funkcija (stoa za skupljanje građana, vijećnica u obliku kazališta, tržnice, sudnice i hramova) koji se ravnaju po terenu.
Akropola se nalazi na brežuljku gdje je još u Mikensko doba bio utvrđeni grad. Sve građevine izgrađene na Akropoli su iz ← 5. st., a najočuvaniji su Partenon, Erehteion, hram božice Nike i svečani ulaz. Na Akropolu se pristupalo kroz monumentalni ulaz – Propileje. Arhitekt Mnesikle uspješno je riješio problem na strmom terenu sagradivši široko stepenište između dva zida modificirano kao dorski hram.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Arhitektura antičke Grčke — Vikipedija, slobodna ...

Arhitektura antičke Grčke je izrasla iz starijih kultura (maloazijske i mikenske) ... Arhitektura; Antička grčka umetnost; Grčka arhitektura;
Read more

Grcka arhitektura - Forum Arheo amatera Srbije - početna

Grčka arhitektura razvijala se i bogatila u skladu sa opštim razvojem grčke kulture i usavršavanjem ekonomskih i političkih odnosa u grčkom društvu.
Read more

Rimska arhitektura - Wikipedia

Stara grčka arhitektura: Rimska arhitektura: Bizantijska arhitektura: ... Nedovršeni članak Rimska arhitektura koji govori o arhitekturi treba dopuniti.
Read more

Grčka arhitektura | Studenti.rs

U arhitekturi kao i u ostalim granama umetničkog stvaranja grčki duh je pokazao svoju dvojaku vrednost: sopstvenu kreativnu snagu i prefinjenu i odmerenu ...
Read more

Grčka umjetnost - Wikipedija

Grčka umjetnost je snažno utjecala na razvoj rimske i bizantske umjetnosti, a preko njih i na kršćansku umjetnost Zapada koja je u renesansi, ...
Read more

Arhitektura - Wikipedija

arhitektura Novog Zagreba ili arhitektura Dioklecijanove palače Arhitekt. Burj ... Grčka. Arhitektura je umjetnost oblikovanja prostora volumenom.
Read more

Klasična arhitektura - Wikipedia

Klasična arhitektura: Stara grčka arhitektura: Rimska arhitektura: ... Klasična arhitektura je jedna od najstarijih stilova u arhitekturi.
Read more

grčka arhitektura | Studenti.rs

Anketa – prijavljeni korisnik dobija 20 kredita za glasanje. Najstresniji ispitni rok ... Januarski (29%, 1.288 Glasovi)
Read more