FIZIK T4 1.1

50 %
50 %
Information about FIZIK T4 1.1
Education

Published on March 12, 2014

Author: zainab_jahsy

Source: slideshare.net

1.1 Pengenalan Fizik TINGKATAN 4 BAB 1

FIZIK: Kajian tentang Fenomena Semulajadi Kajian tentang jirim & tenaga & hubung kait antara mereka. Sains yg terangkan bagaimana fenomena fizikal berlaku Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). A+

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). A+ Fizik merupakan ilmu untuk mencari penerangan rasional (mengapa dan bagaimana) tentang sifat jirim, tenaga dan fenomena alam semula jadi. Antara bidang fizik ialah fizik nuklear, fizik keadaan pepejal, biofizik, elektronik, astronomi, fizik plasma, elektrik dan lainlain.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). BIDANG KAJIAN DALAM FIZIK FIZIK (KLASIK) mengkhusus kepada persoalan-persoalan berkenaan pergerakan dan tenaga (motion and energy). Ia meliputi lima bidang kajian penting iaitu, mekanik (daya dan pergerakan), haba (heat), bunyi (sound), elektrik dan kemagnetan (electricity and magnetism), dan cahaya (light).

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). FIZIK MODEN pula lebih menumpukan kepada kepercayaan saintifik (scientific beliefs) tentang struktur asas bahan. Bidang kajian utamanya adalah termasuk fizik atom (atomic), fizik molekul dan elektron (molecule and electron), fizik nuklear (nuclear), fizik zarah (particle), relativiti (relativity), asal-usul alam semesta, dan astrofizik (astrophysics).

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1. Bagaimana sebuah kapal terbang boleh terangkat? 2. Bagaimana sebuah kapal kargo boleh terapung? 3. Bagaimana terbentuknya pelangi? 4. Bagaimana telefon bimbit berfungsi? 5. Bagaimana arus elektrik dihasilkan? 6. Mengapa sudu kelihatan bengkok di dalam segelas air? 7. Mengapa basikal bergerak laju semasa menuruni bukit? 8. Mengapa kipas masih terus berpusing selepas dimatikan? TUJUAN ANDA MEMPELAJARI FIZIK IALAH UNTUK MENJAWAB PERSOALAN-PERSOALAN SEPERTI:

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). SUMBANGAN BIDANG FIZIK KEPADA MANUSIA 1896-1898: PENEMUAN RADIOAKTIF. Pada tahun 1896, ahli fizik Perancis Antoine Henri Becquerel telah menemui bahawa uranium memancarkan radiasi yang boleh menembusi. Dua tahun kemudian, rakan-rakannya marrie dan Pierre Curie pula menemui dua lagi unsur- unsur radioaktif, yang mereka namakan radium dan polonium. Pelepasan radioaktif, positif (alfa), negatif (beta) dan neutral (gamma) telah berjaya diasingkan daripada radium. 1897: PENEMUAN ELEKTRON. Penyelidik British Joseph John Thomson menemui kehadiran zarah yang bercas negatif yang dipanggil elektron dalam tiub yang dipindahkan dibawah voltan tinggi. Elektron ini adalah penemuan pertama zarah yang benar-benar boleh dibahagikan.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1901: GELOMBANG ELEKTROMAGNET MERENTASI LAUTAN ATLANTIK. Seorang jurutera elektrik Itali, Guglielmo Marconi dengan gelombang radas 'wireless' menghasilkan radio yang dikesan merentasi Lautan Atlantik. Dalam masa beberapa tahun, radio telah digunakan secara meluas oleh kapal-kapal yang belayar di laut. 1903: Wright bersaudara telah membina dan berjaya menerbangkan kapal terbang berkuasa enjin yang pertama.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1905: TEORI RELATIVITI. Albert Einstein menerbitkan teori khas berkenaan relativiti pada satu postulat bahawa kelajuan cahaya adalah bebas (independent) daripada usul sumbernya dan gerakan pemerhati. Tiada apa jua yang boleh bergerak lebih pantas dari cahaya. Einstein juga menunjukkan bahawa kuantiti fizik bagi masa dan ruang tidak mutlak. Hubungan jisim-tenaga, E = mc2 diterbitkan bagi menunjukkan bahawa jirim dan tenaga adalah bersamaan.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1911: NUKLEUS ATOM DITEMUI. Untuk menerangkan serakan zarah alfa oleh kerajang emas nipis, ahli fizik New Zealand kelahiran British, Ernest Rutherford mencadangkan bahawa binaan atom adalah sama seperti sistem solar. Zarah yang berat dan bercas positif, dikenali sebagai nukleus, adalah pusat (centre) bagi setiap atom. Manakala, zarah yang bercas negatif, dikenali sebagai elektron, membentuk bahagian luarnya, yang kebanyakannya terdiri daripada ruang kosong. 1926-1928: TELEVISYEN TELAH DIBANGUNKAN. Imej objek bergerak televisyen yang pertama telah dihantar (transmitted) oleh jurutera elektrik British, John Baird.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1930: JURUTERA AERONAUTIKAL British, Frank Whittle telah membangunkan konsep enjin turbojet. 1937: RADAR (RADIO DETECTION AND RANGING), sistem elektronik yang digunakan untuk mengesan objek yang berada di luar julat penglihatan dibangunkan dengan meluas dan digunakan oleh sistem pertahanan udara British. 1939: STESEN RADIO FM (FREQUENCY MODULATION) yang pertama telah dibina dan beroperasi seperti yang dijadualkan oleh kelab radio di Universiti Columbia.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1939: HELIKOPTER komersil yang pertama dibina dan berjaya diterbangkan oleh Igor Sikorsky, seorang jurutera penerbangan Rusia. 1942: MIKROSKOP ELEKTRON pertama yang dicipta oleh jurutera elektrik Jerman Ernst Ruska telah digunakan untuk memeriksa virus. 1947: AHLI FIZIK AMERIKA, JOHN BARDEEN, WILLIAM SHOCKLEY DAN WALTER Brattain, telah mencipta transistor, penguat elektronik yang diperbuat dari kepingan kecil bahan semi konduktor. Ianya menjadi pelopor kepada litar bersepadu (integrated circuits) dan cip memori (memory chips) yang ada didalam peralatan elektrik moden hari ini.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1951: KOMPUTER ELEKTRONIK komersial yang pertama telah diperkenalkan. 1954: SEL SOLAR PHOTOVOLTAIC TELAH dicipta oleh ahli-ahli sains di 'Bell Telephone Company'. Ianya menggunakan cahaya matahari untuk menjana arus elektrik. 1954-1956: GENTIAN OPTIK telah dibangunkan. Gentian optik adalah sangat nipis, mempunyai rod yang fleksibel yang diperbuat daripada kaca khas atau plastik telus (transparent). Gentian optik digunakan dalam sistem komunikasi untuk menghantar alur cahaya termodulat yang boleh membawa lebih banyak maklumat kerana frekuensi gelombang cahaya yang tinggi. Gentian optik juga digunakan dalam bidang perubatan.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1957: SPUTNIK I, SATELIT PERTAMA MENGORBIT KE BUMI, telah dilancarkan oleh USSR. Pencapaian besar ini mencetuskan revolusi dalam penerokaan angkasa di dunia barat. 1960: LASER (LIGHT AMPLIFICATION BY STIMULATED EMISSION OF RADIATION) pembedahan yang pertama telah dibina oleh ahli fizik Amerika Theodore Maiman. Pembangunan laser adalah berdasarkan Teori Kuantum dan ianya mempunyai banyak kepentingan aplikasi dalam pembedahan dan perubatan.

A+ Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan kepada sahabatnya." (Hadis riwayat Ibnu Majah). 1969: MANUSIA MENDARAT DI BULAN. Angkasawan Amerika, Neil Armstrong menjadi manusia pertama yang menjejakkan kaki di bulan. 1989-1991: WORLD-WIDE WEB (dikenali sebagai 'www') telah dilancarkan. Jurutera British Tim Berners-Lee dan rakan-rakannya telah mencipta Hypertext Transfer Protocol (http), mod standard komunikasi bagi rangkaian komputer yang memudahkan perkongsian maklumat melalui komputer dengan menggunakan 'internet'.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Modul Nota Fizik T4_ Bab 1(FULL 1.1-1.5) Students Copy

Scribd is the world's largest social reading and publishing site.
Read more

FIZIK T4 1.2 - Education - Discover, share, present ...

1. 1.2 KUANTITI FIZIK TINGKATAN 4 BAB 1 2. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sebaik-baiknya sedekah seseorang Muslim belajar ilmu kemudian mengajarkan ...
Read more

Modul Pengajaran Fizik T4 Bab 1 :Pengenalan Kepada Fizik

1.1 Fizik Fizik Fizik merupakan ilmu ... Modul Pengajaran Fizik T4 Bab 1 :Pengenalan Kepada Fizik. Feb 16, 2013 by AyahCik Anuar. 5.5K views. Embed. Buy $2 ...
Read more

Ppt Fizik t4 k1 2015 - Scribd

KERTAS 1 FIZIK T4 by norfazilah_zainul. KERTAS 1 FIZIK T4. Unggahan Sign in Join. Books Audiobooks. Scribd Selects. Hand-picked favorites from our editors.
Read more

Fizik t4 2015 Pk1

Menggunakan gra pada gambarajah %1: 1$c&$te t+e 3#-ient o, ... Fizik t4 2015 Pk1. Jan 17, 2016 by teeboonchai. 3 views. Embed. Download. Description. k1. k1.
Read more

Tarsia 1 (1.1-2.8)A4

Modul Nota Fizik T4_ Bab 1(FULL 1.1-1.5) Students Copy. Modul Nota Fizik T4_ Bab 1(FULL 1.1-1.5) Students Copy. Rpt Fizik f4 2016 Smktds. Rpt Fizik f4 2016 ...
Read more

FIZIK: RPH FIZIK T4

RPH FIZIK T4 MATA PELAJARAN FIZIK BAB 1 TAJUK BAB ... 1.1 Memahami konsep fizik 1.2 Mengaplikasikan kuantiti asas
Read more