Exemplu proiect grupa M-211

50 %
50 %
Information about Exemplu proiect grupa M-211
Education

Published on April 6, 2014

Author: Vytamin

Source: slideshare.net

Description

Exemplu proiect grupa M-211

Memorii externe pe benzi magnetice Hardele performante și discuri magnetice M-211 2013

1.Introducere 2.Memorii externe 3.Memorii externe pe benzi și discuri magnetice 4.Discul flexibil 5.Discuri fixe 6.Discul optic 7.Concuzii 8.Bibliografie

Memoria externa a unui calculator electronic este tot atît de importantă și necesară ca si memoria interna, avînd rolul de a păstra informațiile (programe și date), pe o durată nedeterminată. Pentru orice calculator, memoria externă constituie o completare și o extindere a memoriei interne, prezentând doua particularitați deosebite față de memoria internă si anume:

 este practic nelimitată ca volum;  nu este volatilă, informațiile ramîn stocate pe o durata nedeterminată. Datorita acestor avantaje, memoria externa este absolut necesara pentru stocarea si păstrarea unor volume foarte mari de informații, în vederea utilizarii lor ulterioare. La calculatoarele personale memoria externa este constituită din doua tipuri de discuri:  discul flexibil si discul fix  discul optic (CD-ROM - Compact Disk Read Only Memory, CD-WORM - Write Once Read Many, DVD - Digital Versatile Disc). Trebuie facută distincție între floppy-discurile si hard discurile ca suporți de memorie externă, si unitatea fizică ce asigură rotirea si scrierea/citirea acestor suporți.

Pincipiul de funcționare a memoriilor constă în înregistrarea informației pe un strat magnetic, aflat în mișcare. Stratul magnetic este depus pe un suport neutru, acesta fiind, de regulă, o bandă de material plastic sau un disc de aluminiu, În calitate de strat magnetic se folosește mai frecvent oxidul de fier sau pelicule metalice subțiri de cobalt-nichel cu depunere în vid.

Înregistrarea sau citirea informației se efectuează cu ajutorul unui cap magnetic, care constă dintr un miez, de regulă din tole(foițe) de permalloy foarte subțiri (0,05mm) și o înfășurare.Pentru înregistrarea cifrei 0 sau 1, prin înfășurarea capului magnetic se trece impulsul respectiv de curent, care crează în întrefier un cîmp magnetic intens ce magnetizează stratul aflat în momentul actual sub cap.

Capacitatea de memorare a unei benzi magnetice depinde de densitatea înregistrării, numărul de piste, lungimea benzii.Benzile magnetice se utilizează în mare majoritate a cazurilor doar pentru arhivarea informației, deoarece capacitatea de memorie esre relativ mică.

Discurile magnetice reprezintă la etapa actualp cea mai răspîndită memorie externă a calculatoarelor numerice. Suportul informației este format dintr-un pachet de discuri, care poate fi fix sau amovibil, rotit cu o viteză de ordinul miilor de turații pe minut. Discurile sunt acoperite cu un strat de material feromagnetic, iar informația este înregistrată pe ambele fețe de-a lungul unor piste concentrice.

Capacitatea de memorare a discurilor magnetice depinde de numărul de suprafețe ale pachetului, numărul de cilindri și densitatea de înregistrare.

Memoria externă are rolul de a păstra cantități mari de informație și programele folosite frecvent pentru a putea fi aduse într-un interval de tip mic în memoria internă. În prezent ca memorii externe sînt utilizate unitățile cu discuri sau benzi magnetice, unități cu discuri optice etc.

Discul flexibil sau floppy-disk-ul reprezinta suportul de memorie externa întâlnit la toate calculatoarele personale. El este confectionat dintr-o folie de plastic flexibil acoperita cu un strat de material feromagnetic si introdus într-un suport de protectie (plic, caseta). În prezent la calculatoarele personale sunt utilizate discuri standard floppy.

1 - fanta de protectie fizica; 2 - fanta de fixare si antrenare; 3 - discul propriu-zis; 4 - fanta pentru scriere/citire; 5 - suport de protectie (plic sau caseta); 6 - fanta - început fizic de pista

Informatiile sunt înregistrate pe aceste discuri în format standard, pe piste. Pistele sunt cercuri concentrice, care în functie de tipul si caracteristicile discului, pot fi în numar de 40 sau 80, toate având aceeasi capacitate. Pentru cresterea vitezei de lucru, dar si pentru prevenirea abandonarii totale a unui floppy-disk partial deteriorat, pistele au fost împartite în sectoare. Un sector nu este altceva decât un segment de pista. Numarul lor poate fi de 9, 18 sau chiar mai mult depinzând de caracteristicile discului.

Evident, floppy - discul este lent fata de hard-disk. De exemplu, pentru un disc DS-HD, viteza de transfer se situeaza în jurul a 20 Kb pe secunda. Înainte de prima utilizare orice discheta trebuie formatata. Prin operatia de formatare se realizeaza urmatoarele:  initializarea discului din unitatea specificata la un format standard acceptat de catre sistemul de operare  analiza întregii suprafete a discului pentru detectarea eventualelor clustere (zone de alocare a spatiului pe disc) defecte, pe care le marcheaza ca indisponibile în tabela de alocare a fisierelor (FAT)  crearea directorului radacina  crearea tabelei de alocare a fisierelor (File Alocation Table - FAT) a tabelei ROOT, Directory (directorul radacina) si BOOT (zona în care se pot gasi adresele programelor de încarcare a sistemului de operare).

În urma formatarii discului sunt definite si etichetate pistele si sectoarele necesare pentru identificarea rapida a oricarei informatii. Pozitia unui fisier pe disc este indicata de tabela de alocare, care este încarcata la înscrierea informatiilor în fisiere, tinând seama si de etichetele de pista/sector definite în urma formatarii.

Hard-disk-urile (figura 2 ) sunt denumite si discuri fixe, dure, rigide sau Winchester (dupa tehnologia primei firme constructoare). Sunt formate din mai multe discuri (placi) asemanatoare celor flexibile, însa confectionate dintr-un material mai dur si fixate pe un ax comun. Prin rotire, sistemul permite scrierea/citirea concomitenta a informatiilor de pe pistele situate pe aceleasi generatoare. Placile numite si platane sunt acoperite cu un material feromagnetic si încorporate într-o caseta de protectie.

Principalele caracteristici ale hard discului se refera la:  capacitatea de stocare a informatiilor sau de manipulare a datelor - PC Data Handling , care depinde de numarul placilor ce compun hard discul si de tipul discului;  timpul de cautare (seek time);  rata de transfer a hard-discului {media rate);  numarul de rotatii/minut (rpm)  cantitatea memoriei cache.

Printre factorii care influenteaza performanta unui hard-disk se numara întârzierile mecanice. Întârzierea mecanica este handicapul pe care orice producator cauta sa-l limiteze si pe care utilizatorul îl are în vedere atunci când opteaza pentru un tip de hard-disk. Aceasta importanta rezida din faptul ca valorile înregistrate de întârzierile mecanice sunt de peste o suta de ori mai mari decât cele electronice (acestea fiind asociate sistemului de date)

Întîrzierile mecanice se refera la:  timpul de cautare (ce reprezinta o masura a vitezei cu care hard discul îsi deplaseaza capetele de citire/scriere la o anumita locatie);  întîrzierea generata de rotatia discului (timpul necesar pentru ca sectorul dorit sa ajunga în dreptul capului de citire/scriere, dupa ce acesta s-a pozitionat pe pista respectiva).

Pincipiiul de funcționare a memoriilor pe discuri optice constă în înregistrarea informației pe un strat reflectorizant aflat în mișcare. Stratul reflectorizant din aluminui, aur sau argint este depus pe un suport transparent din masă plastică.

În funcție de modul de scriere și cititre a informației deosebim:  Discuri optice numai pentru citire– CD-ROM  Discuri optice inscriptibile- CD-R  Discuri optice reinscriptibile- CD-RW

”Calculatorul a fost proiectat dupa corpul uman”, similar cu memoria noastra, memoria PC-ului retine informatii necesare calculatorului pentru o anumita perioada de timp.

 http://www.scritube.com/stiinta/informatica /MEMORIA-EXTERNA- DISCHETAFLOPPY174113181.php  http://tic- sergiu.blogspot.com/2012/01/memoria- calculatoarelor.html

Add a comment

Related presentations

Related pages

Proiect Proiect Didactic Grupa Mare - Hora Florilor de ...

Proiect Proiect Didactic Grupa Mare - Hora Florilor de Toamna. Biblioteca » Pedagogie » Proiecte (711) » Referate (614) » Licente (53) » Disertatii (6)
Read more

proiect-educational - home

PROIECT EDUCAŢIONAL ANUL ... Rezultate aşteptate în urma derulării proiectului se pot grupa în ... pentru care trebuie să ofere un exemplu de ...
Read more

Materiale si resurse didactice Proiecte tematice | Didactic.ro

... Proiecte tematice - Grupa mică; Grupa mijlocie; Grupa mare ... Vă propun un proiect tematic pentru o temă generoasă, ...
Read more

Evaluare initiala -Grupa mica | Didactic.ro

Este evaluarea initiala realizata anul acesta la grupa mica. 1/3
Read more

proiecte la gradinita - Gradinita - Forum discutii despre ...

... este ca in fiecare saptamana sa aibe de intocmit cate un proiect,inclusiv cei de la grupa mica.Ce pricep ei ... Exemplu de proiect saptamanal ...
Read more

PROIECT DIDACTIC - tic912elevi - Home

Fiecare elev îşi va alege grupa în funcţie de ideile comune ce ... prelucrări, ca de exemplu ... prezenta o parte din proiect, ...
Read more

Proiect: Cei care au lucrat în grupa I de muncă se vor ...

Proiect: Cei care au lucrat în grupa I de muncă se vor pensiona ... la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de şase ani, de exemplu, ...
Read more