Ébren tartani az éberséget

100 %
0 %
Information about Ébren tartani az éberséget

Published on August 7, 2008

Author: gonyez

Source: slideshare.net

Description

Az egyik legnehezebb feladat a kockázatkezelés műfajában: Ébren tartani az éberséget! A személyesen átélt események azonban észre tudnak téríteni! Évek óta tartok (alapszintű) előadást a termékkockázat kezelés témakörében, de hasonlóak a problémái a projektkockázat-kezelés oktatásának is:...

Ébren tartani az éberséget!

Ébren tartani az éberséget – az egyik legnehezebb feladat a kockázatkezelés műfajában. A személyesen átélt események azonban észre tudnak téríteni! Évek óta tartok (alapszintű) előadást a termékkockázat kezelés témakörében, de hasonlóak a problémái a projektkockázat-kezelés oktatásának is:

Nagyon nehéz ébren tartani a veszélyérzetet! A veszélyről (az esetlegesen bekövetkező kockázatról), amit személyesen még soha meg nem tapasztaltunk.

Nap- mint-nap feleslegesnek tűnik egy rakás szabály, intézkedés, eljárás, mert „csak feltartják a munkát”! Annyira adja magát, hogy egyszerűsítsünk már egy kicsit! „Legalább csak most az egyszer…”. És ugyanígy otthon:

Soha ne rakd le „ÍGY” a gereblyét!

Soha ne rakd le „ÍGY” a gereblyét! Soha ne vágj magad felé!

Soha ne rakd le „ÍGY” a gereblyét! Soha ne vágj magad felé! Vagy ami most életmentő volt:

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a fürdőző gyermeket!

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a fürdőző gyermeket! Addig sem: Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon!

Addig sem:

Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon!

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a fürdőző gyermeket! Addig sem: Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon! Amíg megnézed, hogy felforrt-e a teának feltett víz!

Addig sem:

Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon!

Amíg megnézed, hogy felforrt-e a teának feltett víz!

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a fürdőző gyermeket! Addig sem: Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon! Amíg megnézed, hogy felforrt-e a teának feltett víz! Vagy amíg bemész a törölközőért!

Addig sem:

Amíg bemész megnézni, hogy ki hív a telefonon!

Amíg megnézed, hogy felforrt-e a teának feltett víz!

Vagy amíg bemész a törölközőért!

És itt olyan könnyű feltenni a kérdést:

És itt olyan könnyű feltenni a kérdést: Miért?

És erre a könnyen feltett kérdésre sokszor olyan nehéz mást válaszolni, mint hogy:

És erre a könnyen feltett kérdésre sokszor olyan nehéz mást válaszolni, mint hogy: „ Mert bármi megtörténhet!”

És ezzel a válasszal egyetlen gond van: lehet, hogy igaz, de nehéz komolyan venni! Nem akarom túlragozni:

És ezzel a válasszal egyetlen gond van: lehet, hogy igaz, de nehéz komolyan venni! Nem akarom túlragozni: Mi történt?

Egy könnyen felállítható házi „medencében” fürödtünk a 2 éves fiammal. Egy olyan úszógumiban volt, aminek alul két pántja van, azokon ül a gyermek. Aztán az egyik pillanatban az összes levegő egyszerre elszökött az úszógumiból.

Egyszerre!

Egyszerre! Az összes!

Egyszerre! Az összes! Miután a gyereket nem hagytuk egyedül, azonnal ki tudtam halászni a medence aljáról, és kis ijedtségen kívül nem történt más.

Utána megnézve az úszógumit azt láttuk, hogy egy gyerektenyérnyi helyen lyukadt ki, azaz nem csak úgy leeresztett: ahogy az „lenni szokott”.

Mi volt ennek a p ár soros prezentációnak a: célja?

célja? Ha csak egy embernél sikerült elérnem, hogy legalább a gyerekek fürdésénél meglegyen egy egészséges szintű veszélyérzet, már akkor sikerrel jártam.

Ha még azt is sikerült elérnem, hogy a mindennapi munkavégzés során is tudatosabban kezeljük a kockázatokat (legyen szó minőségbiztosításról, vagy bármi egyébről), akkor az már:

BÓNUSZ!

Záró gondolatok:

Természetesen a gyártó pontosan tudja (*) hogy mit jelent a termékfelelősség, a termékkockázat-kezelés, úgyhogy az összes ilyen terméken rajta szokott lenni a súlyhatár (betartottuk), valamint az a figyelmeztetés hogy nem életmentő eszköz (nem tekintettük annak), és nem szabad felnőtt felügyelet nélkül hagyni a gyereket. (nem tettük) Záró gondolatok:

(*) Az interneten is elérhető irodalom alapján úgy tűnik, hogy sem az európai, sem az amerikai bírói gyakorlat nem szokta elégséges enyhítő intézkedésként elfogadni a gyártó figyelmeztetéseit. Azaz (termék) kockázatkezelés szempontjából ez szükséges, de nem elégséges feltétel. Visszatérve az úszógumira: itt sem lenne nehéz, vagy éppen különösebben drága olyan kialakítást elkészíteni, ami biztonságosabb. * DE:

(*) Az interneten is elérhető irodalom alapján úgy tűnik, hogy sem az európai, sem az amerikai bírói gyakorlat nem szokta elégséges enyhítő intézkedésként elfogadni a gyártó figyelmeztetéseit. Azaz (termék) kockázatkezelés szempontjából ez szükséges, de nem elégséges feltétel. Visszatérve az úszógumira: itt sem lenne nehéz, vagy éppen különösebben drága olyan kialakítást elkészíteni, ami biztonságosabb.

Érdekességként:

Rengeteg, a termékek biztonságát növelő tapasztalat épült már be azokba, érdemes óvatosan bánni tehát az ésszerűnek tűnő egyszerűsítésekkel. Pl.:

A motoros kasza nem csak azért olyan hosszú, hogy könnyen elérhessük vele a talajon lévő növényeket, hanem azért is, hogy a kaszát viselve a késsel ne érhessük el a saját lábunkat…

A tömlő nélküli abroncsok nem csak azért terjedtek a 80-as évek körül, mert azok olyan menők voltak, hanem mert kevésbé hajlamosak a durrdefektre…

A vasúti átjáróban sem véletlenül a piros jelzés van duplikálva, stb…

Blog, blog, blog … Ez az írás szöveges formában a www.MinőségDoktorok.Hu honlapon olvasható!

Add a comment

Related pages

Válasz a hozzászólásra | MinőségDoktorok.Hu

Az egyik legnehezebb feladat a kockázatkezelés műfajában: ébren tartani az éberséget! 2008, augusztus 8 - 00:00 - MinőségDoktorok.Hu. Gönye Zoltán;
Read more

Ébrenmaradási képesség teszt - Somnocenter - Az ...

Az ébrenmaradási képesség teszttel az éberséget vizsgáljuk, azaz, hogy a beteg egy végigaludt éjszakát követően, napközben egy az alváshoz ...
Read more

A láthatatlan történet - Hamvas Béla: Hamvas Béla: Az ...

A Véda az éberséget őrizte ... hogy felébreszt, éberséget hoz és ébren ... mint az érzékeket tevékenységben tartani, látni ...
Read more

Szabó Z - YouTube

It's a little bit funny this feeling inside I'm not one of those who can easily hide I don't have much money but boy if I did I'd buy a big house where we ...
Read more

Index - Tudomány - Keveset alszanak, de sokra vitték

Ha az ébren töltött ... a kialvatlanság egyaránt befolyásolja az éberséget, ... amikor még ehhez a hat órához sem tudja tartani ...
Read more

ÉNÉSÉN - Ébren álmodom (2014) - YouTube

ÉNÉSÉN - Ébren álmodom. 2014 Zene: Bánk Attila Mata Szöveg: Mata, Tyler Gitár: Tóth Krisztián Szunya, Mata Violin: Kónya Miklós ...
Read more

Füldugó.hu [zene motor alvás úszás]

Az állítás bármilyen banálisnak tűnik, nem az. A magyarázat szerint a zajos utcák, repülőterek, pályaudvarok környékén élő emberek feszül.
Read more

Hogyan tartsd magad ébren természetes módszerekkel?

Hogyan tartsd magad ébren ... hogy az erős fény csökkentheti az álmosságot és növeli az éberséget. ... nem fognak túl sokáig ébren tartani a ...
Read more

Nem bír ébren maradni? Van jobb a koffeinnél! - HáziPatika

A kék fény ugyanúgy ébren tart, mint a káv ... A kék fény a retina ganglionsejtjeinek stimulálása révén fokozza az éberséget.
Read more

Hogyan kerüljük el az álmos vezetést!

Ne mutassa többet ezt az üzenetet. Tájékoztatjuk, ...
Read more