Dites 1 r eso

50 %
50 %
Information about Dites 1 r eso
Education

Published on February 24, 2014

Author: solemulero

Source: slideshare.net

DITES o Frases Fetes Català - 1r ESO - 13/14 CC SANT JOSEP - MAÓ

Enfilar-se per les parets SIGNIFICAT: Estar molt enfadat EXEMPLE: Aquell nen s’enfilava per les parets quan la seva mare no el contestava. FONT: M’ho va explicar la meva mare.

Llençar la tovallola quan perdíem de 50 ja vaig llançar la tovallola FONT: el meu pare i ho he consultat a Internet. EXEMPLE:

No en veu dos dalt un ase. SIGNIFICAT: Que no veu res. EXEMPLE: Avui no veig dos dalt un ase. FONT:M’ho va dir un company de classe.

Tenir-ho a la punta de la llengua. SIGNIFICAT:Tenir una paraula que no acaba de venir a la memòria i en aquest moment no et surt. EXEMPLE: Tenia la resposta de l’examen de català a la punta de la llengua. FONT: L’he cercat a Internet a un blog de frases fetes: http://frasesfetes.blogspot.com.es/2010/12/tenir-la-paraula-la-punta-de-la-llengua.html

Donar carabasses. SINIFICAT: Quan una dona li nega l’oferiment amorós que li fa un home EXEMPLE: Aquell home s’ha enamorat i li han donat carabasses FONT: Ho he cercat a un blog de frases fetes, a Internet.

Posar la mà al foc. SIGNIFICAT: Estar segur d’alguna cosa EXEMPLE: El meu germà sempre posa la mà al foc FONT: La meva mare

Tirar-s'hi de cap. SIGNIFICAT: No pensar-s’ho dues vegades en fer o acceptar les coses. EXEMPLE:: Quan li van dir que tenia un lloc de feina s’hi va tirar de cap. FONT: Els meus pares.

Aturar els peus. SIGNIFICAT: Oposar-se a l’ actitud o actuació d’ algú EXEMPLE: El nen es va comportar malament y el seu pare li va aturar els peus FONT:http://frasesfetes.blogspot.com.es/2013/03/parar-els-peus.html (Internet)

No tocar amb els peus a terra. SIGNIFICAT: No estar en la realitat en aquell moment. EXEMPLE: Aquell nen a classe no toca amb els peus a terra. FONT: M’ho ha dit el meu pare.

Fer sa creu. SIGNIFICAT: No voler saber res més. EXEMPLE: En aquell amic meu ja li he fet la creu pel que em va fer. FONT: Internet i m’ho ha dit la meva mare.

Bullir la sang. EXEMPLE: el metge m' ha fet bullir la sang quan m' ha dit que em tenien que operar del cor. FONT: entre tota la meva família m’ ho han anat explicant

Amb la mà al cor. SIGNIFICAT: Dir alguna cosa de veritat o sense por EXEMPLE: Li va dir amb la mà al cor que li agradava FONT: //frasesfetes.blogspot.com.es/2013/03/significat-dir-alguna-cosa-sincerament.html

Són carn i ungla. SIGNIFICAT: Ser molts bons amics i dur-se molt bé. EXEMPLE: Jo i na Paula som carn i ungla. FONT: Tradició menorquina.

Agafar pels pèls. SIGNIFICAT: Que t’estan apunt de pillar amb alguna cosa que has fet EXEMPLE: m’han agafat pells pèls amb la meva trastada FONT:el meu pare

Estar als núvols. SIGNIFICAT: No estar atent a una situació. EXEMPLE: A classe hi ha gent que està als núvols. FONT: La meva àvia.

Llevar-se el capell. SIGNIFICAT: expressa admiració cap a una persona o cap a qualsevol acció ben feta que aquesta ha fet. EXEMPLE: El dia que aprovi naturals en anglès, ma mare es llevarà el capell. FONT: Diccionari de frases fetes de M. Teresa Espinal (Internet)

Rentar-se les mans. SIGNIFICAT: Desinteressar-se d’ alguna cosa o no fer-se responsable d’ un acte. EXEMPLE: Van rompre el vidre però tothom es va rentar les mans, és a dir, ningú ho havia fet! FONT: Wordreference (Internet)

No tenir pèls a la llengua. SIGNIFICAT:No tenir pèls a la llengua s’aplica a una persona quan diu tot el que pensa sense por de fer mal. EXEMPLE: Jo amb aquest tema no tenc pèls a la llengua. FONT: Ho he cercat a un blog de dites i jo he fet el significat.

Donar carta blanca. SIGNIFICAT: Deixar a algú tota la llibertat per fer alguna cosa. EXEMPLE: Aquella dona estava tant farta que li va donar carta blanca al seu fill per fer una festa. FONT: El refranyer (Internet)

Rascar-se la panxa. SIGNIFICAT: No fer res de profit, quan hi ha altres coses més importants que estar de braços creuats. EXEMPLE: Els funcionaris tenen fama de passar-se el dia rascant-se la panxa. FONT: El meu pare m’ho ha explicat.

Cantar les quaranta. SIGNIFICAT: castigar a l’altre persona per el que ha dit o a fet dolent de tú EXEMPLE: Vaig arrivar tard i el meu pare em va cantar les quaranta. FONT: entre el meu pare i el meu germà.

Jugar net. SIGNIFICAT: És fer algun joc, esport… sense trampes, jugar sense intencions de fer mal al teu contrincant… Fer el joc respectant les normes y al rival. EXEMPLE: El jugar net es tenir respecte al contrincant en el joc. FONT: Jo ja sabia la dita però el meu pare me’l va dir quan jo era petit.

Rompre el gel. SIGNIFICAT: decidir-se a parlar amb una persona en una situació inquieta. EXEMPLE: No m’atreveixo a parla amb aquella noia, ja es hora de trencar el gel. FONT: El meu pare me la ha dita.

Tirar-se els plats pel cap. SIGNIFICAT:barallar-se ells dos no aturen de tirar-se els plat pel cap un blog de DITES http://frasesfetes.blogspot.com.es/2011/11/tirar-se-els-plats-pel-cap.html EXEMPLE: FONT:

Add a comment

Related presentations

Related pages

ENSENYAR LLENGUA : 1r eso

L’índex és la pàgina número 1. ÍNDEX UNITAT 3. 1. ... (1) recuperació 4t eso 2013 (1) Recursos llengua catalana (1) Tot de diaris (1) Tutoria (4)
Read more

1r. ESO - ampa ies dim reus

1-eso (sèrie descobreix) santillana: 978-84-9047-532-4: matematiques 1-eso (sèrie resol) santillana: 978-84-9047-195-1: 1-eso teconologia ...
Read more

1r ESO - DEPARTAMENT DE MATEMÀTIQUES

1r ESO. Llibre digital. Llibreweb Text-La Galera ... Nota trimestre 1: Mitjana ponderada dels exàmens del trimestre 1 + 0'1 · P1 - 0'2 · N1.
Read more

1r ESO - Ciències!

1r ESO. 2n d'ESO. 3r d'ESO. 4t d'ESO. Links d'interès. Mapa del lloc. 1r ESO. Comments. Sign in | Recent Site Activity | Report Abuse | Print Page ...
Read more

activitats 2010 11 1r eso

musica 1 eso opt 11/04/2011 mati palau mÚsica la veu del mon ed-fisica 1 eso opt 1r quatrim 1h cornella piscina
Read more

1r’d'ESO’ Quadernderepàs’’ - Inici. XTEC - Xarxa ...

Unitat 1. La comunicació Avaluació Llengua catalana i literatura 1r ESO 5 Editorial Cruïlla 1. Completa aquest esquema amb les paraules que falten:
Read more

Departament de Biologia i Geologia | 1r ESO

1r ESO; 2n de Batxillerat/Ciències de la Terra 2; ... Current ye@r * BENVINGUTS/DES AL ... Sortida Ciències de la Terra 1 i 2. 1-10-13;
Read more

Matemàtiques a l'ESO: 1r d'ESO

Actividades recopiladas por Miguel Vaquero, profesor del IES Miguel Catalán – Zaragoza ; MATEMÁTICAS (Primer Ciclo ESO) (1º-2º) 1. Pasatiempos ...
Read more

1r ESO | Aprendre llengua i literatura

Posts about 1r ESO written by Universcat. Aprendre llengua i literatura Bloc de llengua i literatura catalanes per a estudiants d'ESO i Batxillerat. Men ...
Read more