Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa

50 %
50 %
Information about Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa
Education

Published on February 21, 2014

Author: arongas

Source: slideshare.net

Description

Tekijänoikeudet, luvat ja lisenssit digitaalisten aineistojen opetuskäytössä. Esitysaineisto helmikuu 2014 oppilaitosjohdon BossIT-koulutus.

Digitaaliset sisällöt ja opetuskäyttö Anne Rongas 2014 Suomen eOppimiskeskus ry Aineisto Anne Rongas 2014, Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0

Teoksia suojaa tekijänoikeus Opetukseen muutamia poikkeuksia

© Copyright 70 vuotta tekijän kuolemasta. Oikeus tehdä teoskopioita ja tuoda niitä julkisuuteen.

Teoskynnys (itsenäinen, omaperäinen)

Teoskynnys Selittävät piirustukset eivät useimmiten ylitä teoskynnystä (omaperäisyys, ainutlaatuisuus)

Ei teoskynnystä! Lähes copyright: lähioikeudet Yksinoikeudet teosten esityksiin, valokuviin, videotallenteisiin sekä tv- ja radiosignaaleihin 50 vuotta, äänitallenteisiin 70 vuotta. Työläisiin tietokantoihin ja laajoihin luetteloihin 15 vuotta.

Tekijänoikeuksista vapautuu joka vuosi uutta aineistoa. Vapaan sisällön päivää vietetään 1.1.

Yksityiskäyttö sallittua Ei-julkisessa paikassa, kuten opiskelussa: opiskelijat voivat kopioida yksityiskäyttöön teoskappaleita, jopa jakaa muutamalle kaverilleen.

Siteerausoikeus Ei kokonaista teosta (kuten valokuvaa). Siteerauksen käytänteet: sitaatti erotetaan muusta sisällöstä, lähde merkitään.

Kuvasiteerausoikeus Taideteos, taideteoksen valokuva tai mikä tahansa valokuva. Vain arvosteluihin ja tieteellisiin esityksiin. (Ks. Operight: Kuvasitaatti opetuksessa.)

Opiskelijalla tekijänoikeus omiin teoksiin Tarvitaan lupa esittämiseen ja julkaisemiseen, alaikäisen kohdalla huoltajan lupa. (Kuvaamataidon töitä voi laittaa seinälle, ks. Operight: Oppilaiden teosten käyttäminen.)

Vesa Linja-ahon videoluento (ks. myös bloggaus): Opiskelijan tekijänoikeudet (39 min).

Opettajalla tekijänoikeus Työsopimus määrää, onko työajalla tuotetun aineistoon myös työnantajalla oikeuksia. Tekijänoikeussopimus tai käyttöoikeussopimus voidaan solmia erikseen.

Opettajan tekijänoikeusopas: mallipohjia opiskelijan ja opettajan teosten avoimeen julkaisemiseen (OPH: muut mallipohjat).

Lupa muiden tekemien sisältäjen käyttämiseen opetuksessa

Luvat kuntoon: http://www.operight.fi/

OKM on hankkinut tietyt luvat ● Valokopiointilupa ○ Enintään 20 sivua / julkaisu / lukukausi / oppilas: kirjat, lehdet, mainokset ym. (Max. puolet julkaisusta.) ○ Enintään 10 sivua / julkaisu / lukukausi / oppilas: nuotti ja nuottijulkaisut. ○ Ei saa kopioida lainkaan: työ- ja harjoituskirjat, ratkaisukirjat. ● TV- sekä radio-ohjelmien tallennus- ja esitysluvat ○ YLE TV1, MTV3, YLE Teema ja FST5 (HUOM! ei TV2) ○ Kaikki Yleisradion kanavat ○ Oikeuttaa tallentamaan ja esittämään kanavilta kaikkia muita ohjelmia paitsi elokuvateatteri- ja tallennelevitykseen tarkoitettuja elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia. ○ Opetusohjelmissa ei aikarajaa, muilla TV:stä 2 vuotta

Opetuskäyttöön YLE:n Areenan kotimaisten ohjelmien ja Elävän arkiston esittäminen sallittu, ei elokuvia eikä tallentamista, ks. tiedote YLE 17.8.12.

Oppilaitos hankkii itse luvat ● Analogisen aineiston digitaaliseen kopiointiin (esim. kirjan skannaus) on olemassa erillinen maksullinen Digilupa, jonka voi hankkia Kopiostolta vuodeksi kerrallaan ○ OKM on hankkinut digiluvan ammattikorkeakouluille ja yliopistoille, ei 1. ja 2. asteen oppilaitoksille ● Digitaalisen kopion jakaminen digiluvalla on sallittu vain oppilaitoksen suljetussa sähköisessä oppimisympäristössä. ● Opetuksessa muuten ei tekijänoikeuden kannalta ole eroa suljetulla tai avoimella verkkoympäristöllä. ● Huomaa, että digitaalisen kopion saa tehdä yksityiskäyttöön.

Digilupa: esim. painotuotteen skannaaminen.

Elokuvien katseluoikeudet: Tuotos ry.

Äänitteet ja opetus ● Julkaistua musiikkia saadaan esittää opetuksen yhteydessä laillisesti hankitulta tallenteelta tai esimerkiksi Spotify-palvelusta (ks. Opettajan tekijänoikeus -sivusto) ● Itse tehdyiltä tallenteilta musiikkia ei saa esittää ● Juhlat eivät ole opetustilaisuuksia, joten niihin tarvitaan musiikin esityslupa, jonka kunnat ovat yleensä hoitaneet (ks. musiikkiesitysten kuntalupa ja Operight-ohje, kuntalupa ei koske musiikkiopistojen konsertteja) ● Väliaikaisia tallenteita musiikin opetustarkoituksessa saa tehdä. Tallennetta käytetään tällöin mm. esityksen arviointiin ja tallenne tuhotaan. ● Huomaa: Yksityiskäyttöön voi koulun juhlia tallentaa.

Entä koulun disko? ● Musiikin esittämisen kuntalupa kattaa vain oppilaitoksen järjestämät tilaisuudet. ● Oppilaskunnan tai vanhempainyhdistyksen järjestämässä diskossa tarvitaan lupa joko Teostolta (kertaluvat) tai Gramexilta. ○ Teosto: http://www.teosto.fi/kayttajat ○ Gramex: http://www.gramex.fi/ ● Ks. ohje Operight-sivustolta.

Gramex: äänitteet oppilaitoksissa

Avoimet lisenssit Osittainen yksinoikeuden jakaminen.

CC – Creative Commons

Lisenssinvalitsin itse tuotetuille sisällöille.

CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Creative Commons.

Wikimedia Commons – miljoonia mediatiedostoja.

CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Google takennettu haku >> Käyttöoikeudet

CC-lisenssoitujen sisältöjen haku: Flickr (ks. lisää ohjeita kuvien käytöstä)

CC-lisensoitua musiikkia: esim. Jamendo-haku

YouTube: erota CC ja cc. CC = Creative Common ja cc = closed captioning. CC-lisenssi löytyy videon lisätiedoista.

Ladatessasi itse videon YouTubeen, voit vaihtaa käyttöluvan CC:ksi.

Remiksaus Alkuaineistojen tekijöiden lupa tarvitaan. YouTube pullollaan laittomia remiksauksia.

Tarmo Toikkanen: Tekijänoikeudet ja remiksaus

Tarmo Toikkanen: kuinka teet oppilaitoksen tekijänoikeusohjeet ja -sopimukset (11.4.2013)

Opettajan tekijänoikeusopas

KOTEK-hanke: koulujen tekijänoikeudet kuntoon

Tarvitseeko jakamista pelätä? Jos pelkäät, älä laita nettiin. Muiden jakamaa löytyy paljon.

Lähteitä avoimiin sisältöihin (Tarmo Toikkasen lista) http://www.diigo.com/list/tarmot/opencontent Lähteitä tekijänoikeusasioihin (Anne Ronkaan lista) http://www.diigo. com/user/arongas/tekijanoikeudet

BossIT on Suomen eOppimiskeskuksen ja sen viiden jäsenorganisaation toteuttamaa oppilaitosjohdon henkilöstökoulutusta. http://eoppimiskeskus.fi/projektit/bossit

Add a comment

Related presentations

Related pages

Loruja eri eläimistä ja muita runoja ja loruja | TVT esi ...

Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa kurssin yhteisöllinen blogi. ... Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa
Read more

Opeblogi: helmikuuta 2014

Avoin, verkottuva, kaikkiallinen, näkymätön, aktiivinen... siis oppiminen. maanantaina, helmikuuta 24, 2014
Read more

Oppilaitosjohdon BossIT-koulutus

Digitaaliset sisällöt: käyttö opetuksessa from Anne Rongas. Lähettänyt Anne Rongas klo 15.46 Ei kommentteja: Kohteen lähettäminen ...
Read more