Crossmedia theoretische verdieping op het onderwerp

50 %
50 %
Information about Crossmedia theoretische verdieping op het onderwerp

Published on October 29, 2007

Author: indirareynaert

Source: slideshare.net

Description

Crossmedia theoretische verdieping op het onderwerp

Theoretische verdieping Masterclass Media Plaza 30-10-’07 W w w . e x i s t e n z . n l Crossmedia Indira Reynaert

Niet leren maar afleren “ Het veranderende medialandschap heeft niets te maken met leren, het gaat om afleren. Alle gangbare grenzen vervagen. Durf de wereld met onzekerheden te betreden .” Paul Molenaar CEO ilse Media Bron: Media2 Ontdek de kracht van Crossmedia, Pluuren, van A.

“ Het veranderende medialandschap heeft niets te maken met leren, het gaat om afleren. Alle gangbare grenzen vervagen. Durf de wereld met onzekerheden te betreden .” Paul Molenaar CEO ilse Media

Crossmedia gedefinieerd Conceptmatig denken Sociale media

Crossmedia gedefinieerd

Conceptmatig denken

Sociale media

Crossmedia? “ […]. Crossmedia staat voor een nieuwe communicatiecultuur, zonder helder afgebakende grenzen tussen zenders en ontvangers .” Paul Molenaar (ilse Media) Bron: Media2 Ontdek de kracht van Crossmedia, Pluuren, van A.

“ […]. Crossmedia staat voor een nieuwe communicatiecultuur, zonder helder afgebakende grenzen tussen zenders en ontvangers .” Paul Molenaar (ilse Media)

Crossmedia? “ Wij zien crossmedia simpelweg als het benutten van media, voor datgene waar ze goed in zijn. De mix aan media moet in dienst staan van het grote campagne-idee om zo de impact te maximaliseren .” Peter de Lange (LEMZ) Bron: Media2 Ontdek de kracht van Crossmedia, Pluuren, van A.

“ Wij zien crossmedia simpelweg als het benutten van media, voor datgene waar ze goed in zijn. De mix aan media moet in dienst staan van het grote campagne-idee om zo de impact te maximaliseren .” Peter de Lange (LEMZ)

Crossmedia? … Bij crossmedia-communicatie nodigt het verhaal de gebruiker uit om een cross-over van het eerste medium naar het volgende te maken. Waarde wordt toegevoegd omdat het verhaal gelaagder wordt en meer niveaus krijgt en van eendimensionaal naar meerdimensionaal gaat op een manier die relevant is voor de gebruiker…

… Bij crossmedia-communicatie nodigt het verhaal de gebruiker uit om een cross-over van het eerste medium naar het volgende te maken. Waarde wordt toegevoegd omdat het verhaal gelaagder wordt en meer niveaus krijgt en van eendimensionaal naar meerdimensionaal gaat op een manier die relevant is voor de gebruiker…

Crossmedia? “ Crossmedia vertegenwoordigt het perspectief van de gebruiker, terwijl mediaconvergentie eerder het technische perspectief van het samensmelten van diverse mediavormen beschrijft .” Monique de Haas (Dondersteen / Crossmedialog) Bron: Wikipedia.nl

“ Crossmedia vertegenwoordigt het perspectief van de gebruiker, terwijl mediaconvergentie eerder het technische perspectief van het samensmelten van diverse mediavormen beschrijft .” Monique de Haas (Dondersteen / Crossmedialog)

Crossmedia? “ Crossmedia is het op elkaar laten aansluiten van media, waarbij gebruik wordt gemaakt van de individuele kracht van elk medium. Om zo de behoeften van de doelgroep zo goed mogelijk te vervullen .” Lianne van der Kruk (ilse Media) Bron: Media2 Ontdek de kracht van Crossmedia, Pluuren, van A.

“ Crossmedia is het op elkaar laten aansluiten van media, waarbij gebruik wordt gemaakt van de individuele kracht van elk medium. Om zo de behoeften van de doelgroep zo goed mogelijk te vervullen .” Lianne van der Kruk (ilse Media)

Waarom crossmedia? Nieuwe manier van communiceren. We verruilen een wereld van ‘kosten per duizend’ voor een wereld van ‘engagement’, beïnvloeding, interactie en betrokkenheid. De rol die het merk weet in te nemen in het leven van de consument wordt steeds belangrijker. De consument wil betrokken worden bij het merk: vertrouwen bij de consument creeëren.

Nieuwe manier van communiceren.

We verruilen een wereld van ‘kosten per duizend’ voor een wereld van ‘engagement’, beïnvloeding, interactie en betrokkenheid.

De rol die het merk weet in te nemen in het leven van de consument wordt steeds belangrijker.

De consument wil betrokken worden bij het merk: vertrouwen bij de consument creeëren.

Waarachtig communiceren

Disciplines Hoe crossmedia wordt geïnterpreteerd hangt sterk af vanuit welke discipline er gekeken wordt. Crossmedia als term wordt vooral in West-Europa gehanteerd. In VS gebruikt men de term ‘ transmedia ’.

Hoe crossmedia wordt geïnterpreteerd hangt sterk af vanuit welke discipline er gekeken wordt.

Crossmedia als term wordt vooral in West-Europa gehanteerd. In VS gebruikt men de term ‘ transmedia ’.

Disciplines Speerpunten : transmedia multi-channeling / convergence Mediumspecificiteit Storytelling Usability Sociale media (distributie en uitgeven, multimedia) Techniek Marketing (campagne) Entertainment (formats) Communicatie / Journalistiek Content

Crossmedia nieuw? Volgens filmwetenschapper Peter Bosma is de synergie, ofwel cross-over tussen de verschillende media, genres en producten niet nieuw, wel de ongekende schaal waarop deze optreedt.

Volgens filmwetenschapper Peter Bosma is de synergie, ofwel cross-over tussen de verschillende media, genres en producten niet nieuw, wel de ongekende schaal waarop deze optreedt.

Crossmedia nieuw? storytelling (print naar film) De troubadour (viraal naar print)

Internet van bedreiging naar kansen Crossmedia als term dook op toen (traditionele) mediamakers (print, televisie) zich beseften dat nieuwe media op zichzelf staan en machtiger zijn dan verwacht Nieuwe media werden gezien als concurrenten en / of bedreiging Samenwerking tussen mediavormen kan oplossing zijn Nieuwe doelgroepen bereiken, binding, nieuwe inkomsten, nieuwe kansen

Crossmedia als term dook op toen (traditionele) mediamakers (print, televisie) zich beseften dat nieuwe media op zichzelf staan en machtiger zijn dan verwacht

Nieuwe media werden gezien als concurrenten en / of bedreiging

Samenwerking tussen mediavormen kan oplossing zijn

Nieuwe doelgroepen bereiken, binding, nieuwe inkomsten, nieuwe kansen

“ oud” en “nieuw”

Nieuwe media kenmerken zich aan: Multimedialiteit Virtualiteit Connectiviteit Interactiviteit (Joost Raessens, 2002) Remediatie

kenmerken zich aan:

Multimedialiteit

Virtualiteit

Connectiviteit

Interactiviteit

(Joost Raessens, 2002)

Remediatie

In één zin… “ Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat van verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, print media, internet, games, mobiele devices en live evenementen, ten behoeve van een communicatie doelstelling , waarbij de verschillende media mediumspecifieke betekenissen communiceren welke deel uitmaken van een synergetisch geheel (storytelling).”

“ Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat van verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, print media, internet, games, mobiele devices en live evenementen, ten behoeve van een communicatie doelstelling , waarbij de verschillende media mediumspecifieke betekenissen communiceren welke deel uitmaken van een synergetisch geheel (storytelling).”

Communicatie doelstelling Een communicatie doelstelling kan uit meerdere doelstellingen bestaan. Door meerdere media in te zetten kunnen er meerdere doelstellingen behaald worden. Om méérdere doelstellingen te behalen is crossover-communicatie (De Haas) soms gewenst. Motivatie van de consument om over te schakelen is waar we naar opzoek zijn.

Een communicatie doelstelling kan uit meerdere doelstellingen bestaan.

Door meerdere media in te zetten kunnen er meerdere doelstellingen behaald worden.

Om méérdere doelstellingen te behalen is crossover-communicatie (De Haas) soms gewenst.

Motivatie van de consument om over te schakelen is waar we naar opzoek zijn.

Motivatoren Mediumspecificiteit Storytelling (Idols / KPN Iris) Usability Crossmedia: geen doel op zich Concepting is het gehele proces van het vinden, vaststellen en uitdragen van een gedachtegoed . Jan Rijkenberg, 2005 Crossmediaal denken: primair denken vanuit een gedachtegoed en verhaallijnen. Drempel van cross-overs Crossmediaal denken

Motivatoren

Mediumspecificiteit

Storytelling (Idols / KPN Iris)

Usability

Crossmedia: geen doel op zich

Concepting is het gehele proces van het vinden, vaststellen en uitdragen van een gedachtegoed . Jan Rijkenberg, 2005

Crossmediaal denken: primair denken vanuit een gedachtegoed en verhaallijnen.

Drempel van cross-overs

Crossmediale conceptvormen Afhankelijk concept Autonoom concept Supersystem (Kinder) Bij het afhankelijk concept zijn de ingeschakelde media afhankelijk van elkaar en kunnen niet afzonder van elkaar functioneren. Bij het autonoom concept hebben de ingeschakelde media een zelfstandige rol en kunnen los van elkaar functioneren. Echter de samenwerking versterkt de ‘merkbeleving’. Ieder medium doet echter datgene, waarin het uitblinkt. De mate van samenhang tussen de ingeschakelde media en heeft invloed op het gedrag van de gebruiker, dat overschakelt van het ene medium naar het andere, het zgn. cross-over communicatie. Bij het afhankelijk concept ligt de drempel doorgaans lager, maar kan de push te groot zijn. In de praktijk liggen de concepten tussen deze twee theoretische concepten in.

Afhankelijk concept

Autonoom concept

Supersystem (Kinder)

Bij het afhankelijk concept zijn de ingeschakelde media afhankelijk van elkaar en kunnen niet afzonder van elkaar functioneren.

Bij het autonoom concept hebben de ingeschakelde media een zelfstandige rol en kunnen los van elkaar functioneren. Echter de samenwerking versterkt de ‘merkbeleving’. Ieder medium doet echter datgene, waarin het uitblinkt.

De mate van samenhang tussen de ingeschakelde media en heeft invloed op het gedrag van de gebruiker, dat overschakelt van het ene medium naar het andere, het zgn. cross-over communicatie. Bij het afhankelijk concept ligt de drempel doorgaans lager, maar kan de push te groot zijn.

In de praktijk liggen de concepten tussen deze twee theoretische concepten in.

Afhankelijk vs. autonoom M2 M1 M3 M1 M2 Wakker worden met Valerio afhankelijk autonoom Life and Cooking Diario de Sófia TBBC M3 Idols

Conceptvormen Autonoom concept = transmedia storytelling Afhankelijk concept = transmedia storytelling + cross-over communicatie Supersystem Smart Marketing (Bosma)

Autonoom concept = transmedia storytelling

Afhankelijk concept = transmedia storytelling + cross-over communicatie

Supersystem

Smart Marketing (Bosma)

Transmedia storytelling Een transmediaal verhaal ontvouwt zich via verschillende media waarbij ieder aspect iets toevoegt aan het geheel (Jenkins, 2006) Elk medium doet datgene waar het in uitblinkt Verschillende media moeten op zichzelf staan en zijn niet afhankelijk van elkaar Collective intelligence (Levy) Verschillende media trekken verschillende doelgroepen aan en zijn niet hetzelfde

Een transmediaal verhaal ontvouwt zich via verschillende media waarbij ieder aspect iets toevoegt aan het geheel (Jenkins, 2006)

Elk medium doet datgene waar het in uitblinkt

Verschillende media moeten op zichzelf staan en zijn niet afhankelijk van elkaar

Collective intelligence (Levy)

Verschillende media trekken verschillende doelgroepen aan en zijn niet hetzelfde

3 live action films Animatrix The Game Internet (o.a. trailer) Gedachtengoed: “Wat is de Matrix?”

3 live action films

Animatrix

The Game

Internet (o.a. trailer)

Gedachtengoed: “Wat is de Matrix?”

Wat is hier de motivatie van de consument om over te gaan tot crossover-communicatie? (van televisie naar mobiel) Storytelling

 

Mediumspecificiteit

In welke mate kan de huidige consument gestuurd worden in het overschakelen van het ene medium naar het andere?

Winnaar zilveren Spin online campagne 2005 Internet - Print

Winnaar zilveren Spin Crossmedia campagne 2007, TMF Multi-channeling?

 

Winnaar gouden Spin Crossmedia campagne 2007, Lemz

Entertainment Supersystem (M. Kinder, 1991) A ‘network’ of intertextuality constructed around a figure or group of figures from pop culture. […] In order to be a supersystem, the network must cut across several ,modes of image production; must appeal to diverse generations, classes, and ethnic subcultures, who in turn are targeted with diverse strategies; must foster “collectability” through a proliferation of related products; and must undergo a sudden increase in commodification, the succes of which reflexively becomes a “media-event” that dramatically accelerates the growth curve the system’s commercial succes. Pokémon: Pikachu Game N64 Trading cardgame TVseries Merchandise

(M. Kinder, 1991)

Supersystem is smart marketing De synergie, ofwel cross-over, tussen de verschillende media, genres en producten is niet nieuw, wel de ongekende schaal waarop deze optreedt. (Bosma, 2005)

Supersystem

Andere voorbeelden Communicatie verwoordt de betekenis van het merk en geeft inhoud aan het gedachtegoed. ‘ mentaliteitsconcept’

Communicatie verwoordt de betekenis van het merk en geeft inhoud aan het gedachtegoed.

‘ mentaliteitsconcept’

If you believe all people of the world are one family, then join us. Voorbeelden van conceptmerken

 

Winnaar zilveren Spin Crossmedia campagne 2007, Lemz

Conceptmerk Kenmerk van een conceptmerk is dat er voor die tijd geen vergelijkbaar gedachtegoed werd uitgedragen dat door een constant aanzwellende groep ‘fans’, de volggroep , wordt gewaardeerd en ‘aangehangen’ (Rijkenberg, 2005). Volggroep is iedereen die zich aangesproken voelt door het gedachtegoed wat merk x uitdraagt.

Kenmerk van een conceptmerk is dat er voor die tijd geen vergelijkbaar gedachtegoed werd uitgedragen dat door een constant aanzwellende groep ‘fans’, de volggroep , wordt gewaardeerd en ‘aangehangen’ (Rijkenberg, 2005).

Volggroep is iedereen die zich aangesproken voelt door het gedachtegoed wat merk x uitdraagt.

Internet: allesbinder Bij de meeste crossmedia concepten vormt internet de lijm tussen de ingeschakelde media. Christy Dena Veel gebruikte internetconcepten op dit moment zijn: Hyves.nl You Tube FlickR Dit is heel logisch gezien empowerment een grote rol speelt

Bij de meeste crossmedia concepten vormt internet de lijm tussen de ingeschakelde media. Christy Dena

Veel gebruikte internetconcepten op dit moment zijn:

Hyves.nl

You Tube

FlickR

Consumer in control De consument heeft in het veranderende medialandschap de controle overgenomen. Door user generated , user oriented en co-created content verandert de informatiestroom.

De consument heeft in het veranderende medialandschap de controle overgenomen. Door user generated , user oriented en co-created content verandert de informatiestroom.

Bron: Media2 Ontdek de kracht van Crossmedia, Pluuren, van A. van: pre-internet naar: internet 1.0 naar: web 2.0 / sociale media c c c c c c merken media consument merken media consument merken media

Consumer in control User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity . (Polle de Maagt, 2007)

Empowerment User generated content

Empowerment

Generation C + Social + Simplicity Generation C : groep mensen (ongeacht de leeftijd - ondanks dat het nu veelal jongeren zijn) die informatie ( Content = C ) op internet beschikbaar stellen en privacy soms nauwelijks belangrijk lijken te vinden. Social : de mens als sociaal wezen graag ervaringen en informatie deelt . Het internet, en met name web 2.0 ( sociale web ) toepassingen, stelt de mens daar steeds beter toe in staat (Hyves, YouTube, FlickR, en nu óók Twitter e.v.a.) Simplicity : Mensen moeten eenvoudig hun content kunnen creeëren en delen. Video of foto uploaden (YouTube, Flickr, etc.) of snel een blog aanmaken ( Web-log , Blogger , etc.) Bron: Polledemaagt.net

Generation C : groep mensen (ongeacht de leeftijd - ondanks dat het nu veelal jongeren zijn) die informatie ( Content = C ) op internet beschikbaar stellen en privacy soms nauwelijks belangrijk lijken te vinden.

Social : de mens als sociaal wezen graag ervaringen en informatie deelt . Het internet, en met name web 2.0 ( sociale web ) toepassingen, stelt de mens daar steeds beter toe in staat (Hyves, YouTube, FlickR, en nu óók Twitter e.v.a.)

Simplicity : Mensen moeten eenvoudig hun content kunnen creeëren en delen. Video of foto uploaden (YouTube, Flickr, etc.) of snel een blog aanmaken ( Web-log , Blogger , etc.)

Sociale media / web 2.0 Kenmerken zich aan: Delen Sociaal Tags Snel en simpel Gebruiksvriendelijk Toegankelijk Gratis

Kenmerken zich aan:

Delen

Sociaal

Tags

Snel en simpel

Gebruiksvriendelijk

Toegankelijk

Gratis

Sociale media / web 2.0 Voorbeelden zijn: Blogs Microblogs Fora Communities Vergelijkingssites Discussiegroepen Widgets

Voorbeelden zijn:

Blogs

Microblogs

Fora

Communities

Vergelijkingssites

Discussiegroepen

Widgets

Sociale media / web 2.0 Bekend zijn: Hyves You Tube My Space Twitter Widgetbox Ning Etc.

Bekend zijn:

Hyves

You Tube

My Space

Twitter

Widgetbox

Ning

Etc.

7 bouwstenen voor het sociale web

 

 

Twitter cijfers +/_ 450 NL gebruikers) Bron: Twitterfacts.blogspot.com

Widgets: bouwstenen voor een virtuele identiteit

Widgetmarketing Widgets: kleine brokjes kernfunctionaliteit die internetsites beschikbaar stellen: slideshow, playlist, nieuwsoverzicht etc. Plakken in weblog, hyves-profiel etc. en creeëren hiermee een eigen plek. Widgetmarketing: volgens het You Tube-principe snel en veel gebruikers trekken via sociale netwerken, waar het virale-effect werkt. Bron: Emerce, okt. 2007

Widgets: kleine brokjes kernfunctionaliteit die internetsites beschikbaar stellen: slideshow, playlist, nieuwsoverzicht etc.

Plakken in weblog, hyves-profiel etc. en creeëren hiermee een eigen plek.

Widgetmarketing: volgens het You Tube-principe snel en veel gebruikers trekken via sociale netwerken, waar het virale-effect werkt.

Nederlanders lopen nog niet warm voor een socialer internet t.o.v. de rest van de wereld, maar begint te groeien (3 mln. Hyve-accounts). Gemiddels 2,3 sociale accounts

Samenvattend Crossmedia is geen doel op zich Is een manier om één of meerdere communicatie doelstellingen te halen Crossmediaal denken begint niet bij de media keuze, maar bij een gedachtegoed en het vertellen van verhalen Internet als kanaal is de schakel binnen het crossmedia concept, waarbij sociale media, storytelling, usability (simplicity) en mediumspecificiteit een grote rol spelen.

Crossmedia is geen doel op zich

Is een manier om één of meerdere communicatie doelstellingen te halen

Crossmediaal denken begint niet bij de media keuze, maar bij een gedachtegoed en het vertellen van verhalen

Internet als kanaal is de schakel binnen het crossmedia concept, waarbij sociale media, storytelling, usability (simplicity) en mediumspecificiteit een grote rol spelen.

 

[email_address] www.existenz.nl/weblog

[email_address]

www.existenz.nl/weblog

Add a comment

Related pages

Crossmedia: inhoudelijke verdieping op het onderwerp

Lees ook: Workshop Crossmedia Aan de hand van een theoretische basis van het huidige nieuwe medialandschap, brainstormsessie en projectsimulatie maakt u ...
Read more

Reacties op: Crossmedia: inhoudelijke verdieping op het ...

Reacties op: Crossmedia: inhoudelijke verdieping op het onderwerp ...
Read more

Crossmedia: inhoudelijke verdieping op het onderwerp

... inhoudelijke verdieping op het onderwerp. ... Gisteren organiseerde Media Plaza de masterclass ‘Crossmedia inhoudelijke verdieping op het ...
Read more

De Games Verdieping Van Waarzo

... forum.fok.nl »Get more discussion resultsCrossmedia theoretische verdieping op het onderwerp ... /crossmedia-theoretische-verdieping-op-het ...
Read more

Zoek het onderwerp in de zin! - site lagere school

Zoek het onderwerp in de zin! ... De steen der wijzen ligt verstopt op de derde verdieping. De bril van Harry is kapot. In de grote ketel zit een toverdrank.
Read more

LIJST VAN FIGUREN EN TABELLEN - Home | Scriptiebank

... volgt er een theoretische verdieping van ... kijk op het ontwerpproces in. Een theoretisch model ... onderwerp beschikbaar. Het opleiden ...
Read more