Concepting 2.0

50 %
50 %
Information about Concepting 2.0

Published on June 13, 2007

Author: indirareynaert

Source: slideshare.net

Description

Samenvatting van college over concepting 2.0: crossmediale communicatie concepten (70 slides)

Concepting 2.0 over crossmediale communicatie concepten Indira Reynaert 14 juni Interactive Media Course Mediaflex

Terminologie (buiten NL) Multichanneling Convergence Transmedia Intermedia

Multichanneling

Convergence

Transmedia

Intermedia

Crossmedia in breedste zin Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat tussen verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, print, internet, games, mobiele devices en live-events, waarin de mediumspecifieke elementen van die verschillende media efficiënt deel uitmaken van een synergetisch geheel (bv. communicatiedoelstelling).

Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat tussen verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, print, internet, games, mobiele devices en live-events, waarin de mediumspecifieke elementen van die verschillende media efficiënt deel uitmaken van een synergetisch geheel (bv. communicatiedoelstelling).

Conceptvormen Autonoom concept = transmedia storytelling Afhankelijk concept = transmedia storytelling + cross-over communicatie Supersystem Smart Marketing (Bosma)

Autonoom concept = transmedia storytelling

Afhankelijk concept = transmedia storytelling + cross-over communicatie

Supersystem

Smart Marketing (Bosma)

Transmedia storytelling Een transmediaal verhaal ontvouwt zich via verschillende media waarbij ieder aspect iets toevoegt aan het geheel (Jenkins, 2006) Elk medium doet datgene waar het in uitblinkt Verschillende media moeten op zichzelf staan en zijn niet afhankelijk van elkaar Collective intelligence (Levy) Verschillende media trekken verschillende doelgroepen aan en zijn niet hetzelfde

Een transmediaal verhaal ontvouwt zich via verschillende media waarbij ieder aspect iets toevoegt aan het geheel (Jenkins, 2006)

Elk medium doet datgene waar het in uitblinkt

Verschillende media moeten op zichzelf staan en zijn niet afhankelijk van elkaar

Collective intelligence (Levy)

Verschillende media trekken verschillende doelgroepen aan en zijn niet hetzelfde

3 live action films Animatrix The Game Internet (o.a. trailer) Gedachtengoed: “Wat is de Matrix?”

3 live action films

Animatrix

The Game

Internet (o.a. trailer)

Gedachtengoed: “Wat is de Matrix?”

Crossover-communicatie Een communicatie doelstelling kan uit meerdere doelstellingen bestaan. Door meerdere media in te zetten kunnen er meerdere doelstellingen behaald worden. Om méérdere doelstellingen te behalen is crossover-communicatie (De Haas) gewenst. Uitdaging: Wat is de motivatie van de consument om van het ene medium over te schakelen naar het andere?

Een communicatie doelstelling kan uit meerdere doelstellingen bestaan.

Door meerdere media in te zetten kunnen er meerdere doelstellingen behaald worden.

Om méérdere doelstellingen te behalen is crossover-communicatie (De Haas) gewenst.

Uitdaging: Wat is de motivatie van de consument om van het ene medium over te schakelen naar het andere?

Concepting: Communicatie met grote C! Concepting is het gehele proces van het vinden, vaststellen en uitdragen van een gedachtengoed . (Rijkenberg, 2005) ‘ mentaliteitsconcept’ Communicatie verwoordt de betekenis van het merk en geeft inhoud aan het gedachtengoed.

Concepting is het gehele proces van het vinden, vaststellen en uitdragen van een gedachtengoed . (Rijkenberg, 2005)

‘ mentaliteitsconcept’

Communicatie verwoordt de betekenis van het merk en geeft inhoud aan het gedachtengoed.

If you believe all people of the world are one family, then join us. Voorbeelden van conceptmerken

Conceptmerk Kenmerk van een conceptmerk is dat er voor die tijd geen vergelijkbaar geachtengoed werd uitgedragen dat door een constant aanzwellende groep ‘fans’, de volggroep , wordt gewaardeerd en ‘aangehangen’ (Rijkenberg, 2005). Volggroep is iedereen die zich aangesproken voelt door het gedachtegoed wat merk x uitdraagt.

Kenmerk van een conceptmerk is dat er voor die tijd geen vergelijkbaar geachtengoed werd uitgedragen dat door een constant aanzwellende groep ‘fans’, de volggroep , wordt gewaardeerd en ‘aangehangen’ (Rijkenberg, 2005).

Volggroep is iedereen die zich aangesproken voelt door het gedachtegoed wat merk x uitdraagt.

Winnaar zilveren Spin Crossmedia campagne 2007, Lemz

Als Gandhi een webcam had…? Binnen het crossmedia concept: Worden de mediumspecifieke elementen – mediumspecificiteit optimaal benut. Maakt elk ingeschakeld medium deel uit van een geheel, maar kunnen afzonderlijk van elkaar verschillende doelstellingen hebben. Toegevoegde waarde van nieuwe media

Als Gandhi een webcam had…?

Binnen het crossmedia concept:

Worden de mediumspecifieke elementen – mediumspecificiteit optimaal benut.

Maakt elk ingeschakeld medium deel uit van een geheel, maar kunnen afzonderlijk van elkaar verschillende doelstellingen hebben.

Mediumspecificiteit Dat wat een medium onderscheidt van andere media Dat wat mediumspecifiek is Door de uiteenlopende mogelijkheden van digitale media is de scheidingslijn erg dun geworden

Dat wat een medium onderscheidt van andere media

Dat wat mediumspecifiek is

Door de uiteenlopende mogelijkheden van digitale media is de scheidingslijn erg dun geworden

Internet: de lijm van het crossmedia concept Bij de meeste crossmedia concepten vormt internet de lijm tussen de ingeschakelde media. (Christy Dena) Veel gebruikte internet apps binnen crossmedia concepten op dit moment zijn: Hyves.nl (community) You Tube (video) FlickR (foto) Dit is heel logisch gezien empowerment een grote rol speelt

Bij de meeste crossmedia concepten vormt internet de lijm tussen de ingeschakelde media. (Christy Dena)

Veel gebruikte internet apps binnen crossmedia concepten op dit moment zijn:

Hyves.nl (community)

You Tube (video)

FlickR (foto)

Nieuwe media Social escapism Informatie Interactieve mogelijkheden Sociale contacten Privacy Economische motieven (Korgaonkar, Wolin, 1999) Empowerment: I am in Control! Any time, any place, anywhere. Consument wordt broadcaster Hoe uit dat zich? Uses & gratification benadering Bestudeert de de sociale en psychologische oorsprong van behoeften die verwachtingen wekken ten aanzien van massamedia of andere bronnen. (Katz, Blumler en Gurevitch, 1974)

Nieuwe media

Social escapism

Informatie

Interactieve mogelijkheden

Sociale contacten

Privacy

Economische motieven (Korgaonkar, Wolin, 1999)

Empowerment: I am in Control!

Any time, any place, anywhere.

Consument wordt broadcaster

Hoe uit dat zich?

Empowerment I am in Control!

Empowerment

User Generated Content User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity . (Polle de Maagt, 2007)

User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity . (Polle de Maagt, 2007)

User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity Generation C slaat op de groep mensen (ongeacht de leeftijd - ondanks dat het nu veelal jongeren zijn) die heel veel informatie ( Content = C ) op internet beschikbaar stellen en privacy soms nauwelijks belangrijk lijken te vinden. Waarom doen mensen dit? Omdat (1) iedereen zijn/haar creativiteit wil uiten en (2) de makers van 'content-creating' tools (en de penetratie van internetaansluitingen) ons in staat stellen om onze creativiteit te uiten (voorbeelden te over zoals Hyves , Sugababes , YouTube , etc.)

Generation C slaat op de groep mensen (ongeacht de leeftijd - ondanks dat het nu veelal jongeren zijn) die heel veel informatie ( Content = C ) op internet beschikbaar stellen en privacy soms nauwelijks belangrijk lijken te vinden.

Waarom doen mensen dit? Omdat (1) iedereen zijn/haar creativiteit wil uiten en (2) de makers van 'content-creating' tools (en de penetratie van internetaansluitingen) ons in staat stellen om onze creativiteit te uiten (voorbeelden te over zoals Hyves , Sugababes , YouTube , etc.)

User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity Het aspect Social slaat op het feit dat de mens als sociaal wezen ook graag zijn ervaringen en informatie deelt . Het internet, en met name web 2.0 ( sociale web ) toepassingen, stelt de mens daar steeds beter toe in staat (Weblogs, Hyves, YouTube, FlickR, Google Maps en nu óók Twitter e.v.a.)

Het aspect Social slaat op het feit dat de mens als sociaal wezen ook graag zijn ervaringen en informatie deelt . Het internet, en met name web 2.0 ( sociale web ) toepassingen, stelt de mens daar steeds beter toe in staat (Weblogs, Hyves, YouTube, FlickR, Google Maps en nu óók Twitter e.v.a.)

7 bouwstenen voor het sociale web Waar zit Hyves?

User Generated Content = Generation C + Social + Simplicity Simplicity is de derde belangrijke factor in UGC. Mensen moeten eenvoudig hun content kunnen creeëren en delen. Denk aan snel een video-tje of foto uploaden (YouTube, Flickr, etc.) of snel een blog aanmaken ( Web-log , Blogger , etc.)

Simplicity is de derde belangrijke factor in UGC. Mensen moeten eenvoudig hun content kunnen creeëren en delen. Denk aan snel een video-tje of foto uploaden (YouTube, Flickr, etc.) of snel een blog aanmaken ( Web-log , Blogger , etc.)

Monitoren UGC Hoe gaan mensen met jouw merk aan de haal. Monitoren met tools als Technorati , Google Blog Search en Alexa . Maar minstens zo interessant is om te kijken naar wat men associeert met jouw merk. De opkomst van tagging vertelt ook veel over de merkbeleving van mensen. Bijvoorbeeld Flickr met tag heineken

Hoe gaan mensen met jouw merk aan de haal.

Monitoren met tools als Technorati , Google Blog Search en Alexa . Maar minstens zo interessant is om te kijken naar wat men associeert met jouw merk.

De opkomst van tagging vertelt ook veel over de merkbeleving van mensen.

Bijvoorbeeld Flickr met tag heineken

Crossmedia & usability Bij crossmedia-communicatie nodigt het verhaal de gebruiker uit om een cross-over van het eerste medium naar het volgende te maken ( Bron: M. De Haas, Dondersteen ). Usability is de mate waarin een product (bv. website) door bepaalde gebruikers in een bepaalde gebruikersomgeving (bv. browser) kan worden gebruikt om bepaalde doelen (bv. informatie zoeken) effectief, efficiënt en naar tevredenheid te bereiken. ( Bron: ISO DIS 9241-11, Guidance on usability )

Bij crossmedia-communicatie nodigt het verhaal de gebruiker uit om een cross-over van het eerste medium naar het volgende te maken ( Bron: M. De Haas, Dondersteen ).

Usability is de mate waarin een product (bv. website) door bepaalde gebruikers in een bepaalde gebruikersomgeving (bv. browser) kan worden gebruikt om bepaalde doelen (bv. informatie zoeken) effectief, efficiënt en naar tevredenheid te bereiken. ( Bron: ISO DIS 9241-11, Guidance on usability )

 

indira@ existenz.nl www.existenz.nl www.crossmedialog.nl Meer informatie?

indira@ existenz.nl

www.existenz.nl

www.crossmedialog.nl

Add a comment

Related pages

ˇ ˘ ˘ ˘ˆ ˙ ˘˝˙ ˛ - Hogeschool van Amsterdam

˘ ˇ 2 + ˝ , ! ˛ % " & ˚ ˘ ˛ , , " ˙ , /" 0 , ˛ , " ... Microsoft Word - Concepting summary.doc Author: peter Created Date: 1/21/2006 13:47:19 ...
Read more

Concept Design with Creo 2.0 - TCT - 3D Printing, Additive ...

Creo 2.0 supports the import of many common data formats — including those from scanned hand sketches, ... 3D concepting — benefits & inefficiencies.
Read more

Flexplek 2.0 – Trends and Concepting

FLEXPLEK 2.0. Flexplek 2.0 is a school-assignment about the next generation of flexible workspaces. Objective Develop an innovative concept for flexible ...
Read more

ZBrush Concepting for Games | UArtsy

ZBrush Concepting for Games. Instructor: Joseph Drust. ZBrush Concepting for Games. Instructor: Joseph Drust. Curriculum Student Projects Course Outline.
Read more

Gun Concepting In ZBrush And Photoshop | UArtsy

Gun Concepting In ZBrush And Photoshop. Instructor: Justin Goby Fields. Use ZBrush and Photoshop to quickly create a gun concept. ... 97 2 0. Heads ...
Read more

CAD/CAM Performance: Concepting in Creo – Part 2 ...

CAD/CAM Performance: Concepting in Creo – Part 2: Modernizing Concept Design. By In the Press | Published: Apr 26, 2012. ... PTC announces Creo 2.0, ...
Read more

Description - Boost Mobile "Anthem 2.0"

Having played an integral role in concepting "Anthem 2.0," we were also on set to collaborate with Chris Robinson as he directed rappers Jermaine Dupri ...
Read more

Concepting Film - YouTube

Voor het vak Concepting hebben wij onze eigen visie geformuleerd. Bij deze visie moest een film gemaakt worden.
Read more

miyuki concepting 2 by gunz159 on DeviantArt

miyuki concepting 2 by gunz159 Watch. Manga & Anime / Traditional Media / Drawings ©2012-2016 gunz159. ... MP Navigator EX 2.0 ...
Read more

Concepting lessen samenvatting - Concepting - Stuvia

Concepting lessen samenvatting Samenvatting van de lessen concepting jaar 1 CE-IEMES. Totale tentamenstof.
Read more