C++ Workshop Presentation

44 %
56 %
Information about C++ Workshop Presentation
Technology

Published on April 29, 2013

Author: OrvenBregu

Source: slideshare.net

Description

Learning the basics of programming, Understanding C++ syntax and coding - @OpenLabs

HyrjeAleksander Dishnica

 Per te zgjidhur probleme ne nje afat shume teshkurter Per te pasur rendiment gjate punes Programet perdoren sa here te duam Nuk perserisim punen tone Nuk bejme gabime Punen tone e ben kompjuteriPerse programim?

 Hardware - pajisjet fizike te kompjuterit Software - instruksionet qe i jepen kompjuterit Pa software, kompjuteri do te ishte i padobishemHardware dhe Software

 C++ eshte gjuhe programimi e nivelit te mesem Permban 2 karakteristika, si te nivelit te larte ashtudhe te nivelit te ulet Eshte superklase e gjuhes C Eshte backward compatible me gjuhen C Konsiderohet si nje nga gjuhet e programimit me teveshtira ne bote dhe me te suksesshmet Koha qe duhet per t’a mesuar eshte disa vjetCfare eshte C++?

 Gjuha e programimit eshte komunikimi mekompjuterin Ekzistojne dy nivele programimi, te larte dhe te ulet Sa me e nivelit te larte te jete gjuha e programimit aqme lehte kuptohet dhe koha per ta mesuar eshteshume e vogel ne krahasim me nivelin e ulet Sa me e nivelit te ulet te jete gjuha e programimit aqme e veshtire eshte per ta mesuarGjuhet e programimit

 Niveli i larte: Ne kohe te shkurter mund te krijohet aplikacioni ideshiruar Eshte shume e lehte per t’u kuptuar Problemi eshte tek garbage collection Ka dhe probleme te tjera si performanca Nuk ka asnje kontakt me hardwaren Disa gjuhe te njohura jane: Visual Basic, C#, Java etjHigh level language

 Jane shume komplekse Koha qe duhet per ti mesuar eshte shume e madhe Kontakt direkt me hardwaren Cdo gje duhet programuar vete Disa shembuj gjuhesh te nivelit te ulet:Ada, Cobol, Pascal, Fortran, CGjuhet e nivelit te ulet

 C++ ka kontakt direkt me hardwaren, nuk kagarbage collection dhe eshte Object Oriented Konsiderohet si gjuha me e famshme ne bote Bjarne Stroustrup eshte krijuesi i gjuhes ne vitin 1979dhe ka dale ne publik ne vitin 1983 Eshte Open Source dhe nuk kushton para Shume probleme jane zgjidhur me kalimin e vitevedhe mund te thuhet qe eshte nje gjuhe e pjekur Modifikimi i fundit u be me 2011Ku ndryshon C++?

 Programimi ne C++ sugjerohet te fillohet me IDE(Integrated Development Environment) Ne internet ka nje numer shume te madh IDE-sh, kudisa prej tyre kane “skaduar” Nese keni nje IDE te instaluar (Si psh Dev-C++)shikoni daten e fundit qe eshte bere update 2 IDE-t me te famshme ne bote jane Codeblocks dheVisual Studio Le te fillojme me programimin!Si mund te filloj?

 Personi qe ka deshire te programoje, duhet te keteketo dije: Anglisht (E detyrueshme) Njohje fillestare ne OS (Operating System) Kompjuter, laptop apo cfaredolloj mjeti qe pranoninstalimin e IDE-ve Nese i ploteson kerkesat e mesiperme, programimmund te mesoje dhe nje femije 8 vjec Sugjerohet te mesohet ne moshe sa me te reKerkesat paraprake

 Hapat per te instaluar Codeblocks Shkoni tek siti www.codeblocks.org Klikoni tek “Downloads” Selektoni “Download the binary release” Zgjidhni sistemin tuaj te operimit dhe ne krahe tedjathte selektoni nje nga serverat ku te shkarkoniCodeblocks-inInstalimi i IDE-s

 Versioni i fundit i Dev-C++ ka perfunduar ne vitin2005 dhe nuk sugjerohet per sistemet e operimitmodern Codeblocks eshte super light-weight ne krahasim meVisual Studion dhe ofron te gjitha featurat emundshme per programim C++ Eshte totalisht falas dhe shume i modifikueshem Eshte cross-platform Mund te programoni dhe ne gjuhen C ose te tjeraPerse Codeblocks?

 Nese nuk iu funksionon ose nuk iu pelqen, mund tezgjidhni Visual Studio 2012 Express qe eshte falas Nuk rekomandohet per fillestaret Cfaredolloj IDE te shkarkoni, sugjerohet te hiqet IDEparaardhese IDE-t nuk funksionojne me njera tjetren dhe kodiperfundimtar mund te ndryshoje, duke rezultuar nenje program te pa ekzekutueshemAlternative?

 Ne te gjithe gjuhet e programimit, programi i pare inje programuesi ka qene “Hello World!” Ky eshte kodi i ketij programi:Programi i pare

 Nuk ka asnje program ne bote i krijuar ne C++ pa nje#include Kodi i meparshem permbante #include <iostream> #include <iostream> quhet pjesa header Pothuajse te gjithe programet qe krijohen me C++permbajne kete header Headeri eshte thjesht nje librari jashte programit qetherritet per t’u perdorur gjate programit dhe per ten’a lehtesuar pune Si default shenohet me ngjyre te gjelber ne kete IDE#include

 Zakonisht, include-t permbajne emra me kuptim dhene kete rast ne kemi Iostream Ne pamje te pare nuk ka absolutisht kuptim, pornese ne do e copezojme do te marrim I/O stream I ka kuptimin input dhe O ka kuptimin output Stream ka qellim rrymen se nga kalojne te dhenat Te dhenat qe kalojne nga tastjera tek kompjuteriquhen Input Te dhenat qe kalojne nga kompjuteri te tastjeraquhen OutputIostream

 Ne fillim sugjerohet te mesohet permendesh sepseeshte nje advanced feature e C++ Perdoret per te lehtesuar punen e atyre qe nuk dineprogramim, por me vone sygjerohet te mos perdoret Ngjyra blu simbolizon nje keyword te gjuhes seprogramimit Ngjyra e gjelbert, ne kete rast std, eshte dicka eperdorur nga useri dhe mund te ndryshohetUsing namespace std;

 Jo vetem fjalet, por edhe germat duhet te shkruhenfiks sipas specifikimit Shembuj te gabuar: #Include, UsiNG Shembulli i sakte: #include, using Praktika te ben programues te vertete dhe teoria teavancon Te gjithe programuesit kane gabuar Disa gabime kapen nga IDE-ja, disa jo Te gjitha IDE-t gjejne erroreRregulla te sintakses

 Ne menyre qe te ekzekutojme programin ekrijuar, duhet te klikojme tek “build and run” Pasi te shfaqet konsolja, shume prej nesh mund tejene te zhgenjyer nga rezultati Kjo sepse qe te dilte nje dritare ose “window” netermin shkencor, duhet te ishim duke perdorur njelibrari qe eshte apostafat per sistemin tone teoperimit Programi jone funksionon per te gjitha sistemetBuild and Run

 Nese do te shenonim #Include do te rezultonte kyerror Erroret jane te perbashket dhe cfaredolloj errori tengjashem qe ne do te benim, do te kishim te njejtinrezultatGabimet ne sintakse

 Pasi te ekzekutohet programi, do te shfaqej konsolja Ne do te shohim disa karakteristika te ketij programi Ikona qe krijohet ne menyre default nga OS Titulli i programit eshte vendodhja ne hard disk Hello world! eshte shkruar ne console “Process returned 0” do te thote sukses ne ekzekutimAfishimi ne ekran

 Ne ekzekutuam programin pa asnje gabim dhegjithcka doli e suskesshme Pjesa int main eshte pjesa kryesore e cdo programi, jovetem ne C++ Si fillim ajo konsiderohet vendodhja e blloqeve tekodit qe do te programohen dhe pjesa jashte saj nukmodifikohet cout << “Hello world!” do te thote afisho ne ekranfjaline “Hello world!” << endl do te thote rresht i riCfare ndodhi?

 int do te thote integer dhe main eshte pjesa kryesoree programit Kjo do te thote se ky program do te n’a ktheje njeinteger, qe do te thote numer perndryshe nukfunksionon Numri qe kompilatori pret eshte 0 prandaj shenohetne fund return 0; por kjo praktike nuk sugjerohet meper programe kaq te thjeshta Duhet te shkruhet int main ekzaktesisht Programohet brenda kllapave gjarperushe { dhe }int main

 Variablat jane thjesht numra, germa, fjale osecfaredolloj objekti virtual qe ndryshon gjateprogramit sa here te duam ne Variablat jane rrenjesore per cfaredolloj gjuheprogramimi dhe nuk perdoren vetem ne C++ Variablat kane tipin, emertimin dhe vleren Nje shembull variable eshte int a = 3; Shembulli quhet deklarim variable Pas cdo deklarimi vendoset ; qe tregon fund rreshtiVariablat

 Per te perdorur ne nje progam variablat, se pariduhet t’i deklarojme Le te shohim nje program te thjeshteProgram me variabla

 Ne krahe te programit ne shohin numra Numrat nga 1 deri ne 10 simbolizojne rrjeshtat ekodit qe ne kemi programuar Rreshtat e kodit nuk tregojne gjithmone sa i afteeshte nje programues ose sa program i rendesishemeshte ai qe ne po shohim Programi jone i ri ka nje deklarim variable a me vlerenumrin 3 cout << a | eshte afishimi ne ekran i variablesProgrami II

 Pasi ne te ekzekutojme programin, atehere do te n’ashfaqej vlera e variables ne konsole Numri 3 eshte vlera e variables Programi eshte ekzekutuar me sukses Per te gjetur se ku ndodhet programi, shohim titulline dritares dhe e kerkojme Ne Windows, programet e krijuara kane .exe ne fundEkzekutimi i programit

 Procedural programming njihet si Top-Downapproach Sugjerohet per fillestaret dhe per programet e voglaqe nuk kalojne 1000 rreshta kode Eshte shume e lehte per t’u kuptuar dhe ka te njejtenperformance si me llojet e tjera te programimit Top-Down approach ka kuptimin nga lart poshte Nuk ka koncept organizimi Programi behet i pa kontrollueshem nese eshteshume i madhProcedural

 OOP – Object Oriented Programming Nuk sugjerohet per fillestaret Eshte vetem menyre programimi dhe nuk ka impaktne performance Sugjerohet per programe gjigande me mbi 1000rreshta kode Karakteristikat jane Reusable code, Object Orienteddhe Management Sugjerohet pas nje eksperience 3 vjecareOOP

 Procedural eshte me e lehte per t’u kuptuar dheprogramuesi nuk ka nevoje te dije asgje rrethobjekteve Object Oriented Programming eshte pika me e fortee gjuhes C++ dhe eshte aftesi e gjuheve te nivelit telarte C++ eshte krijuar si nje Superklase e gjuhes C dhe kaparim kryesor objektetProcedural vs OOP

Add a comment

Related presentations

Presentación que realice en el Evento Nacional de Gobierno Abierto, realizado los ...

In this presentation we will describe our experience developing with a highly dyna...

Presentation to the LITA Forum 7th November 2014 Albuquerque, NM

Un recorrido por los cambios que nos generará el wearabletech en el futuro

Um paralelo entre as novidades & mercado em Wearable Computing e Tecnologias Assis...

Microsoft finally joins the smartwatch and fitness tracker game by introducing the...

Related pages

Presentation Software | Online Presentation Tools | Prezi

Welcome to Prezi, the presentation software that uses motion, zoom, and spatial relationships to bring your ideas to life and make you a great presenter.
Read more

PPT – C workshop PowerPoint presentation | free to ...

1. C workshop #6. Files, Interface to Excel & Matlab, ... char C; a single character, C= K'; char S[100]; an array of 100 characters, strcpy(S,'Hello ...
Read more

Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs)

Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs) European Experience and Challenges ASEAN training. ... - Use to justify amount of data needed for Q, NC & C
Read more

Presentation to UNC CAMPUS C WORKSHOP

Presentation to UNC CAMPUS CONTROLLERS WORKSHOP Tax Update November 5, 2012 Presentation by Donald E. “Dee” Rich, Jr. Partner, KPMG LLP . Exempt ...
Read more

PPT - C workshop #2 PowerPoint Presentation - ID:6793373

C workshop #2. functions pointers structures files. Functions. Return-value function-name( parameters ) { … return value; } or void function ...
Read more

ALT-C Workshop Presentation Slides - Education

These slides are from our contribution to an ALT-C workshop undertaken for JISC - Making the most of course information project
Read more

Workshop – Wikipedia

Ein Workshop ist im Bildungswesen eine Veranstaltung, in der eine kleinere Gruppe mit begrenzter Zeitdauer intensiv an einem Thema arbeitet.
Read more

mcprezi | Prezi & Präsentation | Design, Training & Coaching

Prezi Workshop Unternehmen; Prezi Workshop öffentlich; Prezi Online Training; KALENDER Trainings & Workshops; COACHING; Beispiele; Kunden; Blog ...
Read more