Brand Claim&Claw

50 %
50 %
Information about Brand Claim&Claw
Business & Mgmt

Published on December 27, 2008

Author: hansvervoorn

Source: slideshare.net

Description

Branding heeft te maken met het claimen van meerdere dimensies. Dit is een gedateerde presentatie die ook op het gebied van co-creatie nog wat aanpassingen behoeft. Voel je vrij tot commentaar, want ik ben er zelf nog niet tevreden over.

Brand Claw © Het claimen van Betekenisruimten Drs. Hans Vervoorn RM

Welke positie claim je en hoe? Geen regels, wel richtingen Er zijn geen regels Elke business kent zijn eigen dynamiek ( 5 krachten-velden van Porter) Elke aanbieder moet vanuit zijn positie in de keten, zijn kernkwaliteiten en zijn business filosofie zelf kiezen Er zijn wel richtingen die samenhangen met de paradigma-shifts die bedrijven / merken maken: produkten -> functies -> betekenissen produkten -> diensten -> ervaringen transacties -> herhalingsaankopen -> life time value diensten -> systeemoplossingen van massa-markten en commoditisering -> mass-customisation en co-creation van productie naar outsourcen en samenwerken van leadtime naar real-time denken van afstanden-denken naar anytime, anywhere en anyhow etc.

Er zijn geen regels

Elke business kent zijn eigen dynamiek ( 5 krachten-velden van Porter)

Elke aanbieder moet vanuit zijn positie in de keten, zijn kernkwaliteiten en zijn business filosofie zelf kiezen

Er zijn wel richtingen die samenhangen met de paradigma-shifts die bedrijven / merken maken:

produkten -> functies -> betekenissen

produkten -> diensten -> ervaringen

transacties -> herhalingsaankopen -> life time value

diensten -> systeemoplossingen

van massa-markten en commoditisering -> mass-customisation en co-creation

van productie naar outsourcen en samenwerken

van leadtime naar real-time denken

van afstanden-denken naar anytime, anywhere en anyhow

etc.

Claim een Product Categorie Product Categorie = (Afgebakende) Markt met segmenten (kopersgroepen) met deelmarkten (naar productsoort, prijsklasse, verpakkingsoorten, verpakkingsformaten, smaken, etc.) Marktdominantie is hier: zorg dat je op alle commercieel relevante segmenten en deelmarkten vertegenwoordigd bent met een of meer merken. Oppassen voor nicheplayers en low-cost producers Eindeloos innoveren (pas op voor te veel), distributie intensiveren (multi-channel --> omnipresence), communicatie (zorg dat je niet te veel merken in de lucht moet houden) en stoeien met prijs (pas op voor erosie) Een voorbeeld is RiedelDrinks, onderdeel van FCDF, opererend op de markt van liquid intake Dominant in het schap op schier elke deelmarkt (fruit based, dairy based, sport), ook waar het gaat om smaken, verpakkingsformaten, etc. Innovatief en met véél merken. Met het laatste zijn ze erg aan ‘t stoeien.

Product Categorie = (Afgebakende) Markt

met segmenten (kopersgroepen)

met deelmarkten (naar productsoort, prijsklasse, verpakkingsoorten, verpakkingsformaten, smaken, etc.)

Marktdominantie is hier:

zorg dat je op alle commercieel relevante segmenten en deelmarkten vertegenwoordigd bent met een of meer merken.

Oppassen voor nicheplayers en low-cost producers

Eindeloos innoveren (pas op voor te veel), distributie intensiveren (multi-channel --> omnipresence), communicatie (zorg dat je niet te veel merken in de lucht moet houden) en stoeien met prijs (pas op voor erosie)

Een voorbeeld is RiedelDrinks, onderdeel van FCDF, opererend op de markt van liquid intake

Dominant in het schap op schier elke deelmarkt (fruit based, dairy based, sport), ook waar het gaat om smaken, verpakkingsformaten, etc.

Innovatief en met véél merken. Met het laatste zijn ze erg aan ‘t stoeien.

Voor de afnemer is elk product-veld geladen met betekenissen: functionele betekenissen: wat kan ik ermee functioneel en wat kost het? expressieve betekenissen: wat kan ik ermee uitdrukken? Impressieve betekenissen: wat doet het mij? Binnen elk productveld kan elke aanbieder iets unieks claimen: auto’s: Alfa Romeo (sportief), Opel (value for money), Volvo (veiligheid), etc. rtv-bladen: Mikro-Gids (no non-sense), VPRO-gids (intellectueel), Veronica (thrill & sensatie), NCRV-gids (bekend en betrouwbaar), TROS-kompas (gezellig, samen) Zo’n plekje claimen is - zo hebben vele merken moeten ontdekken- méér dan communicatie je moet alle productrelevante betekenissen kennen je moet je plekje claimen met communicatie, product-ontwikkeling, etc. Claim een plekje in het brein

Voor de afnemer is elk product-veld geladen met betekenissen:

functionele betekenissen: wat kan ik ermee functioneel en wat kost het?

expressieve betekenissen: wat kan ik ermee uitdrukken?

Impressieve betekenissen: wat doet het mij?

Binnen elk productveld kan elke aanbieder iets unieks claimen:

auto’s: Alfa Romeo (sportief), Opel (value for money), Volvo (veiligheid), etc.

rtv-bladen: Mikro-Gids (no non-sense), VPRO-gids (intellectueel), Veronica (thrill & sensatie), NCRV-gids (bekend en betrouwbaar), TROS-kompas (gezellig, samen)

Zo’n plekje claimen is - zo hebben vele merken moeten ontdekken- méér dan communicatie

je moet alle productrelevante betekenissen kennen

je moet je plekje claimen met communicatie, product-ontwikkeling, etc.

Claim Waarden Domein of Consumptie Systeem Producten gebruik je in een context, een consumptiesteem of waardendomein: Je wilt een voorzetwandje maken: je gebruikt gipsplaten, bevestigingssystemen, schroeven, afwerkmaterialen, etc. Je wilt een luier verschonen: je gebruikt afvalsysteem, billendoekje, nieuwe luier Je wilt je vloer schoonmaken: je gebruikt reinigingsmiddel, vocht, een mop, een doekje Je wilt een oosterse maaltijd bereiden: je gebruikt --------------------------------- Sommige merken claimen dan dit hele consumptie-systeem: In ruil voor vertrouwen geven ze je competentie en beloven ze je WOYS Véél maken ze zelf, maar ze besteden veel uit (outsourcing); ze werken soms ook samen met andere merken / partijen. Ze opereren als Gardian Angels, systeem merken die dus cross-category opereren. In B2B markten noemen we dit system-fit operaties

Producten gebruik je in een context, een consumptiesteem of waardendomein:

Je wilt een voorzetwandje maken: je gebruikt gipsplaten, bevestigingssystemen, schroeven, afwerkmaterialen, etc.

Je wilt een luier verschonen: je gebruikt afvalsysteem, billendoekje, nieuwe luier

Je wilt je vloer schoonmaken: je gebruikt reinigingsmiddel, vocht, een mop, een doekje

Je wilt een oosterse maaltijd bereiden: je gebruikt ---------------------------------

Sommige merken claimen dan dit hele consumptie-systeem:

In ruil voor vertrouwen geven ze je competentie en beloven ze je WOYS

Véél maken ze zelf, maar ze besteden veel uit (outsourcing); ze werken soms ook samen met andere merken / partijen.

Ze opereren als Gardian Angels, systeem merken die dus cross-category opereren.

In B2B markten noemen we dit system-fit operaties

Claim een Concept: A Concept to live by: Producten gebruik je vanuit eind-waarden, vanuit wat jij als belangrijk ervaart in jouw leven of jouw werk: Een gezond lichaam, een gezonde geest (Sanex) In ieder mens schuilt creativiteit (Apple) Je kunt ‘t als je er maar voor gaat (Nike) Sommige merken claimen zo’n eindwaarde of levensfilosofie: Maar dan moeten zij in alles wat zij doen die levensfilosofie uitstralen Maar dan moeten ze bereid zijn klassieke marktdefinities los te laten en in meerdere markten te opereren Dat heeft een enorme impact op de cultuur van hun organisatie: living the brand.

Producten gebruik je vanuit eind-waarden, vanuit wat jij als belangrijk ervaart in jouw leven of jouw werk:

Een gezond lichaam, een gezonde geest (Sanex)

In ieder mens schuilt creativiteit (Apple)

Je kunt ‘t als je er maar voor gaat (Nike)

Sommige merken claimen zo’n eindwaarde of levensfilosofie:

Maar dan moeten zij in alles wat zij doen die levensfilosofie uitstralen

Maar dan moeten ze bereid zijn klassieke marktdefinities los te laten en in meerdere markten te opereren

Dat heeft een enorme impact op de cultuur van hun organisatie: living the brand.

Claim op Betrekkingsniveau Relatie claimen De meeste aanbieders en merken hebben wel ontdekt dat je van transactie naar relatie moet in dat kader zijn in schier elke markt wel kortingssystemen, bonussystemen, zegelsystemen, puntensystemen, bonuskaarten en loyalty cards ontwikkeld. Je koopt als het ware trouw met geldelijk gewin. Betrokkenheid claimen Sommige aanbieders gaan verder. Zij investeren nog verder in de interactie met de klant En velen onder hen gaan nog een stapje verder door de klant in het business creatie proces toe te laten

Relatie claimen

De meeste aanbieders en merken hebben wel ontdekt dat je van transactie naar relatie moet

in dat kader zijn in schier elke markt wel kortingssystemen, bonussystemen, zegelsystemen, puntensystemen, bonuskaarten en loyalty cards ontwikkeld.

Je koopt als het ware trouw met geldelijk gewin.

Betrokkenheid claimen

Sommige aanbieders gaan verder.

Zij investeren nog verder in de interactie met de klant

En velen onder hen gaan nog een stapje verder door de klant in het business creatie proces toe te laten

Claim the Chain: Ketens en Ketenpartners Elke business kent een waardenketen: Upstream: toeleveranciers, hun handel maar ook sub-system suppliers (tier 1, tier 2) Downstream: groothandel, detailhandel, consument, beinvloeders (artsen, architecten, etc.) Maar ook elders onderkent men de ketengedachte: Overheid: ketenpartners bij criminaliteitsbestrijding of GS-problematiek Non-Profit: ketenpartners in de extramurale zorg Claimen kan dan met van alles te maken hebben: Hamburgermodellen: je klant, de klanten van je klant en de adviseurs in het proces bewerken, zoals in de markt van coatings voor professionele schildersbedrijven. Ketenmanagermodellen: zorg dat je leidend in de keten bent, de regisseur Product profiling: up-stream aanbieders die zorgen dat hun componenten aantrekkelijk zijn voor alle partijen in de keten (FCI Connect, Syngenta seeds) In B-to-B noemen we dit chain-fit operaties.

Elke business kent een waardenketen:

Upstream: toeleveranciers, hun handel maar ook sub-system suppliers (tier 1, tier 2)

Downstream: groothandel, detailhandel, consument, beinvloeders (artsen, architecten, etc.)

Maar ook elders onderkent men de ketengedachte:

Overheid: ketenpartners bij criminaliteitsbestrijding of GS-problematiek

Non-Profit: ketenpartners in de extramurale zorg

Claimen kan dan met van alles te maken hebben:

Hamburgermodellen: je klant, de klanten van je klant en de adviseurs in het proces bewerken, zoals in de markt van coatings voor professionele schildersbedrijven.

Ketenmanagermodellen: zorg dat je leidend in de keten bent, de regisseur

Product profiling: up-stream aanbieders die zorgen dat hun componenten aantrekkelijk zijn voor alle partijen in de keten (FCI Connect, Syngenta seeds)

In B-to-B noemen we dit chain-fit operaties.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Brand Claim&Claw - Business

Brand moerdijkonderzoeksraad 1.Brand bij Chemie-Pack te Moerdijk 5 januari 2011 Brand bij Chemie-Pack te MoerdijkOnderzoeksraad voor Veiligheidtelefoon ...
Read more

Brand Design - Ruud Boer - Documents - Discover, share ...

Presentatie van Ruud Boer over merkidentiteit uit het boek Brand Design. Docslide.nl. Upload Login / Signup. Leadership; ... Brand Claim&Claw
Read more

When Should I Take My Side Effects Of Garcinia Cambogia Pills

costco brand garcinia cambogia; cambogia garcinia and liver; pure garcinia cambogia legit; can you find pure garcinia cambogia in stores;
Read more

torque wrench torque spanner dynamometric key Englisch ...

torque wrench torque spanner dynamometric key nachschlagen auf langua.de Deutsch-Englisch Dictionary. Die besten Ergebnisse zu torque wrench torque spanner ...
Read more

This Grubby Little Statelet! : The Pensive Quill

This Grubby Little Statelet! ... here which left us in a brand new state we now call ... they'll be able to claim/claw back the taxes raised ...
Read more

Go after the miners over tax, not pricing - The Drum ...

Go after the miners over tax, not pricing. The Drum. By Ian Verrender. ... And the proof of what you claim 'claw is WA???
Read more

Анализ сайта www.chat666.webs.com ...

Проверить тИЦ и PR сайта www.chat666.webs ... choose church claim claw clearly clerk ... brake branch brand breakfast breeze ...
Read more