Beter schrijven. Schrijftips. Opleiding Herita.

67 %
33 %
Information about Beter schrijven. Schrijftips. Opleiding Herita.
Education

Published on May 12, 2014

Author: HerveVandeWeyer

Source: slideshare.net

Description

Interactieve workshop Schrijftips voor Herita

Herve Van de Weyer Herve.vandeweyer@pxl.be 0477/98.69.20

Wie ben ik?

Wat vind je ervan? @HerveVandeWeyer

De basis

5 W’s en 2 H’s  Wat (is er gebeurd)?  Wie (heeft er mee te maken)?  Waar (is het gebeurd)?  Wanneer (is het gebeurd)?  Waarom (is het gebeurd)?  Hoe (is het gebeurd)?  Hoeveel (mensen zijn betrokken)?

Test  U heeft hoofdpijn.  Wat doet u?  U slikt acetylsalicylzuur?

Nog een voorbeeld

Van eigenschap naar voordeel  Productbeschrijving  Yoghurtdrank met Bifidus Actiregularis® en vruchten.  Productvoordeel (WHIDA):  Activia* Drink is een heerlijke drinkyoghurt: lekker, smeuïg, en verleidelijk fris. Activia* Drink zit in een klein, superpraktisch flesje. Makkelijk, om mee te nemen – altijd en overal. ’s Morgen, ’s middag, of ’s avond. In de tram, naar je werk of op stap. Waar en wanneer je maar wilt!  *Activia elke dag, helpt het verteringscomfort te verbeteren, in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Besteed aandacht aan titel  Creatief – aanspreken – werven  Acht tot twaalftal woorden  Vlag moet lading dekken, maar ook aanzetten tot lezen  Cichéwoorden: kwaliteit, service, maatwerk, partner  Niet te veel  WHIDA?

Inleiding moet ‘sprankelen’  Boeiende start van een verhaal  Inleiding moet interesse wekken, aanzetten tot verder lezen

Morandi Quartet zondag 6 april 2014 - 11:00 tot 12:00 Deze eerste zondag van april zet het Paleis op de Meir het voorjaar feestelijk in met een matineeconcert van het Morandi Quartet. Dit gezelschap werd opgericht in 2012 door solisten van het orkest van de Vlaamse Opera. Alle leden van het kwartet hebben een rijke ervaring in diverse kamermuziekensembles en speelden concerten doorheen Europa en de Verenigde Staten. Het kwartet bestaat uit Katelijne Vinkeroye (viool), Se-Yun Lee (viool), Traudi Helmberger (altviool), Hans-Ludwig Becker (cello). Voor en na het concert kan u de salons bezoeken van het oude koninklijke paleis, de inkom hiervoor is inbegrepen in uw ticket. Programma: W.A. Mozart (1756-1791) Strijkkwartet in sol majeur, K. 387 (1782) I. Allegro vivace assai II. Menuetto Allegretto III. Andante cantabile IV. Molto allegro Franz Schubert (1797-1828) Strijkkwartet in la mineur, D 804 'Rosamunde' (1824) I. Allegro ma non troppo II. Andante III. Minuetto Allegretto IV. Allegro moderato

Open Monumentendag-nieuws, nr. 4, 11.02.2014 Aanmeldingsperiode nadert einde Nieuwe inspiratie op www.openmonumenten.be Vlieg: familieactiviteiten op Open Monumentendag Vorming: Kijken mag, aankomen niet Erfgoednieuws

Once upon a Castle In 2014 wordt het Kasteel van Gaasbeek in de handen van het Britse kunstenaarscollectief WildWorks een levend organisme dat zijn eeuwenoude herinneringen op je loslaat. Dramatische en intieme monenten wisselen elkaar af in een labyrint dat speelt met ‘tijdslagen’ en personages. Performance, installaties, soundscapes, licht- en schaduwspel heffen daarbij de grenzen tussen erfgoed en kunst, tussen geschiedenis en fictie op. Je leeft mee met de tragiek van Egmond, ontmoet de excentrieke wereldverbeteraar Paul Arconati en de hartstochtelijke markiezin Arconati Visconti. Een spannend, grensverleggend project waarin mensen en erfgoed elkaar ontmoeten en het kasteel zijn rol als Gesamtkunstwerk voor het eerst voluit kan spelen. Herita en Kasteel van Gaasbeek geven voor deze tentoonstelling 18 duotickets weg. Maak hier kans! (>> linken naar website: http://www.herita.be/erfgoedbeleving/once-upon-a-castle)

Aan de slag!

Win één van de 4 publicaties ‘Vondsten vertellen’ Nog tot 4 mei richt het Taxandriamuseum in Turnhout zijn pijlen op de archeologie. De tentoonstelling ‘Vondsten vertellen’ toont enkele topvondsten uit de Kempen en is een dynamische voorstelling van de geschiedenis van de Antwerpse Kempen tot aan de late middeleeuwen. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie ‘Vondsten vertellen’. Herita en ADAK geven 4 exemplaren van deze publicatie weg. Waag hier je kans! Surf snel naar onze website en beantwoord de wedstrijdvraag! (>> linken naar http://www.herita.be/erfgoedbeleving/win-een-van- de-4-publicaties-vondsten-vertellen)

Aan de slag!

Scheidsrechters of spelbrekers? Hedendaagse architectuur en erfgoedzorg Hedendaagse architectuur en erfgoedzorg gaan dikwijls hand in hand. In een wereld die steeds meer volgebouwd raakt, blijkt het samengaan van oud en nieuw een oplossing. Hedendaagse toevoegingen blazen monumenten nieuw leven in. Omgekeerd zorgt erfgoed voor een meerwaarde in onze huidige samenleving. Toch hebben hedendaagse architectuur en erfgoedzorg heel wat vooroordelen over elkaar. Op 12 december organiseerden Herita en VAi een debat tussen architecten, erfgoedzorgers en gespecialiseerde beleidsmakers waarin de verschillende visies op herbestemming scherp gesteld worden. Van deze boeiende namiddag werd een verslag (http://www.herita.be/algemeen/kalender/debat-scheidsrechters-of-spelbrekers-hedendaagse- architectuur-en-erfgoedzorg) gemaakt dat vanaf nu beschikbaar is op onze website. Veel leesplezier!

Aan de slag!

Varieer het zinstype Er is op de wereld genoeg voedsel, alleen kan niet iedereen erover beschikken. In het ene land wordt te veel geproduceerd en in het andere land zijn de mensen te arm om het te kopen. Zo komt het dat, ondanks de boterbergen, melkplassen en uitpuilende graansilo’s in de rijke landen, zo’n 700 miljoen mensen honger lijden in de derde wereld. De afgelopen jaren hebben vooral de acute noodsituaties in Afrika onze aandacht getrokken. Maar laten we niet vergeten dat ook het aantal mensen dat in Azië aan chronische ondervoeding sterft heel groot is.

Varieer het zinstype Zo’n 700 miljoen mensen lijden honger. Ondanks de boterbergen. Ondanks de melkplassen. Ondanks de uitpuilende graansilo’s. Minister van ontwikkelingssamenwerking: “De afgelopen jaren hebben vooral de acute noodsituaties in Afrika onze aandacht getrokken. Maar laten we niet vergeten dat ook het aantal mensen dat in Azië aan chronische ondervoeding sterft heel groot is.” Is dit geen onaanvaardbaar onrecht? Er is op de wereld genoeg voedsel, alleen kan niet iedereen erover beschikken. Waarom wordt er in het ene land te veel geproduceerd, terwijl in het andere land de mensen te arm zijn om het te kopen?”

‘Wat… betreft’  ‘Wat… betreft’ is een bijzin. En moet dus ook de volgorde van de bijzin krijgen. Met andere woorden de persoonsvorm hoort achteraan.  Voorbeeld:  NIET: Wat betreft de dienstregeling raden wij u aan…  MAAR: Wat de dienstregeling betreft, raden wij u aan…

Gebruik een directe stijl  Hoe persoonlijker, hoe directer  Voorbeeld:  Tijdens de voorlichtingdag zullen de volgende onderwerpen behandeld worden. (…) Het doel van de voorlichtingsdag is het verkrijgen van grondige kennis van en vaardigheid in het ontwerpen van gegevensstructuren voor en het manipuleren met gegevensbanken.

Gebruik een directe stijl  Herschrijf:

Hanteer een persoonlijke stijl  Spreek de lezer letterlijk aan  Vergroot de betrokkenheid  Verschuil je niet als schrijver achter onpersoonlijke formuleringen

Hanteer een actieve stijl  Actief:  Ik maak een jas. = begrijpelijk  Kort passief:  Een jas wordt gemaakt. = begrijpelijk, maar minder aantrekkelijk  Lang passief:  Een jas wordt door mij gemaakt = 10% minder begrijpelijk

Hanteer een actieve stijl  Voorbeeld:  Een groot aantal wegen moet opnieuw worden bestraat. Alhoewel de hele wijk Patershol onder handen genomen wordt, zullen de werkzaamheden zoveel mogelijk op één punt worden geconcentreerd, zodat de bereikbaarheid van de wijk gehandhaafd blijft.

Hanteer een actieve stijl  Herschrijf:

Hanteer een actieve stijl  Passief:  Bijdragen tot deze besparing zullen worden geleverd door goede isolatie, goede afdichting en door systemen van warmteterugwinning.  Actief:

Actief!  Actie!

Schrijf concreet  Hoe concreter je schrijft, hoe specifieker het ook wordt.  Een plant is concreet, maar een bloem is concreter.  Hoe specifieker, hoe aangenamer.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Herhaling en variatie  Voorbeeld: Ik heb gezwoegd, geploeterd, gewerkt. Afgebeuld heb ik me, tot ik erbij neerviel. Zo hard heb ik gewerkt.  Voorbeeld en detail  Voorbeeld: De minister was erg zenuwachtig. Telkens trok hij aan zijn stropdas en tikte de as van zijn sigaret af. Hij voelde zich duidelijk niet op zijn gemak.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Anekdote en verhaal  Voorbeeld: Ik wilde als jongen graag een eigen radio hebben. Maar hoe kwam je daar nu aan, als je ouders ertegen zijn? Heel toevallig was ik eens op bezoek bij mijn peetoom, nonkel Jos. Het regende die dag vreselijk en nonkel Jos zei: “Ga maar op zolder spelen. Daar ligt een hoop oude rommel.” Ik naar boven. Wat vond ik daar tussen de oude dozen, blokken hout, stapels kisten en ladders? Een oude Philips- radio met een houten kast! Ik rende naar beneden om nonkel Jos te vragen of ik die radio mocht hebben. “Ligt er dan een oude radio op zolder? Een met een houten kast, dat wist ik niet eens! Wel dan heb ik hem ook nooit gemist. Je mag hem dan wel hebben.’ Het mocht! Zo kwam ik als jongen aan mijn eerste eigen radio.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Beeldspraak, vergelijking en symbool  Voorbeeld: De loonstrijd is losgebarsten, de stakingsfronten verharden zich, geen van de partijen weet van wijken.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Personalisatie en citaat  Voorbeeld: Wim Van Herck, voorzitter van de voetbalclub, is erg tegen dit voorstel gekant: “Met deze opzet belanden wij van de wal in de sloot. De jeugdclub draait heel goed, maar dan moet je de beste junioren niet weghalen en hen bij de senioren zetten. Want dan maak je de juniorenelftallen kapot en deze jongens zijn niet hard genoeg voor de senioren.”

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Kleurende bijvoeglijke naamwoorden  Voorbeeld: Binnenkort wordt het jubileum gevierd met een feest. Hierbij wordt gedacht aan een lied, een samenspraak, dans en een etentje.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Kleurende bijvoeglijke naamwoorden  Voorbeeld: Binnenkort wordt het jubileum gevierd met een feest. Hierbij wordt gedacht aan een lied, een samenspraak, dans en een etentje. - Herschreven: Binnenkort vieren we ons 45-jarig jubileum. We maken er een groots feest van met een feestelijk programma: een onthullend lied, een grappige samenspraak, een gezellige dans, een heerlijk feestdiner.

Gebruik journalistieke stijlmiddelen om meer tekst te krijgen  Kleurende bijvoeglijke naamwoorden  Voorbeeld: Een diamant voor een vrouw - Herschreven: Een fonkelende diamant voor een unieke vrouw - Beter nog: Een unieke diamant voor een fonkelende vrouw

Spreek jij ook Ambtenarees? Thousand voices for peace Ter herdenking van de Grote Oorlog organiseert het Festival van Vlaanderen Brussel op 9 november 2014 in de Basiliek van Koekelberg de wereldcreatie van een grootschalig oratorium voor de vrede. 1000 zangers uit alle landen die destijds bij dit conflict betrokken waren, worden bijeengebracht in één groot koor. Herita en Festival van Vlaanderen Brussel geven 5 duotickets voor 1000 Voices for Peace (www.1000voices.be) weg! Neem hier deel en beleef dit unieke concert! http://www.herita.be/erfgoedbeleving/win-5-duotickets-voor-1000-voices-for-peace

Ambtelijke woorden – vermijd ze!  Aldus  Benevens  Betreffende  Daarenboven  Dan aanvaardt men daarmee dat  Dienen te  Doch  Een groot aantal  Gezien het feit dat  Het afnemen van  Het onderhavige  Het toenemen van  Het verminderen van  (het paard) hetwelk  Hiermede  In verband met  In verband met het feit dat

Ambtelijke woorden – vermijd ze!  Indien  Indien men aanneemt dat  Inzake  Met betrekking tot  Nopens  Om deze redenen  Omtrent  Ondanks het feit dat  Op deze manier  Reeds  Respectievelijk  Ten allen tijde  Ten aanzien van  Ten behoeve van  Ten gunste van  Teneinde  Tevens  Thans

Ambtelijke woorden – vermijd ze!  Voor het geval dat  Voor wat betreft  Wat betreft  Wegens het feit dat  (de mens) welke  Zulks  Men  Er… die/dat  Het… dat  Wat … betreft

Alinea  Deelde u uw tekst op in alineaatjes? Kleef er dan titeltjes boven.  Ziet u hoe ze de tekst samenvatten? Ook al bekijkt u ze heel vluchtig - scant u ze - toch krijgt u de essentie mee.

Kopie Kopie Remedie: alinea's met tussenkopjes Splits uw tekst in korte alinea's en kleef er treffende tussenkopjes boven. Ook woorden in kleur of vetjes springen meteen in het oog. Zolang u maar niet overdrijft ... maximaal 1 keer per paragraaf.

Vermijd “men”  “Men” is een van de vaagste verwijswoorden.  Soms betekent het ‘je’, soms “wij” of “ik”, soms “zij”.  Advies: schrap het volledig uit je taalgebruik.

Cumuleren  Voorbeeld:  Door de commissie werd naar voren gebracht, dat het niet te verwachten zou zijn, dat het rapport binnen het jaar klaar zou zijn.  Herschreven:  De commissie zei, dat het rapport minstens een jaar zou kosten.

Aanmeldingsperiode nog tot 28 februari Over drie weken loopt de aanmeldingsperiode af. Nog tot 28 februari 2014 kan je jouw deelname bevestigen door het aanmeldingsformulier (link) af te printen en ondertekend door de burgemeester en secretaris terug te sturen naar Herita. Lees vooraf de voorwaarden (link), want aanmelden betekent dat je hiermee akkoord gaat. Je vindt de nodige info en documenten op onze website. Twijfel je nog over jouw deelname dit jaar? Meld je alvast aan. Je kan in een latere fase alsnog afhaken. Omgekeerd is het echter een stuk omslachtiger om toch nog een programma in te dienen.Neemt jouw stad of gemeente niet deel? Laat het ons weten via het inschrijvingssysteem, zodat we je niet nodeloos contacteren. We vernemen ook graag de reden van jouw niet-deelname. Heb je plannen voor een intergemeentelijk initiatief en beschik je nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord? Neem dan contact op met Herita en we helpen je graag verder.

Aan de slag!

Nieuwe inspiratie op www.openmonumenten.be Afgelopen donderdag 6 februari waren nieuwe eerste contactpersonen welkom bij Herita voor een ontmoetingsnamiddag en een uitgebreide infosessie. Kon je er niet bij zijn? Op onze website vind je alle nodige documenten terug als infopakket. http://openmonumentendag.wordpress.com/downloads/infopakket/ De website werd verder aangevuld met nieuwe voorbeelden en inspiratie. Benieuwd wat ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ allemaal inhoudt? Neem dan zeker een kijkje op de themapagina’s! http://openmonumentendag.wordpress.com/thema/ Je kan ons uiteraard ook altijd contacteren. Heb je vragen of twijfels over jouw programma? Toets nu al jouw ideeën af bij Herita (http://openmonumentendag.wordpress.com/contact/) of jouw provinciale coördinator (http://openmonumentendag.wordpress.com/partners/provinciale-service- voor-het-cultureel-erfgoed/). We staan je graag bij met raad en daad!

Aan de slag!

Vorming: Kijken mag, aankomen niet Ben je al eens geconfronteerd met diefstal of wil je weten hoe je gebouwen en collecties hiertegen kan beschermen? Neem dan deel aan onze vormingsavond rond veiligheid- en vandalismepreventie tijdens lokale erfgoedactiviteiten. Twee experten ter zake geven je concrete tips om jouw activiteit veiliger te laten verlopen, zonder dat je hiervoor serieuze investeringen moet doen. Een must voor Open Monumentendag-organisatoren! De vorming wordt in maart en april georganiseerd in elke provincie. Je kan bovendien gratis deelnemen. Meer hierover lees je op onze website. (http://www.herita.be/erfgoedpunt/kalender/kijken-mag-aankomen-nietbudgetvriendelijke-tips- voor-diefstal-en)

Aan de slag!

Pagina Muziek woord en beeld? Ontdek alles over het thema van deze Open Monumentendag Dit jaar staat Open Monumentendag helemaal in het teken van een uitgesproken cultureel thema, ‘Muziek, woord en beeld’. Zo belanden we in erfgoed waar kunst en cultuur – al dan niet met een Grote Boodschap – werden gecreëerd en beleefd. We bezoeken plaatsen waar cultuur werd en wordt gemaakt. Kunstenaarswoningen en ateliers dragen dikwijls nog sporen van hun vorige bewoners en zijn belangrijke erfgoedplekken. Tal van plaatsen in Vlaanderen zijn ook een bron van inspiratie geweest voor cultuurmakers en kunstenaars. Denken we daarbij aan landschappen, wijken, steden of dorpen. Op Open Monumentendag dringen we door in de spiegelzalen, muzieksalons, privébibliotheken, operagebouwen en kunstkamers waar de high society in besloten kring aan cultuur deed. Ook nemen we een kijkje in de theaterzalen, cinema’s en kiosken waar ‘de gewone man’ aan zijn culturele trekken kwam. Eind 19de eeuw wilden de verschillende zuilen vanuit een volksopvoedend streven ‘de gewone man’ in contact brengen met kunst en cultuur ‘van niveau’ in volkshuizen, feestpaleizen en gildehuizen. Dezelfde zuilen patroneerden ook toneelverenigingen, fanfares en harmonies, elk met hun accommodatie. Muziek, woord en beeld werden ook ingezet om een boodschap over te dragen. Ze waren essentieel voor de beleving van het katholieke geloof zoals dat in een kerk maar ook op andere plaatsen gebeurt. Een van de belangrijkste opdrachtgevers van beeldende kunstenaars, componisten, bouwmeesters en ambachtslui was lange tijd de katholieke kerk. Culturele helden zijn dikwijls vereeuwigd in standbeelden, grafmonumenten of herdenkingsplaten. Ook deze plekken van herinnering bezoeken we op Open Monumentendag. Tot slot komen culturele herbestemmingen aan bod: van een muziekcentrum in een voormalige kerk tot een winkel in een oude cinemazaal. Voor veel meer informatie over het thema van deze editie van Open Monumentendag Vlaanderen, klik hier. (link naar PDF themanota) Het hele programma kan je via de zoekmachine van deze website raadplegen (link naar uitgebreid zoeken). Veel plezier!

Aan de slag!

Schrijf persoonlijk  Brief is persoonlijk

Schrijf doelgroep  Maak het spannend

Speciaal: de pers  Persmededeling

De pers: maak het hen gemakkelijk  Voorbeeld 1  Voorbeeld 2  Voorbeeld 3

Leer het van de meester ;-)  David Ogilvy's Tips on Writing

Add a comment

Related presentations

Related pages

Schrijflab | leer beter schrijven

Schrijven voor jou makkelijker maken. En leuker. Daar is Schrijflab voor. Waarom? Nou, het scheelt je tijd en geld als je beter schrijft. En ook stress.
Read more

101 schrijftips van je schrijfcoach.

101 schrijftips van schrijfcoach van gouden griffel winnares Mireille Geus. Beter leren schrijven! ... Beter leren schrijven! Menu Naar de inhoud springen.
Read more

Hans-Ludwig Becker - Info bij persoon met afbeeldingen ...

Beter schrijven. Schrijftips. Opleiding Herita. ... Helmberger Johan Arnout Luc Fierens Peter Hogerheijde Metodi Poumpalov Els Van Geendertaelen cello ...
Read more

Schrijftips - Schrijf.be

Schrijftips. Schrijftips Nieuwsbrief ... Laat anderen uw content schrijven ... Elf keer beter schrijven
Read more

Een pakkende inleiding schrijven! - Inleidingschrijven

Lees op inleiding schrijven meteen hoe je dat goed doet. ... Koop het boek '101 schrijftips van je schrijfcoach' van Mireille Geus. Klik op het plaatje!!
Read more

Schrijftips algemeen - YouTube

Schrijftips Ivo Victoria, ... Schrijftips van Peter Buwalda - Duration: ... Voor Wie Zelf Een Boek Gaat Schrijven: Vijf Gouden Schrijftips ...
Read more

Schrijven bij de overheid - Betere teksten in minder tijd ...

Dit bericht werd geplaatst in Schrijftips, Schrijven, ... Wil je beter en sneller schrijven? ... allereerste mindmap die ik tijdens mijn opleiding ...
Read more

De Schrijfbibliotheek, Uitgeverij Augustus, Schrijftips ...

Wim Daniëls - Kinderboeken schrijven Don Duyns - Dialogen schrijven Jan Veldman ... Opium - Schrijftips van Peter Buwalda - Duration: 1:22.
Read more