Berlawan2 p4

46 %
54 %
Information about Berlawan2 p4
Education

Published on March 8, 2014

Author: azalea74

Source: slideshare.net

Description

Pengajaran Kata Berlawan Untuk Darjah 3 (HA)
Set induksi - minta pelajar memainkan watak sebagai murid dan membaca dialog bersama guru

Alahai Cikgu !

Alkisahnya.....situasi berlaku di dlm kelas.. *cikgu masuk kelas... Murid : Selamat pagi, Cikgu. Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat? Murid : Selamat pagi, petang dan malam Cikgu! Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna.Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan. Murid : Selamat sejahtera Cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik.Hari ini Cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila Cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataanperkataan itu, faham? Murid : Faham, Cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan. Murid : (senyap) Cikgu : Pandai! Murid : Bodoh! Cikgu : Tinggi! Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh! Murid : Dekat! Cikgu : Keadilan! Murid : UMNO! Cikgu : Salah! Murid : Betul! Cikgu : Bodoh! Murid : Pandai! Cikgu : Bukan! Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan! Murid : Oh Hamba! Cikgu : Dengar ini! Murid : Dengar itu! Cikgu : Diam! Murid : Bising! Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh! Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku! Murid : Hidup kami! Cikgu : Rotan baru tau! Murid : Akar lama tak tau! Cikgu : Malas aku ajar kamu! Murid : Rajin kami belajar Cikgu! Cikgu : Kamu gila! Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup! Murid : Kurang! Kurang! Cikgu : Sudah! Sudah! Murid : Belum! Belum! Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat? Murid : Sebab saya seorang pandai! Cikgu : Oh! Melawan! Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar! Murid : Cukup ajar! Cikgu : Habis aku! Murid : Kekal kami! Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis! Murid : K.O. Pelajaran belum bermula! Cikgu : Sudah, bodoh! Murid : Belum, pandai!

Perkataan Berlawan

IMBAS KEMBALI SENARAI KATA BERLAWAN

ialah perkataan yang bertentang maknanya X perempuan lawan lelaki X kecil lawan besar

besar kecil panjang pendek

rajin kurus malas gemuk

panas jinak sejuk buas

tajam mentah tumpul masak

KELUAR (out) Dia keluar dari rumah yang terbakar. X MASUK (in)

BENGKOK (crooked) Saya bengkokkan besi itu. X LURUS(straight)

BERTANYA (ask) Dia bertanya ,“ siapa nama awak?”. X MENJAWAB (answer)

GAGAL(fail) Nina gagal di dalam peperiksaan. F X A BERJAYA(pass,victorious)

LIAR (wild) Terdapat berbagai jenis binatang liar di hutan. X JINAK (tame)

sedih sakit gembira sihat

BERBUAL(talk) Andi suka berbual di dalam kelas. X SENYAP(silence)

KECEWA(disappointed) Pasukan Sepanyol kecewa apabila gagal di dalam pertandingan itu. X BANGGA (proud)

CILIK (child) Pada waktu siang, jalanraya sangat sibuk. X DEWASA (adult)

SEDIH (sad) Kucing saya masih tidur. X GEMBIRA( happy)

CANTIK (pretty) Wajah perempuan ini cantik X HODOH (ugly)

GELISAH ( worried,anxious) Tini gelisah apabila hendak dibedah oleh doktor. X YAKIN (confident)

AKTIF Saya sangat aktif pada waktu Siang. X PASIF

SEGAR ( fresh) Sayur-sayuran yang dijual di kedai ini semuanya segar belaka. X LAYU ( wilted)

SEKARANG(now) Cuaca sekarang sangat terang. X DAHULU(then)

CERGAS (healthy) Badan kita akan menjadi cergas jika kita selalu bersenam. X LEMAH (sick/tired)

BERMAIN (play) Saya gemar bermain bola sepak. X BELAJAR (study)

Arahan : Isikan tempat kosong dengan Kata Berlawan yang sesuai. kecewa cilik 1 segar yakin masuk belajar jawab aktif belajar Setelah bermain saya harus mula ____________ agar tidak dimarahi oleh ibu. 2 Wanita dewasa itu berjalan-jalan dengan seorang anaknya yang __________________. cilik 3 Cikgu menyoal Nazry dan menyuruhnya supaya ___________________ soalan itu. jawab 4 Pokok bunga mawar yang sudah layu menjadi ________________ setelah disiram air. segar

Arahan : Isikan tempat kosong dengan Kata Berlawan yang sesuai. senyap berjaya segar gembira dahulu belajar jawab cergas Walaupun gagal di dalam peperiksaan, saya akan terus mencuba agar ________________ tahun hadapan. berjaya Sekarang manusia bergerak menggunakan kereta tetapi _________________ manusia berjalan kaki sahaja. dahulu Usahlah awak bersedih setelah mendengar berita itu tetapi biarlah awak lebih ________________. gembira Murid-murid yang sedang berbual menjadi _____________ senyap apabila pengetua tiba.

Arahan : Isikan tempat kosong dengan Kata Berlawan yang sesuai. kecewa cilik 1 2 segar yakin masuk belajar jawab cergas kecewa Ayah bangga dengan kejayaan saya tetapi ___________ dengan sikap abang saya yang jahat itu. Saya sangat gelisah sebelum menyanyi di pentas tetapi menjadi ______________ setelah melihat ibu saya yakin di dewan. 3 masuk Saya nampak ramai orang keluar dan ______________ ke perpustakaan itu. 4 cergas Badan saya yang lemah menjadi ______________ selepas minum secawan kopi panas.

Add a comment

Related presentations

Related pages

Di cenel spa berlangsung nya piala dunia sntar club

Di cenel spa berlangsung nya piala dunia sntar club. TIPS: UNTUK PENGGUNA PONSEL GUNAKAN APLIKASI DOWNLOADER DISINI. Di cenel spa berlangsung nya piala ...
Read more