AFRICKA PLEMENA

75 %
25 %
Information about AFRICKA PLEMENA
Education

Published on May 8, 2014

Author: tolnik

Source: slideshare.net

Description

MURSI,ZULU,MASAI,BUSMANI,HUTU,DOGONI

Nikola Tolcin

Naseljavaju podrucje Etiopije u blizini Sudanske granice. Njihova plemenska nosnja je vrlo raskosna i raznovrsna. Zene iz njihovih plemena poznate su po umetanju drvenih tanjira usta. Ne zna se tacan razlog kako je doslo do tako neobicnog obicaja ali antropolozi nude razlicita objasnjenja.

1. Kada su Afrikom harali lovci na robove oni su trazili mlade lepe i neokaljane devojke. Verovatno su se Mursi devojke namerno unakazile da bi na taj nacin izbegle porobljavanje..

2. Mursi veruju da zli duhovi ulaze u telo kroz usta,pa se na taj nacin brane. 3. U zavisnoti koliki je tanjir,toliki je miraz morao muskarac da plati za nju.

Devojkama izmedju 15,16 godina majke raseku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle staviti mali tanjir (najcesce glineni ili drveni). Pocinje se sa manjim tanjirima a velicina se menja nakon odredenog vremena ako su voljne trpeti bol koja je prisutna tokom sirenja usana.

Mursi su poznati po tome da od svakog turista traze novac za svaku fotografiju koju uslikaju.

Pored glinenih tanjira na sebi imaju razlicite ukrase.

Zenama je dosta naporno da nose taj tanjir u usni pa ga stavljaju samo kada su plemenska slavlja ili kada do njihovog sela navrate turisti.

Mursi muskarci ne ukrasavaju se tako kao zene ali obavezno sa sobom nose kalasnjikov.

Ratnicko su pleme i dolaze Iz porodice Bantu crnaca a naseljavaju provinciju Natal u JAR. Najveca su africka zajednica i veruju u boga po imenu NKULUNKULU. Koriste se vradzbinama kako bi komunicirali sa duhovima svojih predaka. Karakterise ih dosta neobicnih obicaja.

Bogatstvo ovog plemena ogleda se prema broju koza,goveda,ovaca koje poseduju. Ukoliko mladic zeli da ozeni devojku, njenom ocu mora platiti LEBOL ili dati odredjen broj stoke. Nakon udaje devojka u kosi mora nositi perlice odredjene boje kako bi se znalo da je udata.

I muskarci i devojke imaju probusene usi u koje vremenom stavljaju sve vece i vece mindjuse (USI UMA MOGU CUTI).

Oni su izvorno pravi polu-nomadski narod. Zive na podrucju Kenije i Tanzanije. Poznati su kao pastiri ali se bave i lovom i sakupljanjem plodova.

Sebe smatraju odabranim narodom kojem je bog ENGAI poverio goveda. Njihov zivot se vrti oko stoke koja im osigurava mleko,sir,meso i krv.

Ne stvaraju nikakav otpad pa tako govedji izmet koriste kao gorivo za oganj i gradjevinski materijal. Od govedjih rogova prave kutije za duvan i posude, kozu koriste kao podlogu za spavanje.

Masajske zene koje su spremne za udaju briju glavu stavljaju bele sare na lice i sarene ogrlice oko glave i vrata.

Busmani su mali narod koji zivi u podrucju Kalaharija,Bocvane,Namibije. Oni predstavljaju najstariji sloj stanovnistva Afrike. Zive u prirodi i od prirode u potpunosti su prilagodjeni vrucem i beskisnom podrucju.

Busmani ne poseduju znojne zlezde, ne mogu pljunuti. Niskog su rasta,svetlosmedje koze i zrnaste kovrdzave kose. Bave se lovom,ribolovom i skupljanjem divljih biljaka.

Specificni su po svom nacinu paljenja vatre sa dva stapica (meskim i tvrdjim). Jedan drze medju dlanovima i okrecu u udubljenoj rupi a drugi pridrzavaju stopalima. Njihov jezik je neobican i specifican sastoji se i od klik glasova koji predstavljaju pucketanje jezikom.

Uzgajaju biljke poput kukuruza. Naseljavaju podrucje Ruande. Njihove kuce podsecaju na kosnice. Glavni oblik zabave im je muzika,ples,bubanj. Poseduju razlicite vrste pesama.

Naseljavaju podrucje oko drzave Mali. Poznati su po svojoj mitologiji i astronomiji. Kuce grade od blata,kamena,slame. Poznati su po izradi drvenih i glinenih maski koje nose prilikom raznih proslavi.

Add a comment

Related presentations

Related pages

AFRICKA PLEMENA - ZNANJE.ORG pronadjite svoj interes

africka plemena ... africka plemena
Read more

Vrnjački Karneval - Africa - Scarlett - 2006. - YouTube

Njihova zaštita su ratnici Šaka Zulu plemena... i Šaka kralj - Blackman! "Africa" is the 2nd performance Scarlett group in Carnival of Vrnjci.
Read more

Plemena doline reke Omo - YouTube

Plemena doline reke Omo Andrej Šumec. Subscribe Subscribed Unsubscribe 309 309. Loading... Loading... Working... Add to. Want to watch this ...
Read more

Kako oni žive? Afrička plemena | Alfa - za život u ...

Jeste li svjesni da i u današnjem modernom svijetu, u kojem je tehnologija i razvitak bitna značajka većine zemalja, plemena još uvijek postoje?
Read more

Afrika - Wikipedia

Afrika je drugi po veličini svjetski kontinent po broju ... (kao i ostali kontinenti) nije imala države, već je bila naseljena grupama plemena, ...
Read more

www.afrika.si | Plemena

Kenija. Kenija, nekdanja obljubljena dežela belih naseljencev, je zaradi pisanosti živalskega in rastlinskega sveta, zaradi lahke in hitre dostopnosti do ...
Read more

Selo plemena Masai - Tradicionalni afrički život ...

Selo plemena Masai - Tradicionalni afrički život - Nakon povratka sa safarija, o čemu ste mogli čitati u prošlom putopisu, na ulazu u kamp dočekali ...
Read more

Plemena hus – Wikipedie

Některá plemena hus mají v původ v obou druzích (některé ruské plemena hus, štajnbašská bojová husa).
Read more

afrička plemena | City Magazine

afrička plemenaTema | City Magazine ... Oni se neće tiskati u prvim redovima tokom modnih događaja godine, čuvenih revija slavnih brendova, neće ih ...
Read more