advertisement

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца

50 %
50 %
advertisement
Information about Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца
Education

Published on February 24, 2014

Author: jovkeus

Source: slideshare.net

advertisement

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца Проглашење Краљевства СХС 1.12. 1918. www.casistorije.tk

Овом лекцијом почињемо са новом темом, у којој се бавимо међуратном заједничком државом. Саме лекције су информативног карактера, препуне информација, али ипак можемо нешто да издвојимо: - 1. децембра 1918. је створено Краљевство СХС (Срба, Хрвата и Словенаца). Тиме су остварени и ратни циљеви Србије, али и тежње већег дела становништва у бившим АУ покрајинама. Посебним мировним уговорима, са сваком од нових и старих држава, утврђене су границе нове државе и распоред становништва. У заједничку државу су ушле Словенија, Хрватска, Славонија, део Далмације (део је припао Италији), Срем, Бачка, Барања, пола Баната (пола је припало Румунији), БиХ, Црна Гора, и, наравно, комплетна српска територија.

- Краљ нове државе је постао Петар I Карађорђевић, а регент је био Александар Карађорђевић. Држава је убрзо постала Краљевина СХС, а министарска места у влади су дељена по кључу (места за представнике сваког народа). Најважније странке у новој држави су биле Народна радикалана странка Николе Пашића, Демократска странка и Хрватска сељачка странка (ХСС). - Уставотворна скупштина је 1921. донела Видовдански устав, чиме је држава уређена као монархија на демократским начелима, са независним судством. Територија је подељена на округе по економском и географском принципу, али не и по етничком принципу да би се спречио национализам и сепаратизам (тежње народа за одвајањем).

Новац Краљевине СХС

- Један од активнијих фактора по оснивању државе били су комунисти. Настали су од социјалистичких, социјалдемократских и радничких организација, а на првим изборима су били трећа странка по броју гласова. Ипак, због својих тежњи за променом државног и економског уређења, постали су главни непријатељи државе. Комунистичка партија је била активна у борби за радничка права, у штрајковима и нередима, а успешно су извршили атентат на министра унутрашњих дела. Држава је на та насилна дела реаговала доношењем, прво Обзнане 1920., а онда и јачим актом Законом о заштити државе. Тим актима држава је забранила Комунистичку партију, распустила све сличне организације, разрешила све њихове посланике и тако отерала комунисте у илегалу.

- И поред свих настојања краља Александра и владе, политичко и економско стање Краљевине СХС није било стабилно. Брзо је на видело избило и хрватско питање. Хрватска сељачка странка (ХСС) и Стјепан Радић су тражили дуалистичку државу, федерацију састављену од источног дела и западног дела (Хрватска сељачка република), где би се из западног дела повукла сва “окупациона” војска. Али, када су ушли у Сељачку интернационалу, потпали су под Закон о безбедности државе и Радић је ухапшен. Убрзо, ХСС је одбацила републиканизам, прихватили су Видовдански устав, вратили се у скупштину, а Радић чак ушао у владу.

- Ко је имао онда власт у Краљевини? И поред устава и демократских начела, власт је реално имао регент/краљ Александар К. Зарад народног јединства и снаже централизоване државе Александар је заступао идеју једног троименог народа. Да би то постигао често је мењао владе и сараднике.

Краљевске регалије

Кључне белешке: - Границе-Србија, Црна Гора, делови АУ - Прва влада-по кључу; аграрна реформа - Странке-Радикална, Демократска, ХСС - Видовдански устав 1921. - Жупаније-да спрече национализам и сепаратизам - 1920 Комунистичка партија Југославије; теже револуцији и промени режима - Обзнана и Закон о заштити државе против комуниста - Хрватско питање, Стјепан Радић, Хрватска сељачка странка, желе федеративну Југославију - Краљ Александар К.-троимени народ Срба, Хрвата и Словенаца, моћнији од парламента

Кључне речи: Споразум у Сен Жермену, Тријанонски споразум, регент Александар, Министарски савет, Стојан Протић, Антон Корошец, Светозар Прибићевић, Анте Трумбић, Краљевство СХС, Краљевина СХС, Радикална странка, Демократска странка, Хрватска сељачка странка, Словенска људска странка, Југословенска муслиманска организација, Уставотворна скупштина, Народна скупштина, Видовдански устав, Комунистичка партија Југославије, Обзнана, Милорад Драшковић, Закон о заштити државе, федерација, Стјепан Радић, хрватско питање, краљица Марија

Add a comment

Related presentations

Related pages

Kingdom of Yugoslavia - Wikipedia, the free encyclopedia

The Kingdom of Yugoslavia (Kraljevina Jugoslavija, Serbian Cyrillic: Краљевина Југославија, "Kingdom of South Slavia) [4] was a state ...
Read more

Краљевина Југославија ...

Палеолит и неолит: Култура Лепенског Вира Старчевачка култура Винчанска култура
Read more

Устав Краљевине Срба, Хрвата и ...

Устав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1921) 1 ... Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.
Read more

Држава Словенаца, Хрвата и Срба ...

Краљевина Срба, Хрвата и ... Држава Словенаца, Хрвата и Срба (1918) Банатска ...
Read more

Коминтерна и Краљевина Срба ...

Коминтерна и Краљевина Срба, Хрвата и ... Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918 ...
Read more

Królestwo Serbów, Chorwatów i Słoweńców ...

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca ← ← ←
Read more

Устав Краљевине Срба, Хрвата и ...

КРАЉА СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА. ... Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Члан 2.
Read more

Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev - Wikipedija ...

Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca ← ← ←
Read more

ราชอาณาจักร ...

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца: ... Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца / Kraljevina Srba, ...
Read more

Краљевина Срба, Хрвата и ...

Learn and talk about Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца , and check out ...
Read more